Zdravím, prosím dokáže mi někdo poradit? Mám vlastní areál z jízdárnou, licenci čjf, jezdím XXX let, pravidelně 1 x týdně pod trenérem, takže nějaký předpoklad naučit korektním základům začátečníka mám. Obrátily se na mne matky- mé vzdálenější známe ,dvou holčin cca 10 let, zda bych si je nebrala jednou v týdnu ( na více nemám čas, a popravdě ani chuť) na lekci na jízdárnu, neb v blízkosti není oddíl, který by jim vyhovoval. Nemám na to ani živnost, ani cvičitelák. Zpočátku by se lonžovali na mé starší kobyle, až by byly schopné, jezdily by samostatně na zapůjčených koní jiných majitelek v sousedství. Kdo nese odpovědnost za případný úraz a případné trvalé následky v případě že kůň bude ( později nebude ) můj, budou jezdit na mé jízdárně pod mým dohledem ? A v případě že u výcviku budou přítomny matky, zůstává zodpovědnost na nich, nebo na mě ? Moc se mi do celé akce nechce, ale v nějakém hnutí mysli jsem to už slíbila
Uživatel s deaktivovaným účtem

Za úraz jezdce nese odpovědnost majitel zvířete.
Pokud za zvíře v době úrazu jezdce odpovídá jiný člověk, potom se na základě míry zavinění, rozhodnutí soudu nebo dohody odpovědnost vůči poškozenému příslušným způsobem dělí mezi majitele koně a toho, kdo za koně nesl v době události odpovědnost.
V případě, že výcviku budou přítomny matky, nic se nemění (je to jako když posadíte svoje dítě na řetízkáč a stane se nehoda, to, že na to dítě při tom kolotočování koukáte, majitele řetízkáče nevyviňuje).
U nás se odpovědnosti za úraz děcka majitel koně prostě nezbaví.
Já rodičům na rovinu říkám, že aby z toho ježdění dětské tělo mělo užitek, je potřeba to nastavit na 3x týdně a vydržet cca půl roku. To si hned spočítají, že je to pro ně moc peněz (nezbylo by na kafíčko, cigárko a pívo). A tak děcko nejezdí...
U nás je nyní v oblibě klub za 1000,- měsíčně. Rodič má představu, že si děcko skvěle zajezdí. Je to 1x týdně na 2 hodiny. No kdo má představu jak dlouho tyhle děti koně čistí, ví, že se na hřbetě koně ohřejí 20 minut. Ale všichni jsou spokojení a tak to tak asi má být. Jako když děti všechno umí, protože byly už 2x na letním táboře.
Ač mám dva poníky, s dětmi jsem skončila (je to jen vysoké riziko a pomluvy ze strany rodičů, jak jsem moc drahá).

Ono se tady na ten "oddíl" nebo "klub" pohlíží jako na právnickou osobu, tam pak budou ty podmínky zřejmě ještě trochu jiné, tj. ten za škodu odpovídá např. i pokud má koně jen v nájmu nebo v zápůjčce (třeba za slevu na ustájení), protože právnická osoba a protože dítě je členem, tj. má uzavřenou smlouvu s tou konkrétní právnickou osobou. Tam pak škody logicky musí dítě (zástupce) uplatňovat vůči smluvní straně, zatímco oddíl pak zase tyto nároky může uplatňovat vůči případnému majiteli koně, instruktorovi, atd.
Samozřejmě v případě soukromé osoby, která vlastní koně, a s jejím vědomím je kůň využíván pro jízdu cizími lidmi, je odpovědný ten majitel koně.

bona11
napsal(a):
Z výše uvedeného mi vyplývá, že i dospělý jezdec plně zodpovědný za své činy, se na mě může hojit, pokud se zraní na mém koni. To je tedy fičák, dospělé jezdkyně jsem nikdy takto neřešila....
Ano, je to přesně tak.
Může říci, že kůň měl nevyhovující vybavení, že ho někdo den předem "asi" překrmil ovsem, že jste se zaručila, že kůň je v terénu bezpečný, atd. atd., a jste skutečně jednou nohou v exekuci...
Doporučuji vřele pojištění. Prý to už i pro soukromého majitele koně vychází nějak za rozum, jsem četla na FB na nějaké diskusi. Já to zatím řeším tak, že abych cizího člověka pustila do sedla, musím mít od jeho pojišťovny potvrzenou informaci, že jeho pojistka kryje pád z koně. A jedna pojišťovačka mi kdysi vysvětlovala, že když se to správně naformuluje, lze hradit i z pojištění odpovědnosti z občanského života (pojištění odpovědnosti jako máte třeba k pojistce domácnosti), ale nesmí to mít prvky výdělečné činnosti samozřejmě (tj. ani placený výcvik ani pronájem koně).
Já to teď budu řešit do budoucna na zapsaný spolek, navíc se staneme součástí ČJF, tak budeme mít základní pojištění registrovaných členů skrzevá tu hromadnou pojistku.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.135.109
Jak to tady tak čtu, tak mě úplně opustil zájem zkoušet shánět B jezdce na svého mladého koně v případě těhotenství a následném mateřství :D
To je snad fakt jistější nechat ho stát na pastvině.
Espadril

