smoulinka
napsal(a):
prosím máte s ním někdo zkušenosti?Chci si jej koupit na haflingačku,6let,je tvrdá na hubu,prostě se sbalí a jde .... děkuji
Povím Ti jen jedno, co asi rozvede spousta lidí po mě - hodí se jen pro 100% jezdce, protože je to velmi tvrdé uždění. Mně bylo řečeno, že ani s pákou nenaděláš tolik škody jako s tímhle udělátkem...
smoulinka
napsal(a):
prosím máte s ním někdo zkušenosti?Chci si jej koupit na haflingačku,6let,je tvrdá na hubu,prostě se sbalí a jde .... děkuji
Sanulka má pravdu.Zvol raději páku.Já jsem si na první vyjížďku s Motorkou vzala poměrně ostré stihlo,přivezl mi ho bývalý majitel s tím,že je na něj zvyklá.Ale zapomněl dodat,že jen na ohraničené jízdárně.V terénu se mnou Motorka běhala jak motorová myš(odtud přezdívka Motorka).tak jsem řekla,že na mrtvolu jsem ještě dost mladá a zakoupila v jezdeckých potřebách páku.Pravda,jsou to vydřiduši,páka stála hrozný prachy(600),ale Motorka brzy pochopila,že už se tak volně pobíhat nebude a dneska krásně na tý páce jezdí.Zezačátku otevírala hubu,protože si holt asi myslela,že to přetlačí,ale dneska jezdíme opravdu na malíčkách.To Hackamore jsem taky měla,ale jelikož jsem se na něm bála jezdit,prodala jsem ho.No nejlepší bude,kdyby se Ti povedlo si ho od někoho na pár dnů půjčit,a pak pod dohledem někoho zkušeného se s tím naučit jezdit.Abys pak neměla kobylku nejen tvrdou na hubu,ale vzpurnou a protivnou.
jaruska
napsal(a):
Sanulka má pravdu.Zvol raději páku.Já jsem si na první vyjížďku s Motorkou vzala poměrně ostré stihlo,přivezl mi ho bývalý majitel s tím,že je na něj zvyklá.Ale zapomněl dodat,že jen na ohraničené jízdárně.V terénu se mnou Motorka běhala jak motorová myš(odtud přezdívka Motorka).tak jsem řekla,že na mrtvolu jsem ještě dost mladá a zakoupila v jezdeckých potřebách páku.Pravda,jsou to vydřiduši,páka stála hrozný prachy(600),ale Motorka brzy pochopila,že už se tak volně pobíhat nebude a dneska krásně na tý páce jezdí.Zezačátku otevírala hubu,protože si holt asi myslela,že to přetlačí,ale dneska jezdíme opravdu na malíčkách.To Hackamore jsem taky měla,ale jelikož jsem se na něm bála jezdit,prodala jsem ho.No nejlepší bude,kdyby se Ti povedlo si ho od někoho na pár dnů půjčit,a pak pod dohledem někoho zkušeného se s tím naučit jezdit.Abys pak neměla kobylku nejen tvrdou na hubu,ale vzpurnou a protivnou.
Teda to koukám jako blázen. Co takhle místo používání ostřejších a ostřejších udidel koníka pořádně přijezdit???
smoulinka
napsal(a):
Teď Ti zkusím poradit já. Nevím jestli dobře, ale tvrdou hubu řešit tvrdým užděním?
To bych nedělala. Na čem je klisna zvyklá jezdit? Jinak vzít na jízdárnu a zjemňovat, jezdit hodně na pobídky, jen lehce používat ruce a co nejlepší, zkus se poradit přes net s někým odborným co tento problém zná a umí vyřešit jinak, než nasazením páky nebo hackamore. Nic proti komukoliv, ale tvrdohubého koně nauzdit natvrdo si myslím vyústí v problém, že pak nepomůže ani svěcená.
carodejka
napsal(a):
Teď Ti zkusím poradit já. Nevím jestli dobře, ale tvrdou hubu řešit tvrdým užděním?
To bych nedělala. Na čem je klisna zvyklá jezdit? Jinak vzít na jízdárnu a zjemňovat, jezdit hodně na pobídky, jen lehce používat ruce a co nejlepší, zkus se poradit přes net s někým odborným co tento problém zná a umí vyřešit jinak, než nasazením páky nebo hackamore. Nic proti komukoliv, ale tvrdohubého koně nauzdit natvrdo si myslím vyústí v problém, že pak nepomůže ani svěcená.
