kessidis
napsal(a):
Prosím je Bosal a Pareliho ohlávka to stejné???
Bosal je bezudidlová forma ovládání koně a i když se to tak nezdá, působí velice ostře a doporučuje se pouze velice zkušeným jezdcům s naprosto stabilní rukou. Jedná se v podstatě o silný nánosník, který působí na nos koně, (teď budu možná částečně vařit z vody, takže mě prosím někdo doplňte, kdo máte přesnou literaturu) tak, že tlačí na povrchové nervy. Nevím, kdo by ho doporučil k čemu, ale podle mě je to jen tradiční uždění v některých zemích a zatahovat ho sem je zbytečné. Pro výcvik mladého koně se podle mě nehodí vůbec, možná bych ho zkoušela na koně problémového, který už jde přes všechna ostrá udidla, ale možná ani to ne. Rozhodně to není to samé jako "Parelliho" ohlávka, i když princip působení na těle koně je malinko podobný. Určitě se dá najít spousta odkazů, kde budou obojí popisovat.
Pokud má někdo praktické zkušenosti, ráda si o nich přečtu, tohle je zhruba to, co mi bylo řečeno, když jsem taky vymýšlela kraviny, jak si oživit práci s koněm.
kessidis
napsal(a):
Nazdar všichni koňáci, má někdo z Vás zkušenosti s bosalem?Jak se na něm jezdí, zda jsou nějaké pravidla ?Nebo jestli je vhodné zaježďovat s tím mladého koně. Dík za odpo. Kess
Parelliho ohlavka pro ukázku...fotku bosalu nemám.Mladého koně můžeš zaježdovat na této ohlavce na bosalu řekla bych že ne,ale s tím já zkušenosti nemám.