Haflingo

XXX.XXX.227.160
Ahojte, mám muchara haflinga. Tento rok mu chcem dať deku, ale bojim sa, že by cez leto mohol viac priťahovať blesky. Minulý rok do jedného koníka udrel blesk. Aké máte skúsenosti? Dávate koňom deku aj cez búrku? Búrka býva skoro každý večer, bez deky sa bude škrabať.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Haflingo
napsal(a):
Ahojte, mám muchara haflinga. Tento rok mu chcem dať deku, ale bojim sa, že by cez leto mohol viac priťahovať blesky. Minulý rok do jedného koníka udrel blesk. Aké máte skúsenosti? Dávate koňom deku aj cez búrku? Búrka býva skoro každý večer, bez deky sa bude škrabať.
Deka není brnění, to je z kovu.
Ano, léta dostávají koně deku. Mají ji i v bouřce.
By mě to statisticky zajímalo - za více než 40 let u koní jsem neslyšela, že by některého zabil blesk.

Já slyšela dokonce o části stáda, které zabil blesk.
Ale ve svém okolí nikoli.
https://equichannel.cz/clanky/nehody-a-prevence/kone-v-bource

Jinak pro tazatelku: deka jako nevodivý, většinou syntetický materiál, bude nejspíš naopak pravděpodobnost zásahu snižovat
Haflingo

XXX.XXX.228.144
Nám áno. Stál vedľa stromu, skoro to zasiahlo ešte jedného koňa. Deka je sieťovaná a sú na nej kovové prvky.

Kovové prvky nevadí, od těch se max popálí, pokud budou nabité. Vadilo by, pokud by byl drát podél té deky nebo vpletený do síťoviny (a tenký drát by se stejně přetavil).
Kovové prvky na dece můžete libě nahradit nevodivými prvky - odstříhat přezky a našít sucháče.
Jestli je ten hafling kovaný, tak se kovovými prvky na dece nebo ohlávce vůbec nemusíte zatěžovat...
Haflingo

XXX.XXX.61.130
Ako uzemnit prístrešok? Má kovovú konštrukciu. Vtedy trafil koňa pri prístrešku a strome. Prešlo to aj cez strechu.