Souhlasím s holkama....řešit tvrdou hubu ostrým užděním není řešení...Jak píšou jízdárna a zjemňovat, uvidíš že to bude lepší než se s koníkem přetahovat na tvrdý páce... Lenka
carodejka
napsal(a):
souhlasím s posledním příspěvkem. Raději bych zkusila koníka přijezdit nebo nechat někým zkušeným přijezdit, než začít na páce a skončit kdo ví kde. Můj huculo-hafling je taky dost tvrdohubý, trvalo mi dlouho, než jsem ho naučila reagovat. A stejně spíš než na hubu se naučil slovní pomůcky. Jelikož to není zrovna extra temperamentní kůň, tak rád na "hou" zastaví na fleku i ze cvalu. Dobře ovšem reaguje na nohy, což je pro mne lepší než na tu hubu - sem tam mám na vyjížďkách plné ruce hub, foťák nebo tak, takže řídím jen nohama. Takže dál jezdíme na kroužkách, na volné otěži. Ale hackamore nedoporučuju nikomu, kdo nemá citlivé ruce, dá se tím totiž koníkovi i zlomit čelist...
jackie
napsal(a):
souhlasím s posledním příspěvkem. Raději bych zkusila koníka přijezdit nebo nechat někým zkušeným přijezdit, než začít na páce a skončit kdo ví kde. Můj huculo-hafling je taky dost tvrdohubý, trvalo mi dlouho, než jsem ho naučila reagovat. A stejně spíš než na hubu se naučil slovní pomůcky. Jelikož to není zrovna extra temperamentní kůň, tak rád na "hou" zastaví na fleku i ze cvalu. Dobře ovšem reaguje na nohy, což je pro mne lepší než na tu hubu - sem tam mám na vyjížďkách plné ruce hub, foťák nebo tak, takže řídím jen nohama. Takže dál jezdíme na kroužkách, na volné otěži. Ale hackamore nedoporučuju nikomu, kdo nemá citlivé ruce, dá se tím totiž koníkovi i zlomit čelist...
No, nebudeme si hrát na pánaboha, že ne. Pravda bude asi někde uprostřed. To přiježďování je sice velmi vhodná, ale nicméně dlouhodobá záležitost, a to by se nám asi znechutil koník i jeho jezdkyně, že jo a při dlouhodobé absenci terenného pohybu by nám to s ní sbalil tak jako tak, bez ohledu na přiježdění, protože v terénu je hold jiná mentalita každého koně. Já jsem znala několik tvrdohubých koní a už z hlediska bezpečnosti jsem to řešila tvrdším uzděním do terénu v kombinaci se stihlem a systematicku prací na jízdárně. Venku koník velmi rychle pochopil, že tedy přes páku ne a začal poslouchat, na jízdárně se zohebnil, zprostupnil a zdokonalil a dneska chodí na zahozené otěži.
makki
napsal(a):
No, nebudeme si hrát na pánaboha, že ne. Pravda bude asi někde uprostřed. To přiježďování je sice velmi vhodná, ale nicméně dlouhodobá záležitost, a to by se nám asi znechutil koník i jeho jezdkyně, že jo a při dlouhodobé absenci terenného pohybu by nám to s ní sbalil tak jako tak, bez ohledu na přiježdění, protože v terénu je hold jiná mentalita každého koně. Já jsem znala několik tvrdohubých koní a už z hlediska bezpečnosti jsem to řešila tvrdším uzděním do terénu v kombinaci se stihlem a systematicku prací na jízdárně. Venku koník velmi rychle pochopil, že tedy přes páku ne a začal poslouchat, na jízdárně se zohebnil, zprostupnil a zdokonalil a dneska chodí na zahozené otěži.
O to právě, podle mě, jde... S normálním udidlem je to vážně na dlouhou a trpělivou práci. A na to dnešní mládež zřejmě nemá... Tak šup páku do huby a už si to rajdíme do terénu...
impact
napsal(a):
Teda to koukám jako blázen. Co takhle místo používání ostřejších a ostřejších udidel koníka pořádně přijezdit???
