Klisna A1/1

Prodám Anglického plnokrevníka - Prodám klisnu anglického plnokrevník jako...
DohodouLiberain
XXX.XXX.206.240
nevíte někdo jak naučit dostihaka chodit v klidu a na přilnuti i venku kde chce jen běhat mame menší jízdarnu na te funguje skvěle ikdyž mame problémy s hlavou kterou pořád strká nahoru jak jelen a s rovnováhou ve cvalu u čehoš vím že to chvíli potrvá ale za jakoukoliv radu budu moc ráda nechci mu na jízdarne hlavu vyvazovat protoze vim ze to jde i bez toho ale spíš mě zajíma jak ho venku zklidnit aby si mohl sednout i přítel aspon v kroku ja sama se nebojím že zařadí plnou parou vpřed protože u mě si to už nedovolí ale například když jdeme v kroku tak poklusává nebo mi v klusu cvála předky a zadky kluše už si s ním moc nevím rady
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.2.168
Liberain
napsal(a):
nevíte někdo jak naučit dostihaka chodit v klidu a na přilnuti i venku kde chce jen běhat mame menší jízdarnu na te funguje skvěle ikdyž mame problémy s hlavou kterou pořád strká nahoru jak jelen a s rovnováhou ve cvalu u čehoš vím že to chvíli potrvá ale za jakoukoliv radu budu moc ráda nechci mu na jízdarne hlavu vyvazovat protoze vim ze to jde i bez toho ale spíš mě zajíma jak ho venku zklidnit aby si mohl sednout i přítel aspon v kroku ja sama se nebojím že zařadí plnou parou vpřed protože u mě si to už nedovolí ale například když jdeme v kroku tak poklusává nebo mi v klusu cvála předky a zadky kluše už si s ním moc nevím rady
Tak základ je odnaučit že "kontakt s hubou" znamená práci v tempu. Holt napřed na jízdárně a pak venku a ne nebude to hned. Jestli jste chtěla koně co hned bude trajdat s nejezdci měla jste koupit jiného. Dobré je třeba pořídit si trenéra co vás zkoukne a řekne co a jak a občas aspoň bude rovnat atd. Nebo aspoň člověka co už pár dostihaku prevychoval. Taky je otázka co to je za dostiháka. Rovinar bude v tomhle jak ten váš, steepleri bývají víc v pohodě.
Liberain
napsal(a):
Trenér.
A nedá mi. Proč jste si pořídila dostiháka, když si s ním nevíte rady?
Tak začněte tím, že nebudete poslouchat tady ty zdejší bláboly typu: Proč jste si pořídila dostiháka. Chce to svůj čas tomu koni dát - některý vysloužilý ex ho bude potřebovat méně, jiný vám bude caplovat na louce ještě ve dvaceti. V tuhle chvíli bych na něj přítele (nejezdce) neposazovala. Pilujte na jízdárně přilnutí, když dělá venku brikule, tak zpomalte tempo a jděte na vyjížďku (zvlášť na loukách) klidně jen v kroku - pokud to tedy jde. Pokud to nejde, jezděte zpočátku jen v lese. A psala jste, že nechcete vyvazovat, ale alespoň martingal bych mu dala, to opravdu ničemu neublíží a Vy budete mít o trochu lepší pocit
Duckula
napsal(a):
Tak začněte tím, že nebudete poslouchat tady ty zdejší bláboly typu: Proč jste si pořídila dostiháka. Chce to svůj čas tomu koni dát - některý vysloužilý ex ho bude potřebovat méně, jiný vám bude caplovat na louce ještě ve dvaceti. V tuhle chvíli bych na něj přítele (nejezdce) neposazovala. Pilujte na jízdárně přilnutí, když dělá venku brikule, tak zpomalte tempo a jděte na vyjížďku (zvlášť na loukách) klidně jen v kroku - pokud to tedy jde. Pokud to nejde, jezděte zpočátku jen v lese. A psala jste, že nechcete vyvazovat, ale alespoň martingal bych mu dala, to opravdu ničemu neublíží a Vy budete mít o trochu lepší pocit
A vy si opravdu myslíte, že se dá toto řešit přes písmenka a bez trenéra?
