dsds

XXX.XXX.130.5
ahoj, zajímalo by mě, zda je vhodné koni přeléčeného na vředy přidat k musli i oves, jako to měl v KD dříve? oves:musli cca 2:1 a k tomu olej, reformin, spirulina… oves mám ve stáji k dispozici a neumím si představit krmit pouze komerčním krmivem.. za všechny rady předem děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

jednou vředař, vždycky vředař, z jakého důvodu koník měl vředy? management ( málo objemu, krmení škrobnatým krmivem na lačno, cvalová práce na lačno , stres ve stádě...) něco musíte změnit, aby koník mohl přijímat oves , např. nakrmí vám ve stájí před ovsem objem? ovlivníte složení stáda?má ve výběhu přístup k senu? vředy jsou z nějakého důvodu a ten musíte odstranit.....
Taky nekrmím oves a je ve stáji k dispozici......trochu müsli, lnu a minerálku
dsds

XXX.XXX.130.5
má dostihovou minulost.. mám ji ani ne rok. pokouším se o nasvalení. ve výběhu tráva, ve staji seno vždy. krmivo má smíchané dohromady.
Pokud nevíte jak laborovat nad krmením a kde sehnat vhodné informace je nejrychlejší, paradoxně nejlevnejsi oslovit výživáře. Kromě konzultace kondice, taky s vami prodiskutuje krmení které máte k dispozici.
Nabízí stáj další krmení či nemáte v okolí zemědělská družstva - občas můžou nabízet levná a přesto vhodná krmiva/směsy než čistě komerční krmiva z jezdeckych potřeb apod. To je taky taky fajn pohledat a předat info vyzivari.
A také určitě není na škodu prokonzultovat stav s veterinářem - za horší kondici nemusí být jen vředy.
No a to musli je aké, značka, názov...
Viac info musíte poskytnúť.
Áno, kôň s vredmi ovos môže, ale z pomeru 2:1 nikto nič nevyčíta, lebo tam nie je hmotnosť, odvážiť to by bolo fajn.
Je to plňas, ak má problémy so svalmi, možno by bolo vhodné otestovať na MIM (predtým PSSM2) a podľa variantu doladiť diétu.