To přiježdění je samozřejmě taky řešení,ale nepřipadá v úvahu třeba zrovna u mě.Jednak to neumím a jednak -přijeďte se podívat,že to opravdu funguje.Motorka hubu neotvírá,ale krásně si jedeme,jak se mě líbí-100 metrů za koňma,200 metrů za koňma a opravdu se do toho neopírá,aby jí huba ztvrdla ještě víc.Navíc opravdu v hubě slintá,že je to až hrozný,takže je vidět,že i na páce se dá u zkaženýho koně jezdit jemně. Jestli jste někdo dostal jedenáctiletýho huculoponíka,o němž víte prd,kdo co mu kde dělal,tak jediný řešení,jak to zjistit,je sebevražedná jízda.To jsem učinila v domnění,že bude kobča lehce ovladatelná(NIKDY jsem nepotkala koně s tak tvrdou hubou!!!!).Ano,Jani,i já jí učím reagovat na hlas,je šikovná a na zapískání zastavuje.nezastaví tedy na fleku,ale já počítám s jakousi rezervou a začnu pískat tak včas,aby stačila bezpečně zastavit.
Nebudu přiježďovat koně,kterého mám čistě jen a jen na rekreaci,když to za prvé neumím a za druhé mě to takhle vyhovuje,protože jsem si stoprocentně jistá,že jí neubližuju a že když se náhodou někde přece jen by splašila,že nevlítne do tady dost frekventovaných silnic.Mohla by způsobit smrt nejen sobě,ale i lidem v autě sedícím.Kdybych jí měla úplně odmala,určitě bych jí jezdila jinak,ale takhle....
smoulinka
napsal(a):
Smoulinko, jestli máš pocit, že tvé kobylce by lépe sedělo ježdění bez udidla, máš i v bezudidlovém uždění dnes na výběr. Nemusí to být hned hackamore. Jinak u mojí tvrdohubý kobyly ježděné na velice ostrém udidle pomohlo dát do huby tlusté stihlo a ze začátku jezdit na jízdárnu. Do terénu až když jsem se s ní trochu sžila na jízdárně i celkově a navíc s koněm. Když jsem měla pocit, že by mohl být problém, tak jsem slezla, chvíli šla pěšky než se kobýs uklidnila a zase nalezla. Postupně jsem slézala čím dál tím míň a dnes v slézám jenom když mám pocit, že mi kousek pohybu po svých neuškodí a chci se protáhnout a ulevit koňskému hřbetu. Chodím ven i sama a nemám nejmenší problém ani na jemném stihle. Dobré by bylo ujasnit si, zda chceš zkusit bezudidlové uždění nebo proč vlastně přemýšlíš o hackamore.
impact
napsal(a):
O to právě, podle mě, jde... S normálním udidlem je to vážně na dlouhou a trpělivou práci. A na to dnešní mládež zřejmě nemá... Tak šup páku do huby a už si to rajdíme do terénu...
Souhlas, u koní je vše o dlouhodobé práci a to si nehraju na pánaboha, za dobu co mám vl. koně, bude to za chvíli 5 let, jsem pochopila, že nic nejde přes noc. Čas, trpělivost a píle a pak jde všechno. Ale čas asi nikdo moc obětovat nechce, a hodinu práce na jízdárně 2x nebo 3x v týdnu se moc asi taky nechce, raději nahodit páku a jedem.
impact
napsal(a):
Impact,jestli myslíš mě jako mládež,tak Tě musím zklamat,mezi mládež rozhodně nepatřím.A klidně se na nás přijeď podívat,i s pákou v hubě se dá jezdit na zahozené otěži.
smoulinka
napsal(a):
Ale stejně je to divný,jak může mít šestiletá kobyla tak tvrdou hubu.Motorce je 11 a půl,tak ta už si zažila asi svý,kdoví kde kdo jí jezdil,ale šestiletý koník s tvrdou hubou se mi zdá opravdu drastický,když vezmete v úvahu,že se obsedla ve třech letech a za 3 roky má už plechovou hubu.....
jaruska
napsal(a):
Impact,jestli myslíš mě jako mládež,tak Tě musím zklamat,mezi mládež rozhodně nepatřím.A klidně se na nás přijeď podívat,i s pákou v hubě se dá jezdit na zahozené otěži.
Myslím to tak obecně. Tak se hned zase nechytej...
