Koupě koně z turistické jízdárny

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Murray

4.5.2023 22:29
Murray

XXX.XXX.192.249

Dobrý den, koupil jste někdo jednoho či více koní z turistické jízdárny? Šlapal(i) pak i u vás doma stejně jako tam? Změnu prostředí beru v potaz, taky to že je to kus od kusu, jde mi jen o to jestli s tímto někdo nemáte zkušenosti (jestli pak koně třeba "nezvlčili" když na ně předtím lezl kde kdo nebo nějak výrazně nezměnili charakter). Moc děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.5.2023 06:54

Osobně ne, ale pár lidí v okolí koupilo koně z turistické jízdárny nebo oddílu.
Hlavní změna pak tkvěla v tom, že na té jízdárně nebo v oddílu ti koně makali denně/skoro denně, a u nového jednotlivého majitele makali podstatně méně, takže najednou začali mít víc energie, začali se dávat dokupy psychicky a fyzicky (často i indivindy péče, řešení cajků, atd.), a po půl roce se ti lidé často divili, že koníci začali být trochu sebevědomí a veselí. Někdo to pak neujezdil a poslal koně dál, někdo se naopak zaradoval, že se z toho konečně stal kůň jak má být :-)

Murray

5.5.2023 08:59
Murray

XXX.XXX.192.249

Moc děkuji :-) tak nějak jsem to tipovala, vypadnou z režimu denně pod sedlem na x hodin od x jezdců, najednou klid na pastvině bez jekotu a šrumu a ven třeba jen 4x týdně, taky bych se radovala :-D mám právě možnost koupit dva koně, paní po letech ukončuje činnost, valaši 20 a 15et, zvyklí chodit jen ven, dětské tábory. Něco mi říká že je to ono, že koně na takové akce by měli být 100% (i když zvíře je pořád zvíře, bez tlačítek), kor když spolu půjdou dva kámoši co se léta znají, proto se zajímám jestli má někdo tuto zkušenost za sebou a třeba se nespletl (sháníme koně jen na ven, žádné ambice, prostě klidné vycházky).

5.5.2023 09:24

No a ještě je druhá stránka věci u starších koní - třeba valach 20 let. Je to jako když jdete do důchodu, najednou vás nic nenutí do pravidelného režimu, pravidelného cvičení nervů, svalů.... a takový člověk, co z ničeho nic přestane pracovat občas jde strašně rychle dolů po zdravotní stránce. Najednou se uvolní kompenzace, které tělo vynakládalo na to, aby fungovalo, protože muselo. A tak. Takový kůň může dost rychle opadnout ze svalů, které udržovala pravidelná práce, a může být těžké ho udržet v kondici. Díky tomu se může vyvalit kdejaká bolístka, klidně díky snížené frekvenci pohybu se může začít více projevovat nějaká degenerace - artroza apod. ... S tím je třeba také počítat.

5.5.2023 09:27

Murray napsal(a):
Moc děkuji :-) tak nějak jsem to tipovala, vypadnou z režimu denně pod sedlem na x hodin od x jezdců, najednou klid na pastvině bez jekotu a šrumu a ven třeba jen 4x týdně, taky bych se radovala :-D mám právě možnost koupit dva koně, paní po letech ukončuje činnost, valaši 20 a 15et, zvyklí chodit jen ven, dětské tábory. Něco mi říká že je to ono, že koně na takové akce by měli být 100% (i když zvíře je pořád zvíře, bez tlačítek), kor když spolu půjdou dva kámoši co se léta znají, proto se zajímám jestli má někdo tuto zkušenost za sebou a třeba se nespletl (sháníme koně jen na ven, žádné ambice, prostě klidné vycházky).

A počítáte s tím, že takoví koně, ač jsou tedy asi levní (?) Vám moc dlouho nevydrží? Jak dlouho v režimu jízdárny fungovali? Já bych se bála zdraví.

5.5.2023 10:10
kallisto

XXX.XXX.217.242

Pokud budou zdravotně v pohodě, tak z mých zkušeností jim to po všech stránkách jen prospěje. Nový majitel jim většinou dopřeje to, co v provozu nemají, ať už je to krmení na míru, klid, víc pastvy, fyzio, zuby, atd atd. Ti koně se většinou srovnají do normálnějšího stavu koně, než když byli uťapkaní z jízdárny. Čest vyjímkám, kde se o koně fakt starají, samozřejmě. V jezdecké škole ten kůň taky většinou nezažije takovou tu cílenou péči, co jim dá majitel, který má jen toho svého jednoho miláčka. Ve škole jich je x a jsou opečováváni tak nějak hromadně, žádný extra vztah.