S martingalem a s ježděním v lese souhlasím.
Duckula
napsal(a):
martingal k čemu? Pokud mám koně v redrezure, tak je to první věc co sundávam.
Co doporučím:
1) trenér - vidí to co nevidíte vy z koně, umí to rychle upravit, vy pak lépe působite na koně, oba(kůň a vy) si líp můžete rozumět, co jaké pomůcky mají znamenat
2) čas - ukladate koni nové informace co a jak, a to prostě chvíli trvá, než se přepíše (a tím i uklidní)
3) naučit koně pobídkám, hlavě sedem a tím se naučit brzdit - ne otěžemi. Podpořit to maximálně i hlasovými
4)zatím nenechat sedat nejezdce. Jsou ztuhlý, zbrklý, tahají za otěže - přesně protiklad, co potřebujete koní předat.
Chovejte se k němu jako remonte, dejte tomu čas a požadujte práci v klidu. Pokud není v klidu v kroku, nepokračuju do vyššího chodu.
Všechny koně učím na "ručni SOS brzdu", stáhnout krk/hlavu na jednu stranu. Nepůsobíte koní do koutků nahoru, ale pouze do boku. Takže nepřichází stres "tvole, visi mi v otěžích, bezime". Tlak jde do strany. Koně velmi rychle toto pochopí a hodí se to do kritických situaci (především u úleku nebo zbrklé rychlé tempo, kdy kůň nereaguje na běžné pobidky)
V danem textu nevěřím, že kůň chodí na přilnutí v pravém slova smyslu - na to bych především doporučila trenéra.
evcusik
napsal(a):
martingal k čemu? Pokud mám koně v redrezure, tak je to první věc co sundávam.
Co doporučím:
1) trenér - vidí to co nevidíte vy z koně, umí to rychle upravit, vy pak lépe působite na koně, oba(kůň a vy) si líp můžete rozumět, co jaké pomůcky mají znamenat
2) čas - ukladate koni nové informace co a jak, a to prostě chvíli trvá, než se přepíše (a tím i uklidní)
3) naučit koně pobídkám, hlavě sedem a tím se naučit brzdit - ne otěžemi. Podpořit to maximálně i hlasovými
4)zatím nenechat sedat nejezdce. Jsou ztuhlý, zbrklý, tahají za otěže - přesně protiklad, co potřebujete koní předat.
Chovejte se k němu jako remonte, dejte tomu čas a požadujte práci v klidu. Pokud není v klidu v kroku, nepokračuju do vyššího chodu.
Všechny koně učím na "ručni SOS brzdu", stáhnout krk/hlavu na jednu stranu. Nepůsobíte koní do koutků nahoru, ale pouze do boku. Takže nepřichází stres "tvole, visi mi v otěžích, bezime". Tlak jde do strany. Koně velmi rychle toto pochopí a hodí se to do kritických situaci (především u úleku nebo zbrklé rychlé tempo, kdy kůň nereaguje na běžné pobidky)
V danem textu nevěřím, že kůň chodí na přilnutí v pravém slova smyslu - na to bych především doporučila trenéra.
Až na ten martingal se shodneme. I když pravda, já bez něj taky jezdila. Ale nemyslím, že by to bylo nějaké zlo.
kometa
napsal(a):
Až na ten martingal se shodneme. I když pravda, já bez něj taky jezdila. Ale nemyslím, že by to bylo nějaké zlo.
Zlo to není, to určitě ne. Ale občas se mi zdá, že spíš mi častěji hází klacky pod nohy než že bych využila jeho pozitivní účinek :D
Naopak pod zelené jezdce ho naopak ráda dávám, umí zmírnit kixy jejich ruk.
kometa
napsal(a):
A vy si opravdu myslíte, že se dá toto řešit přes písmenka a bez trenéra?
