Kateřina153_

XXX.XXX.255.188
Dobrý den, obracím se sem s dotazem, protože už si nevíme rady - koník si na podzim drbal zadek, takže byl odčervený pastou Noromectin duo, po které se drbal dál, takže od veterináře dostal pětidenní kůru Helmigal, po které se částečně drbat přestal - nebylo to tolik časté, skoro vůbec. Ale teď na jaře se začal znovu drbat, a drbal se tak moc, že vyvracel kůly z ohrad ze země. Takže i teď na jaře byl odčervený pastou Equest, ale ani to nepomohlo. Plíseň vyloučena, paraziti vyloučeni, koprologie negativní, alergie také vyloučena... Drbe se do krve a drbe si jen ten zadek, nic jiného. Nemá někdo s něčím podobným zkušenosti? Nechce se nám věřit že by se drbal do krve jen kvůli tomu, že by se mu to líbilo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ostatní koně se nedrbou?
Na to, abyste se zbavili roupů, totiž nestačí jen (fakt důkladně) odčervit. Na to je potřeba ještě sanovat prostředí, kam kůň drbáním roznesl vajíčka parazita. Jinak bude docházet k parazitoze znovu. Optimální je prostředí zcela změnit.
Koprologie roupy vůbec nemusí odhalit.
Předposlední příspěvek z této diskuse https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3777476/jak-se-zbavit-roupu?a=3870008#a3870008 autorka Horsana - dávkování odčervení. Konzultujte s vetem.
Kateřina153_

XXX.XXX.255.188
napsal(a):
Ostatní koně se nedrbou?
Na to, abyste se zbavili roupů, totiž nestačí jen (fakt důkladně) odčervit. Na to je potřeba ještě sanovat prostředí, kam kůň drbáním roznesl vajíčka parazita. Jinak bude docházet k parazitoze znovu. Optimální je prostředí zcela změnit.
Koprologie roupy vůbec nemusí odhalit.
Předposlední příspěvek z této diskuse https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3777476/jak-se-zbavit-roupu?a=3870008#a3870008 autorka Horsana - dávkování odčervení. Konzultujte s vetem.
Ostatní koně jsou právě že úplně v pořádku, nikdo jiný se nedrbe. Vajíčka roupů vidět nejsou a v trusu také nic není. Veterinář ho viděl. Koník také úplně změnil prostředí - byl přestěhován do jiného ustájení a drbe se dál. :(
Saga1

XXX.XXX.167.183
Roup. Tipuji stejně jako Buggyra. Řešila jsem loni a to řešení nebylo zrovna krátké a příjemné. Koprologie roupa neodhalila ani jednou a dávala jsem trus na rozbor celkem 3x. Moje vetka postupovala obdobným způsobem jako je právě odčervovací schéma od Horsany, tuším byl na toto téma velmi pěkně vydařený článek i na EQCH.
Po, resp. ještě při 5ti denní odčervovací kůře obou koní (mám je doma), kdy jeden se drbal a druhý ne, ale přistupovala jsem k nim úplně stejně, je nutné alespoň 2 měsíce mýt řitní otvor koní, nebát se sáhnout i trošku dovnitř. Omývala jsem teplou vodou, šamponem od vet a houbou. Každý kůň svou houbu!!, Obě houby po procesu řádně vyprat. Exponovaná místa, kde si kůň dře řiťku postříkat savem, box umýt, ideálně vybílit (to jsem nakonec nemusela). To mytí zadelí, ať se to zdá jakkoliv směšné, je velmi důležité, protože roup žije v řitním otvoru a klade zde vajíčka, proto ho koprolka nezaznamená. Na zimu jsem odčervila po tomhle mycím procesu Moxidectinem, je to sajrajt, co zahubí všechno, proto se má dávat na zimu. A letos? Mám klid, najela jsem na klasické odčervovací schéma 2x ročně a koně jsou OK. Roup je fakt prevít!

koukněte pořádně do ocasu až ke kelce- to je ten "pahýl" z kterého rostou žíně , jestli tam nejsou všenky, lupy , zkrátka bordel, ocas umyjte, pěkně odshora, hlavně uvnitř kolem té kelky. Pokud najdete nějaký hýbající se potvůrky, před umytím bych to pohubila postřikem- mám repelent Absorbine co je i insekticid, ... někdy pomáhá promazávat něčím měsíčkovým, heřmánkovým....každý má svůj oblíbený krém, mazání- jako na letní vyrážku- koník může být i alergik na nějakou složku v krmení......