Jinak by mě zajímalo, proč jezdíš s pákou, když jí vlastně nepotřebuješ??
jaruska
napsal(a):
Ale stejně je to divný,jak může mít šestiletá kobyla tak tvrdou hubu.Motorce je 11 a půl,tak ta už si zažila asi svý,kdoví kde kdo jí jezdil,ale šestiletý koník s tvrdou hubou se mi zdá opravdu drastický,když vezmete v úvahu,že se obsedla ve třech letech a za 3 roky má už plechovou hubu.....
Asi ji dřív jezdili taky na páce... Akorát jí o tom nikdo neřek...
smoulinka
napsal(a):
Taky bych to viděla přes přiježďování na jízdárně. Naštvaný kůň si umí poradit s pákou i s hackamore, viděla jsem to několikrát na vlastní oči. Můj známý prodával desetiletou kobylku, se kterou došel tak daleko, že ho málem zabila na páce i později na hackamore, uměla se vyhnout tlaku. Byla hodně moc problematická, nakonec sundala každého, kdo na ni sednul. Naštěstí se dostala do dobrých a trpělivých rukou a nová majitelka s ní po dvou letech jezdí parkury na tlustém, dvakrát lomeném stihle. Já jsem kdysi udělala velikou chybu a na jednom koníkovi jsem řešila problém sněhulákem. Půl roku jsem řešila problém, který vzniknul měsícem ježdění na ostrém udidle (a to nemám tvrdou ruku). Žádný koník není opravdu tvrdohubý, jen neví, co po něm chceme. Když budeme jenom tahat za otěže, je to veliká chyba, důležitá je souhra všech pomůcek a na ty koníka naučíme jen přiježďováním. Takže jestli máš svojí kobylku ráda, věnuj jí čas a dopřej jí pohodlí v hubě.... za pár měsíců se tvá práce vrátí a dalších 20 let můžeš mít jemného pohodového koníka.... myslím, že to za to stojí
PS. Doporučuji najít si trenéra
impact
napsal(a):
Myslím to tak obecně. Tak se hned zase nechytej...
Jinak by mě zajímalo, proč jezdíš s pákou, když jí vlastně nepotřebuješ??
Ne,tak to není.Páku potřebuju,protože ač jí skoro nepoužívám,kobča si je vědoma toho,že nemůže se opřít do udidla a prchat za koňma jak se jí zlíbí.S koro pořád za mnou jezděj buď jedno nebo 2 děti a dovedeš si představit,jak by to dopadlo,kdyby kobča jela na normálním stihle a pak si vzpomněla,že chce jet domů?Ani já sama nevěřím tomu,že by ty děti na poníkách byly duchapřítomné a koně,který si mašíruje domů přes třeba silnici na Prahu,která je opravdu frakventovaná,nenásledovaly přímo pod kola aut.Již několikrát jsem bohužel zjistila,že koně nepřemýšlejí tím způsobem,že počkaj,až to auto přejede a pak tam vlítnou.Tím pádem vodící kůň musí být pod absolutní kontrolou.A to u Motorky zatím jinak,než na páce,nejde.Ale stačí,aby opravdu jen věděla,že jí má,popřípadě jemně zatáhnout a stojí před silnicí jako beránek.Dřív jsem musela vozit i bič,to už se naštěstí naučila zastavovat spolehlivě bez něj a jen na HOU.
impact
napsal(a):
A ještě jedna věc - kdyby se splašila a sejmula tě, jak myslíš, že dopadne, když si přišlápne v trysku otěž a bude mít páku v hubě...?
No učím jí na to,že když je vodítko na zemi,má se stát.To umí docela obstojně,takže mi nezbývá než věřit tomu,že kdyby viděla,že má otěže na zemi,tak snad zastaví.Ty to bereš takovým divným způsobem.No to víš,že by si ublížila,a jestli si myslíš,že kdyby si přišlápla normální otěže s normálním udidlem,že by se jí nic nestalo,tak se pleteš.Ona se normálně neplaší,bažanta nebo něčeho se lekne jedním přískokem,což ve westernovém sedle usedím i já,úplný blbec.A hlavně s ní nikde nelítám bezhlavě,všechen její pohyb se snažím mít pod kontrolou.ona by lítala,to jo,jenže se se mnou opravdu nepere a snaží se mi vyhovět.Pořád vidím,jak těma ušiskama kroutí,jen abych jí pochválila nebo prostě něco povídala.Proběhnout jí občas pustím jen do kopce,aby se právě nestalo to,o čem Ty píšeš.
