Venkovní ustájení, krutost?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.5.2023 09:45

Zdravím.
Od hříběte byla má kobylka 24/7 venku s přístřeškem. Po mém odkupu byla dána do ustájení, kde měla být také 24/7, ale i přesto byla z různých důvodů zavírána do boxu (i přes můj nesouhlas, několikrát jsem přijela a byla zavřená, protože: byla moc zima, moc horko, nebo chtěla být zavřená) kde to těžce nesla. Byla nervózní, v boxe se akorát motala do kola, přešlapovala, kopala do dveří, apod. Samozřejmě jsem z ustájení chtěla rychle pryč, tak jsme se s mužem rozhodli si jí dát do vlastního. Nyní ji i další kobylu a osličku máme ve vlastním, 24/7 s přístřeškem (velký přístřešek krytý ze 3 stran). Všechny na to byly zvyklé. Všechny jsou mladé (2-5 let) a zdravé. Je na nich vidět, že jim to vyhovuje. Na zimu krásně zasrstily, teď bez problémů přelínaly, srst je lesklá, holky mají kulatý bříška, rozhodně nestrádají. Současně i náš veterinář říká, že je hezké vidět takhle spokojené koně. I při práci je vidět, že je moje drahá spokojenější, je uvolněná a klidná, narozdíl od toho jaká byla v předchozím ustájení. Ale teď k jádru pudla. Lidé ve vesnici koním nerozumí, neustále poslouchám, jak jsem krutá, že jsem je nechala venku i přes zimu, že kůn přeci potřebuje stáj. Prý mám i očekávat kontrolu, že přeci nemůžu koně mít takto venku. Bohužel i moje rodina je toho názoru, sice to myslí dobře, ale už jsem nešťastná, když pořád musím poslouchat, jak je jim koní líto, že jsou to chudáčci a že v zimě jim zas bude zima. Už jsem unavená se neustále bránit, že tím koním neubližuji a že jsou takto spokojenější. Dnes opět proběhla výměna názorů s mou mamkou (jsem dosplělý pracující člověk, už několik let bydlící od rodičů), prosím jak nejlépe argumentovat, že to pro koně není týrání? Nebo ještě lépe, jsou k dispozici nějaké studie potvrzující vhodnost pastevka, které bych mamince mohla ukázat, abych už měla klid?

PS: Názory lidí na vesnici nějak překousnu, i když mě to mrzí. Ale víc mě mrzí věčné narážky od mamky. Jinak s mamčou mám dobrý vztah, ale tohle prostě nechápe. Má pohled jako že ,,i psa mají někteří venku, ale kdyby se pes mohl rozhodnout, vždy bude raději v domě, tak proč by to měl kůň jinak"

JanaJanaJanaJana

11.5.2023 10:00
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Funguje prostě jediné - dát jasně najevo, že v tomto ohledu nebudu jakkoli diskutovat a ani na to reagovat.
Ono je to časem přejde.
Prudiče (jakéhokoli, i v rodině) se zbavíte nejmíň tím způsobem, že mu budete neustále odpovídat. Prostě čím větší ignorance a neodpovídání z Vaší strany, tím dřív ho to přestane bavit.
Kdo nechce pochopit, ten nikdy nepochopí a Vy mu svůj názor stejně nenaimplementujete
Je to těžký "boj", ale lze v něm nastavit mantinely, jako ostatně ve všem.

