Koniciaponici

XXX.XXX.195.96
Dobrý den, chtěla bych se zeptat máme naplánovánou trasu 14km na vyjížďku ale chtěly bychom si udělat "celodenní" výlet nebo prostě delší jak 2h a co jsem si hledala tak kůň za hodinu ujde cca 7km + nějaké klusiky cvaliky to bychom asi měly do 2h nachozene že? Jaké s tím máte vy zkušenosti?
Koniciaponici

XXX.XXX.195.96
Koniciaponici
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat máme naplánovánou trasu 14km na vyjížďku ale chtěly bychom si udělat "celodenní" výlet nebo prostě delší jak 2h a co jsem si hledala tak kůň za hodinu ujde cca 7km + nějaké klusiky cvaliky to bychom asi měly do 2h nachozene že? Jaké s tím máte vy zkušenosti?
Popř kolik km je podle vás ideální na celodenní vyjížďku? S vyjížďkami nemám totiž moc zkusenosti😀
Uživatel s deaktivovaným účtem

Každý kůň chodí jinak rychle, měla byste vědět, jak rychle se v daném terénu pohybuje ten váš. Záleží jak na konstituci, tak na trénovanosti koně, složení skupiny, zvoleném tempu, no a samozřejmě právě na terénu (povrchu). 14km okruh může vyjít na dvě hodiny a nebo také na šest. A taky 14 km prstem po mapě není 14 km v terénu.
Takže těžko říct. Musíte ty zkušenosti holt posbírat u vás s vašimi koňmi.
14 km je u nás už takový hodně pěkný půldenní výlet v poklidném tempu. Když si naplánujete po cestě zastávku na sváču, na každé druhé louce popasete, pokocháte se výhledem a pořídíte pár selfíček, tak jsou ze dvou hodin čtyři, ani nevíte.
Moje hobby huculice dá v pohodě 14 km za 2hod a +-10 min. A to jsme fakt hodně hobby a nikam se neženeme.
Na celodenní výlet jsme jely 30km a byly v tom 3 pauzy, dvě na kafe a jedna delší na oběd ;-) Ale je pravda, že jsme převážně vyjížďkoví a kobylka je v terénu jako doma.
Záleží jak je kůň zvyklý chodit v terénu, jak vy znáte trasu a tudíž nestresujete, že zabloudíte, a na spoustě dalších věcí.
Ale 14 km není žádná dálka, to bych jako "celodenní" nenazývala a nebála bych se toho

Koniciaponici
napsal(a):
Popř kolik km je podle vás ideální na celodenní vyjížďku? S vyjížďkami nemám totiž moc zkusenosti😀
Viz výše. Záleží na kondici koně, jezdce, terénu.
My na týdenním puťáku měli v průměru 25 km. Převážně v kroku. Jeden den jsme dali i 40, ale to už bylo na hraně. A druhý den se odpočívalo.
Já párkrát jela 30 km, považuju to u nepříliš natrénovaného koně za maximum, co může za den ujít. Bez klusu, bez cvalu. Jelo se na tři etapy, o pauzách jsme ošetřily koně, nachystaly jídlo, daly popást, napojily atd. Dvě hodiny jsme pokecaly, koníci si trochu odpočinuli, nasedlaly jsme a jely.
Ono to na celý den plus mínus vyšlo, domů jsme se vracely za šera i v červnu a uondané, že by člověk nevěřil.
My tehdy jely 30 km tam a druhý den zpět ;-) Nijak zvlášť trénovaní huculové, cestou sem tam klus a asi dva cvalíky, jak si koně řekli. Vyjížděly jsme v 8 hodin a na nocovišti byly v 18,10. Pač jsem deníčkový tip a jezdím se zapnutým Stopařem v Mapách, tak to mám přesně
Byly jsme uondané, to ano, ale byl to nádherný zážitek a ověřily jsme si, co všechno koně zvládnou. A spaní pod širákem v ohradě u řeky, kdy mě ráno přišla kobyla vzbudit - to byla nádhera!
Díky Stopaři vím, že průměrná vyjížďka v našem podání je +- 10km a časově je to do dvou hodin vždy, podle toho jaký zvolíme terén.
Pokud nemá zadavatelka odhad, doporučuji na mobilu změřit běžnou vyjížďku, aby měla přehled a od toho se odpíchnout.
Je dost aplikací na měření i přímo nějaké jezdecké, já mám ráda ty Mapy, díky turistickým trasám se tam nejlépe orientuji.
Já budu stěhovat koně do nepříliš daleké stáje. Po turistických cestách je to nenáročným terénem 18 km. Koni je 22, ale jezdíme cca ob den tak na dvě hoďky. A teď přemýšlím, jestli bychom to nezvládli po kopytě, klidně na celý den, v klidu a beze spěchu, měla bych i pěší doprovod. :-) Možná by se mi to líbilo víc než varianta shánět vozík, stresovat koně i sebe převozem... Nemám žádné aplikace, takže nemůžu říct, kolik za jednu vyjížďku najedeme. Ale říkám si, že těch 18 km by zvládnout mohl. Co myslíte?

