Neříjí

Welsh part bred
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.4.2023 17:59
Pája988

XXX.XXX.182.238

Zdravím,
chtěla bych letos připustit svou 14ti letou klisnu WPB, na doporučení chovatele hřebce jsem nechala tento týden klisnu vyšetřit sonem, protože u ní není úplně vždy dobře znatelná říje. Vet mi řekla že folikul má jen kolem 2 cm a že si myslí, že letos ještě neříjela, což si myslím také. Doporučila podávat vitamín E, který by mohl pomoci. Má otázka na majitele kobyl zní, zda se někomu také tento rok kobyla ještě neříjela a čím případně říji podpořit? Klisna je ve výběhu s valachama, ve stáji je jediná klisna, ale je spíš takový samotář, má ráda svůj klid a tak si nemyslím, že by se nadcházející říje mohla vypozorovat z chování k ostatním koním. Kdy udělat další sono? Vet mi řekla že ideálně příští týden, aby se vidělo, jestli se něco chystá, ale není to po týdnu zbytečně brzy? Aby mi ve výsledku nejezdila každý týden, to by bylo dost finančně náročné

16.4.2023 18:02
Pája988

XXX.XXX.182.238

Ještě bych chtěla dodat. Můj plán byl původně takový- kobylu naložit a doufat, že se u hřebce rozříjí, ale to bohužel není úplně možné, majitelka hřebce nechce riskovat, že se říje neobjeví a kobyla tam bude stát zbytečně, má i další zájemce o připuštění jejím hřebcem a místo omezené. Není to úplně za rohem a vozit kobylu sem tam a znovu by bylo také docela náročné..

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.4.2023 18:53

Pája988 napsal(a):
Zdravím,
chtěla bych letos připustit svou 14ti letou klisnu WPB, na doporučení chovatele hřebce jsem nechala tento týden klisnu vyšetřit sonem, protože u ní není úplně vždy dobře znatelná říje. Vet mi řekla že folikul má jen kolem 2 cm a že si myslí, že letos ještě neříjela, což si myslím také. Doporučila podávat vitamín E, který by mohl pomoci. Má otázka na majitele kobyl zní, zda se někomu také tento rok kobyla ještě neříjela a čím případně říji podpořit? Klisna je ve výběhu s valachama, ve stáji je jediná klisna, ale je spíš takový samotář, má ráda svůj klid a tak si nemyslím, že by se nadcházející říje mohla vypozorovat z chování k ostatním koním. Kdy udělat další sono? Vet mi řekla že ideálně příští týden, aby se vidělo, jestli se něco chystá, ale není to po týdnu zbytečně brzy? Aby mi ve výsledku nejezdila každý týden, to by bylo dost finančně náročné

Jaro, sluníčko by mohlo pomoci. Vitamín E nic nezkazí. Přivézt koblížky od hřebce?

Jestli nemá znatelné říje, tak nic jiného než sono vám nezbude. Pokud chcete na jistotu.

Kdyby bylo nejhůř, jsou tady hormony v injekcích.

16.4.2023 20:29

V jaké výživové kondici kobyla je?

16.4.2023 21:38
Pája988

XXX.XXX.233.56

Dle všech je v dobré kondici, není tlustá, ani hubená. Pracujeme obden, buď lehká práce na jízdárně, nebo jezdíme ven, je to rekreační kůň.

Koblížky od hřebce, to mě vůbec nenapadlo, za pokus to stojí. Sluníčka právě poslední dobou u nás bohužel moc není, ale ve výběhu je cely den. Snad brzy vykoukne ☀️

Samozřejmě je ještě čas, ale ráda bych, aby se hříbě narodilo březen - duben.

17.4.2023 07:37

A nebo jestli máte jakéhokoli hřebce se svolným majitelem v dojezdové vzdálenosti po kopytě, tak můžete jezdit prubovat.

17.4.2023 09:04
Arbora

XXX.XXX.149.42

Niekedy stačí aj cudzí valach, zvlášť na jar.

Po týždni nie je príliš skoro na sono, keďže kobyla má cyklus cca 21-22 dní. To už bude vidieť, v akej je približne fáze a vy budete vedieť, na kedy tú cestu k žrebcovi naplánovať.

17.4.2023 13:18
Pipilota

XXX.XXX.153.199

Taky jsem před pár lety dávala do ohrady koblížky od hřebce. Ležely ve starém plášti od kola, aby je někdo omylem nevysbíral. Zabralo to perfektně. A to jsou ponice i tažné kobyly jsou u nás v blahobytné kondici i na jaře. Navíc od nějakého mladého hřebce v okolí jistě seženete kobyláky snáz, než jezdit s klisnou někam. (a ne každý stojí o hecování hřebce při zkoušení)

17.4.2023 16:00
rennie111

XXX.XXX.43.190

Pája988 napsal(a):
Zdravím,

Úplne nerozumiem ako si vet môže byť istý, či už tento rok mala ruju alebo nie z jedného vyšetrenia.. no ale v každom prípade ak chcete mať istotu tak nech spraví sono o 7-10 dní a zhodnotí, či folikul narástol a kobyla sa blíži k ruji. Nie na každej je to poznať. Ak máte poblíž nejakého žrebca tak najľahšie je chodiť "skúšať" čo ju môže aj stimulovať aby rujiť začala.
A odpoveď na poslednú otázku - ano pripúšťanie je finančne náročné, niekedy je nutné kobylu skontrolovať aj viackrát, ak by tam bol nejaký problém tak sa pripravte aj na iné výdavky (výplachy, atb..).

Přidejte reakci

Přidat smajlík