Cval- chladnokrevník

Norický kůň - norik
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Aanonym

21.5.2023 21:32
Aanonym

XXX.XXX.60.164

Dobrý den,
Chci se zeptat zda nemáte někdo zkušenosti..
Mám 7 let starého slezského norika krok, klus, základní jizdarenske cviky zvládneme krásně, ale když chceme nacvalat do cvalu ho prostě nedostanu.. koník se obsedal poměrně starší- 5 let
Do terénu jsme zkoušeli jít, ale koník v terénu doslova běží.. není možné jít s ním v kroku, ani v klusu a ani ve cvalu, on prostě běží.. venku jsme byli 2× a pokaždé to bylo to samé.. nemáme s kým chodit.. na lonzi taky nenacvala, ani když použiji bičík, vždy jen zrychlí klus.. nevíte čím to může být? Koník chodí i do tahu s kobylkou- 20 let, kobyla cválá hned.. plná energie, i když cválá kobyla, on si prostě nenacvala.. jsem už úplně bezradná.. prosím o radu, děkuji😊 posílám ještě ilustrační foto koníkovi postavy

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.5.2023 07:45

Chce to trenéra, který problém vyřeší na místě. Přes net tohle nevyřešíte.

22.5.2023 20:46

Aanonym napsal(a):
Dobrý den,
Chci se zeptat zda nemáte někdo zkušenosti..
Mám 7 let starého slezského norika krok, klus, základní jizdarenske cviky zvládneme krásně, ale když chceme nacvalat do cvalu ho prostě nedostanu.. koník se obsedal poměrně starší- 5 let
Do terénu jsme zkoušeli jít, ale koník v terénu doslova běží.. není možné jít s ním v kroku, ani v klusu a ani ve cvalu, on prostě běží.. venku jsme byli 2× a pokaždé to bylo to samé.. nemáme s kým chodit.. na lonzi taky nenacvala, ani když použiji bičík, vždy jen zrychlí klus.. nevíte čím to může být? Koník chodí i do tahu s kobylkou- 20 let, kobyla cválá hned.. plná energie, i když cválá kobyla, on si prostě nenacvala.. jsem už úplně bezradná.. prosím o radu, děkuji😊 posílám ještě ilustrační foto koníkovi postavy

Trenér.

JanaJanaJanaJana

22.5.2023 22:36
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.66.4

Všechno špatně z Vaší strany. Vy vůbec netušíte, jak pracovat s remontou.
Nechápu, co znamená, že venku běží, když nejde v kroku, nekluše a ani necválá. Tryská nebo jak? Kazdopadne vše začíná že země, pokud nemáte s kým chodit, tak špacíry na ruce, pak má chvíli nasednout krok třeba směr od domova a postupně přidávat.
Tohle celé pokud je zvaldnuto zastavení že sedla.
Ma jízdárně se ani v sedmi letech vůbec ve cvalu pod jezdcem unést nemusí, pokud na tom není cíleně pracováno. Je to omezený prostor, chlaďasje velký atlet a ještě do toho Vy a Bůhví jak jezdíte, jestli mu do toho jeho pohybu ještě nepřelážíte tím svým, čili mu nerozhazujete těžiště.

Tím Vás nechci ponižovat, ale timhle přístupem si uděláte pravděpodobně na tolik problémů, že s tím koněm za chvíli neuděláte vůbec nic.

Takže trenér, jak píší ostatní, jen mo chybělo dovysvětlení proč.

23.5.2023 07:59

Ještě podotek: to zvíře se mi jeví fakt obézní. Jestli k tomu má nějaké potíže s dechem nebo s kloubama třeba, nemusí prostě mít na tyhle výkony fyzičku.

JanaJanaJanaJana

23.5.2023 08:29
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.135.131

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ještě podotek: to zvíře se mi jeví fakt obézní. Jestli k tomu má nějaké potíže s dechem nebo s kloubama třeba, nemusí prostě mít na tyhle výkony fyzičku.

Jo, svatá pravda. Zapomněla jsem připsat. Má hodně velkou nadváhu a to může být taky pro cval problém, obzvlášť pod jezdcem. Chladnokrevník je šlechtěn především na klusovou práci.

23.5.2023 08:32

Až bych řekla spíš na krokovou :-)

23.5.2023 21:37
kareina

XXX.XXX.243.18

Dobrý večer, koník je
za 1) dost tlustý, takže je rád, že nese sám sebe
za 2) má dlouhý hřbet, z mé zkušenosti se takovým chlaďasům cválá hůř, nejsou ve cvalu ani tak pohodlní. Možná má problém s rovnováhou. Nebolí ho záda? Zkusila bych i fyzio.
Já s chlaďasema funguju jen v terénu, na jízdárně chtít po takovéto postavě cval, mi už nepřijde úplně fér. Prostě na to vyšlechtěný nebyl.

Aanonym

24.5.2023 20:49
Aanonym

XXX.XXX.60.164

Dobrý večer,
Děkuji za reakci.. s obezitou pracujeme, snažíme se jak jen to jde, ale bohužel ani cedule na ohradníku „nekrmte koně" nezabírá a všichni nám koně krmí.. to je jedna věc.. druhá věc, záda ho nebolí, byli jsme i u veterináře a koník je úplně zdravý, chodí často do tahu- 3-4× týdně práce v lese+ tahá s kobylou povoz. Venku jsem s ním byla 2× a jak už jsem psala, koník nevydrží v kroku ani v klusu.. jinak koník super, mladý, zdravý a baví ho práce, jak v tahu tak v sedle. Vždy když si nesu sedlo už ke mně běží. Má rád pohyb, ale ne cval, asi tak bych to řekla..

