Dobrý den, mám takový problém- mám 6ti letého koníka asi půl roku, na ježdění bezproblémový, ale když ho například vedu na ruce občas se stane že se vytrhne a uteče. A při lonžování to dělá také, v kroku chodí bez problému dokola, ale jakmile přejde do klusu nebo cvalu chvíli jde a najednou hup a vytrhne se.
Poradí mi někdo jak tento problém odstranit?
Děkuji předem;)
MaBelle

XXX.XXX.204.253
no tak na tohle by možná stačilo držet a nepustit a o to víc makat a klusat a cválat třeba 10-15 min v kuse a on si to příště rozmyslí
Nu, existujou nějaké fígly, jak koně zvládnout, ale to by se mi tady těžko popisovalo. Ale....může to mít i jinou příčinu. Můj kůň byl po operaci a když jsem ho chtěla naučit chodit na lonži, tak to nešlo, jenom v kroku, jinak zdrhal. Až později jsem pochopila proč a bylo to kvůli té operované jeho nohy. A teď už vím, že nikdy nebude umět chodit na lonži a nikdy ani pod sedlem nebude chodit na kruhu jako zdravý koník. Takže ho nelámu, jenom co on dovolí a jeho noha. Ale je to případ, který nebývá častý, jenom, že i já přišla na příčinu, proč se mi taky toto stávalo.
Ahoj, tak já sice nemám 6ti leteho koníka, ale mám hříbě...Na londži jsem ho už naučila, taky s tím měl problém..ale zavřela jsem ho do ohrady, ze které vím, že nemá jak utéct, prohnala jsem ho tam pořádně, za trest..koně nějak nebiju, spíš je radši proženu a dělám, jako byhc o ně neměla zájem..tak jsem ho po ohradě prohnala, sedla jsem si doprostřed ohrady a čekala, někdy jsem tam byla i půl hodiny, ale přišel za mnou...jako kdyby se chtěl omluvit...potom jsem ho zase připla na londžku, první v kroku, a pak už klusal normálně, pokud ne, tak jsem ho odepla a prohnala zase,, takhle mu to pomohlo,,,,teda spíš mi...Na londži chodí už úplně krásně...
nevím, zda ti tohle pomůže, jasně že někdo může dát jiný a lepší nápad jak s takovým to koněm...já jsem jen napsala svou zkušenost, která mi funguje...
a prosím rýpalisty, ať na tento můj příspěvek radši nepíšou odpověď, kdyby se jim náhodou nelíbil..je to pouze můj nápad, moje zkušenost....
Díky....
Ahoj,děla mu to problém na obě strany nebo jen na jednu ? Důvodu může být více,můj třeba 7mi letej valach ,které ho sem koupila a měla teprv chvíli taky nechtěl chodit na lonži vždycky se začal vytrhavat nespěchala sem na něj a zkoušela zjistit příčinu.Tu sem nakonec zjistila byl asi dva měsíce zpátky vypalenej a očipovanej bál se z te strany dala sem si s ním práci a vratila mu důvěru teď už chodí nádherně :) možna by ti pomohlo i nějaký PNH metody a hry
Čauky tak takový problém jsem taky měla vyškubla se a utekla a honila jsem jí jak idiot, utíkala mi i z uzdečky tak pak jsem se i bála aby si něco neudělala začalo mě to pěkně štvát
, protože si začala uvědomovat svoji nadřazenost a sílu no a pak jsem si uvědomila, že přez výběh vede sloup elektrického napětí tak jsem jí k tomu jednoduše přivázala vzala jsem lonžovací bič a mazala dokolečka.Po druhém kolečku zkusila svoji taktiku útěku, no a hele ono jí to najednou nešlo, chvíli se s tím sloupem prala ale nakonec zjistila, že s ním neodejde tak jsem jí popohnala a mazala dál(upřímě jsem se tý kobyle vysmála, že jsem jí tak pěkně převezla) párkrát jsem to ještě zvopakovala a dala pokoj začali jsme hodně dělat i přirozenou komunikaci. a dneska? lonžuju jí i bez lonžky jde na povely a řeč tělaa bič už jsem dávno zahodila
tak jestli máš to štěstí a vedou tam nějaké bitelné sloupy a v okolí sloupů je bezpečno??? tak doporučuju. kolem toho sloupu jsem udělala vlnou smyčku aby se otáčela dokola, taky se mi stalo že mě k tomu sloupu přimotala
pak jsem si dávala pozor
Když je v kroku v pohodě tak bych mu dala čas. Krok pár koleček a pokud by byl ok tak zkusit naklusat na jedno nebo i půl kolečka, pokud by byl v klidu tak mooooc pochválit (neuplácet). Koukej u lonžování zda tě kůň vůbec vnímá nebo kouká támhle po jiném koni či příležitosti k útěku. Zřejmě ti ten koník vůbec nevěří a nezajímáš ho, proto by ses spíš měla zaměřit na to jak ho zaujmout tak aby věděl, že práce s tebou je vlastně zábava. To samé u vodění, pokud se vyloženě něčeho neleká tak prostě nemá zájem s tebou někam jít a nejspíš má někde něco zajímavějšího vyhlídnutého. Dej mu více času na to aby tě poznal, aby pochopil že chceš být kamarádka a skus si s ním i občas hrát.
