Prosím řešil jste někdo?je u mě na ustájení chladnokrevný Valach cca 800kg. Když pominu jeho váhu vůči kobylám,prostě to dělat nemůže. Všichni jsou na pastevku. On je momentálně na boxe,ale tam být furt nemuze. Muzu ho tam nechat 3 dny než odříji ta co na ni skočil. Ale ve stade jsou další kobyly takže bude říjet jiná. On je celkově problémový. Dost hryže ostatní,to jsme vyřešili protikousaci miskou,co se dává proti trhání dek. Jenže co s tímhle problénem?jsem zoufalá. Napadá mě snad pomohlo by mu dát pouta na přední nohy?ze když by je nemohl roztáhnout a obemknout tu kobylu ze by mu to neslo a vzdal to?nebo mate jiný napad?pak už jen mu ho utrhnout. Diky vsem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

vattunka
napsal(a):
Prosím řešil jste někdo?je u mě na ustájení chladnokrevný Valach cca 800kg. Když pominu jeho váhu vůči kobylám,prostě to dělat nemůže. Všichni jsou na pastevku. On je momentálně na boxe,ale tam být furt nemuze. Muzu ho tam nechat 3 dny než odříji ta co na ni skočil. Ale ve stade jsou další kobyly takže bude říjet jiná. On je celkově problémový. Dost hryže ostatní,to jsme vyřešili protikousaci miskou,co se dává proti trhání dek. Jenže co s tímhle problénem?jsem zoufalá. Napadá mě snad pomohlo by mu dát pouta na přední nohy?ze když by je nemohl roztáhnout a obemknout tu kobylu ze by mu to neslo a vzdal to?nebo mate jiný napad?pak už jen mu ho utrhnout. Diky vsem.
A vypovědět ustájení nejde? Když je celkově problémový.

vattunka
napsal(a):
No to je poslední možnost. Mají tu dva koně a je to pro mě dost penez. Vím ze pokud by to nějak neslo,je to poslední řešení…
To sice chápu, ale nechat rasovat kobyly... Vaše, cizí?

vattunka
napsal(a):
To samozrejme nenechám v žádném případě. !!!proto se ptam,jestli by pomohla ta pouta. Pak je otázka jestli to svoli majitelka. Pokud ne,budou muset o dům dal…
Teoreticky ano. Ale píšete, že i dost kouše... Není to jirčák?

