Cas na kupu vlastneho kona?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.4.2023 20:28
m1212

XXX.XXX.255.2

Dobry den, prosim vas:

- Po akom case od kedy ste zacali s jazdenim ste si kupili vlastneho kona?

- Ako dobre by mal jazdec vediet jazdit aby bol vhodny cas na kupu vlastneho kona a mohol sa vybrat aj sam na vychadzku do prirody?

- Aky stary by mal byt kon ak hladam kludneho, nelakaveho kona na bezpecne vychadzky?

Dakujem vopred za kazdu radu

29.4.2023 20:49
D001K

XXX.XXX.111.11

m1212 napsal(a):
Dobry den, prosim vas:

- Ako dobre by mal jazdec vediet jazdit aby bol vhodny cas na kupu vlastneho kona a mohol sa vybrat aj sam na vychadzku do prirody?

- Aky stary by mal byt kon ak hladam kludneho, nelakaveho kona na bezpecne vychadzky?

Já si pořídila vlastního koně až po tom, co jsem měla v pronájmu několik let jiné koně, po tom, co jsem strávila u koní X krát v týdnu (často každý den) za každého počasí celkem 13 let.
Především také po tom, co jsem měla vyřešené bydlení, auto a práci na dobu neurčitou. A k té ještě brigádu. Takže stálý finanční příjem zajištěn.

Myslím, že pokud nejste profesionální jezdec, nikdy se nebudeme sám/sama považovat za dobrého jezdce. Trocha pokory by tu vždy měla být. Já sama se za něj nepovažuji. A koně jsem si pořídila mladého, neobsednutého. Samozřejmě s rizikem, že ho můžu lehce zkazit.

Jinak si myslím, že obecně platí pravidlo, že koně se zklidňují okolo 7-10 roku života. A starší. Ale i takový patnáctiletý kůň dokáže jezdce potrápit. Takže o věku to úplně není :)

Jinak určitě krom věku volte také určité druhy plemen, které jsou přirozeně klidnější a především si zkuste koně prověřit sama - ať vám umožní jízdu do terénu na něm, třeba s dalšími jezdci. :)

Přeji úspěšný kup a ať vám to s koníkem šlape :)

29.4.2023 22:04
helas

XXX.XXX.116.228

Na tohle téma je xyz všemožných zkušeností a historek.
Jedeš si pro desetiletého rozumného valacha a odjedeš s bílou remontou. Někdy.
Samozřejmě - ten valach je rozumnější volba, ale když ona ta jiskra... No, každej to má jinak.

Prodala jsem kdysi velmi dobře - nikoli mnou obsednutou a základě jezdecky vychovanou čtyřletou mladici paní, která, ač zkušená, necítila se na mladého koně. Jenže... no.
Zatímco se sžívaly, kobylka dospěla. V klidu a pohodě. Dneska má paní fantastickou ale stále ještě mladou kámošku do úplně vší nepohody; na vandry, na hobbíčka, pro dcery... posílá mi fotky a je to veliká radost. No... ona prostě nechtěla až tak HNED jezdit; nečekala hned bůhvíco, ale dala jí i sobě čas. Chtěla právě toho parťáka a od první chvíle ta kobylka chtěla ji. To se musí vidět...

Já si koupla prvního koně ve čtyřiceti. Na konci minulýho století. Byla úplně jiná doba, jinačí nabídka... těžko srovnávat s dneškem.
Jen vím jedno: když to má být k něčemu, člověk musí s tím koněm hodně často BÝT; nedá se to ošidit. Nikým a nijak.

JanaJanaJanaJana

29.4.2023 23:34
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.57.24

Naprosto upřímně....

....ten správný čas nastane, když nemáte potřebu se nikoho ptát, obzvlášť na internetových diskusích.

Prostě to uděláte, koně si najdete nebo on si najde Vás.

30.4.2023 01:08
helas

XXX.XXX.116.228

JanaJanaJanaJana napsal(a):
Naprosto upřímně....

....ten správný čas nastane, když nemáte potřebu se nikoho ptát, obzvlášť na internetových diskusích.

Prostě to uděláte, koně si najdete nebo on si najde Vás.

Inu... když má žena partnera, event. i děti, je nezbytné s ptát. To, co píšete, platí jen pro samostatně žijící lidi, tak je to.

Já se tehdy zeptala. Manžela, i dětí. Schválili mi to, alelujá. Však mě znali...

Ovšem jako totální idealista naprosto souhlasím s tím, že najdeme koně stejně tak, jako on nás. Nikdy nepodceňuji koňské pocity (mají nás přečtené během vteřiny...).
Prostě... ta přeskočivší jiskra, nebo to, co si myslíme, že to je, nám dává motiv přežít tu první dobu, kdy nejde všechno tak, jak jsme si mysleli ve svých představách .:-)

JanaJanaJanaJana

30.4.2023 05:56
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.57.24

helas napsal(a):
Inu... když má žena partnera, event. i děti, je nezbytné s ptát. To, co píšete, platí jen pro samostatně žijící lidi, tak je to.