smoulinka
napsal(a):
Ahojky,bylo by fajn,kdyby si sem napsala svuj nazor tady na rady,at sme v obraze jake mas zkusenosti a poradit ti presne pro situaci v jake jsi. Jinak jak sis mohla precist, OSTRE UZDENI NENI RESENI ba bych rekla,ze je to i horsi.Mas tady moc uzitecnych rad,ale byt tebou zkusim resit tyto problemy praci ze zeme....trosku respektu tam asi chybi.. A mozna by pomohl i kombinovany nanosni. Normalni nanosnik a je tam poutko a tim je provliknuty reminek,ktery zapnes PRED udidlo.... Ahoj
scratchie
napsal(a):
Ahojky,bylo by fajn,kdyby si sem napsala svuj nazor tady na rady,at sme v obraze jake mas zkusenosti a poradit ti presne pro situaci v jake jsi. Jinak jak sis mohla precist, OSTRE UZDENI NENI RESENI ba bych rekla,ze je to i horsi.Mas tady moc uzitecnych rad,ale byt tebou zkusim resit tyto problemy praci ze zeme....trosku respektu tam asi chybi.. A mozna by pomohl i kombinovany nanosni. Normalni nanosnik a je tam poutko a tim je provliknuty reminek,ktery zapnes PRED udidlo.... Ahoj
Ahoj,u našeho koníka kterého jsme koupili s pelhemem jsme problém ostrého udidla řešili úplným opakem!prostě jsme mu dali do huby tlusté stihlo!Pak už to chce jen dobrého trenéra a TRPĚLIVOST!(kolikrát sem po jízdrárně byla tak vytočená že jsem mu ten pelhem chtěla vrazit zpátky!!)Už je to asi 3měsíce co jezdíme na stihle!Koník je suprovej a já mám radost že jsem to nevzdala
lexe
napsal(a):
Ahoj,u našeho koníka kterého jsme koupili s pelhemem jsme problém ostrého udidla řešili úplným opakem!prostě jsme mu dali do huby tlusté stihlo!Pak už to chce jen dobrého trenéra a TRPĚLIVOST!(kolikrát sem po jízdrárně byla tak vytočená že jsem mu ten pelhem chtěla vrazit zpátky!!)Už je to asi 3měsíce co jezdíme na stihle!Koník je suprovej a já mám radost že jsem to nevzdala
Tak Impact má v zásadě pravdu, ale dotaz zněl, jestli má použít hackamore, na tom jsme se shodli, že ne. Popravdě, pořád si nemůžu zvyknout na pohled na koně s pákou v hubě, "moc otěží" a "moc železa". Můj názor z dětských let částečně přetrvává - posaďte drezurní jezdce na koně se stihlem a pak ať nám ukazují, co dokážou. Myslím že správně přiježděný a jinak opečovávaný koník nemusí mít v hubě páku, aby udělal udělal vše, na co je dnes v drezurních úlohách páka povinná, co si o tom myslíte? Do drezury jsem nikdy moc neviděla (myslím tím sledování našich nejlepších jezdců), ale vsadila bych se, že aspoň někteří by to bez páky dokázali.
Jezdit na páce na vyjížďku je samozřejmě úlet, ale V Jarušky případě je to úplně normální a vhodné, pokud je vše, jak popisuje - prostě si tím získala u koníka respekt a teď už to v podstatě nemusí používat, i to je cesta.
Každý nemá čas, trpělivost a schopnosti koně řádně přijezdit nebo potřebuje víc času, ale mezitím si potřebuje být jistý, že nedojde k nehodě, tak se holt na vyjížďky hodí páka, aby si kůň odvykl zdrhat, a pak se na jízdárně budou zkoušet jiné metody, pomalejší a "správnější". Není to perfektní způsob, ale kdo z nás jezdí perfektně a dělá jen správné věci? Nic není černobílé a páka není jen špatná.
smoulinka
napsal(a):
Já se taky určitě přikláním k lepšímu přiježdění,znám někoho kdo si to taky usnandnil pelhem a přijde mi to laciné.