Jinak k lonžování hříběte se raději nebudu vyjadřovat jinak bych byla velice sprostá a být tím hříbětem tak ti kopnu do zadku.
A další uvázání koně ke sloupu vedení je opravdu rada nad zlato. Můžeš být ráda že se ti kůň nepřerazil. Ty ses kobyle možná vysmála ale jak se asi cítila ona když se nemohla ubránit tlaku ti asi nedošlo. Je to velice smutné řešení důsledků a na příčiny se nějak zapomnělo. Věřím, že tu kobylu jsi téhda zklamala na celé čáře
Sorry za upřímnost, jinak to ale nejde.
každý kůň má jinou povahu a chápání, takže ke každýmu se přistupuje jinak. zadavatelka psala že jinak s ním problém nemá není jediná kdo má tenhle problém že kůň s lidmi odchází. Špatné je jedině to že ten kůň si uvědomil to že s lidma když bude chtít tak odejde a tady mi nepřipadá na co bych měla čekat naopak bych urychleně hledala řešení.nevidim špatné to že ho to člověk odnaučí aniž by ta kobyla byla bita nebo hnána nesmyslně dokola(samozřejmě byla na parelliho ohlávce).To že ta kobyla najednou zjistí že se jí nepodaří odejít tak to mi připadá docela v pořádku. a pokud se trochu zabýváš přorozenou komunikací, tak musíš zákonitě znát žebříček hodnot očima koně a co je to respekt(nikoliv strach) a dle jednoho docela známého školitele přirozené komunikace k žádnému pochybení nedošlo.
Kdybys měla možnost, určitě bych zkusila lonžovat v kruhové ohradě, kde ti nemá koník možnost nikam utéci. A souhlasím s názorem výše, je fajn nechat koníka klusat či cválat jen chvilinku, třeba 2 - 3 vteřiny a poté ihned moc pochválit, aby věděl, že tohle je správně a nemá se čeho bát a postupně nechávej cválat či klusat déle a déle. Chce to hodně trpělivosti, ale vyplatí se to.
Opravdu je rozdíl i mezi strachem a respektem, starám se o 5ti letého valáška appaloosy, který má obrovské sebevědomí, strašně si věří a potřebuje pevné vedení, na něho se prostě musí rázně. Musí vědět, že já jako človek ho mám pod kontrolou a pokud to tak není, je s ním práce těžká a složitá. Ale jakmile ho "srovnám do latě", je nejspokojenější, klidný, uvolněný a pracuje jak má. Kdežto kobylka appaloosy, kterou tu mám, je hodně jemná, citlivá a musí se na ní opravdu opatrně. Každý kůň má jinou osobnost a s každým se musí pracovat individuálně. Čím jednomu pomůžu, tím druhému ublížím.
karinkaviky
napsal(a):
každý kůň má jinou povahu a chápání, takže ke každýmu se přistupuje jinak. zadavatelka psala že jinak s ním problém nemá není jediná kdo má tenhle problém že kůň s lidmi odchází. Špatné je jedině to že ten kůň si uvědomil to že s lidma když bude chtít tak odejde a tady mi nepřipadá na co bych měla čekat naopak bych urychleně hledala řešení.nevidim špatné to že ho to člověk odnaučí aniž by ta kobyla byla bita nebo hnána nesmyslně dokola(samozřejmě byla na parelliho ohlávce).To že ta kobyla najednou zjistí že se jí nepodaří odejít tak to mi připadá docela v pořádku. a pokud se trochu zabýváš přorozenou komunikací, tak musíš zákonitě znát žebříček hodnot očima koně a co je to respekt(nikoliv strach) a dle jednoho docela známého školitele přirozené komunikace k žádnému pochybení nedošlo.
Vše co píšeš se mi zdá v pořádku. Jen mi příjde dost šílené uvázat koně natvrdo ( na parelku?) ke sloupu. Dyť se mohla zabít. PNH se nezabývám. Když se moje mladá seznamovala s lonží tak se taky snažila bránit a jít si po svých. Vycyhytala jsem si chvíli kdy se do toho opře a vzala ji zpět. Velice rychle pochopila o co jde. Dodnes byla na lonži 10x (zatím to ještě jde spočítat ) a chodí jak starý mazák a bič mám tak akorát na to abych si ho zašmatlala jak se mi posledně nepěkně povedlo
. Myslím, že mám opravdu štěstí, že moje kobyla má takovou povahu a inteligenci, že jsem s ní nemusela nic řešit extrémem nebo násilím, ale asi bych to tak ani neřešila
happyhvezda

XXX.XXX.92.21
Nebo skus poprosit někoho kdo ti s lonžováním pomůže. Né jednou se mi vyplatilo když sem nebyla na to sama a pomohla mi druha osoba a kůň chápal lépe když bič měl za zadkem a lonžující tam nemusel popobíhat za něj, zpátky atd.
0bubak0
napsal(a):
Ahoj, tak já sice nemám 6ti leteho koníka, ale mám hříbě...Na londži jsem ho už naučila, taky s tím měl problém..ale zavřela jsem ho do ohrady, ze které vím, že nemá jak utéct, prohnala jsem ho tam pořádně, za trest..koně nějak nebiju, spíš je radši proženu a dělám, jako byhc o ně neměla zájem..tak jsem ho po ohradě prohnala, sedla jsem si doprostřed ohrady a čekala, někdy jsem tam byla i půl hodiny, ale přišel za mnou...jako kdyby se chtěl omluvit...potom jsem ho zase připla na londžku, první v kroku, a pak už klusal normálně, pokud ne, tak jsem ho odepla a prohnala zase,, takhle mu to pomohlo,,,,teda spíš mi...Na londži chodí už úplně krásně...
nevím, zda ti tohle pomůže, jasně že někdo může dát jiný a lepší nápad jak s takovým to koněm...já jsem jen napsala svou zkušenost, která mi funguje...
a prosím rýpalisty, ať na tento můj příspěvek radši nepíšou odpověď, kdyby se jim náhodou nelíbil..je to pouze můj nápad, moje zkušenost....
Díky....
klidně budu za rýpalistu, ale hříbě nemá co na lonži dělat....
No sakriš nedalo mi to a přečetla jsem si pár odpovědí, a u té s přivázaným koněm k sloupu mi padla čelist? takhle se navazuje s koněm důvěra, panečku? :O
No at je to mladý kun co nechápe nebo starší co stávkuje, nejlepšé řešení je kruhová ohrada, mladému pomůže pochpit co po něm chceme a staršímu zamezí dělání vylomenin. Všechno se dá trpělivostí docílit, ale honit koně či je uvazovat je nesmysl.
Většina z nás, respektivě budu mluvit za sebe, se snaží aby kůň s námi spolupracoval rád. Proto i při práci na lonži chce koně často chválit měnit rychlost a směr, aby se nenudil běháním do kolečka.
Za další vzodorem takto staršího koně může být nějaký zdrvaotní problém či nedostatečný respekt...s tím trháním na ruce je to problém, hlavně jestli je koník hromotluk, težko slabá holka udrží. Můj názor je,že tvůj problém je ten, že koník k tobě nemá dostatečný respekt a tudíž nerespektuje tebe jako člověka kterého by měl poslechnout, problém je ten že nejsi dostatečně silná aby jsi ho přemohla, ale uvazování bych to rozhodně neřešila. kruhovka bývá nápomocna i v tomto případě, nejsem žádný parelista, ale aplikovala jsem to jak na mladého koně pro snadnější pochopení lonžovacího kruhu, stejně tak jsem tam pracovala s kobylou která na ruce dělala čurbes. ted chodí na prověšeném vodítku, a docílili jsme toho bez nějakého velkého nasilí, chtělo to jen čas a trpělivost. Máš koníka krátce proto Váš vztah se bude teprve řadně budovat. Je spousta řešení a triků, je třeba si s tím pohrát.
klawdie
napsal(a):
klidně budu za rýpalistu, ale hříbě nemá co na lonži dělat....
Tak já se ti teda omlouvám za svůj příspěvek...
Podle mě, když mi můj kůň věří, a má chuť pracovat, neutíka ode mně a nic...tak je to jenom dobře a můžu se s ním posouvat pomalu dál...Tak yjsem to dělala tak, jak to bylo napsáno výše...První jen v kroku, na jednu i na druhou stranu, to mi trvalo tak měsíc, než to pochopil---a taky jsem to s ním nedělala nějak moc často....teď umí chodit už i v klusu, a jsem ráda, že je chápavý...
Ještě jednou se ti velice omlouvám za svůj příspěvek...
Přesně jak říká Thes, jde o to, že je to hříbě na práci má času dost, má si užívat dětství bez větších zásahů člověka. Nemluvě o tom, že práce na kruhu pro takto mladého koníka není vhodná zejména ze zdravotních důvodů. Nevím jak často lonžuješ, ale zaděláváš mu tak zbytečně na zdravotní problémy. A prostě, na příklady nevhodné se upozornit musí, pak to tak bude dělat každý a jak k tomu přijdou ty koně...
klawdie
napsal(a):
Přesně jak říká Thes, jde o to, že je to hříbě na práci má času dost, má si užívat dětství bez větších zásahů člověka. Nemluvě o tom, že práce na kruhu pro takto mladého koníka není vhodná zejména ze zdravotních důvodů. Nevím jak často lonžuješ, ale zaděláváš mu tak zbytečně na zdravotní problémy. A prostě, na příklady nevhodné se upozornit musí, pak to tak bude dělat každý a jak k tomu přijdou ty koně...
Dobře, nehádám se...Děkuji vám teda za radu...
Koně beru na londž asi dvakrát do měsíce, a jen na 5-10 min...
Nás učili, že se kůň nelonžuje déle jak 20 min. Ovšem myšleno tím bylo dospělý kůň. Nevím co tě k tomu vede. Jak bud emít sotva dva roky tak budeš zvykat na sedlo ne? Klasické obranné řeči " vždyť si jenom zvyká, na tom není nic hrozného" a za dva měsíce už hups do sedla a pak kolem 8ho roku nejlíp prodat aby se pak člověk nemusel koukat jak je kůň v háji. Fakt nechápu kam někteří spěchají. Když chci s koněm dělat už nějakou práci nebo i jezdit tak si přeci nekoupím hříbě.
thesis
napsal(a):
Nás učili, že se kůň nelonžuje déle jak 20 min. Ovšem myšleno tím bylo dospělý kůň. Nevím co tě k tomu vede. Jak bud emít sotva dva roky tak budeš zvykat na sedlo ne? Klasické obranné řeči " vždyť si jenom zvyká, na tom není nic hrozného" a za dva měsíce už hups do sedla a pak kolem 8ho roku nejlíp prodat aby se pak člověk nemusel koukat jak je kůň v háji. Fakt nechápu kam někteří spěchají. Když chci s koněm dělat už nějakou práci nebo i jezdit tak si přeci nekoupím hříbě.
Navíc já mám koně na ježdění a určitě svého koně neprodám, máme kobylu od jednoho roku, dnes je jí krásných 22 let...
a nepřipadá mi, zhuntovaná, nebo že by měla nějaké problémy, když jsme s ní zacházeli úplně stejně jako s novým hřebečkem...
Já myslela že ti je tak 15 a jak tak počítám tak už alespoň 30. Podívej pravdu máš v tom, že je to tvoje věc. Je ale škoda, že mu bereš dětství a ještě víc mi je líto, že máš koně na ježdění..asi jenom. Kůň není kolo ani auto.
Jo a spousta koní nemá v pořádku nohy a spousta majitelů to ani nevidí...
thesis
napsal(a):
Já myslela že ti je tak 15 a jak tak počítám tak už alespoň 30. Podívej pravdu máš v tom, že je to tvoje věc. Je ale škoda, že mu bereš dětství a ještě víc mi je líto, že máš koně na ježdění..asi jenom. Kůň není kolo ani auto.
Jo a spousta koní nemá v pořádku nohy a spousta majitelů to ani nevidí...
Myslím koně na ježdění, jako ještě jednu kobylu...a néé koně jenom na ježdění...asi to z té věty takhle vyplynulo no...
Prosím tě, už to neřeš, protože vůbec nevíš, jak já s koňmi jednám, a myslím si, že existujou i horší lidi, kteří radši vezmou na koně bič, než to zkusit nějak jinak...a to, že jsem naučila hříbě na londži, to fakt promiň....Ten hřebeček, nechodí jen na londži, má dost volna, jezdí s náma na vyjíždky, VOLNĚ!néé uvázanej!hraje si ještě s jedním hříbětem, a nebo s etaky jen poflakuje v ohardě celé dny, a nebo ho vezmu někam na procházku...a to, že ho dvakrát do měsíce vezmu na londž, to už tu prosím tě neřeš...
Jinak nevím jak jsi to myslela s těma nohama...Ale ta naše nejstarší kobyla má 22 let, a nohy má úplně v pořádku, tak nevím, jestli je ona výjimka, která přežila tak strašně velkou zátěž v tom dětství, kdyz jsme ji teda nedávali vůbec volnost,,,
Podle mě je to spíš i o koni, a o jeho ochotě pracovat..
Ale to je jedno...Já se tady nebudu s nikým hádat...Máš na to svůj názor, já taky....
vážení každý si přistupujte ke svému koni individuálně jak uznáte za vhodné řešit problém protože jen majitel koně zná jeho povahu. Já tu kobylu mám od 2let a již je jí 13let a je tak hodně přísné povahy, bohužel jí 2roky vychovávali děti, tak zjistila že když udělá bububu tak že to funguje a s chlapů má panickou hrůzu, to už nevím co s ní dělali, takže ty nervy měla trochu pochroumané,) takže šlo čistě o to jí vysvětlit že prostě neodejde a stoupat si přel lidi na zadní a skákat po nich ze vzduchu opravdu nebude.a tím lonžování zkončilo a začali jsme provozovat parelliho,další kobyle je 28let a těší se plnému zdraví a v životě na lonži nebyla. takže hlavně ať vám to všem jde
Já ti neříkám, že tvoje kobyla má špatné nohy, jak bych to taky mohla vědět. Jen konstatuju, že koní co mají špatné nohy je hodně a majitelé to ani neví, nebo ví a neohlíží se na to.
Nemusíš se rozčilovat jen ti říkám, že lonžovat hříbě je pěkná blbost a teda já si to nevymyslela. Žvatlám tady ale úplně zbytečně a nejen já, páč ty budeš stejně lonžovat dál a myslet si že je to v pořádku a správné pro budoucí výchovu a výcvik. Máš velice zajímavý názor ale přeci jen jsem ráda, že takových lidí jen ubývá. A máš pravdu, věta o ježdění vyzněla že je máš jenom na to, takže v tomto případě beru zpět.
Jinak dlouho se tu nikdo neoháněl dostihákama
klawdie
napsal(a):
Za dobré rady neděkuj a hloupé nešiř!
Ochota koně a rozumný přístup majitele je velký rozdíl.
Zdraví je především jen jedno a opatrnější jsou ti co zjistili jak křehké je.
Ale věřím, že zadavatelka si z toho svoje jistě vzala...
Nevím proč, ale stejně si myslím, že jste začli řešit trošku jiný problém, než má tadyta paní...
Jde spíš o tu metodu, u které by mi vůbec navdilo, že byste ju zkritizovaly....
Místo toho kritizujete radši to, že jsme vzala hřebečka na londž...Prosím vás, už to neřešte, zkritizujte radši moji metodu...
klawdie
napsal(a):
Metody máš správné, jen brzy...je třeba na nekorektní věci upozornit, pro ty další co to tu budou číst a mohli by jsi z toho vzít příklad.
Tak tak. Hříbě patrně ani nechápalo, co se po něm vlastně chce. Nejlepší cesta, jak si s koněm svůj vztah pokazit je klást na něj neúměrné nároky. To si spousta lidí nějak neuvědomuje. Hlavně těch co si pořídí hříbě...a pak s ním zachází jako s dospělým koněm. Mé roční hříbě lonž nebo "honění v kruhovce" (kterou ani nemáme) neuvidí ještě nejmíň rok a myslím, že o nic nepřijde. Pohybu má dost na pastvině a ničit klouby pohybem na kruhu jí nehodlám. Lonžování stejně nenahradí nedostatek pohybu ve výběhu, vyblbnutí se s kamarády a o nějaké cílené práci hřbetem a podsazení se u hříběte ani nedá mluvit. Takže nic přínosného v lonžování hříbat nevidím. Schválně jsem s ročkou ale vyzkoušela vyslání na kruh - pochopila okamžitě a v klidu co po ní chci, obešla tři kolečka na každou ruku, v klidu na slovní povel zastavila, dostala pochvalu a práci na kruhu si zopakuje až za dva roky před obsedáním.
benmoschi

XXX.XXX.95.91
dobrý den ,vaše názory jsou velmi sympatické,líbí se mi ahoj