Haja

XXX.XXX.54.129
Dobrý den, koupila jsem kobylku která neměla nikdy příkrmy. Teď krmim granule, lněné semínko, sirup na klouby. Kobyla mi během příkrmu kašle. Myslíte,že to jen prostě neumí žrát nebo zdravotní problém?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano, je možné, že hltá, protože předtím nikdy nic neměla rychle kouše (jak jsou na tom zuby, věk) a polyká nepokousané a tak kašle...(může se ucpat jícen) nebo to může být prašné ...
Haja

XXX.XXX.54.129
Zuby má teď dělané a právě to dělá od té doby. Také si myslím, že je to hltanim, zakašle cca 3x a je klid. Po příkrmu jde hned pít.
Napadlo mě, přimíchát slámu nebo seno?

A věk?stáří koně už těch zubů tolik nemají a u nich s úpravou opatrně....artróza čelistního kloubů a špatná úprava se může na žvýkání taky podepsat.
Haja

XXX.XXX.54.129
14, zuby prý v pořádku jen se brousily

Haja
napsal(a):
Zuby má teď dělané a právě to dělá od té doby. Také si myslím, že je to hltanim, zakašle cca 3x a je klid. Po příkrmu jde hned pít.
Napadlo mě, přimíchát slámu nebo seno?
Přimíchat můžete max. řezanku, určitě ne "celé" seno, to by to mohl tuplem nepokousat a zhltnout a zacpat si chuchvalcem jícen( např. fríští koně jsou k tomu predisponováni- ne všichni, mají v jícnu- té trubce, takové "jakoby kapsy", kde se jim krmivo hromadí a ucpává jícen)
Sledujte a uvidíte, třeba se to časem upraví.
Haja

XXX.XXX.96.202
Krmení je suché, granule

Horsana
napsal(a):
Kašeľ pri kŕmení je často jediný príznak konskej astmy.
U sena se to dá předpokládat a i u žlabu?
Haja
napsal(a):
Dobrý den, koupila jsem kobylku která neměla nikdy příkrmy. Teď krmim granule, lněné semínko, sirup na klouby. Kobyla mi během příkrmu kašle. Myslíte,že to jen prostě neumí žrát nebo zdravotní problém?
Zkuste hned vedle KD dát kyblík s vodou. Má kobyla si ráda smočí hubu, když žere a to má krmení zvlhčené (kvůli sypkým podpůrným přípravkům).
Pokud nedáváte celý oves, který by musela kousat a tím se zdržet a taky slinit, může být, že je to pro ni suché a dráždivé.
Mám dušnou kobylu. Při žraní nekašle, ale někdy jí dělá problém celá mrkev. Tu občas vykašle.
Pokud máte kobylku chvíli, je potřeba ji sledovat, než zjistíte, co a jak.
Jak píší ostatní, pokud dosud nic nedostávala, může hltat a opravdu hrozí ucpání jícnu.
Jak zjistí, že jí to nikdo nebere a bude to pravidelně, uklidní se.

Ahá...já občas ve stáji při krmení slyším hucání....a z jakého důvodu jim to kašle?jako že je to suché?nestíhají dýchat a kousat?
nedávno se ucpala kobyla vredarka prikrmem z vojtesky.parkrat zakaslala a bylo to...
Nuž, konskej astme sa venujú vedci aj klinici na celom svete a ide im aj o to, aby bol táto diagnostikovaná včas, aby sa stanovil akýsi astmatický fenotyp (ono to súviselo aj s genetikou astmy).
Tak sa spravil štandardizovaný dotazník, v skratke HOARSI (Horse Owner Assessed Respiratory Signs Index), kde majitelia mali odpovedať na otázky ohľadom frekvencie a času kašľa, výtoku z nosa, prítomnosti abnormalít v dýchaní a samotnej výkonnosti koňa., toto si všímali a zaznamenávali v priebehu týždňa pred podrobným vyšetrením, kedy sa koňom analyzovali krvné plyny, endoskopicky sa hodnotil hlien v trachei a nakoniec sa urobila BAL.
No a keď sa dali dokopy výsledky z dotazníka a klinický nález, vyšlo to, čo som napísala vyššie.
Presná príčina bude zrejme spočívať v hyperreaktivite dýchacej sústavy.
Ale u nás je to proste tak, že nikto nebude plašiť pri nejakom občasnom kašli, povie sa, že to koňovi "zabehlo" a nerieši sa to nijako.
Upchatých pažerákov je na jar strašne veľa, v podstate začínajú hneď po tom, čo začnú kvitnúť liesky.

Upchatých pažerákov je na jar strašne veľa, v podstate začínajú hneď po tom, čo začnú kvitnúť liesky.
chápu to, že to souvisí tedy s tím astmatem? alergeny a.t.d. nebo jen roční období....
napsal(a):
chápu to, že to souvisí tedy s tím astmatem? alergeny a.t.d. nebo jen roční období....
Jj, alergény, opuch nosovej sliznice, hrtanu, diskomfort pri žraní a prehĺtaní.