S martingalem a s ježděním v lese souhlasím.
Jasně, trenér je super věc. Ale ne vždy jsou ve stáji možnosti, že by byl na místě, nebo dojížděl. Druhá stránka jsou finance. . . asi ne každý si to může dovolit, i když by to mělo být samozřejmostí když mám koně
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.2.168
Duckula
napsal(a):
Jasně, trenér je super věc. Ale ne vždy jsou ve stáji možnosti, že by byl na místě, nebo dojížděl. Druhá stránka jsou finance. . . asi ne každý si to může dovolit, i když by to mělo být samozřejmostí když mám koně
Tak toho koně nemá mít anebo takového kde to třeba není. Nemyslím si že mit provozně drahé zvíře je nějaké právo. Na fb máme koně doma zas bambilion zebracich z donia. Masakr.
Duckula
napsal(a):
v době internetu je tohle lichý argument.
Na trénink takového koně nepotřebujete trenéra pro českou repre, bez benzínu i kolem Prahy stojí hodina trenéra jako neznačková dečka pod sedlo.
Takže neaouhlasim s argumentem, že trenér je nedostupná záležitost či zbytečná záležitost pro lesojezdce.
A pokud jooo, bydlím fakt v horni dolní prdelce, daji se dělat konzultace přes net/video s tím že tomu trenérovi zaplatím ten čas, aby se zamyslel kde asi jezdec dělá chybu a jak ji může napravit. Nebudou to zbytečně vyhozené peníze, jen to nepůjde tak rychle jako na místě.
Dneska má fakt každý koně a straaasne se diví, že občas může ten kůň potřebovat víc žrát než jen seno a liz, že potřebuje stabilní stádo, že potřebuje prevenci od veta (očko a zuby), že takový fyzio taky docela umí zázraky, že potřebuje kůň řádnou výchovu nebo převýchovu. A nedejboze, že kůň potřebuje nějaké veterinární ošetření. Nebo že by se hodilo mít zázemí a vybaveni, kdyz je kůň marod. Ad donio, zaplaťte mi lidé dobří, operaci zubů do 30tis.
Lidé nemají čas na koně a chtějí bombproof zdravého charakterního koně do 7let do 50tis :D (řekla bych že jde zatím jen nakreslit)
edit: zapomněla jsem na kováře, nejlépe v kratších intervalech než přes 2 měsíce. (Pardon, jsem zase cumela na FB koňská vet poradna a divím se ,proč si lidi místo koně na začátek nepořídí spíš knížky nebo lekce, jak s koňmi fungovat a neničit je než je ve smyku pořizovat)
Jak dlouho toho koně vůbec máte (jezdíte)? X let ho něco učili a vy ho chcete za pár měsíců (jestli) naučit něco jiného.
Jen změna těžiště a způsobu pohybu koně trvá půl roku, a to pokud ten kůň spolupracuje a pokud to jezdec vše dělá co možná správně, takže trénuje skutečně ty správné svalové skupiny (tj. kůň mu nechodí po jízdárně "jelene, jelene, oči máš zelené"). Tento kůň má úplně jiné pohybové vzorce, velice pevně vtištěné do těla i do hlavy, a přeježdění je daleko náročnější, než zajíždění remonty.
Pokud jak píšete jste v koncích, potřebujete TRENÉRA.
No já jezdím plnokrevníka steeplera deset let, nějaké ty trenéry jsme spolu i viděli, občas si na něm troufnu vyjet na ohlávce, ale že bych si na něj posadila začátečníka do terénu, nehrozí. Koňovi je skorem dvacet. Ale když mu přepne v hlavě, tak prostě musí člověk vědět, co má dělat, a musí zůstat v klidu, což prostě začátečník nezajistí. Není to holt nějaký bubík, který kouká hlavně kde by co sněd, ale kůň s citlivou nervovou soustavou, který řeší veškeré nekomforty dopředným pohybem.
JanaJanaJanaJana
XXX.XXX.27.178
S takovým koněm bych klasicky pracovala na přiježďování na jízdárně a terén brala úplně jako nový element. Prostě bych zatím chodila pod sedlo jen na jízdárnu a ven na ruce, a to na krátké i dlouhé špacíry. Pak bych začala chodit na KROKOVKY s velmi klidným koněm a snažila se předcházet problémům, tj. pokud je třeba u stáje velké louka/pole, sesedla bych dřív, než začne kůň dělat bordel. Prostě jako s remontou, naučit ho, že otevřený prostor neznamená, že letím. Pak postupně na lensí cestě za koněm klusat, nebo do kopce atd. atd.
Martingal dle mého názoru není podstatný, tohle je o celkovém přeučení koně v hlavě, když bude chtít, zabalí to s vámi martingal nemartingal.
Hlavně musíte pochopit vy, že nejezdit nějakou dobu ven (klidně i x měsíců) není ostuda nebo nejezdit ven ve všech chodech není ostuda. A přidávat jen když se cítíte bezpečně a máte pocit, že máte situaci pod kontrolou.
Může to klidně trvat rok i dva, ale to je prostě daň za to, že se teprve musíte naučit s takovým typem koní pracovat.
JanaJanaJanaJana
XXX.XXX.27.178
evcusik
napsal(a):
v době internetu je tohle lichý argument.
Na trénink takového koně nepotřebujete trenéra pro českou repre, bez benzínu i kolem Prahy stojí hodina trenéra jako neznačková dečka pod sedlo.
Takže neaouhlasim s argumentem, že trenér je nedostupná záležitost či zbytečná záležitost pro lesojezdce.
A pokud jooo, bydlím fakt v horni dolní prdelce, daji se dělat konzultace přes net/video s tím že tomu trenérovi zaplatím ten čas, aby se zamyslel kde asi jezdec dělá chybu a jak ji může napravit. Nebudou to zbytečně vyhozené peníze, jen to nepůjde tak rychle jako na místě.
Dneska má fakt každý koně a straaasne se diví, že občas může ten kůň potřebovat víc žrát než jen seno a liz, že potřebuje stabilní stádo, že potřebuje prevenci od veta (očko a zuby), že takový fyzio taky docela umí zázraky, že potřebuje kůň řádnou výchovu nebo převýchovu. A nedejboze, že kůň potřebuje nějaké veterinární ošetření. Nebo že by se hodilo mít zázemí a vybaveni, kdyz je kůň marod. Ad donio, zaplaťte mi lidé dobří, operaci zubů do 30tis.
Lidé nemají čas na koně a chtějí bombproof zdravého charakterního koně do 7let do 50tis :D (řekla bych že jde zatím jen nakreslit)
edit: zapomněla jsem na kováře, nejlépe v kratších intervalech než přes 2 měsíce. (Pardon, jsem zase cumela na FB koňská vet poradna a divím se ,proč si lidi místo koně na začátek nepořídí spíš knížky nebo lekce, jak s koňmi fungovat a neničit je než je ve smyku pořizovat)
Jinak musím říci, jak děsivou máte pravdu:D
Do vlastního koně jsem šla po velmi zralé úvaze po 20ti letech u koní a musím se přiznat, že i tak mi plno věcí nedoteklo, a to jsem u kobyl až přehnaně zodpovědná (narozdíl od mého civilního života :D).
To si člověk řekne ustájení jednou do měsíce, jednou za čas pytel žrádla, fyzio, očko a nesmysly, kovář jednou za 6 až 8 týdnů :D
Jenže pak přijde ta krutá realita, a to se teď bavím o prosperujícím koni. Najednou zjistíte, že konvenční kovář sice třeba umí, ale fláká to, začnete si brát trimera, který jezdí každý měsíc...výsledky jsou, ale už to jsou prachy navíc. Pak pozvete fyzio, načež často naváže sedlář, pak zjistíte, že koni nesedí minerálka, to, či ono blablabla, a to vám nemusí kůň nahrazovat dítě, jen to prostě chcete dělat poctivě, když už to děláte...