Já se tehdy zeptala. Manžela, i dětí. Schválili mi to, alelujá. Však mě znali...

Ovšem jako totální idealista naprosto souhlasím s tím, že najdeme koně stejně tak, jako on nás. Nikdy nepodceňuji koňské pocity (mají nás přečtené během vteřiny...).
Prostě... ta přeskočivší jiskra, nebo to, co si myslíme, že to je, nám dává motiv přežít tu první dobu, kdy nejde všechno tak, jak jsme si mysleli ve svých představách .:-)

Jenže tím, co píšete, vlastně potvrzujete, co jsem napsala já:)
Pokud jste ve fázi, tak prostě správný čas není, to je celé.
Já byla v té době bez dětí a i tak jsem se partnera otázka, potřebovala jsem aspoň trochu cítit, že kdyby cokoli, neomlátími to hned o hlavu.
Tudíž správný čas přišel, když jsme došli k nějaké shodě.
To se ale stejně bavíme o psýché. Z hlediska pragma pro normálního smrtelníka s běžnou výplatou není správný čas nikdy :D

Na tohle téma kdysi před lety byla moc hezká diskuze na EQ.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.4.2023 08:58

m1212 napsal(a):
Dobry den, prosim vas:

Jezdila jsem od 15, vlastního koně jsem si koupila ve 40.

Byla jsem takový typický pokročilý začátečník.

Ohledně věku - asi bych hledala 10+.

A viz výše, ohledně přeskočení jiskry - já se pro koupi rozhodla, když mi to navrhla trenérka (ne, nebyl to její kůň) a poté, co jsem s dotyčným koněm absolvovala SAMA návrat z puťáku. A byli jsme odkázáni jeden na druhého.

A hlavně. NIKDY jsem nejezdila bez pravidelného dozoru trenéra. Protože můžete koupit naprosto úžasného koně a pak si ho velmi rychle pokazit. Můj názor.

30.4.2023 22:00

Záleží dost i na tom do jakých podmínek si koníka pořídíte. Při zázemí v kvalitní stájí se zajištěnou péčí o koně pod dohledem zkušených spolehlivých lidí, ideálně i s dohledem toho trenéra a s doprovodem na vyjížďky, je to dost jiné než když byste chtěla jet rovnou ve všem na vlastní pěst.

Samostatné vyjížďky se nedoporučují ani dobrým jezdcům (i Ingrid Klimke v knize praví, že ven sami prostě nejezdí). Praxe je samozřejmě pestřejší, na samostatné vyjížďky jezdí i nepříliš zdatní jezdci. Hádám že jste dospělá, sama si rozvažte jestli jste ochotná nést riziko že někde můžete zůstat bez pomoci a váš kůň se bude volně pohybovat okolní krajinou. Nezapomenu tu bezmoc a strach, kdy jsem na vyjížďce kvůli leknutí koně spadla a mohla se jen dívat jak kůň poplašeně cválá směr stáj (několik kilometrů vč. křížení silnice).

1.5.2023 07:55

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Záleží dost i na tom do jakých podmínek si koníka pořídíte. Při zázemí v kvalitní stájí se zajištěnou péčí o koně pod dohledem zkušených spolehlivých lidí, ideálně i s dohledem toho trenéra a s doprovodem na vyjížďky, je to dost jiné než když byste chtěla jet rovnou ve všem na vlastní pěst.

Samostatné vyjížďky se nedoporučují ani dobrým jezdcům (i Ingrid Klimke v knize praví, že ven sami prostě nejezdí). Praxe je samozřejmě pestřejší, na samostatné vyjížďky jezdí i nepříliš zdatní jezdci. Hádám že jste dospělá, sama si rozvažte jestli jste ochotná nést riziko že někde můžete zůstat bez pomoci a váš kůň se bude volně pohybovat okolní krajinou. Nezapomenu tu bezmoc a strach, kdy jsem na vyjížďce kvůli leknutí koně spadla a mohla se jen dívat jak kůň poplašeně cválá směr stáj (několik kilometrů vč. křížení silnice).

Já na samostatné vyjížďky naopak jezdila velmi často. Ale nebylo to v místech, kde se vyskytují dálnice a frekventované silnice. A měla jsem koně, který by rozhodně neprchal v dál, ale začal by se hned pást. A u sebe vždycky mobil.

Ale samozřejmě je lepší, když je jezdců víc.

Přidejte reakci

Přidat smajlík