Co dělat když se mi kůň zvedá na zadní

Holandský teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

BramboraKory

9.4.2023 21:55
BramboraKory

XXX.XXX.24.32

Ahoj, jdu se zkusit poptat sem zda nekdo nemá stejnou zkušenost. Mám kobylu. Je ji 7 let. Dva necelé roky jsme normálně jezdili, vše bylo v pohodě. Pak z ničeho nic se mi kobyla na vyjdkach zacla stavět na zadní. Nic s ni nehlo, jen couvala, zvedala se na zadní a házela hlavou.. nejaky dva roky jsme pracovali s panem ktery děla přirozenou komunikaci s koňmi. Kobyla se změnila, je mnohem klidnější a poslouchá jako beránek, zacli jsme znovu jezdit, prakrat jsem s ni byla sama (jen krok, chvíli klus) a byla zlata. Pak jsme vyrazili s dalšími dvěma koňmi, ale na krátkou vycházeli. Jednou jsme cvalali a dvakrát klusali. Kobyla jakmile se trochu zapotila zacla zase házet hlavou, couvat a zvedat se na zadní. Nic s ni nehlo, ani to když ji jeden chtěl vést ze země. Pak když jsem slezla a ze ji povedu, tak najednou jako beránek.. nemate s tím nekdo nějakou zkušenost? (Jinak s panem už bohužel neprscujeme, protože měl zdravotní potíže a už to nedělá).. každopádně kobyla je jak vyměněna, ale tohle v ni furt je, tak jen si říkám ze by tady mohl nekdo sdílet svoji zkušenost jak to třeba koně odnaucil

9.4.2023 23:24
lenacia

XXX.XXX.63.93

BramboraKory napsal(a):
Ahoj, jdu se zkusit poptat sem zda nekdo nemá stejnou zkušenost. Mám kobylu. Je ji 7 let. Dva necelé roky jsme normálně jezdili, vše bylo v pohodě. Pak z ničeho nic se mi kobyla na vyjdkach zacla stavět na zadní. Nic s ni nehlo, jen couvala, zvedala se na zadní a házela hlavou.. nejaky dva roky jsme pracovali s panem ktery děla přirozenou komunikaci s koňmi. Kobyla se změnila, je mnohem klidnější a poslouchá jako beránek, zacli jsme znovu jezdit, prakrat jsem s ni byla sama (jen krok, chvíli klus) a byla zlata. Pak jsme vyrazili s dalšími dvěma koňmi, ale na krátkou vycházeli. Jednou jsme cvalali a dvakrát klusali. Kobyla jakmile se trochu zapotila zacla zase házet hlavou, couvat a zvedat se na zadní. Nic s ni nehlo, ani to když ji jeden chtěl vést ze země. Pak když jsem slezla a ze ji povedu, tak najednou jako beránek.. nemate s tím nekdo nějakou zkušenost? (Jinak s panem už bohužel neprscujeme, protože měl zdravotní potíže a už to nedělá).. každopádně kobyla je jak vyměněna, ale tohle v ni furt je, tak jen si říkám ze by tady mohl nekdo sdílet svoji zkušenost jak to třeba koně odnaucil

Co sedlo? Ste si jistá že sedí?

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.4.2023 15:54

BramboraKory napsal(a):

Zdravotní potíže? Nepadnoucí výstroj? Tvrdá ruka?

Od klávesnice těžko říci.

10.4.2023 16:01
etnies86

XXX.XXX.245.26

nemůže být problém ve výstroji

BramboraKory

10.4.2023 21:00
BramboraKory

XXX.XXX.31.174

Ano sedlo sedí, měli jsme i Fyzio. Kobyla je úplně zdravá.

BramboraKory

10.4.2023 21:09
BramboraKory

XXX.XXX.4.42

Tvrdá ruka si nemyslím. Nemyslím si ze jezdím tvrdou ruku. Ale nedělá to jen mě, dělala to komukoliv kdo na ni sedl. Tak proto si myslím ze rukou zo asi nebude. Přijde mi ze to začne vždy jak se trochu zapoti, jako kdyby pak zacla z toho být vztekla..

10.4.2023 21:13
Arbora

XXX.XXX.134.47

Málokedy bývajú takéto reakcie “z ničoho nič”. Obvykle tomu prechádza séria menšieho odporu, ktorý vygraduje až do celkom intenzívneho. Dôvodov môže byť niekoľko, od zdavotných, cez diskomfort, po pretrénovanie.
To, že problém neodstránil tréner mi celkom naznačuje, že za tým nebude “nedostatok rešpektu”, ani iné poodobné veci, ktoré sa riešia v kruhovke.

Píšete o dvoch vychádzkach, ako často jazdíte? Ako často s ďalšími koňmi? Čo kobyla dostáva žrať, aký má režim?

11.4.2023 08:23

BramboraKory napsal(a):
Tvrdá ruka si nemyslím. Nemyslím si ze jezdím tvrdou ruku. Ale nedělá to jen mě, dělala to komukoliv kdo na ni sedl. Tak proto si myslím ze rukou zo asi nebude. Přijde mi ze to začne vždy jak se trochu zapoti, jako kdyby pak zacla z toho být vztekla..

Viz výše. Co si myslíte, není podstatné. Prostě je tam problém. Od klávesnice nevyřešíme. Normální, zdravý kůň se nezačne "vztekat", když se zapotí.

Dáte aspoň video?

11.4.2023 11:57

A když se zapotí na jízdárně? Dělá to na vyjížďce i směrem domů, že se zastaví a vzteká se? I když jí odcházejí směrem k domovu ti koně? Pokud to dělá ve všech těchto situacích, je to divné. Může mít takové projevy některá forma PSSM? Nebo taky nějaká neuro záležitost, jíž může být projevem headshaking a podobně, ten se také začíná projevovat většinou při větší námaze.

11.4.2023 14:35

Může mít takové projevy některá forma PSSM?

Může.

Přidejte reakci

Přidat smajlík