Izoš

XXX.XXX.168.75
Potřebovala bych vědět jak velký výběh pro 2 dospělé koně a 1 pinyho
Za každou odpověďmi děkuji
Espadril

XXX.XXX.64.22
Izoš
napsal(a):
1ha na 1 koně = 3 ha minimalne - staci zadat do googlu, uz i takove informace tam vyskakuji :-)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Izoš
napsal(a):
Ponyho.
Když se takto ptáte, nejdřív si hodně pozjišťujte, než do toho půjdete.
Vláken je tady dost.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Tohle je relativní. Zaprvé je důležité, jestli má louka koně v sezoně plnohodnotně uživit, pak se říká, že má být hektar na koně. Z různých důvodů je ale i tak dobré přikrmovat seno, takže člověk na tento rozměr nemusí být tak přísný.
Nicméně tohle se odvíjí i od aktivity koně. Já osobně pro svého koně chci co největší prostor, jelikož nestíhám často odjezdit a tento prostor podněcuje koně k aktivitě a nestojí jenom a nečumí. Mám ale i známou, které má koně v menších výbězích (do 3 000 m2), to je ten největší, jsou tam tak po třech čtyřech), ale ti koně opravdu každý den chodí a dělají, čili jim ten menší prostor tolik nevadí. Tuto malou plochu mají ale samozřejmě alespoň částečně zpevněnou a mají přístup k senu, aby nehladověli a netrpěli na vředy.
Takže velikost výběhu se odvíjí od aktivity a typu koně (sklony ke schvácení atd.), ale obecně platí, že čím větší tím lepší. Ve Vašem případě bych začínala na půl hektaru minimálně, s přístupem k senu a denně aktivitou alespoň hodinu.
Já bych jen ráda přidala, že jeden hektar je opravdu 10.000m2
Ten počet nul se často plete a málokdo si to umí představit
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Jinak ještě podotýkám, že čím menší výběh, tím větší bahno a tankodrom, tím větší nutnost sbírat pravidelně bobky, prostě minimalizovat to, aby koně stáli jenom v bahně a ještě hůř v bahně v kombinaci s bobky a močí. Z toho je řada zdravotních problémů.
Jeste to tu asi nezaznelo - co muze byt pro dva velke kone akorat/malo co se tyka "uzivnosti" (nebo jak bych to napsala), to muze byt pro ponika schvacujici pastva (byt by to byl vybeh). I pri davkovani sena do vybehu... pro dva velky kone akorat, pro ponika uz moc, a bude z nej kulicka...
Espadril

XXX.XXX.64.22
Bella04
napsal(a):
Jeste to tu asi nezaznelo - co muze byt pro dva velke kone akorat/malo co se tyka "uzivnosti" (nebo jak bych to napsala), to muze byt pro ponika schvacujici pastva (byt by to byl vybeh). I pri davkovani sena do vybehu... pro dva velky kone akorat, pro ponika uz moc, a bude z nej kulicka...
Tak opet predpokladam, ze si ty kone porizuje nekdo, kdo tomu rozumi, vi co obnasi pece o ponyho / pastevni sezona s velkymi konmi na pastvine. Jako budouci majitel je tedy dostatecne vzdelany i v tomto smeru, ma pripraveny nahubek, schvaceni si pohlida a ma pro ponyho pravidelnou kazdodenni praci. :-)