11.5.2023 10:07

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zdravím.
Od hříběte byla má kobylka 24/7 venku s přístřeškem. Po mém odkupu byla dána do ustájení, kde měla být také 24/7, ale i přesto byla z různých důvodů zavírána do boxu (i přes můj nesouhlas, několikrát jsem přijela a byla zavřená, protože: byla moc zima, moc horko, nebo chtěla být zavřená) kde to těžce nesla. Byla nervózní, v boxe se akorát motala do kola, přešlapovala, kopala do dveří, apod. Samozřejmě jsem z ustájení chtěla rychle pryč, tak jsme se s mužem rozhodli si jí dát do vlastního. Nyní ji i další kobylu a osličku máme ve vlastním, 24/7 s přístřeškem (velký přístřešek krytý ze 3 stran). Všechny na to byly zvyklé. Všechny jsou mladé (2-5 let) a zdravé. Je na nich vidět, že jim to vyhovuje. Na zimu krásně zasrstily, teď bez problémů přelínaly, srst je lesklá, holky mají kulatý bříška, rozhodně nestrádají. Současně i náš veterinář říká, že je hezké vidět takhle spokojené koně. I při práci je vidět, že je moje drahá spokojenější, je uvolněná a klidná, narozdíl od toho jaká byla v předchozím ustájení. Ale teď k jádru pudla. Lidé ve vesnici koním nerozumí, neustále poslouchám, jak jsem krutá, že jsem je nechala venku i přes zimu, že kůn přeci potřebuje stáj. Prý mám i očekávat kontrolu, že přeci nemůžu koně mít takto venku. Bohužel i moje rodina je toho názoru, sice to myslí dobře, ale už jsem nešťastná, když pořád musím poslouchat, jak je jim koní líto, že jsou to chudáčci a že v zimě jim zas bude zima. Už jsem unavená se neustále bránit, že tím koním neubližuji a že jsou takto spokojenější. Dnes opět proběhla výměna názorů s mou mamkou (jsem dosplělý pracující člověk, už několik let bydlící od rodičů), prosím jak nejlépe argumentovat, že to pro koně není týrání? Nebo ještě lépe, jsou k dispozici nějaké studie potvrzující vhodnost pastevka, které bych mamince mohla ukázat, abych už měla klid?

PS: Názory lidí na vesnici nějak překousnu, i když mě to mrzí. Ale víc mě mrzí věčné narážky od mamky. Jinak s mamčou mám dobrý vztah, ale tohle prostě nechápe. Má pohled jako že ,,i psa mají někteří venku, ale kdyby se pes mohl rozhodnout, vždy bude raději v domě, tak proč by to měl kůň jinak"

Vyprdněte se na to a buďte asertivní. Kůň není člověk, který v zimě zaleze ke krbu. Ani pes, který chce být většinou se svou smečkou. Kůň dá (až na výjimky) vždycky přednost jinému koni.

Ideálně - nechte si pozvat kontrolu od SVS s písemným vyjádřením, že je vše v pořádku.

A studií je spousta - můžete mamce vygůglit a bude mít čtení na spoustu večerů.

11.5.2023 10:13

...jsem dosplělý pracující člověk, už několik let bydlící od rodičů...

Proč máte tedy potřebu se obhajovat? S některými lidmi a o některých věcech se prostě nebavím. Ušetří to nervy a nedobré vztahy.

11.5.2023 10:43
Pipilota

XXX.XXX.153.199

https://www.megaknihy.cz/chovatelstvi-literatura/151217-pece-o-kone-bez-chyb-a-omylu.html
https://www.konskeknihy.cz/venkovni-ustajeni/ (tip na čtení pro maminku a jiné chytré příbuzné)

A taky jednoznačně říct, že přístřešek je vlastně otevřený box. Když v něm chtějí spát, tak si tam v klidu zalezou. No a mají se tak skvěle, že když chtějí ležet venku (ano i na sněhu), tak můžou - na rozdíl od koní zavřených v boxe. Taky se kdykoliv můžou navzájem dotýkat. Navíc mají mnohem víc možností k pohybu.

Já mám takhle na zahradě dva poníky (z nouze o jiné ustájení pro dušnou kobylu). A spoustě sousedů to dělá "zbytečné starosti". Dokonce je na celou noc vodím do cizích zahrad na vypásání a pak je na celý den zavřu do "hladomorny" (je to společná ohrada kde jsou s dalšími dvěma kobylami).