XXX.XXX.19.95
Jak pisou holky, je to velmi osemetne a tezke
K nam do staje chodi cca 10 jedzcu na vycvik (6-40let)
Podepsany papir o zodpovednosti rodicu, kde je vyplnene i cislo pojistky, ktera se vztahuje primo na pad kone maji (ac je dle vetsiny nazoru k nicemu)
Na konich ustajenych / nasich jezdi, uci je slecna s vysledky do S parkur, drezura (cvicitelak nema), nejsme nejaky oficialni jezdecky oddil pro deti ci co…
Pada se normalne behem vycviku, ale opravdu vazne pady za tech 22 let provozu byly dva - slecna 17let, velmi pokorocily jezdec, spadla pri kavaletove praci blbe na prd*l, kostrc, pul roku lezela v nemocni a nesmela sedet… rodic se u nas ani nezastavil, ani to nijak neresil, nevolal, resili si to sami, neb proste slecna vedela a i uznala, ze chyba byla na jeji strane… a po roce se vratila zpet, uz nerajtuje jako driv, ale chodi na nasich konich couracky krokem, cvalem (klus ji boli, obcas i ten cval, jezdi si podle sebe) kamsi do lesu… a toho kone ji proste pujcime s klidem…
Druhy byl kluk 10 let, take pokrocily jezdec, pri drezurni praci se kun splasil kvuli bazantovi vedle jizdarny a probehl s nim drevene hrazeni-roztrzena ruka od skoby na konci jednoho bidla… nespadl ale mel jizvu na siti. Rodice prifrceli stejne se zachrankou a odjeli s nim, jeste podelovali za privolani sanitky a klucina byl za 14 dni zpet v sedle… ted uz u nas 5.rokem jezdi dal
Zalezi asi hodne na rodicich, jezdce bereme bud ze znamosti, ze jsou “normalni” a nebo to vetsinou prokouknete hnedle.
Ovsem i tak obcas trnete hruzou pri predstave, kdyby se v treninku nebo na hromadne vyjizdce neco stalo
Tim to neposvecuji ale je to o hubu… celkove prace okolo koni, jezdeni extrem nebezpeci…
na druhou stranu prace s jezdci slecnu co je uci moc bavi, tech 8 koni/poniku taky nebude stat na pastvine jen aby se na ne koukalo, radsi aby nikdo nespadl, takze to bezi zatim v cajku… stat se muze cokoliv a za kone zodpovida majitel, vzdy, bohuzel jako za kazde zvire
A kecy typu “za nas se driv jezdilo, padalo,…” jasne, ale dneska je ta doba jaksi podivna a nekteri rodice ci dospeli jezdci se na vas muzou skvele zahojit
Tak jsem včera matkám vysvětlila, že několik lekcí na lonži na mé kobyle risknu, ale na samostatné ježdění ( byť na ohrazené jízdárně ) si přivedou své - vypůjčené koně. No a na vyjíždky s nimi jezdit neplánuji, to ať si pořeší se svými majitelkami. Pravda je že moje kobča se chovala vzorně a děcka byla nadšená. Maminky to také vstřebaly. No a u dospělých slečen si prověřím jak to mají s pojistkami. Děkuji všem za plodnou diskuzi
bona11
napsal(a):
Tak jsem včera matkám vysvětlila, že několik lekcí na lonži na mé kobyle risknu, ale na samostatné ježdění ( byť na ohrazené jízdárně ) si přivedou své - vypůjčené koně. No a na vyjíždky s nimi jezdit neplánuji, to ať si pořeší se svými majitelkami. Pravda je že moje kobča se chovala vzorně a děcka byla nadšená. Maminky to také vstřebaly. No a u dospělých slečen si prověřím jak to mají s pojistkami. Děkuji všem za plodnou diskuzi
Mozna si jeste overte, zda Vasi situaci resi pojistka jezdce. Dovedu si predstavit i situaci, kdy by pojistovna jezdce vymahala vyplacenou uhradu prave po vas, pokud bylo zavineni vase (protoze proc by platila za nekoho). Ale nejsem pojistovak ani pravnik.