nic, prostě takovej nemůže být ve stádě s kobylama.
Pouta na pastevko, to bych teda měla strach.
Když je u Vás už od podzimu, dělal to už na podzim? Nebo teď poprvé? U nás ve smíšeném stádě taky někteří valaši skákají na kobyly, většinou na nově příchozí kobyly (které se většinou při příchodu do stáda rozříjí), nebo právě po zimě, když kobyly mají první "pozimní" říji. Neřešíme to a necháváme jim sexuální svobodu , ono to valachy po první říji přejde a je zase pokoj. Ale je pravda, že u nás nejsou tak velké rozdíly ve velikosti, resp. hmotnosti.
Pokud to nedělal na podzim, myslím, že by ho to po první říji mohlo přejít. Je na Vás, jestli to budete testovat s rizikem zdravotní újmy některé kobyly. Pokud se to nevyřeší, pak ve smíšeném stádě prostě být nemůže. Pouta na pastevku s volným pohybem mi přijdou jako velké riziko.
vattunka
napsal(a):
Dekuju. Právě ze s tím nemam zkusenost. Byl to napad. Asi blby. Ale ta miska mu pomohla. Nedělal až teď. Ale v předchozím ustajeni to pry dělal taky. Tak u nás skákat nemuze,nebudu riskovat zdraví kobyl,nejen váhou ale i případnými záněty ☹️
Pokud je stádo stabilní a všichni zdraví, záněty nejsou to největší nebezpečí. Ta váha bohužel už ano.
Skákal nám cerstvě vykastrovaný valach*, zranil několik kobyl, i na genitálu. Bezpodmínečně a odkladu šel do valašího stáda, které se ad hoc vytrvorilo z puvodniho stáda. Šel na box a jak byla hotová během dne ohrada, šel mezi valachy.
Co jsem viděla za zranění kobyl, nějak nemám slitování s tím že takový kousek bude chudacek sam a ze stáda vyčleněn.
*to je tak, když si noví majitelé.mysli že mají opravdu všechny aktuální informace ke koni.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.157
vattunka
napsal(a):
To bohužel nejde. Mezi hrebce si ho nedam a další stado udělat nemuzu. Proto hledám nějakou možnost.
Pryč s nim. Ustajko mate kvalitní hadam a ne za majlant tak nebude problém najít jineho vhodnějšího nájemníka. Za průsery to nestojí.
Fakt nejde. Už takhle mám tři stada a na zimu to je uplne nemyslitelné. Proto hledám řešení ..jak jsem psala zatím je na boxe. Právě ze to hryzani jsme mu zamezili tou miskou,tak zjišťuji jestli by slo nějak i tohle no. Zase pokud by to dělal jen z jara a zbytek roku nic,tak by jsme to snad nějak zvladli.
kallisto
napsal(a):
Nerozumím. To mu nejde někde oddělit část výběhu a dát ho na samotku? Maximálně s tím druhým koněm toho majitele.
Tyjo, to by určitě šlo, ale co ty věci okolo... Další přístřešek, další balík sena někam navozit/nanosit atd. Ono kůň ve stádě navíc se dá zvládnout, ale kůň navíc mimo stádo, resp. další stádo, to už je teda větší nálož...
Pro zadavatelku: pokud to nejde jinak, jiné řešení než výpověď není.
Co ten valach aktuálně dělá a jak je krmen?
Koně do lesa, co jsou zvyklí makat, vymýšlejí hlouposti když nemají dost práce a můžou být i nepříjemní ... Jestli je ten váš ustájený valach z lesa resp zvyklý předtím dělat v lese = opravdu těžká práce, tak když si jen začne válet šunky na pastvině s dobrým žrádlem, tak se ani nedivím, že vymýšlí.
Nastavila bych adekvátně práci (zajistí majitel, jestli tahá, ať s ním chodí do lesa) a stáhla krmení jádrem na minimum nebo nechala jen na seně a uvidíte co to udělá. Pokud by byla námitka, že je na těžkou práci už starý, jsem si 100% jistá, že máte ve známém okolí minimálně jednoho tažáka, co dělá denně v lese a je mu přes 20 a jak mu to svědčí a mimochodem, taky je nepříjemný, když tu práci pravidelně nemá, jen jiným způsobem než ten váš ... - toho klidně můžete použít jako příklad, jeho majitele určitě znáte.

Píšete,že máte 3 stáda...nejde šoupnout do jiného?
vattunka
napsal(a):
Jinak paní s nim skáče parkury. Bohužel mi ani neodepsala,když jsem ji psala ze je s nim problém☹️A ze je potřeba ho zaměstnat a vyvencit poradně. Je na sene,jen když majitelka jezdí mu dává trochu ovsa. Takže tady taky nic. Chjo.
Nevím jak to s danou majitelkou máte, ale trvala bych na tom, aby s koněm začali pořádně dělat jinak vám hold budou muset platit veškeré veterinární náklady pro ošetření vašich koní a obnovu zničeného majetku. Případně jim nabídnout práci s koněm/výcvik za úplatu, pokud na to máte čas, tak byste si to ošéfovala dle vlastní potřeby.
Za mě to jsou jen roupy. Kdyby měl pořádnou práci, tak to dělat nebude. Někteří koně hold musí fest makat, aby nevymýšleli hlouposti.

No to tedy bych já jako majitel kobyly rezolutně odmítla setrvávat v ustájení, kde mi kobylu rasuje nějaký mastodont, a majitelé mastodonta mi jsou ochotní zaplatit veterinu. Pffff.
alfi pav
napsal(a):
Nevím jak to s danou majitelkou máte, ale trvala bych na tom, aby s koněm začali pořádně dělat jinak vám hold budou muset platit veškeré veterinární náklady pro ošetření vašich koní a obnovu zničeného majetku. Případně jim nabídnout práci s koněm/výcvik za úplatu, pokud na to máte čas, tak byste si to ošéfovala dle vlastní potřeby.
Za mě to jsou jen roupy. Kdyby měl pořádnou práci, tak to dělat nebude. Někteří koně hold musí fest makat, aby nevymýšleli hlouposti.
Nesúhlasím. Dva kone v tréningu na ST, v každej jarnej ruji po kobyle valach skákal. A bolo jedno, či mali predtým voľno, tréning ľahký, alebo ťažký. O jadre ani nechyrovali. K útlmu dochádzalo v nástupom leta.
Ale, ako som písala vyššie, o iné kobyly valach záujem nemal, mal v stáde ďalšie tri a boli mu úplne ukradnuté. Možno budete mať šťastie a bude blbnúť iba s tou jednou. Ale samozrejme, najlepšie riešenie je takéhoto koňa v ustajnení nemať.
Bohužel majitelka má o výcviku jasno. A upřímně na to nemam ani čas,při 20ti koních a trénincích svých koní.Rozhodne to nemuze dojít tak daleko ze by někoho zranil a pak za to platil. No dnes dojel spolumajitel a ze jeho kun za nic nemuze,proč jsem nedala na samotku tu kobylu. A ze co když je to ST tak by na ni prece skákat mohl☹️😭😭😭😭😭

