Dobrý den, už delší dobu řeším s koníkem problém s takovouto chůzí. V lednu uklouzl a spadl ve výběhu, nebyl to žádný extrémní pád. Pár dní na to začal takto vytáčet obě dvě zadní nohy. Myslela jsem si, že je to od zad tak jsem volala chiro, ta našla jednu blokaci v bedrech a k takovéto chůzí zadních nohou řekla, že to dělá z důvodu oslabeného svalstva. Po cca 1,5 zůstalo takovéto chození pouze na jedné noze. Nezdálo se mi to tak jsem volala veterináře zaměřující se na pohybový aparát. Vyhodnotil ze neohýbá nohu v hlezně a udělal rtg hlezenního kloubů a spěnky, bez nálezu. Diagnóza tedy zněla někde v bedrech vznikl otok, který utlačoval nějaký nerv a momentálně nohu nevnímá ve volném prostoru. Ještě se to může spravit, ale může to trvat až půl roku. Momentálně s ním mám cvičit a dávat vit.B. Po praci se pohyb vždy zlepší.Nesetkal se někdo s podobným problémem? Nevím zda se můžu s takovou odpovědi spokojit
Prikaladam odkaz na video na YouTube první část je chůze par dni po pádu, druhá část dneska
https://youtube.com/shorts/yz4wQ8U0uIM?feature=share
Uživatel s deaktivovaným účtem

Xxxbell
napsal(a):
Dobrý den, už delší dobu řeším s koníkem problém s takovouto chůzí. V lednu uklouzl a spadl ve výběhu, nebyl to žádný extrémní pád. Pár dní na to začal takto vytáčet obě dvě zadní nohy. Myslela jsem si, že je to od zad tak jsem volala chiro, ta našla jednu blokaci v bedrech a k takovéto chůzí zadních nohou řekla, že to dělá z důvodu oslabeného svalstva. Po cca 1,5 zůstalo takovéto chození pouze na jedné noze. Nezdálo se mi to tak jsem volala veterináře zaměřující se na pohybový aparát. Vyhodnotil ze neohýbá nohu v hlezně a udělal rtg hlezenního kloubů a spěnky, bez nálezu. Diagnóza tedy zněla někde v bedrech vznikl otok, který utlačoval nějaký nerv a momentálně nohu nevnímá ve volném prostoru. Ještě se to může spravit, ale může to trvat až půl roku. Momentálně s ním mám cvičit a dávat vit.B. Po praci se pohyb vždy zlepší.Nesetkal se někdo s podobným problémem? Nevím zda se můžu s takovou odpovědi spokojit
Prikaladam odkaz na video na YouTube první část je chůze par dni po pádu, druhá část dneska
https://youtube.com/shorts/yz4wQ8U0uIM?feature=share
Už jste se ptal(a) jednou. A já znovu odpovím - odvézt koně na kliniku, kde jsou zkušení lidi a potřebné přístroje. Cvičení a vitamín B nestačí.
Mé nezkušené oko vidí koně s neurologickým problémem. Opravdu takhle chodí až od toho pádu?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.57.165
Jako mě se nelíbí pohyb celkově. Nejen jedna noha. Za mě taky ta klinika. Zázraky se nestanou aby to samo přešlo. Pokud na to nemáte. Holt rodina, půjčka. Nebo se koně zbavte.

Xxxbell
napsal(a):
Ano ptala jsem se, jedna rada byla přidat sem video. Tak přidávám. Takový pohyb jsem dřív než před pádem nepozorovala
To je ten kůň, kterého jste řešil(a) už předloni? Jak přes zimu výrazně zhubnul?
Nicméně, má rada zůstává stejná.
Vďaka za video, no nič podobné som nikdy nevidela.
Bol by vhodné urobiť aj neurologické vyšetrenie.
A čo v kluse, zhoršuje sa to?
Pohybom sa to fakt zlepšuje?
Chiroptraktik, čo povedal, že to robí kvôli oslabenému svalstvu-tak toho už nikdy nevolajte, lebo...no comment.
Bral kôň niečo proti bolesti a zápalu?
Rozhodne by som dopriala deku, aspoň.
A niečo na bolesť a zápal, vet vám nič nedal?
Aspoň to MSM by zrejme privítal...