To hodně záleží na situaci a okolnostech, zda by pojišťovna uplatnila regresní nárok.
Samozřejmě nejjistější je, když si toho jezdce pojistím já jako provozovatel koně, a tedy mám pojištěno přesně tak, jak potřebuji, protože si pojistku nastavím s pojišťovnou podle svých podmínek (případně přesně vím, co mi pojišťovna nehradí, jak naformulovat žádost o vyplacení a podobně). Nicméně nelze dopředu říci, u které pojistky pojišťovna bude zpětně vymáhat náklady po provozovateli. Víc než na pojistce bude záviset na okolnostech případu.
Jinak taky nejsem pojišťovák (no, technicky vzato kvalifikaci jako zprostředkovatel mám, ale nepraktikuji) ani právník.

napsal(a):
To hodně záleží na situaci a okolnostech, zda by pojišťovna uplatnila regresní nárok.
Samozřejmě nejjistější je, když si toho jezdce pojistím já jako provozovatel koně, a tedy mám pojištěno přesně tak, jak potřebuji, protože si pojistku nastavím s pojišťovnou podle svých podmínek (případně přesně vím, co mi pojišťovna nehradí, jak naformulovat žádost o vyplacení a podobně). Nicméně nelze dopředu říci, u které pojistky pojišťovna bude zpětně vymáhat náklady po provozovateli. Víc než na pojistce bude záviset na okolnostech případu.
Jinak taky nejsem pojišťovák (no, technicky vzato kvalifikaci jako zprostředkovatel mám, ale nepraktikuji) ani právník.
Já měla a mám pojištění na to, že koně neudržím a on někoho zraní. Nebo jsem ho špatně zavřela v boxe a on způsobil při útěku hmotnou škodu. A to ČPP zatím zaplatila bez mrknutí oka.

akscha
napsal(a):
Mozna si jeste overte, zda Vasi situaci resi pojistka jezdce. Dovedu si predstavit i situaci, kdy by pojistovna jezdce vymahala vyplacenou uhradu prave po vas, pokud bylo zavineni vase (protoze proc by platila za nekoho). Ale nejsem pojistovak ani pravnik.
Právě u ČPP musíte uvést, že je to vaše zavinění. Aspoň u mě to tak bylo. Viz výše. To mi (dobře) poradila při hlášení pojistné události paní či spíše slečna na přepážce.
Naopak mě nepříjemně překvapilo, že toto pojištění se nevztahuje na kamarádku, u které mám kobylu ustájenou. A kterou kobyla zranila.
A myslím, že tuto možnost nenabízí žádná pojišťovna. Co jsem si zjišťovala.

napsal(a):
Já měla a mám pojištění na to, že koně neudržím a on někoho zraní. Nebo jsem ho špatně zavřela v boxe a on způsobil při útěku hmotnou škodu. A to ČPP zatím zaplatila bez mrknutí oka.
No, to máte normální odpovědnost z vlastnictví zvířete. To je jasná. Bohužel jezdecké zranění ve výlukách.
Ale měli jsme takhle hrazeno, když seděl majitel na koni a kůň se leknul, uskočil a promáčknul dveře u auta
Taky mně bylo hrazeno, když mi při nakládání cizí kobyla zlomila nos
Naopak mě nepříjemně překvapilo, že toto pojištění se nevztahuje na kamarádku, u které mám kobylu ustájenou. A kterou kobyla zranila. - tam je asi problém v tom, že ta kamarádka má to zvíře svěřené do péče, takže "si za to může sama"...

napsal(a):
No, to máte normální odpovědnost z vlastnictví zvířete. To je jasná. Bohužel jezdecké zranění ve výlukách.
Ale měli jsme takhle hrazeno, když seděl majitel na koni a kůň se leknul, uskočil a promáčknul dveře u auta
Taky mně bylo hrazeno, když mi při nakládání cizí kobyla zlomila nos
Naopak mě nepříjemně překvapilo, že toto pojištění se nevztahuje na kamarádku, u které mám kobylu ustájenou. A kterou kobyla zranila. - tam je asi problém v tom, že ta kamarádka má to zvíře svěřené do péče, takže "si za to může sama"...
Aha.
Tak mně plnili jednou tu majetkovou škodu - kůň se proboural z boxu, podruhé zranil ošetřovatelku.
Situaci, kdy upadl člověk z mého koně, jsem řešit nemusela.
Také je vhodné uvědomit si výši škody.
Pojišťovny při vyplácení v nižších desítkách korun nejsou přehnaně přísné, zkoumající. Ale jak se dostanete do stovek až milionů, to se pak kroutí...
Ale o tom to je. Vyplatit někomu cca 200 tisíc by zabolelo, 500 víc ale nějak by se to s omezením zvládlo. Jenže platit např. doživotní rentu, protože po pádu z mého koně zůstal mladý rodič na invalidním vozíku a nemůže už vykonávat své zaměstnání... To je jiné kafe. A proto si já platím pojistku, aby tohle pokryla a ne že to bude ve výlukách.