Dekovací sezona je u konce a mám tu dvě patřičně zablácené nepromokavé deky. A nevím, jak je nejlépe uložit připravené na další sezonu. Zvažuji 2 varianty:
1. řádně vysprchovat WAPkou, důkladně na sluníčku usušit a poté naimpregnovat (jen nevím, jestli hned, nebo až před použitím)
2. svěřit je někomu, kdo nabízí profesionální vyprání a impregnaci dek
Jak to prosím děláte vy? Já letos dekovala poprvé...
Neperu - až moc lidí kolem mě, si stěžuje že po vyprání promokavaji. Umývám vodou z hadice (bez tlaku jako z wapky)+ kartáč (středně jemný)
Až teď (po 2 sezónách) šaham po impregnaci. Je jedno kdy se to aplikuje, spíš je důležité aplikovat když je teplo - častokrát se u jineho (menšího) nepromokavého zboží doporučuje sušička (krátký cyklus).
Já nechávám prát a impregnovat v Ekváči, přijde mi ekl nevyprat ty vnitřky.. Dek mám 5, ze zvýšené promokavosti podezírám pouze pláštěnku, ale ta už má taky léta, jinak se zdají ok. Kůň ale chodí na noc do boxu, takže nevím, jestli by to drželo i kdyby byl 24/7. Ráda bych výhledově přešla na svrchní nepromokavou a vyměnitelné vnitřní, abych mohla prát tu svrchní méně často, ale ty co mám pořád drží.
Vy co impregnujete doma, čím impregnujete? Něco na stany, nebo spíš na oblečení? Zkoušela jsem jednou jednu starou deku doma vyprat a pak naimpregnovat a výsledek na prd..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já jsem letos naimpregnovala zkušebně jednu deku včelím voskem rozpuštěným v benzinu. Měla jsem to osvědčené na impregnaci celtoviny na stanu před lety. Pracuje se s tím dobře. Ale samozřejmě to zničí původní vlastnosti deky a pak to už nelze nikdy dát do pračky. Ale osvědčilo se mi a budu praktikovat i na další deky :-)
Jinak se s dekama nijak nepárám, počkám, až na jaře nějak rozumně venku oprší z nejhoršího, maximálně po nich pohoním vodu koštětem od největšího bahna (nemáme v místě zdroj vody), pak je usuším, nějak složím (případně zmuchlám) a hodím na hromadu. Mám jich asi deset na toho jednoho koně, tak mě to nijak netíží. Budu přecházet z těch s flísem vespod na nějaké s klouzavým plátnem vespod.
Ty nové mám v igelitových pytlích a taškách zavřené, aby k nim nemohly myši nebo jiná havěť.
Já jsem přemýšlela právě,u dek,které už nemají vlastnosti nepropustnosti,zkusit taky ten vosk co se prodává na celtovinu....že kdyby to nevyšlo,tak mě to nebude mrzet.
Jinak jsem vždycky prala po sezoně,takže 1x ročně,v impregnaci a stříkala taky impregnací...No,vydželo to tak 2-3 roky,než byla deka propustná. Značka Bucas.
Letos poprvé jsem si dala práci,deku jsem kartáčem opravdu poctivě odrbala z bahna,složila a nechám zase na zimu bez další údržby....

2-3 roky neperu a pak koupím jinou jen teď čekám na vhodný okamžík, kdy jsou deky opršené a nezválené okartáčuju, max. omeju klapku u zadele a mezinožní popruhy...
manitschka
napsal(a):
Já nechávám prát a impregnovat v Ekváči, přijde mi ekl nevyprat ty vnitřky.. Dek mám 5, ze zvýšené promokavosti podezírám pouze pláštěnku, ale ta už má taky léta, jinak se zdají ok. Kůň ale chodí na noc do boxu, takže nevím, jestli by to drželo i kdyby byl 24/7. Ráda bych výhledově přešla na svrchní nepromokavou a vyměnitelné vnitřní, abych mohla prát tu svrchní méně často, ale ty co mám pořád drží.
Vy co impregnujete doma, čím impregnujete? Něco na stany, nebo spíš na oblečení? Zkoušela jsem jednou jednu starou deku doma vyprat a pak naimpregnovat a výsledek na prd..
Můžu se zeptat, jestli je před cestou do Ekváče nějak připravujete? Já je nemám kde umýt, takže je můžu tak maximálně vydrbat kartáčem. A co jsem koukala, tak někde píšou, že deky musí být při příjmu čisté, zbavené bláta apod. Budu se teď s koněm stěhovat a deky mi dělají největší starost. Nevím, kolik tam bude místa na uskladnění a jsou teď opravdu hodně zablácené, tak přemýšlím, jak je převézt.

hodíte deku na zem, vezmete koště, drbete deku koštětem a ochotný pomocník přilévá vody :-) Pak je necháte uschnout někde na vzduchu pod střechou a suché můžete naházet do nějakého pytle. Jako do pytle je můžete naházet i blátivé, jen je zbytečné se tahat s těmi kily bahna...
bongani
napsal(a):
Můžu se zeptat, jestli je před cestou do Ekváče nějak připravujete? Já je nemám kde umýt, takže je můžu tak maximálně vydrbat kartáčem. A co jsem koukala, tak někde píšou, že deky musí být při příjmu čisté, zbavené bláta apod. Budu se teď s koněm stěhovat a deky mi dělají největší starost. Nevím, kolik tam bude místa na uskladnění a jsou teď opravdu hodně zablácené, tak přemýšlím, jak je převézt.
Nijak je nepřipravuju. 😇 Jasně, pokud je na nich lokálně toho bahna fakt vrstva, tak je odrolím kartáčem, ale jinak je prostě nahážu do IKEA tašky a na příjmu praní jim je tam vysypu. Nikdy nebyl problém. Valach se valí hodně, čisté rozhodně nejsou.