video z boku?
pokud je někde méně svalů- stranová asimetrie,každá kyta jinak osvalení, dolík a.t.d. může to být z důvodu neinervace svalu (nerv je někde po cestě do svalu přerušený, nebo byl a neobnovilo se spojení) fyzio by mohla doporučit nejaké cviky, masáž....prostě ten sval cvičit...pokud to jde.
co kyčel ?
Xxxbell
napsal(a):
V klusu nemám pocit, že by se to zhoršovalo, po pohybu vidím zlepšení. Nic proti bolesti nebral. Dle veterináře ho to nebolí. MSM koupím.
Video z boku mohu přidat, cvičení bylo doporučeno pouze chodit přes kavalety postupně zvyšovat výšku, krátké strmé kopce nahoru a dolu, obraty..
Vet neví co to je, ale ví že ho to nebolí?
Chiro byl veterinář nebo nikoliv? Pokud ano, vyšetřil koně včetně zobrazovací techniky, aby si byl jist o co jde. Nebo to byl neveterinar a ošetřoval koně bez řádného vet vyšetření ? To je prostě špatně. Nejde chiroprkaticky ošetřovat koně, když vím tužku co se v něm odehrává.
MSM, Vít B jsou doplňky, neuškodí, ale taky moc nemají sílu něco řešit, vyřešit.
Opět nevíte co koni je, ale chiro ví že kavalety, kopce a obraty pomůžou (a nezhorší?), když neví co koni je?
Za mě jiný veterinář, nejlépe ta kliniky, kde bude víc očí/rukou a lepší zobrazovaci technika. Já třeba v celé diagnostice vůbec nevidím úvahu nad neurologickými DG - kde bych se všemi těmi terapiemi byla na pováženou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.57.165
Asi takhle. Bud ho odvezte na kliniku kde se zjistí co to je nebo přiznejte že ty prachy za to dát nechcete nebo nemůžete.
Tie kavalety a kopce odporučili zrejme preto, že to pripomína problém s čéškou, ale popravde toto ja na kopce nevidím, hlavne dole, to je o krutom šmyknutí sa...A obraty..omg, to dnes už môže byť chiropraktik asi každý :(
A áno, stáva sa, že sa na problém nepríde, zvlášť ak sa jedná o neurologické poškodenie, alebo je kdesi hore, no RTG kolenného kĺbu vet urobiť mohol, no ale tak čo už.
Tie lieky od bolesti a zápalu sa nedávajú iba kvôli tlmeniu bolesti, ale aj preto, že zmierňujú napríklad opuch postihnutých tkanív, ktoré potom niekde tlačia a výsledkom je abnormálny pohyb.
Kôň samozrejme boľavý bude, pretože jeho normálny pohybový vzorec je narušený a všetky štruktúry pohybového aparátu sú tým pádom zaťažované nerovnomerne.
Deka by mu myslím bodla, ak sa to po pohybe zlepšuje, tak v tom treba pokračovať, len vyberajte príjemne mäkký povrch, hlavne preboha žiadne strmé dole kopce, hlavne ak sa terén šmýka, niekedy až čas ukáže, kde je, alebo bol problém.
Netreba zabúdať, že hojenie, už akékoľvek je proces náročný na energiu a prispôsobiť tomu kŕmnu dávku, takýto kôň by isto benefitoval z príjmu omega-3 kyselín (ľan, ľanový olej, obyč olej kvôli kalóriám) a vit. E a selénu ako antioxidantov.
Plus nejaký príkrm bielkovinového krmiva, aspoň tie kvasnice, úplne najlepšie ryžovky, ak je budget.