Espadril
napsal(a):
Tak opet predpokladam, ze si ty kone porizuje nekdo, kdo tomu rozumi, vi co obnasi pece o ponyho / pastevni sezona s velkymi konmi na pastvine. Jako budouci majitel je tedy dostatecne vzdelany i v tomto smeru, ma pripraveny nahubek, schvaceni si pohlida a ma pro ponyho pravidelnou kazdodenni praci. :-)
Na to bych nespoléhala. Nevím, jak dlouho tady chodíte a sledujete, ale spousta lidí si chov zvířat představuje jako Hurvínek válku. A tím nemyslím jenom koně. Nahlížím i do jiných sekcí.
Espadril
napsal(a):
1ha na 1 koně = 3 ha minimalne - staci zadat do googlu, uz i takove informace tam vyskakuji :-)
tak s tím nesouhlasím - tedy pokud budete brát, že se na pastvině bude pouze pást - nikoliv ještě dělat seno Máme 6 arabských plnokrevníků- takže něco mezi pony a velkým koněm. Máme 3 ha - pouze pastvina - na noc chodí koně domů, jinak jsou venku celý den za jakéhokoliv počasí. Pozemek je oplocený celý, nejsou udělané oplůtky. Jsme z Vysočiny, pozemek je u potoka, takže máme co pást defaxcto celý rok - pokud není sníh, raději uždibují stařešinu než aby žraly seno. Nikdy se nám nestalo že by nebylo co pást ( spíš musíme každorečně sekat ), že by pastvinu zničily - vždy je bláto pouze u vchodu/východu

majkulka: jo, jenže vy zohledňujete indivindy podmínky - to nemůžete!
Dotaz byl položen "jak velký výběh" bez dalšího. A bez dalšího lze odpovědět pouze normovaným stavem.
My nevíme, zda ti jejich dva dospělí koně jsou begani v lese nebo asilní arabové. Taky nevíme, zda ten výběh je v nivě Hanáckého potoka a nebo na suťové stráni na horách...
Izoš

XXX.XXX.168.75
Ano vím co obnáší péče o koně a poníky asi 4,5 roku jsem to studovala takže si myslím že alespoň něco vím

Jakým způsobem jste 4,5 roku studovala péči o koně a poníky?
Izoš

XXX.XXX.168.75
napsal(a):
Různé knihy a a skušení chovatelé

Aha, já už se lekla, že jste studovala zootechniku a zapomněli se vám zmínit o normách...
Izoš

XXX.XXX.168.75
napsal(a):
Studovala jsem jenom ty plemena co budu mít

Já už snad víc vědět nechci, děkuji :-)

napsal(a):
Já už snad víc vědět nechci, děkuji :-)
Taky jen kroutím hlavou

Izoš
napsal(a):
Ano vím co obnáší péče o koně a poníky asi 4,5 roku jsem to studovala takže si myslím že alespoň něco vím
Aha, studovala.
I ve stájích, v provozu? Víte, jak třeba vypadá výběh v deštivém podzimu nebo v tajícím jaře? Poznáte koně s kolikou? Nebo schváceného?
Ono teorie a praxe je trochu, či spíše dost, rozdíl.
Izoš

XXX.XXX.168.75
napsal(a):
Aha, studovala.
I ve stájích, v provozu? Víte, jak třeba vypadá výběh v deštivém podzimu nebo v tajícím jaře? Poznáte koně s kolikou? Nebo schváceného?
Ono teorie a praxe je trochu, či spíše dost, rozdíl.
Ano ve stájích i v provozu

