Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.5.2023 11:16
jesie

XXX.XXX.224.171

Ahoj všem,

nemám dotaz,spíš postřeh a ráda bych,kdyby někdo napsal i svoje.

Byli jsme na klinice v Cham v Německu,kůň měl operaci kolene-artroskopie.
Když jsme pro něj přijeli,tak s námi lékař řešil,jestli byl kůň léčen někdy Equipalazonem.

Tak jsme přiznali,že ano,že v čechách kůň dostane EP na cokoliv v podstatě,kde se předpokládá jakákoliv bolest. Podle nařízení EU by takový kůň měl dostat okamžitě razítko do průkazu,že NENÍ určen k lidské spotřebě.
Já doteď netušila,že nějaká taková kolonka v průkazu existuje. Takže jsme vyfasovali razítko.
Nicméně nás to zaujalo,tak jsme o tom podebatovali...

V německu se totiž už EP téměř nepoužívá. Používají lék Meloxicam ,dokonce je ve formě sirupu se stříkačkou v balení (je blbuvzdorná,je tam jak ml tak na kg)
Koupili jsme si samozřejmě zásoby,ale v čechách,jak jsem zjistila,se nedá sehnat,pouze z dovozu,že si veterinář sám objedná,nicméně je to opruz s papírováním.....

Já jsem tedy nadšená,že existuje na bolest cokoliv jiného než EP,který je opravdu na tělo mazec....

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.5.2023 11:55

Už jsem tak roční kobylu kupovala, v průkazu, že není určena k lidské spotřebě....
Meloxicam je v CR běžně k užití pro lidi.

2.5.2023 12:31

Nejen pro lidi, dostala jsem ho i pro králíčka a kočku

2.5.2023 12:43

Mně ho dávali veti pro psy.

2.5.2023 12:48
Arbora

XXX.XXX.149.42

Ja mám tiež pocit, že som to mala u koní v pase uvedené "od začiatku".

Ale, Equipalazone to má napísané aj v príbalovom letáku, že nie je určený pre kone na ľudskú spotrebu.

2.5.2023 12:50
jesie

XXX.XXX.224.171

Ano,to vím,že Meloxicam se podává zejména lidem,výborně u nich funguje na artrotické bolesti,při přetížení menisku a podobných problémech. Také vím,že se používá u oveček,koziček,morčat a dalších...

Zajímá mě čistě koňský druh.

2.5.2023 12:51
jesie

XXX.XXX.224.171

Arbora napsal(a):
Ja mám tiež pocit, že som to mala u koní v pase uvedené "od začiatku".

Ale, Equipalazone to má napísané aj v príbalovom letáku, že nie je určený pre kone na ľudskú spotrebu.

ale hádám,že ani u vás to veterináři nezapisují do průkazu? Nebo jen u nás?

2.5.2023 13:00

je hromadu takových léčiv, které vyřazují koně doživotně z potravinového řetězce, nevím, co je na tom šokujícího.

a taky máme léčiva pro koně s meloxikamem, novaquin a rheumocam, OL na maso je tři dny, kdybyste ho chtěli pak sežrat.

jo a žádnej mimořádnej dovoz, normálně skladem.

2.5.2023 13:22
Arbora

XXX.XXX.149.42

jesie napsal(a):
ale hádám,že ani u vás to veterináři nezapisují do průkazu? Nebo jen u nás?

Jeden má švédsky preukaz, druhý slovenský, vydávaný dostihovou autoritou. Myslím, že v oboch je to zaškrtnuté nejako defaultne "od výroby", ale nechcem kecať.

2.5.2023 20:20
majkulka

XXX.XXX.152.184

jesie napsal(a):
Ahoj všem,

nemám dotaz,spíš postřeh a ráda bych,kdyby někdo napsal i svoje.

Byli jsme na klinice v Cham v Německu,kůň měl operaci kolene-artroskopie.
Když jsme pro něj přijeli,tak s námi lékař řešil,jestli byl kůň léčen někdy Equipalazonem.

Tak jsme přiznali,že ano,že v čechách kůň dostane EP na cokoliv v podstatě,kde se předpokládá jakákoliv bolest. Podle nařízení EU by takový kůň měl dostat okamžitě razítko do průkazu,že NENÍ určen k lidské spotřebě.
Já doteď netušila,že nějaká taková kolonka v průkazu existuje. Takže jsme vyfasovali razítko.
Nicméně nás to zaujalo,tak jsme o tom podebatovali...

V německu se totiž už EP téměř nepoužívá. Používají lék Meloxicam ,dokonce je ve formě sirupu se stříkačkou v balení (je blbuvzdorná,je tam jak ml tak na kg)
Koupili jsme si samozřejmě zásoby,ale v čechách,jak jsem zjistila,se nedá sehnat,pouze z dovozu,že si veterinář sám objedná,nicméně je to opruz s papírováním.....

Já jsem tedy nadšená,že existuje na bolest cokoliv jiného než EP,který je opravdu na tělo mazec....

Meloxican je u nás běžně dostupný. Od firmy Bioveta. Suspenze ( ta je i s přiloženými stříkačkami na dávkování do tlamy ), prášky, injekční

3.5.2023 07:38
jesie

XXX.XXX.224.171

Ještě abych to uvedla na pravou míru....já se nepodivuji nad tím,že tyto léky existují :D ,já se podivuji nad tím,proč se v terénu nepoužívají. Nikdy mi žádný veterinář nenabídl na bolesti pro koně lék s Meloxicamem...

Vzhledem k množství rizik a nežádoucích účinků EP je to pro mě opravdu překvapivé,cenově Meloxicam vychází levněji....

3.5.2023 07:51
Arbora

XXX.XXX.149.42

Dostupnosť, pohodlnosť, zvyk?

3.5.2023 07:52

jesie, bylo by to pro mě úplně stejné překvapení jako pro vás, to mi věřte. Dobře, že jste se podělila!

Veterináři asi mají prostě tendenci volit EP (třeba se s ním pracuje na škole, tak jsou na to zvyklí?) a alternativy nenabízejí, to je fakt. V brzkém jaře jsem měla možnost vyzkoušet, vetka se neptala, napsala EP, a mě jako nepoučeného ošetřovatele ani nenapadlo, že by nevybrala nej alternativu, resp. jsem se po alternativách neptala, protože prostě netuším a nevím a spoléhám na veterináře, žeano.

5.5.2023 13:40
Horsana

XXX.XXX.40.140

Meloxicam vôbec nesplnil očakávania v konskej praxi, z rôznych dôvodov.

Až prišli coxiby, našťastie, ale u nás zatiaľ ešte iba off label v prípravku pre psy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík