Před rokem jsme si koupila koníka,teď je to 4letý valášek.Když jsme ho kupovala,dostala jsem k němu papíry s tím,že je to ČESKÝ JEZDECKÝ PONY,což bych se velmi hádala,protože do toho nemá ani náhodou,měři 165cm.V papírech je otcem WPB a matkou ČSP (ryzák),minulá majitelka mi dala jeho fotku ve 3měsícech kde je s matkou.Matka je podle fota appalossa.Tak co myslíte,co mám vlastně za koně?
tauria
napsal(a):
Před rokem jsme si koupila koníka,teď je to 4letý valášek.Když jsme ho kupovala,dostala jsem k němu papíry s tím,že je to ČESKÝ JEZDECKÝ PONY,což bych se velmi hádala,protože do toho nemá ani náhodou,měři 165cm.V papírech je otcem WPB a matkou ČSP (ryzák),minulá majitelka mi dala jeho fotku ve 3měsícech kde je s matkou.Matka je podle fota appalossa.Tak co myslíte,co mám vlastně za koně?
Ahojky. No na ČSP opravdu nevypadá. Nedali ti náhodou špatné papíry? Ale je moc krásnej.
tauria
napsal(a):
No A pálení a odznaky přesně odpovídají???????????
tauria
napsal(a):
jo číslo jo,a odznaky taky...knížka je v pořádku,jen ten původ
Dobrý dotaz, ale na špatném místě Patří to konkrétně na odborný chovatelský svaz. Nezáleží totiž na tom, co si kdo myslí, nejde to odhlasovat, ale rozhoduje to, jak je koník doopravdy zapsaný, co má v původu a jestli to genetický typ potvrdí
A český jezdecký pony neexistuje
Jestli chceš, napiš podrobnosti.
marta n
napsal(a):
Dobrý dotaz, ale na špatném místě Patří to konkrétně na odborný chovatelský svaz. Nezáleží totiž na tom, co si kdo myslí, nejde to odhlasovat, ale rozhoduje to, jak je koník doopravdy zapsaný, co má v původu a jestli to genetický typ potvrdí
Ahoj,znala jsem konika,ktery byl zapsany jako cesky jezdecky pony a byl to krizenec hucula s angloarabem(nejspis),jinak konik je moc pekny.
marta n
napsal(a):
já jsme nepsala český jezdecký pony,ale ČSP což tam jako plemeno mají....jenom nechápu,proč když dělali jeho zdravotní knížku,že se nikdo neozval!Má potvrzení o původu jako ČSP,což je blbost,když ČSP není...Takhle nevím,jestli se sním někdy můžu dostat na oficiální závody,když má takhle po...papíry
marta n
napsal(a):
jezdecký pony existoval, jenže po změně plemenných knih je to jako český sportovní pony... to jen na okraj
tauria
napsal(a):
no však jsem psala český sportovní pony,mám to v papírech tak to asi musím vědět,ni?
1. V zadání tématu je dotaz na plemeno český jezdecký pony, proto uvádím, že u nás neexistuje.
2. Název český jezdecký pony se v ČR nikdy nepoužíval. Pro plemennou knihu ČSP nemá oprávnění žádný hucul ani angloarab, proto v této PK nemůže být jejich potomek zapsán.
3. Pokud má kůň potvrzení o původu, asi ten původ má - jinak by nebylo co potrvrzovat - i když chybička se může vždy vloudit
4. Sportovní licence nesouvisí s původem.
5. Žádná změna plemenných knih pony u nás nikdy nebyla, v roce 2000 byly poprvé v historii zpracovány a předány ke schválení PK ČSP a dalších dvou plemen pony.
Pokud chcete řešit původ nebo plemeno některého koně, je třeba napsat jeho číslo, jméno, rodiče - nestačí napsat "znala jsem - aspoň myslím"
marta n
napsal(a):
1. V zadání tématu je dotaz na plemeno český jezdecký pony, proto uvádím, že u nás neexistuje.
2. Název český jezdecký pony se v ČR nikdy nepoužíval. Pro plemennou knihu ČSP nemá oprávnění žádný hucul ani angloarab, proto v této PK nemůže být jejich potomek zapsán.
3. Pokud má kůň potvrzení o původu, asi ten původ má - jinak by nebylo co potrvrzovat - i když chybička se může vždy vloudit
4. Sportovní licence nesouvisí s původem.
5. Žádná změna plemenných knih pony u nás nikdy nebyla, v roce 2000 byly poprvé v historii zpracovány a předány ke schválení PK ČSP a dalších dvou plemen pony.
Pokud chcete řešit původ nebo plemeno některého koně, je třeba napsat jeho číslo, jméno, rodiče - nestačí napsat "znala jsem - aspoň myslím"
Tak teda fakt nevím ale ta změna tedy minimálně přejmenování plemenné knihy byla. Jezdili inspektoři a přepisovali koně... Tak fakt nevím kde jsi to vzala a ty plemenné knihy jsou od roku 90. V roce 2000 naopak právě ¨zanikl oddíl jezdecký pony - kam se mrskalo vše co typem odpovídalo nehledě na původ a vznikla český sportovní pony, kde už se cíleně šlechtí.
sonicka
napsal(a):
Tak teda fakt nevím ale ta změna tedy minimálně přejmenování plemenné knihy byla. Jezdili inspektoři a přepisovali koně... Tak fakt nevím kde jsi to vzala a ty plemenné knihy jsou od roku 90. V roce 2000 naopak právě ¨zanikl oddíl jezdecký pony - kam se mrskalo vše co typem odpovídalo nehledě na původ a vznikla český sportovní pony, kde už se cíleně šlechtí.
Do roku 2000 u nás nebyla žádná plemenná kniha pro pony. Menší koně, kteří nespadali pod už vedené plemenné knihy, se pouze registrovali, a to pod různými názvy, jak koho zrovna napadlo - a jezdecký pony byl jen jeden z těchto používaných názvů. Nic nezanikalo, nic se nepřejmenovávalo. Teprve po uznání PK ČSP se do ní odpovídající pony zařadili.
A kde jsem to vzala? Ve své hlavě, jsem totiž autor této PK
Abych se vyhnula těmto diskusím na téma kdo co ví a neví, navrhuji vždy, ať majitelé raději píšou dotazy na svaz