Co na to říkáte? Je to vubec pro koně vhodné?
Libilo by se mi jezdit s dcerkou,ale nerada bych pusobila koni diskomfort
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vzhledem k užitné délce zad normálního koně a potřebné délce dvou sedel je to za mě nesmysl, který akorát tak ublíží koni. Dítě vepředu překáží rukám dospělého, dobré komunikaci otěží. A má sedět na kohoutku nebo před kohoutkem (co pohyblivost krku?)...
Dva lidi na koni jsou samo o sobě riziko, čeho se držet, těžiště, atd.
A co na to ten kůň...
Pokud chcete jezdit s dcerkou, lepší vzít ze sedla druhého koně na špagát, ani to není bez rizika, ale aspoň to zdravotní pro toho koně je minimální.
Mimochodem jsem viděla přímo naživo na koni i westernové kostrové dvojsedlo - brrrr.
Těch dvojsedel se dá na netu najít fůra.
Z hlediska bezpečnost za mne nikdy.
Z hlediska koně a zad, kdy tu řešíme nasedlání o pět cm dopředu nebo dozadu a tlak na záda, si snad jako jedinou variantu dovedu předsavit toto. I tak je to divné a asi jako nouzovka.

evcusik
napsal(a):
Za mě nemá co z hlediska bezpečnosti dělat dítě před/za jezdcem. Takže bych nepřemýšlela dál, co na to zdravotně kůň. (a kloním se k buggyre, že to spíš bude naprd).
Radši 2 vychované koně, jeden na spagatu v klidném prostředí.
Tak nějak. Kamarádka takhle postupně odvodila obě své děti na poničce, na "špagátku".

kallisto
napsal(a):
Těch dvojsedel se dá na netu najít fůra.
Z hlediska bezpečnost za mne nikdy.
Z hlediska koně a zad, kdy tu řešíme nasedlání o pět cm dopředu nebo dozadu a tlak na záda, si snad jako jedinou variantu dovedu předsavit toto. I tak je to divné a asi jako nouzovka.
Jako nouzovka šla i krokovka, s lehkým jezdcem za sedlem. Bez přídatného druhého sedla.
napsal(a):
Tak nějak. Kamarádka takhle postupně odvodila obě své děti na poničce, na "špagátku".
to já taky :) buď jedu se starší "na vyjížďku" na spagatu s ponikem. Nebo si obě dcery vysadím na koně/pone a jdeme na procházku.
Konkrétní koně jsou na to naučení, jak se mají chovat a reagovat na pomůcky. A celkem boomproof, takže si to troufám dělat ;) A pak ta dětská radost, že byla slečna na vyjížďce - k nezaplacení ;)
edit: nejnáročnějsi bylo najít vodítko tak akorát dlouhé :D
etnies86
napsal(a):
Co na to říkáte? Je to vubec pro koně vhodné?
Libilo by se mi jezdit s dcerkou,ale nerada bych pusobila koni diskomfort
Ja by som to chcela vidieť nasedlané na koni, neviem si to ani predstaviť kde sedí "hlavný" jazdec. Ešte opačne, že dieťa vzadu si to predstaviť viem, aj keď komfort koňa asi nebude bohviečo ani pri dieťati na bedrách, ktoré mu kope do slabín.
Za mladi sme sa zvykli zviezť dve s kamoškou bez sedla keď sme išli kúpať koňa, ale iba v kroku. Pohodlné to nebolo pre nikoho zo zúčastnených . Dobre a romanticky to vyzerá iba vo filmoch :)

No žejo, ta délka vodítka je nejhorší... Já si nakonec vzala normální vodicí vodítko a na konec si přidala koženou smyčku. Když klušeme, cváláme, držím za smyčku (nebo si ji navléknu na ruku k lokti a mám volné obě ruce na řízení koně), aby měl poník volno, když jdeme krokem nebo potřebuji poníkem manipulovat, beru za vodítko... Ten manipulační rozdíl dvou kroků z toho vysokého plnokrevníka je hrozně veliký

nebo si ji navléknu na ruku k lokti a mám volné obě ruce na řízení koně
To teda ale není moc bezpečné...

Já si říkala, kdo se ozve
Ta smyčka není stahovací a je pěkně široká.
Navíc dotyčný řemínek je v případě kolize přetrhnutelný.
Nebojte, že já bych neměla voči navrch hlavy ohledně bezpečnosti

Jako dite jsem párkrát v oddíle.jela.ma.ponikovi ve dvou bez sedla..hodně deti.....druhé dítě si dalo nohy pod nohy druhého dítěte.aby bylo lépe fixovane a jelo se...
napsal(a):
No žejo, ta délka vodítka je nejhorší... Já si nakonec vzala normální vodicí vodítko a na konec si přidala koženou smyčku. Když klušeme, cváláme, držím za smyčku (nebo si ji navléknu na ruku k lokti a mám volné obě ruce na řízení koně), aby měl poník volno, když jdeme krokem nebo potřebuji poníkem manipulovat, beru za vodítko... Ten manipulační rozdíl dvou kroků z toho vysokého plnokrevníka je hrozně veliký
Je to tak :D já našla optimální nakonec v decathlonu asi 2,5m (tuším že průměrně mají vodítka 2 m). Je to moje nejoblíbenější - ldst materiálu,ale furt se mi to nemotá kolem těla :D . Já držím v ruce, nepoužitou část prehazuju na druhou stranu a fungujeme si takto dobře ve všech chodech.
PS: je i fajn n nakládání/manipulack nepředvídatelných koní