Kdyby jsi náhodou zvolila tu jednoduší variantu, v žádném případě pokud nejsi opravdu zkušený! jezdec se nepřikláněj k hackamore nebo pace,zvol alespon pelhem,fungujestejně dobře, ale myslím že je o něco jemnější než páka a připrav si jemnou ruku aby koníkovi ta huba neztvrdla takovým způsobem,že ho zastaví jen zeď.
klawdie
napsal(a):
Já se taky určitě přikláním k lepšímu přiježdění,znám někoho kdo si to taky usnandnil pelhem a přijde mi to laciné.
Kdyby jsi náhodou zvolila tu jednoduší variantu, v žádném případě pokud nejsi opravdu zkušený! jezdec se nepřikláněj k hackamore nebo pace,zvol alespon pelhem,fungujestejně dobře, ale myslím že je o něco jemnější než páka a připrav si jemnou ruku aby koníkovi ta huba neztvrdla takovým způsobem,že ho zastaví jen zeď.
Žádná rada nemůže být absolutně ta nejlepší, u koní se hold musí přemýšlet, ať už se stihlem, pelhemem, s pákou, fugou nebo se všema možnýma převodama a vyvazovačkama, co si jich člověk v poslední době vymyslel, aby si usnadnil práci a získal čas. Přiješťování je nutnost, nicméně nezaručí nikomu, že s ním kůň pak v terénu stejně nezdrhne. Mám letité zkušenosti s tím, co dokážou dělat koně po půl roce zimní práce v kryté hale, když je pak člověk vytáhne na denní světlo. A to v hale chodí jako baletky, přechody, překroky atd. Takže podle výše uvedených teorií by měli být vlastně velmi dobře ovladatelní a připravení pro vyjížďku. Ale opak je pravdou. Proto zastávám teorii, že práce s koněm má být pestrá a měla by vhodným způsobem kombinovat jak drezurní prvky, tak terén. Samozřejmě není kůň jako kůň. Některý velmi rychle pochopí, že musí respektovat jezdce, jiný se bude šprajcovat až do extrému.
sanulka
napsal(a):
Tak Impact má v zásadě pravdu, ale dotaz zněl, jestli má použít hackamore, na tom jsme se shodli, že ne. Popravdě, pořád si nemůžu zvyknout na pohled na koně s pákou v hubě, "moc otěží" a "moc železa". Můj názor z dětských let částečně přetrvává - posaďte drezurní jezdce na koně se stihlem a pak ať nám ukazují, co dokážou. Myslím že správně přiježděný a jinak opečovávaný koník nemusí mít v hubě páku, aby udělal udělal vše, na co je dnes v drezurních úlohách páka povinná, co si o tom myslíte? Do drezury jsem nikdy moc neviděla (myslím tím sledování našich nejlepších jezdců), ale vsadila bych se, že aspoň někteří by to bez páky dokázali.
Jezdit na páce na vyjížďku je samozřejmě úlet, ale V Jarušky případě je to úplně normální a vhodné, pokud je vše, jak popisuje - prostě si tím získala u koníka respekt a teď už to v podstatě nemusí používat, i to je cesta.
Každý nemá čas, trpělivost a schopnosti koně řádně přijezdit nebo potřebuje víc času, ale mezitím si potřebuje být jistý, že nedojde k nehodě, tak se holt na vyjížďky hodí páka, aby si kůň odvykl zdrhat, a pak se na jízdárně budou zkoušet jiné metody, pomalejší a "správnější". Není to perfektní způsob, ale kdo z nás jezdí perfektně a dělá jen správné věci? Nic není černobílé a páka není jen špatná.
ahoj Sanulka nebudeš asi věřit ale páka se v drezuře používá jen k zjemnění pomůcek rukou. Každý koník se vše nejprve učí na stihle a potom se až přechází na páku. Takže to znamená že každý drezúrní jezdec, který ovládá cviky na páce tak zvládne na stihle.