Pro školní koně to může být šance na super důchod. Záleží prostě z jakých a do jakých podmínek jdou.

Stáhnout zdarma

Murray

5.5.2023 10:14
Murray

XXX.XXX.192.249

Cena je 140tis za oba (bez vybavení), s vyšetřením veterináře před tím než bychom si finálně plácly počítám, jsou celoročně ustájení venku (dokonce bez jakéhokoliv přístřešku, čehož nejsem moc zastáncem). Prý nikdy nemarodili, kopyta mají jedna báseň, nikde nic nelupe, nekřupe, krásná zdravá zvířata (aspoň na první pohled). Zvyklí na převozy (někdy je na tábory převáželi i jinam). V režimu jízdárny (tzn.ježděni jenom do terénu, vysloveně puťáci) mladší od cca svých 8mi, starší od 9ti. Jsou na sebe zvyklí, jak ve stádě (drží se spolu), tak ven. To je pro mě taky motivace, že už se znají, a lépe by spolu snášeli stres z nového prostředí atd. než kdyby jel jen jeden.

5.5.2023 10:16

Murray napsal(a):
Cena je 140tis za oba (bez vybavení), s vyšetřením veterináře před tím než bychom si finálně plácly počítám, jsou celoročně ustájení venku (dokonce bez jakéhokoliv přístřešku, čehož nejsem moc zastáncem). Prý nikdy nemarodili, kopyta mají jedna báseň, nikde nic nelupe, nekřupe, krásná zdravá zvířata (aspoň na první pohled). Zvyklí na převozy (někdy je na tábory převáželi i jinam). V režimu jízdárny (tzn.ježděni jenom do terénu, vysloveně puťáci) mladší od cca svých 8mi, starší od 9ti. Jsou na sebe zvyklí, jak ve stádě (drží se spolu), tak ven. To je pro mě taky motivace, že už se znají, a lépe by spolu snášeli stres z nového prostředí atd. než kdyby jel jen jeden.

Tak takhle to nezní až tak špatně. Jen opravdu investujte do důkladné předkupní prohlídky.

5.5.2023 10:44
kallisto

XXX.XXX.217.242

Murray napsal(a):

Jen mě napadá, jak moc na sebe zvyklí? Budou ve stádě někde ustájeni? Nebo je budete mít někde separé doma? Abyste neměla problém je pak oddělit až půjdete jezdit...

Murray

5.5.2023 11:33
Murray

XXX.XXX.192.249

To jsme taky řešili. Byli by separé doma na pastevku, jen oni dva, jiné koně už nemáme :-( Vzala bych ráda tři, kdyby byl k mání, aby jeden zůstal doma s druhým kdyby šel třetí ven sám (pravidelně se to nedělo, ale co se stane nejde nikdy dopředu vědět), ale na prodej jsou už jenom tihle dva závisláčci, zbytek je zamluvený/prodaný/odvezený. Vyhovuje to oběma stranám, jak paní (preferuje, aby šli spolu), tak mně (lepší dva v jednom a předejít tak případným oťukávačkám nebo nesnášenlivosti při sestavování "nového" stáda).

5.5.2023 11:54
kallisto

XXX.XXX.217.242

Murray napsal(a):
To jsme taky řešili. Byli by separé doma na pastevku, jen oni dva, jiné koně už nemáme :-( Vzala bych ráda tři, kdyby byl k mání, aby jeden zůstal doma s druhým kdyby šel třetí ven sám (pravidelně se to nedělo, ale co se stane nejde nikdy dopředu vědět), ale na prodej jsou už jenom tihle dva závisláčci, zbytek je zamluvený/prodaný/odvezený. Vyhovuje to oběma stranám, jak paní (preferuje, aby šli spolu), tak mně (lepší dva v jednom a předejít tak případným oťukávačkám nebo nesnášenlivosti při sestavování "nového" stáda).

Tak se na tuhle situaci připravte a rozmyslete si, co v daném případě budete dělat. Třetí do party by byl vhodný. Pokud na to máte samozřejmě zázemí atd atd. Jinak budete mít taky možná po ježdění. Nebo musíte mít hodně trpělivosti a trénovat to. Ale to uvidíte až přijde na věc, jak to budou zvládat.

Murray

5.5.2023 12:14
Murray

XXX.XXX.192.249

Moc všem děkuji za příspěvky ❤️

Přidejte reakci

Přidat smajlík