No a pak začnete jezdit a myslíte si, že jste lesojezdec, tak k čemu trenér...a najednou se vyskytne problém, který buď necháte bobtnat anebo nejezdíte. Od jisté doby vím, že pokud nejste s koněm sžití dlouhé roky, i lesojezdec trenéra potřebu alespoň jednokrát za 150 let a i ta jedna návštěva může udělat div.
Takže pětikilo za trenéra jednou za měsíc dva se sakra vyplatí - a ve světle výdajů za koně se to už ztratí. Osobně už od jisté doby počítám jen pravidelné náklady měsíčně ustájení+kovář, víc už na to prdím, musela bych se zbláznit.
Taky jezdim byvaleho steeplera. Je to milionove ochotne zvire, spacirak pro deticky a jizdarensky profesor. Ale nez se dostal do aktualni pohody, trvalo to cca 6 let a zpocatku ho jezdili velmi zkuseni jezdci. A i ted by dokazal byt nebezpecny, pokud by ho clovek nechal rychle cvalat, byl na nej sprosty nebo daval protichudne pomucky. Tim vsim chci rict, ze kdyz si s konem nerozumite a nezvladate ho, budete na to muset jit velmi pomalu a venku si asi dlouho nezajezdite. A cvalem uz vubec ne. Tomu nasemu koni hrozne pomohlo prerazeni ze sportaka na spaciraka a zvyseny pomer krokovych prochazek s detickama. Tim se celkove hrozne vyklidnil.
Ja sama kone zacala jezdit asi 2 roky po ukonceni dost. kariery a mam par postrehu:
Za prve potrebujete prestat brzdit za oteze. Takze bych naucila zastavovat na hlasovou pomucku (a treba na pamlsek). Dostihaci nekdy znaji zapiskani.
Jezdeni musi probihat v klidu. Praci muzete pomalu pridavat - zacit na ruce nebo krok, popr. klus (ale vzdy pod kontrolou, zadny vytresteny klusocval). Nacvalavat jen z kontrolovaneho klusu, kdyz je kun plne na pomuckach (tj. ochotne by zrychlil i zpomalil!). Nikdy nenechavat rozjet do vysokeho tempa!
A konecne, me se v terenu osvedcilo kontrolovat i rychlost kroku a nenechat kone, aby se rozcapene valil dopredu. Kdyz to vubec neslo, slezala jsem a vedla na ruce, popr. naklusala (kdyz uz fakt puloval, az se vznasel,ale on uz dokazal v klusu jit vcelku klidne).
Trenerka, ktera ho jezdila po stazeni z dostihu, po hnusnych odpulovanych terenech jezdila jeste na chvilku na jizdarnu, aby priste tak nespechal domu.
JanaJanaJanaJana
XXX.XXX.27.178
evcusik
napsal(a):
Děkuju Jano ;)
I já bych svému JÁ před 10 lety nejraději dala facana, s čím jsem se pouštěla do pořízení koně :D Takže vlastně komentuju i svoje dosavadní přešlapy a s hlavou zdviženou, jsem zvědavá kde mi ještě život nakopne a poučí ;)
Osobně už bych to teď neudělala (jakože tenhle kůň, co mám, je můj první a taky poslední).
Zároveň ale nelituju jediné minuty, co ho mám. Díky němu je můj život víc autentickej, ale tak trochu jinak, než člověku třeba dá založení rodiny.
Duckula
napsal(a):
Když nemám na trenéra, nepořizuji si koně. Já si ho platila 2x týdně. Dojížděl. A to jsem "houby" jezdec. Ale chtěla jsem, aby nám to spolu fungovalo.
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Osobně už bych to teď neudělala (jakože tenhle kůň, co mám, je můj první a taky poslední).