makki
napsal(a):
Žádná rada nemůže být absolutně ta nejlepší, u koní se hold musí přemýšlet, ať už se stihlem, pelhemem, s pákou, fugou nebo se všema možnýma převodama a vyvazovačkama, co si jich člověk v poslední době vymyslel, aby si usnadnil práci a získal čas. Přiješťování je nutnost, nicméně nezaručí nikomu, že s ním kůň pak v terénu stejně nezdrhne. Mám letité zkušenosti s tím, co dokážou dělat koně po půl roce zimní práce v kryté hale, když je pak člověk vytáhne na denní světlo. A to v hale chodí jako baletky, přechody, překroky atd. Takže podle výše uvedených teorií by měli být vlastně velmi dobře ovladatelní a připravení pro vyjížďku. Ale opak je pravdou. Proto zastávám teorii, že práce s koněm má být pestrá a měla by vhodným způsobem kombinovat jak drezurní prvky, tak terén. Samozřejmě není kůň jako kůň. Některý velmi rychle pochopí, že musí respektovat jezdce, jiný se bude šprajcovat až do extrému.
Maki ano, práce s koněm má být pestrá, ale upřímně pokud mám koně, kterého jsem si před nedávným časem přivezla a ten s tím koněm si v terénu absotutně nerozumín a oprávněně se obávám o své zdraví a možná i život, začnu s koněm na jízdárně. Pestrou práci mu můžu dát i procházkami venku na ruce (nikdy jsem neměla tak úžasnou kondičku jako když jsem jeden čas chodila běhat s kobylou na vodítku) a další prací. Na uvolnění energie by měl mít výběh a końské kamarády. S koníkem, který mě nerespektuje ani na té jízdárně nemám venku co dělat. Toť můj bezpečnostní názor. Na jaře jsou bujní všichni, oteplí seJinak respekt ze země je dle mého názoru důležitý a pomáhá k vytvoření respektu ze sedla, ale jsou to přeci jenom dvě různé věci a každý si musíme u koníka vybudovat postupně zvlášť.
amazonka
napsal(a):
Maki ano, práce s koněm má být pestrá, ale upřímně pokud mám koně, kterého jsem si před nedávným časem přivezla a ten s tím koněm si v terénu absotutně nerozumín a oprávněně se obávám o své zdraví a možná i život, začnu s koněm na jízdárně. Pestrou práci mu můžu dát i procházkami venku na ruce (nikdy jsem neměla tak úžasnou kondičku jako když jsem jeden čas chodila běhat s kobylou na vodítku) a další prací. Na uvolnění energie by měl mít výběh a końské kamarády. S koníkem, který mě nerespektuje ani na té jízdárně nemám venku co dělat. Toť můj bezpečnostní názor. Na jaře jsou bujní všichni, oteplí seJinak respekt ze země je dle mého názoru důležitý a pomáhá k vytvoření respektu ze sedla, ale jsou to přeci jenom dvě různé věci a každý si musíme u koníka vybudovat postupně zvlášť.
No jo,to zas bylo na mě,takže odpovídám.Ale já už si s kobylou rozumím,poznávání nějákou dobu trvalo,sice to chvilkama nebezpečné bylo,ale to bylo do té doby,než jsem jí opravdu poznala.Teď nemám žádné problémy a jsem ráda,že jí mám.
amazonka
napsal(a):
Ano, to je přesně to, co jsem psala. Záleží v první řadě na tom, jak člověk koně zná, jak moc velký je ten jeho problém. A podle toho se rozhodnu, jestli je potřeba jenom v některém ohledu zjednat disciplínu korekcí uzdění, změnou práce, nebo je tak zle, že je třeba koně svěřit trenérovi, nebo se ho v zájmu vlastní bezpčenosti vzdát. Ale tohle téma by se dalo rozvádět do nekonečna, protože co kůň, to originál, co jezdec, to originál, no a tato dvojka dohromady už dá tolik možných variant, že by to mohlo být námětem na román.
Neregistrovaný uživatel

jaruska
napsal(a):
No jo,to zas bylo na mě,takže odpovídám.Ale já už si s kobylou rozumím,poznávání nějákou dobu trvalo,sice to chvilkama nebezpečné bylo,ale to bylo do té doby,než jsem jí opravdu poznala.Teď nemám žádné problémy a jsem ráda,že jí mám.