Jinak bych problém smetla do šuplíku klasické komunikační potíže s rodiči. Můj táta poníky nikdy nepřijal, ani když jsem mu vysvětlovala, že jsou levnější než kouření. Nebo kolik udělali pro rehabilitaci a správný pohybový vývoj naší dcery. Vždycky měl kolik bych už za ty léta měla vykrmených býků...

Jediné co vidím jako opravdový nedostatek je jeden osel. Oni opravdu potřebují druha ze svého druhu. To jim koně nesplňují!

11.5.2023 11:07

Jo, za toho oslíka bych se také přimluvila, to jsem zapomněla. Oslík by neměl být sám.

11.5.2023 12:33
Nezzie

XXX.XXX.70.13

První roky ( už víc jak 15let ) se toto taky dělo ve vesnici kde jsme měli koně. Několikrát se to lidem řeklo a naštěstí daly po letech pokoj.
Musela jsem si to i párkrát vyslechnout v rodině ( hlavně babičky ) ale naštěstí si časem daly vysvětlit, že kůň je venkovní zvíře a stáj nepotřebuje. Můj nejčastější argument byl ať nesrovnavaji sebe a zvířata. Často jsem i použila třeba krávy na pastvě ( masna plemena ) jsou i v dešti narozdíl od těch koni co mají možnost pristresku. Ještě občas se stane , že někdo nechápe proč nemají podkovy. To je další kolo vysvětlování ...

11.5.2023 12:35

Jo, podkovy jsou u dědků "znalců" na vsích oblíbené téma
A "je to chudák, že nenosí podkovy, to je pani jako vy byste neměla boty" mno jo.

11.5.2023 12:49

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jo, podkovy jsou u dědků "znalců" na vsích oblíbené téma
A "je to chudák, že nenosí podkovy, to je pani jako vy byste neměla boty" mno jo.

Zrovna včera jsem ve městě potkala mládence bosonožce.

Veeve

11.5.2023 21:39
Veeve

XXX.XXX.242.237

Taky sme ted měli diskuzi od okolních lidi mame kone 24/7 u cyklostezky a zahrádkářů a jakmile je mokro a kone se vyvalí bahně tak hned mají kecy stylu ze jsou zanedbání, špinavý jak je takhle můžeme chovat. Prostě někteří lidé to nikdy nepochopí i ja sem měla taky problémy z rodiči nez to pochopili to bylo furt dej mu deku at mu neni zima ostatní koni ji maji tak proc ne on. Je podotýkám ze jeste ted vypada jak medved jak je chlupatý. Ted zase poslouchám že proč se nemá kam schovat kdyz jsou vedra .....maji tam přístřešek a když nechcou tak tam prostě nepujdou.

12.5.2023 07:43
Arbora

XXX.XXX.149.42

Keby som veeeeľmi chcela matke vysvetliť, že to robím dobre, tak by som ju vzala ku koňom v čase, keď tam bude veterinár, aby jej to potvrdil, že kone sú ok.

Ale ináč nevidím dôvod, prečo sa tým vôbec zaťažovať, strácať čas a energiu.

WestBram

12.5.2023 09:30
WestBram

XXX.XXX.45.45

S nekoňáky nemá cenu něco takového řešit. Před nedávnem jsem si od své mamky taky vyslechla, že chudáček koníček je celou dobu venku, musí mu být zima apod. Já prostě těmto lidem jen odpovím, že se o tom s nimi bavit nebudu, jelikož tomu absolutně nerozumí a hotovo.

12.5.2023 09:35
kallisto

XXX.XXX.217.242

Poníci v Podyjí atd by třeba nezafungovali jako pěkný příklad?

Srnky taky nikdo neustajuje a v zimě žijou, že...

12.5.2023 12:57
evcusik

XXX.XXX.25.243

To si nevyberete u rodičů:D já jsem zase divná že dekuju :D jednu ze zdravotních důvodů, druhého holím. A prostě nevysvetlim proč je to fajn - když holt neumí rozlišit mezi spokojeným koněm a nespokojeným/bolavým.

Přidejte reakci

Přidat smajlík