20 km podle mě ujde každý zdravý, i netrénovaný, kůň. My kdysi dali třídenní trek 70 km, s přespáváním na trase a bylo to boží. Kobyla sice zhubla za ty tři dny asi 50 kilo, ale to jí bylo ku prospěchu. Ráda bych si něco takového zopakovala s malou, až doroste a dospěje.

bongani: jasně, jděte po kopytě! Však nemusíte na tom koni (celou cestu) jet, jestli nebudou ideální podmínky, tohle musíte ujít i vy pěšky :-)
Já vždycky říkám, že netrénovaný kůň ujde to, co ujde netrénovaný člověk (myšleno jako na výletě). Těch 20-30 km za den, normálním člověčím tempem.
30 km sme v pohode dávali aj s kobylkou, čo sa ešte neobsadla, chodila s nami na vodítku, alebo na voľno, neniesla jazdca a nebola trénovaná, žila v stáde, kopcovitý terén, na noc bola v boxe.
Kone sme na to ale pripravovali, v podstate sme stále predlžovali krokovky, na dobrom povrchu sme klusali, pre radosť cválali, 2 hodiny bola normálna víkendová vychádzka.
Na zlom povrchu a dole kopcom som ja zosadala a išla vedľa koňa, rada som si pretiahla nohy veruže :D
My sme si kone pripravovali po svojom, boli aj iní ľudia, čo sa nám smiali, že ani poriadne necválame. A dva krát boli s nami na cca 15-20 km vychádzke, jeden kôň doma uľahol a druhý skolaboval rovno v stajni, kam sme po kopyte došli na čumendu, naše kobyly boli vysmiate....takže...no, celkom záleží na tom, ako si koňa pripravíte.

bongani
napsal(a):
Já budu stěhovat koně do nepříliš daleké stáje. Po turistických cestách je to nenáročným terénem 18 km. Koni je 22, ale jezdíme cca ob den tak na dvě hoďky. A teď přemýšlím, jestli bychom to nezvládli po kopytě, klidně na celý den, v klidu a beze spěchu, měla bych i pěší doprovod. :-) Možná by se mi to líbilo víc než varianta shánět vozík, stresovat koně i sebe převozem... Nemám žádné aplikace, takže nemůžu říct, kolik za jednu vyjížďku najedeme. Ale říkám si, že těch 18 km by zvládnout mohl. Co myslíte?
Za mě v pohodě. Na celý den. Viz Pipilota - mít dopředu cestu prokoumanou, kdyby nějaká zrada.
já zatím nejdelší trasu jela 10km okolo hodiny a tři čtvrtě, většinu sme jely krokem.
Mám už skoro dva roky na mapě uloženou trasu z ranče na zříceninu hradu. Vím, že se tam koňmo dostat dá, protože tam byla kamarádka, ta ale jezdí vytrvalost.
Počítala sem, a mělo by to vycházet dohromady na výlet okolo 35km.
Tak letos sem si nastavila plán na září. Tak uvidíme jak na tom obě budeme
Falík.

XXX.XXX.23.230
Celodenní projížďky jsou paráda, často odpočívat a stupňovat zvolna. V novém prostředí mám novou zkušenost s pštrosy:). Koně zvyklí na vše, ale když na vás zpoza plotu vybafne načepýřený pštros, to je jak nějaký medvěd. Děsný strašidlo. Koně panika ale zvládli jsme to, tak mám odškrtnuté další místo kterému se do příště vyhnout.