Artemisia
napsal(a):
Osmisetkilový chladnokrevník a skáče parkury?
No on vlastně nikdo neřekl, že je to began. Jen, že váží 800 kg. To klidně může být (hoodně) narostlý teplokrevník... (takový trochu moravák - jen jen do chomoutu )

A tu jednu kobylu (jestli teda jde o jednu kobylu) nejde přehodit do druhého stáda? Nebo máte smíšené pouze to jedno stádo a ostatní jsou "klučičí"?
Pokud ne, neplačte, kopněte tyhle majitele s rozběhem do zadele, i za cenu, že oslovíte ve společném zájmu ostatní majitele, zda by vám nedohodili aspoň jednoho klienta... Můžete na pastevní sezonu nabídnou plac (dva) za zvýhodněnou cenu třeba, abyste nalákala.
Jestliže tihle majitelé jsou takto ignorantští, tak takové bych teda jako ustajovatel nechtěla mít za klienty ani kdyby s nimi zrovna problémy nebyly. Protože kdykoli by se nějaké objevily, vy byste byla za špatnou...

Mno, fakt mě jiné řešení nenapadá
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.168
Pryč s ním. Už jen přístup jeho majitelů je na pár facek. Vsadím se že by se z nich prachy na léčbu zraněný kobyly nedostaly když jejich ňuňík za nic nemůže.

Jako on ten kůň teda za nic opravdu nemůže, ale je i pro něj zbytečné, aby byl někde na samotce, když je šance, že na jiném ustájení budou lepší možnosti třeba...

vattunka
napsal(a):
Přesně tak. Dneska by kobyla mohla mít už po říji,už ho ani tak neshani,tak ho tam odpol zkusim pustit zpatky a uvidí se. Jakmile to zkusí znova,tak to je konečná.
dala bych ,mu asi dni dva tri......po "půstu " mezi stádem jistě něco zkusí, to by bylo nefér....kobyla už držet nebude, tak by ho to mělo zklidnit.