Izoš
napsal(a):
Ano ve stájích i v provozu
Takže, poznáte koně schváceného nebo s kolikou.?
Nerýpu, ptám se.
Kone budú mať taký veľký výbeh, aký im človek postaví.
S tým hektárom na koňa, ako, to je zase jeden taký údaj, čo sa traduje po generácie, prípadne čo niekto niekde vyčítal a u toho aj skončil.
Otázka znela na výbeh, nie na pastvinu a naozaj, ale naozaj s rukou na srdci, koľko ľudí takto má kone?
A koľko vydrží hektár pastviny-tuná pozor, výbeh NIE JE pastvina-v dnešných tropických letách? Lebo viem, ako vyzerá pastvina, čo zďaleka presahuje počtom hektárov počet koní koncom júna až do septembra, je to v podstate savana.
Že veľké priestory motivujú kone k pohybu tiež nie je pravda, ako, prejdú sa, keď v čase chudobnejšej trávy hľadajú, kde čo vyždibnúť, ale inak v horúčavách sú radi, že môžu driemať v tieni a nezožerie ich hmyz.
Ak majú pod čumákom aj krmisko a soľ a vodu, načo by kam chodili, ako, prebehnú sa, to zas áno, zvlášť ak sa ochladí, ale to trvá koľko, 5 minút cválania max?
Jediné plochy, ktoré motivujú kone naozaj k pohybu sú tie, kde zvieratá naozaj musia za nejakými zdrojmi putovať - a znovu sa pýtam, kto takto má svoje kone? Kto ich chodí dva krát denne preháňať k napájadlu? Alebo ich chodí pásť tak, že ich ženie cez nejaký horský chrbát tam a späť?
A k čomu bude po pár rokoch XY hektáru na kone, keď to bude celé o.raté a zaplevelené?
Toto teoretizovanie, ktoré sa vynáša ako jediné správne je cestou do pekiel, ak si potrebujete zvýšiť sebavedomie, nerobte to na deťoch, alebo na menej skúsených.
Že na niekoho začnete brechať svoje múdra nemá úplne motivačný, edukačný, ani žiadny iný, pozitívny úžitok.
napsal(a):
Takže, poznáte koně schváceného nebo s kolikou.?
Nerýpu, ptám se.
No to sa dá poznať snáď iba tak, že sa človek s niečím podobným už stretol, nie?
O tom, koľko majiteľov včas rozpozná zápchovú koliku by sme tiež mohli dlho debatovať, žiaľ stále nejak prevláda predstava, že keď má kôň trus a neváľa sa, iba blbo čumí, koliku rozhodne nemá...

Horsana
napsal(a):
Kone budú mať taký veľký výbeh, aký im človek postaví.
S tým hektárom na koňa, ako, to je zase jeden taký údaj, čo sa traduje po generácie, prípadne čo niekto niekde vyčítal a u toho aj skončil.
Otázka znela na výbeh, nie na pastvinu a naozaj, ale naozaj s rukou na srdci, koľko ľudí takto má kone?
A koľko vydrží hektár pastviny-tuná pozor, výbeh NIE JE pastvina-v dnešných tropických letách? Lebo viem, ako vyzerá pastvina, čo zďaleka presahuje počtom hektárov počet koní koncom júna až do septembra, je to v podstate savana.
Že veľké priestory motivujú kone k pohybu tiež nie je pravda, ako, prejdú sa, keď v čase chudobnejšej trávy hľadajú, kde čo vyždibnúť, ale inak v horúčavách sú radi, že môžu driemať v tieni a nezožerie ich hmyz.
Ak majú pod čumákom aj krmisko a soľ a vodu, načo by kam chodili, ako, prebehnú sa, to zas áno, zvlášť ak sa ochladí, ale to trvá koľko, 5 minút cválania max?
Jediné plochy, ktoré motivujú kone naozaj k pohybu sú tie, kde zvieratá naozaj musia za nejakými zdrojmi putovať - a znovu sa pýtam, kto takto má svoje kone? Kto ich chodí dva krát denne preháňať k napájadlu? Alebo ich chodí pásť tak, že ich ženie cez nejaký horský chrbát tam a späť?
A k čomu bude po pár rokoch XY hektáru na kone, keď to bude celé o.raté a zaplevelené?
Toto teoretizovanie, ktoré sa vynáša ako jediné správne je cestou do pekiel, ak si potrebujete zvýšiť sebavedomie, nerobte to na deťoch, alebo na menej skúsených.
Že na niekoho začnete brechať svoje múdra nemá úplne motivačný, edukačný, ani žiadny iný, pozitívny úžitok.
Já teda nemám pocit, že tady někdo na někoho "brechá". Jenom píšeme názory.
Izoš se ptá dost podobně i na rybičkách. Myslím na věc, která se dá snadno dohledat.

Horsana
napsal(a):
No to sa dá poznať snáď iba tak, že sa človek s niečím podobným už stretol, nie?
O tom, koľko majiteľov včas rozpozná zápchovú koliku by sme tiež mohli dlho debatovať, žiaľ stále nejak prevláda predstava, že keď má kôň trus a neváľa sa, iba blbo čumí, koliku rozhodne nemá...
To ano. Jenom mně trochu zaujala formulace, že studuje 4,5 let péči o koně a poníky. A neodpověděl(a) na otázky.