A to já bych just s koňmi na pštrosy chodila koukat
Máme tady lamu (lamáka), kůň na něj koukal taky vyjeveně, a taky jsou u něj minikozičky a miniponíčci, tak to taky velký kůň nechápal, co se to tam po zemi hemží. Teď už to všechno zná, normálka, už se u nich ani nechce zastavovat a kecat s nima

napsal(a):
A to já bych just s koňmi na pštrosy chodila koukat
Máme tady lamu (lamáka), kůň na něj koukal taky vyjeveně, a taky jsou u něj minikozičky a miniponíčci, tak to taky velký kůň nechápal, co se to tam po zemi hemží. Teď už to všechno zná, normálka, už se u nich ani nechce zastavovat a kecat s nima
Přesně!
První kůň se k smrti vyděsil, když potkal na vyjížďce bílou kozu. Protože ze stáje byl zvyklý na hnědé.
napsal(a):
Přesně!
První kůň se k smrti vyděsil, když potkal na vyjížďce bílou kozu. Protože ze stáje byl zvyklý na hnědé.
Mě se leká kobyla nějakých specifickych kaluží. 90% kaluži nemá problém procvalat, projde každou vodu. Ale občas potkáme "tu" kaluž a za plného cvalu zastavuje centimetr před ní. Zajímalo by mě, jak se tato odlišuje od zbytku :D
Koně jsou v lecčem hodně zábavná zvířata. Třeba že bílá koza je divná, protože zná jen hnědé. Kaluž může být podezřelá jen díky jinému dopadu světla na ni (tím i odrazu). A u nás sice kobyly zvládají pštrosy, ale když vyrazí krávy do výběhu, tak je to vždycky velké a znepokojivé překvapení (jsou na stejném místě už roky) No a když jsou náladičky, tak i poleno v trávě je dobrá záminka k tanečkům. Jo je jaro...

evcusik
napsal(a):
Mě se leká kobyla nějakých specifickych kaluží. 90% kaluži nemá problém procvalat, projde každou vodu. Ale občas potkáme "tu" kaluž a za plného cvalu zastavuje centimetr před ní. Zajímalo by mě, jak se tato odlišuje od zbytku :D
Rozhodně to není obvyklá kaluž! Prostě je jiná a divná a žere koně a....
Už jsem psala, jak kobyla málem upadla, protože po pů roce! měla projít kolem sudu - stále stejného a stále na stejném místě.
Joo kaluže... Když jinudy nemůže, tak přes ně přejde, ale běda, kdybych po ní chtěla jít skrz nějakou kaluž.... Tak mě vyvezla ven z cesty do celkem prudkého kopce a já pak složitě hledala nějakou inteligentní cestu zpátky dolů... Jen protože nechtěla přes kaluž.
Ale potom, náš největší nepřítel brrr potok. Protože cesta přes obec je pořád zablokovaná padlým stromem, tak sem s ní zajela k odbočce na cestě, která dál vede přes potok, a zkoumala, kam to vede.
Sára si však udělala svoje vlastní matematické výpočty zatímco zkoumala potok... Vykoumala, že 20 metrů za ním je louka hned u naší stáje, a tak potok na frajera přešla a sebevědomě si to razila dom.
No rozhodně lepší a příjemnější výsledek, než když mi tohle udělala loni v lese, kde najednou končila cesta... Ale ne pro ní. Ta věděla že za tím hustým zarostlým křovím je taky louka po které pravidelně jezdíme.
Koniciaponici
napsal(a):
Jezdim denne, prevazne 8km, sem tam 10-12-14km, ve vsech chodech, plochy teren, s tim, ze pred/po 10-15 min krok, jinak klus nebo cval, v podstate bez krokovych vsuvek. Nejvic za den jsem ujela 25 km, ve vsech chodech, bez prestavky (jakoze pauza na paseni; krokove vsuvky byly - vynucene, protoze cast vedla po silnici), ale prakticky plochy teren. Nicmene - byl to neznamy teren, a kobyla byla znavena spis mentalne nez fyzicky, alespon mi to tak druhy den prislo. Pokud kun chodi pravidelne, a teren neni obtizny, 14km/2h u zdraveho pravidlene jezdeneho kone nevidim jako problem. Jen bych si zkusila nastudovat trasu, pokud ji neznate, jestli mate moznost np na kole, abyste pak np nezjistili, ze ta polnacka co tam byla x let je zrovna letos zorana a musite lan sveta kolem dokola...
bongani
napsal(a):
Takhle jsem (i v podobnem veku) stehovala kobylu - po kopyte. Budouci ustajovatelka nabizela odvoz, s diky jsem odmitla. Myslela si, ze kobyla ma problem nastoupit do prepravniku Me zas prislo zbytecny ji casove vytezovat. Trasu jsem mela zmaklou, kobyla je zvykla na provoz (az extremni - jako prechazeni prechodu v Praze, popr kdy ridic vedle nas projel tak blizko, ze me stouchnul zrcatkem do trmenu - a to se, na rozdil od nas, mel kam uhnout - kobyla v klidesu...) takze prechod pres most, kde vedle nas proburacel kamion nebyl problem (vedela jsem, jaky je tam provoz, vedela jsem, ze to da)