Poník se svojí hlavou
jafaktnevim

XXX.XXX.250.243
Zdravím, chtěla bych vás poprosit o radu. Mám poníka 12 let a nedokážu ho pod sedlem dostat od stáje. Třeba když nasednu nejsem schopná odjet od stáje (couve a dělá vše, aby nemusel). Když si umane, že chce do stáje, je mu jedno co je okolo něj. Když se dostaneme nějak na louku, tak už dobrý a to chodí moc dobře. Do nedávna to nedělal když šel s druhým koněm, ale nedávno to začal taky dělat. Když jsme na vyjížďce, tak nejde směrem od stáje. Prosím o radu, jestli nemáte podobné zkušenosti nebo nevíte něco co by nám pomohlo, moc děkuji
Nechce jít s vámi, buď ho to s vámi nebaví nebo má k trávení času s vámi vyloženě averzi, může mu to být nepříjemné fyzicky, pokud mu nesedí sedlo nebo má jiné potíže (i zdravotního rázu). A zřejmě jste nepodchytila včas první náznaky, poník zjistil, že mu to projde, protože evidentně mu to už párkrát prošlo, a teď to prostě bude zkoušet, dokud mu to bude procházet.
V první řadě tedy vyloučit zdravotní a pohodlnostní potíže. Nesmí ho nic bolet, nic ho tlačit, dřít, škrtit, zkontrolujte zda se mu nezhoršil zrak, nebolí ho zuby, a podobně.
Pokud můžete společně strávený čas nějak vylepšit, tak to udělejte. Začíná růst tráva, jezděte se napást. Vyjeďte pokaždé trochu jinam (ne na první louku), a tam pochvalte, popaste, a jeďte domů. Pokud nedostanete poníka od stáje ze sedla, slezte a doveďte ho někam, kde můžete zase nasednout a popojet kousek ze sedla, pak teprve pást.
Při problému za každý krok dopředu ho chvalte a můžete pamlskovat, pokud neprokrmíte půl pecnu chleba, a pokud máte odměňování zvládnuté.
Pokud chcete dosáhnout úspěchu, musíte vyřešit, proč s vámi nechce být, a za druhé už nikdy nesmíte dopustit, aby se poník po neúspěšném pokusu o procházku vrátil do stáje. Prostě ho musíte nakonec dostat, kam potřebujete (resp. o krok dál od stáje, než chce on).
Pokud jste se dostala do bodu, kdy to nejde, potřebujete pomoc zkušenější osoby přímo na místě. Třeba někdo bude mít ještě lepší radu. Ale tady je příčinou kombinace nechuti poníka být s vámi (vyjížďky s vámi ho nebaví, není mu to pohodlné, není mu dobře) a toho, že se naučil, že se tomu dá vyhnout (a to bude potřeba také překonat).
když odmyslíte zdravotní problémy může to být jen vzdor. komu by se chtělo pracovat že jo :)
já si tvrdohlavého koně procouvala. nechtěl dopředu, tak jsme kus procouvali no a pak už šel radši normálně.klidně jen na ruce až do místa kde začal zas nák fungovat. ovšem kuň byl zdravý s padnoucí výstroji pouze zkoušel, protože nechtěl chodit sám od koní. s koňma naprosto vše vpořádku. násili by u něj nepomohlo :) ovšem vyjíždky daleko jsme pak ani nezkoušeli protože jsem se už o sebe bála a kun byl dost našponovaný, nervní a já sem nestála o vyjíždk ohrožující zdraví s neustále korigujicím koněm. takže jsem jezdila jen ven do vzdálenosti než začal byt na přesdržku (a ano kdybych byla mladší postupně bych vzdálenost zvyšovala nebo bych se prostě hecla) a nebo jsem pak v rámci své bezpečnosti prostě chodila sama jen na jízdarnu :) což není teda rada, jen jsem si vzpomněla na jednoho raracha