Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

michaela1982

23.5.2023 10:36
michaela1982

XXX.XXX.255.188

Dobrý den, pohybuji se u koni jiz velmi dlouhou dobu, prakticky od mala a posledni dobou zacinam premyslet o koupi sveho vlastniho konika. Jsem dospely, pracujici clovek, takže vím, ze kun neni vubec levna zalezitost a ze porizovaci cena je to nejmensi. Nejsem zatim v takove financni situaci, abych si konika troufla a mohla poridit. Tedy na porizeni bych mela, ale potom na pripadne vetsi vydaje za veterinare a ostatni ne, nechci nic uspechat, chci byt v tomto smeru proste dobre zajistena. Chci se proto zeptat, jak zhruba velkou financni rezervu clovek pro tyto vydaje potrebuje? :-) Vim, ze nahoda je blbec a ze treba klinika je dost velky vydaj, proto zadam o radu jak to máte vy, jako majitelé koní :-)

JanaJanaJanaJana

23.5.2023 10:44
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.135.131

Kolik mít do foroty Vám nikdo V mé sociální bublině "lesojezdců" nejsou celkově žádní výrazní pracháči a u některých bych si i dokonce tipla, že bokem odloženo moc nemají :D ale mají třeba zase vyřešené bydlení tak, že neplatí nájem a nesplácí. Takže mají něco jistého a nějaké karty, se kterými mohou hrát.
Za mně osobně - mám rodinu a partnera, kteří by mi v nouzi nejvyšší půjčili. I tak ale sedím na 100 tisících a dělám, že je nemám, abych mohla i s koněm žít "normální život" a v klidu platit třeba hypo nebo tržní nájem, a při tom se necítila na někom závislá.
Ono to není jen o veterině, ale třeba i o tom, že nějakou dobu marodíte nebo prostě přijdete o práci, mateřská a já nevím co ještě a ejhle peníze umoříte za půl roku ustájení, kdy jste mimo a nemáte běžný příjem, na který jste byla zvyklá. A ne každý partner je ochotný tohle financovat nebo aspoň ne ze 100 %....a někdy to třeba ve výdajích rodiny není ani ekonomicky možné.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.5.2023 11:28

Nemám stranou ani vindru, ale udržuji situaci tak, aby mi banka od minuty půjčila sto tisíc plus. No a pak bych zvažovala podle prognozy a stavu koně, jak moc bych se chtěla zadlužit... (jinak teda rodina je taky schopná mě podobnou částkou založit)

23.5.2023 15:54
rennie111

XXX.XXX.43.190

Neviem ako to majú iní, ale ja špeciálne na kone sporenie nemám. Ako rodina máme odložené financie bokom, ktoré sa v prípade potreby použijú na to, na čo je nutné. Vlastného koňa mám jedného 16 rokov, druhého 4 a zatiaľ sme chvalabohu nič extra nákladné neriešili. "Veci" do tisíc Eur zvládnem aj z bežného rozpočtu ak treba, pri väčších výdajoch už by to šlo z úspor. Pokiaľ by som si nevedela bokom odložiť nič kone by som nemala, bol by to pre mňa prílišný luxus. Neviem si predstaviť žiť s tým, že potrebujem vyplatiť 500 Eur veterinárovi (čo fakt nie je žiadny problém, stačí obyčajný úraz šlachy) a musím si na to požičiavať.

24.5.2023 10:34

Já mám stranou 100tis (a v záloze je maminka, která by neměla problém půjčit podobnou částku) mám je na spořícím účtu ze kterého jdou okamžitě vybrat. Manžel, jedno dítě, hypotéku máme splacenou, takže nějaké další rodinné úspory také máme. Ono jeden nikdy neví, kamarádka takhle 4 roky zpátky musela dát 65tis (neměla, musela si půjčit od rodičů, splácela to 3 roky / studentka ) za koliku, léčení na klinice v HM. Zpětně se zjistilo, že někdo krmil přes ohrady koně pečivem, v ohradě se našly kousky chleba namazaného máslem …………………..

24.5.2023 19:29
Karikoreni

XXX.XXX.144.178

Zkuste mrknout tady do článku, je tam rozepsáno, nad čím uvažovat a co si spočítat :)
https://www.horseboook.cz/blog/zajimavosti/kone-zrouti-penez-stal-se-jezdecky-sport-vlivem-financni-nejisto.html

24.5.2023 20:33

Karikoreni napsal(a):
Zkuste mrknout tady do článku, je tam rozepsáno, nad čím uvažovat a co si spočítat :)
https://www.horseboook.cz/blog/zajimavosti/kone-zrouti-penez-stal-se-jezdecky-sport-vlivem-financni-nejisto.html

Já bych teda přitlačila - ustájení, kovář, ceny krmiva... všechno šlo nahoru. Já se nedostanu pod 7 000 měsíčně. A b- raiter přispívá 5 000.

24.5.2023 21:30

Za sedm let ustájení koně na jednom místě jsem z cca 6 tisíc na 10 tisících, sakum prásk i s pitchovinama okolo(kopyta, doplňky stravy, müsli , sem tam něco na kobylu- cajky ,deky a nějaká mast, repelenty a další velmi POTŘEBNÉ věci ) možná je to někdy i víc

Takže je potřeba počítat, že nebude vše za jednu cenu do smrti smrťoucí, nebo změnit ustájko.

Přidejte reakci

Přidat smajlík