Izoš
napsal(a):
Studovala jsem jenom ty plemena co budu mít
A o která plemena se jedná?
Izoš

XXX.XXX.168.75
napsal(a):
A o která plemena se jedná?
1. Kůň fjord
2.kůň hafling
3. Pony shetland
Pozn:ještě bych se chtěla zmínit o tom že max do roka přibydou další 2 koně a to konkrétně
1.kůň anglický plnokrevník
2.kůň quarter
napsal(a):
Já teda nemám pocit, že tady někdo na někoho "brechá". Jenom píšeme názory.
Izoš se ptá dost podobně i na rybičkách. Myslím na věc, která se dá snadno dohledat.
No tak na nejaké lešovanie prispievateľov po ifaune ja nemám vlohy, heh.
Názory- iste, tiež som si kedysi myslela, že forma nie je dôležitá, iba obsah, no nejako sa to časom zmenilo.
Izoš
napsal(a):
1. Kůň fjord
2.kůň hafling
3. Pony shetland
Pozn:ještě bych se chtěla zmínit o tom že max do roka přibydou další 2 koně a to konkrétně
2.kůň quarter
Okrem plnokrvníka tieto kone rozhodne nebudú potrebovať hektáre pastvín, ani ten plňas ich mať nemusí, ale je kŕmiteľnosťou väčšinou inde, než vyššie uvedené plemená.

Izoš
napsal(a):
1. Kůň fjord
2.kůň hafling
3. Pony shetland
2.kůň quarter
Viz Horsana. Jsou to plemena s rozdílnými požadavky na krmení - konkrétně ten plňas. Ti ostatní jsou na tom cca stejně.
Takže o schvácení, IR a PSSM máte taky nastudováno.
Izoš

XXX.XXX.168.75
napsal(a):
Viz Horsana. Jsou to plemena s rozdílnými požadavky na krmení - konkrétně ten plňas. Ti ostatní jsou na tom cca stejně.
Takže o schvácení, IR a PSSM máte taky nastudováno.
Nebo místo plňase vzít eště jednoho fjorda
Raz nám cestou z lesa, za dedinou, alebo skôr takou osadou v lese preletel cez cestu vtáčik, bolo vidieť, že z posledných síl.
Vystúpila som, vtáka ulovila a viezla domov, malo sa nejako ochladiť a tak vôbec, bolo jasné, že proste nemá šancu vonku prežiť.
Sedelo mi to v lone a pozeralo na cestu, tak sme na to hľadeli, hľadeli a netušili, čo to je za tvora, vyzeralo to ako prepelica, ale zase nie úplne, práve to preperovalo, ja som proste netušila, čo to je zač.
Doma som to obriadila podľa inštrukcií, ale ani kamarátka, čo má azyl pre kadejaké hybridy si nebola istá a tak som fotku poslala do ifauňáckej hydinárskej sekcie.
Tak čo som tam ja dostala za sodu, z toho mi padla sánka, ľudia mi písali, že som trol, že to je debilná sranda a jednali tam so mnou ako s hounom, ako, to bolo veľmi, veľmi nepríjemné zistenie, ako sa diskutujúci dokážu správať.
Aj môj príbeh sa možno zdal vymyslený, neviem, ale, v anamnéze vždy uvádzam pravdu, heh.
Tí ľudia mi nijako nepomohli a ešte mi zle naložili, za čo, to dodnes nechápem. No, dúfam, že mali potom zo seba lepší pocit, ako to niekomu nandali.
A nie, nepoznala som japonskú prepelicu, v živote som ich videla dva krát, dospelé, pred asi tak 250 rokmi.
Tiež netuším, kde sa tam ten chudák vzal, bol to samček, ako sa nakoniec ukázalo, veľmi rýchlo skrotol, dostal meno Jack a kamoška si ho vzala do azylu, k nejakým sliepočkám a žil si tam ako veľký king, tuším jej sedával aj na pracovnom stole a asistoval pri práci, heh.

Izoš
napsal(a):
Nebo místo plňase vzít eště jednoho fjorda
To by bylo lepší. I pro vás. Ale poslední věta stále platí.