Případně dát mu pořádnou práci před vypuštěním, aby byl vyblázněnej z toho nejhoršího a do výběhu si šel odpočinout. Jestli teď týden stál na boxe, bude jak odjištěný granát.
Toto správanie nijako nesúvisí s prácou, to sú hormóny, čo už, aj valachy ich produkujú.
Na moju kobylu už roky skáče obrovský valach, jej manžel, čo už, kým ona drží, je to ich vec, žijú si ako rodina, tak im do toho nekecám. Raz ju myslím pohrýzol na kohútiku, ale tak to sú kone, občas si škrabanec z výbehu donesú.
Valach to robí odkedy kobylu pozná a pri silných jarných rujách to proste robil aj keď mal pomerne pestrý tréningový plán a chodil bežne na 2-3 hodiny do kopcovitého terénu.
Potom prišiel z takej vychádzky, rozhliadol sa a šups na kobylu (vtedy vážil cez 700 kg, teraz má menej).
vattunka
napsal(a):
Přesně tak. Dneska by kobyla mohla mít už po říji,už ho ani tak neshani,tak ho tam odpol zkusim pustit zpatky a uvidí se. Jakmile to zkusí znova,tak to je konečná.
To ale závisí od kobýl, ak mu pôjdu rujniť pred nos, tak prečo by to nemal skúsiť? A zvlášť po tom, čo stál na samotke?
Tieto prvé ruje sú často nekonečne dlhé, pretože nie sú plnohodnotné a nedôjde k ovulácii, kobyly sú plné hormónov a úľava nie je, lebo proste nedôjde k ovulácii.
Samozrejme to sa by oko nedá posúdiť, človek vidí iba vonkajšie príznaky ruje.
Varaxi
napsal(a):
Já chápu, že je to přirozené, normální a všechno. Ale ani tak bych nedovolila kolosoidnímu valachovi poskakovat po drobných klisnách ani jakémukoli valachovi po jakýchkoli klisnách, pokud si to majitel nepřeje.
Tak až tak normálne to nie je, valach je v podstate celkom veľká prírodná abnormalita.
A to ja zas plne chápem obavy majiteľov kobýl, iba som pridala moju skúsenosť, ako, nadšená som tým nebola, aj sme sa snažili zasahovať, lebo som sa bála o kobylu, ale keď som videla, že sa tomu šla vystaviť dobrovoľne a opakovane...
Ak by mala kobyla zdravotné problémy, alebo by som zvažovala pripúšťanie, samozrejme by som požadovala kobylu od takého valacha oddeliť, čo sa ale vždy ľahšie povie, než urobí
Takhle - ve stáji máme dvě smíšená stáda (bez hřebců, jen valaši a kobyly). Když se některá kobyla říjí a touží po konkrétním valachovi, některý si dá říci - někdy jen v určitém období, někdy jen u některé kobyly, prostě je to individuální.
Ustajovatelka to neřeší, zpravidla ani majitelé koní. Pokud má některý majitel/majitelka problém s tím, že mu žádostivou kobylu obskakuje valach, holt nechť si hledá jiné ustájení. Nikdy s tím nebyl problém, spíš se na to díváme tak, ať si koníčci užijí, když to chtějí. Ano, je možné, že se koně navzájem zraní, ale to je prostě v pastevním (volném) ustájení riziko, bez ohledu na pohlaví zvířete.
ALE - neřešíme ten tělesný nepoměr. Prostě chlaďas a ponička (nevím, jak je to u zadavatelky) bude vždycky riziko. Ovšem nejen při sexu V případě tělesného nepoměru může dojít k úrazu i bez sexu. Vlastní smutná zkušenost

Tak jak vypada? Zlepšilo se chovani?
Včera rano vpuštěn do vybehu,i když jsem majitelku prosila o vyvenceni,za tu dobu na boxe byl venku jednou,neprijeli. Tak jsem ho rano bez snidane,ano jsem ošklivá pustila zpatky,aby měl jiný starosti než kobyly a musel se nejdřív nazrat. Krmeni i krmných míst je dost. Další hlídaci stada a jedna bitkarka kobyla ho chvíli honili a odhaneli. Po chvíli se uklidnilo. Jeho milenka ho chvíli obtezovala,ale on dělal ze ji nevidí a i ji zle odhanel. Je možné ze si to spojil dohromady?asi blbost ze?ja ho totiž pristihla přímo při tom a jak z kobyly seskocil jsem ho odvlekla na tu samotku do boxu…nicméně dneska přijela majitelka ,ze si oba odvezou jinam. Asi to fakt bude lepší. Děkuji vsem.

vattunka
napsal(a):
Včera rano vpuštěn do vybehu,i když jsem majitelku prosila o vyvenceni,za tu dobu na boxe byl venku jednou,neprijeli. Tak jsem ho rano bez snidane,ano jsem ošklivá pustila zpatky,aby měl jiný starosti než kobyly a musel se nejdřív nazrat. Krmeni i krmných míst je dost. Další hlídaci stada a jedna bitkarka kobyla ho chvíli honili a odhaneli. Po chvíli se uklidnilo. Jeho milenka ho chvíli obtezovala,ale on dělal ze ji nevidí a i ji zle odhanel. Je možné ze si to spojil dohromady?asi blbost ze?ja ho totiž pristihla přímo při tom a jak z kobyly seskocil jsem ho odvlekla na tu samotku do boxu…nicméně dneska přijela majitelka ,ze si oba odvezou jinam. Asi to fakt bude lepší. Děkuji vsem.
Nespojil.

Někdy se věci vyřeší sami....bez zbytečných handrkování ... všichni si jistě oddechli , nikdo nechce být "zlý " ustajovatel a nebo obtížný majitel...
vattunka
napsal(a):
Asi si paní majitelka spojila svou osobu s tou to diskusí