24.5.2023 21:03
milimilimili

XXX.XXX.60.164

JanaJanaJanaJana napsal(a):
Všechno špatně z Vaší strany. Vy vůbec netušíte, jak pracovat s remontou.
Nechápu, co znamená, že venku běží, když nejde v kroku, nekluše a ani necválá. Tryská nebo jak? Kazdopadne vše začíná že země, pokud nemáte s kým chodit, tak špacíry na ruce, pak má chvíli nasednout krok třeba směr od domova a postupně přidávat.
Tohle celé pokud je zvaldnuto zastavení že sedla.
Ma jízdárně se ani v sedmi letech vůbec ve cvalu pod jezdcem unést nemusí, pokud na tom není cíleně pracováno. Je to omezený prostor, chlaďasje velký atlet a ještě do toho Vy a Bůhví jak jezdíte, jestli mu do toho jeho pohybu ještě nepřelážíte tím svým, čili mu nerozhazujete těžiště.

Tím Vás nechci ponižovat, ale timhle přístupem si uděláte pravděpodobně na tolik problémů, že s tím koněm za chvíli neuděláte vůbec nic.

Takže trenér, jak píší ostatní, jen mo chybělo dovysvětlení proč.

Takže jsem to pochopila tak, že všechno co dělám je špatně.. bohužel koně máme už 25 let a věřte mi že zkušenosti máme, víme jak s koníky pracovat.. tohle je náš první kůň co nechce cválat. Nadváhu má, víme to a snažíme se s tím pořád něco dělat.. ale i přes zákazy krmení na ohradě vždy někdo přijde a dá koním ať už trávu nebo i jablka..
Koník je zvyklý do tahu i pod sedlo, ze země jsme pracovali od 2 let, ve 3 letech začal chodit do tahu a v 5 letech se obsedal.. trenéra si bohužel dovolit nemůžeme. Děkuji

JanaJanaJanaJana

24.5.2023 22:48
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.34.161

milimilimili napsal(a):
Takže jsem to pochopila tak, že všechno co dělám je špatně.. bohužel koně máme už 25 let a věřte mi že zkušenosti máme, víme jak s koníky pracovat.. tohle je náš první kůň co nechce cválat. Nadváhu má, víme to a snažíme se s tím pořád něco dělat.. ale i přes zákazy krmení na ohradě vždy někdo přijde a dá koním ať už trávu nebo i jablka..
Koník je zvyklý do tahu i pod sedlo, ze země jsme pracovali od 2 let, ve 3 letech začal chodit do tahu a v 5 letech se obsedal.. trenéra si bohužel dovolit nemůžeme. Děkuji

Neříkám, že jste špatný chovatel jako takový anebo kočí.
Já mluvím o přiježďování koně. Ona je jedna věc obsednout a vozit se...a pak přijezdit a mít spolehlivého koně do terénu, a tam prostě jistě máte asi obří mezery.
Pokud je kůň dobré povahy, lze to zvládnout jakž takž sám, pokud umím jezdit, i na základě knih, videí atp. Jenže prostě musíte chápat základní principy, co, jak kdy, jak postupně vrstvit práci a jak řešit základní problémy.
Tady prostě vidím u Vás bílá místa, ale bez toho se nehnete. A při tom dobrých informací je dost.

No a na krmiče....co na to říct. Cest, jak na krmiče, je několik, i kdybych měla dát kameru a strašit policajtama. Vy si vlastně dobrovolně necháváte "ničit" (tloustnout) vlastní majetek jen proto, že nedokážete říct ne. Je totální nesmysl, že s tím nemůžete nic dělat.
Ale tohle si myslí každý. Do první koliky jako prase, která trvá den a víc a stojí 100 000 v Heřmaňáku nebo v Brně.¨
A mimoto tak tlustý kůň už má velmi dobře našlápnuto ke schvácení a tomu takový krmič může napomoct něčím "kvalitním" jedna radost.

Vemte si z toho mého psaní, co chcete, klidně nic, ale bohužel si ve více směrech zahráváte.

25.5.2023 09:06

Mno jo, tak holt když necválá, tak necválejte. Holt si zacváláte na jiných koních Ono mu nebude vadit, když nebude cválat.

25.5.2023 10:21
juhaj

XXX.XXX.164.121

Co jsem měla belgické kobyly, tak milovaly klus, ale nacválat bylo obtížné. Dalo se, ale cval stejně nebyl pohodlný, podle mě, jsou na cval těžké, ani na pastvině si radši zaklusaly než zacválaly. A to byly lehčího typu.

25.5.2023 10:25

Co my jsme měli belgičku, tak ta lítala s velkou oblibou, a když nacválala, měli jsme co dělat ji vzít zpátky A byla jak křesílko.

Ostatně pak roky sloužila jako voltižní kůň a nacválala toho na lonži kilometrů...

25.5.2023 10:50
juhaj

XXX.XXX.164.121

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Co my jsme měli belgičku, tak ta lítala s velkou oblibou, a když nacválala, měli jsme co dělat ji vzít zpátky A byla jak křesílko.

Ostatně pak roky sloužila jako voltižní kůň a nacválala toho na lonži kilometrů...

Tak to jste měli kliku 😀. Moje holky byly jak tuhá židle. A pár lidí mi to u svých potvrdilo. Zase je fakt, že kousek bydlel chovatel belgiků a s jeho dětmi jeho kobyly cválaly taky pěkně.

26.5.2023 08:47

Chcete říct, že to toho vyžrání dosáhl tak, že ho krmí cizí lidi přes ohradu? To by mu toho museli sypat tuny denně...

Přidejte reakci

Přidat smajlík