Zároveň ale nelituju jediné minuty, co ho mám. Díky němu je můj život víc autentickej, ale tak trochu jinak, než člověku třeba dá založení rodiny.
Já bych už do druhého koně taky nešla, kdybych byla bývala věděla. Ale co už. Mám aspoň šikovnou b- reiterku, která i významně přispívá. Jinak fakt nevím, co bych dělala.
JanaJanaJanaJana
XXX.XXX.27.178
kometa
napsal(a):
Já bych už do druhého koně taky nešla, kdybych byla bývala věděla. Ale co už. Mám aspoň šikovnou b- reiterku, která i významně přispívá. Jinak fakt nevím, co bych dělala.
Zase si to vemte, kdyby ten kůň nebyl no. Většina lidí si ho stejně pořídí z nějakého puzení, ať už na něj to zvíře zbyde (vždycky můžete říct ne a když to fakt nejde, tak to prostě nejde) nebo rozbijete prasátko a jdete a koně si dovlečete sama :D
Když má člověk nějaký postižení, tak mu stejně většinou podlehne, a to je jedno, jestli žerete koně, lítáte na motorkách, hrajete divadlo anebo jste vášnivý ornitolog. Prostě to nakonec stejně děláte, jinak nejste naplněná....já jsem zas na druhou stranu, že mám tenhle druh ujetosti, jsou lidi, co tohle nemají v ničem a realizovat se rodinou a prací jim nestačí (a je jich bohužel dost)...je jich celkem dost, no osobně to naštěstí neznám, jen to vidím :D
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Zase si to vemte, kdyby ten kůň nebyl no. Většina lidí si ho stejně pořídí z nějakého puzení, ať už na něj to zvíře zbyde (vždycky můžete říct ne a když to fakt nejde, tak to prostě nejde) nebo rozbijete prasátko a jdete a koně si dovlečete sama :D
Když má člověk nějaký postižení, tak mu stejně většinou podlehne, a to je jedno, jestli žerete koně, lítáte na motorkách, hrajete divadlo anebo jste vášnivý ornitolog. Prostě to nakonec stejně děláte, jinak nejste naplněná....já jsem zas na druhou stranu, že mám tenhle druh ujetosti, jsou lidi, co tohle nemají v ničem a realizovat se rodinou a prací jim nestačí (a je jich bohužel dost)...je jich celkem dost, no osobně to naštěstí neznám, jen to vidím :D
Jasně, někdo ty peníze propije nebo prokouří nebo naháže do automatů nebo...
Jenže na prvním koni jsem aspoň jezdila. Ale holt jsem byla mladší. Teď už jsem "bolavá a bojavá" a skoro vůbec nejezdím. Nicméně to je můj problém a kobyla za to nemůže. Zatím je to vyřešeno aspoň tou b-reiterkou a já jsem hrdý majitel, který se jezdí kochat na závody.
JanaJanaJanaJana
XXX.XXX.27.178
kometa
napsal(a):
Jasně, někdo ty peníze propije nebo prokouří nebo naháže do automatů nebo...
Jenže na prvním koni jsem aspoň jezdila. Ale holt jsem byla mladší. Teď už jsem "bolavá a bojavá" a skoro vůbec nejezdím. Nicméně to je můj problém a kobyla za to nemůže. Zatím je to vyřešeno aspoň tou b-reiterkou a já jsem hrdý majitel, který se jezdí kochat na závody.
Tomu rozumím. Proto také říkám, že můj kůň je první a poslední.
Jelikož je mladý a pokud se spolu dožijeme dlouhých let, jemu bude 30 a mně 60 :D to už nebudeme asi jezdit ani jeden.
A kdyby odešel dříve, životní shon děti+práce+jiné zájmy to vše zaplní.
Ale já už nebudu stárnout s tím, že jsem to neudělala a bude ve mně to, jak jsem si to užila do dna :)
Je to podivné. Moje máma s tím žije doteď. Že koně vždycky chtěla, ale nikdy ho neměla. A nějak se s tím neumí srovnat, ani v 60ti.