Deka při bouřce

Hafling
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Haflingo

9.4.2023 16:02
Haflingo

XXX.XXX.227.160

Ahojte, mám muchara haflinga. Tento rok mu chcem dať deku, ale bojim sa, že by cez leto mohol viac priťahovať blesky. Minulý rok do jedného koníka udrel blesk. Aké máte skúsenosti? Dávate koňom deku aj cez búrku? Búrka býva skoro každý večer, bez deky sa bude škrabať.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.4.2023 17:18

Haflingo napsal(a):
Ahojte, mám muchara haflinga. Tento rok mu chcem dať deku, ale bojim sa, že by cez leto mohol viac priťahovať blesky. Minulý rok do jedného koníka udrel blesk. Aké máte skúsenosti? Dávate koňom deku aj cez búrku? Búrka býva skoro každý večer, bez deky sa bude škrabať.

Deka není brnění, to je z kovu.

Ano, léta dostávají koně deku. Mají ji i v bouřce.

By mě to statisticky zajímalo - za více než 40 let u koní jsem neslyšela, že by některého zabil blesk.

11.4.2023 12:50

Já slyšela dokonce o části stáda, které zabil blesk.
Ale ve svém okolí nikoli.

https://equichannel.cz/clanky/nehody-a-prevence/kone-v-bource

11.4.2023 12:55

Jinak pro tazatelku: deka jako nevodivý, většinou syntetický materiál, bude nejspíš naopak pravděpodobnost zásahu snižovat

11.4.2023 13:13
Arbora

XXX.XXX.149.42

Pokiaľ je kôň sám na holej lúke, ďaleko od stromov, či iných vyšších predmetov, tak tie blesky bude priťahovať aj bez deky.

Haflingo

11.4.2023 21:32
Haflingo

XXX.XXX.228.144

Nám áno. Stál vedľa stromu, skoro to zasiahlo ešte jedného koňa. Deka je sieťovaná a sú na nej kovové prvky.

12.4.2023 08:25

Kovové prvky nevadí, od těch se max popálí, pokud budou nabité. Vadilo by, pokud by byl drát podél té deky nebo vpletený do síťoviny (a tenký drát by se stejně přetavil).

Kovové prvky na dece můžete libě nahradit nevodivými prvky - odstříhat přezky a našít sucháče.

Jestli je ten hafling kovaný, tak se kovovými prvky na dece nebo ohlávce vůbec nemusíte zatěžovat...

12.4.2023 11:26
Horsana

XXX.XXX.40.140

Koňa zabije krokové napätie, nie kovové časti na deke.

Tiež poznám prípad, kedy blesk zabil tri kone, boli v búrke v neuzemnenom kovovom prístrešku.

Haflingo

12.4.2023 12:09
Haflingo

XXX.XXX.61.130

Ako uzemnit prístrešok? Má kovovú konštrukciu. Vtedy trafil koňa pri prístrešku a strome. Prešlo to aj cez strechu.

12.4.2023 12:19
Horsana

XXX.XXX.40.140

Haflingo napsal(a):
Ako uzemnit prístrešok? Má kovovú konštrukciu. Vtedy trafil koňa pri prístrešku a strome. Prešlo to aj cez strechu.

No musí na ňom byť bleskozvod (hromozvod sa tomu niekde hovorí) a to namontuje asi niekto, kto tomu rozumie.

Přidejte reakci

Přidat smajlík