Tak na tohle mám taky určitě svůj názor... Podobný jako všichni tady. Ostřejším užděním rozhodně nic nevyřešíš. Jarku s Motorkou sice neznám, ale podle toho co píše, tak se akorát nebojí přiznat, že si řeší věci po svém. Pokud měla kobylka tak tvrdou hubu, že si to s ní zabalila a byla opravdu nezvladatelná, já bych asi zvolila jinou metodu, ovšem jim to takhle nejspíš oboum vyhovuje. Já sama mám kobylku, nic moc s ní nikdy dokázat nemůžu, je to mlaďounká, nepapírová huculka a kupovala jsem jí ve dou a půl letech. Nejen to, že si na ní drandili dětičky od roku a půl, taky byla ve velmi nepěkných podmínkách a půl roku neviděla nic zeleného, natož výběh. Velkou výhrou pro mě bylo už když sme se spolu nějak tak dali dohromady a začali jsme si věřit. Teď bez žádného velkého přiježďování, můžeme vyrazit ven na ohlávce. Je jí 4,5 roku, takže nemůžu říkat, že nikdy nemám problém jí zastavit nebo tak něco, ale to jenom když je nevylítaná. Má chuť do života, je mladá a chce si užívat. Podle mě postě koník, pod kterého si nelehnete, se kterým nemůžete spát v jednom boxe, prostě mu 100% neveříte, nemůže být ani 100% pod sedlem. Mimochodem - otěže jsou pouze vymožeností pro usnadnění práce, stejně jako sedlo. Kůň se jezdí nohama a sedem. Mám kobylku u lidí, ke kterým jezdím 2 a půl roku na koně. Jezdila jsem u nich zazačátku na oslech. Časem jsem si vyškemrala, že můžu jezdit na koních. Mají jednoho staršího koníka (no staršího, je mu 30), který si užívá zaslouženého důchodu, jednu kobylku, moc čilou, ale skvělou pod sedlem pro šílence, no a begana Honzíka. Má v kohoutku asi 180 cm, váží asi tunu a já jsem měla jezdit na něm. Před dvěma lety jsem měla už sice něco naježdíno, ale tohle na mě bylo trochu moc. Přežila jsem to a na koníka jsem si krásně zvykla. Po čase jsem měla možnost jezdit i na té druhé kobylce. Byla skvěle temperamentní, s chutí do života a po beganovi, který po třech cvalovýych skocích vydává zvuky jak míchačka, to bylo krásné svezení. Nehoupalo se to, nebyl to obrovský kolos.. Sice byla trošku tvrdá na hubu, ale já si jí přijezdila pod sebe a skvěle sme si rozuměli. Můj kamarád začal znovu jezdit na tom beganovi. Narval mu do huby páku - aby se nemusel namáhat. Ten konik ma sice silu jak bejk, ale urvala jsem ho já, tak proc by ho nezvladal kluk který má tak 100x větší sílu než já. No takhle jsme jezdili rok, já si na něj rok nesedla. Sice už se nejezdí na páce, ale ať se mu dá do pusy cokoliv nejde s ním udělat nic!!! Prostě hruza! S kymkoliv dycky odvlaje pryč. Nechápu to. Já jsem ho zvládala jezdit a najednou to nejde. Teď začal být o dost zlý na lidi a ze všech si dělá srandu:( Jeho se všichni bojí už jenom proto jak je obrovskej a když se ho někdo nebojí, práci s ním po prvním pokusu vzdá. Tak mi pak řekněte jestli stojí za to dávat tyhle věci koníkovi do pusy...:(????????????
makki
napsal(a):
Ano, to je přesně to, co jsem psala. Záleží v první řadě na tom, jak člověk koně zná, jak moc velký je ten jeho problém. A podle toho se rozhodnu, jestli je potřeba jenom v některém ohledu zjednat disciplínu korekcí uzdění, změnou práce, nebo je tak zle, že je třeba koně svěřit trenérovi, nebo se ho v zájmu vlastní bezpčenosti vzdát. Ale tohle téma by se dalo rozvádět do nekonečna, protože co kůň, to originál, co jezdec, to originál, no a tato dvojka dohromady už dá tolik možných variant, že by to mohlo být námětem na román.
DICKY, já myslím, že obě moc dobře víme, že to, co jsi popsala, je v ČR tak možná maximálně vysněný ideál toho, jak by to vypadat mělo...
sanulka
napsal(a):
DICKY, já myslím, že obě moc dobře víme, že to, co jsi popsala, je v ČR tak možná maximálně vysněný ideál toho, jak by to vypadat mělo...
Sanulko no nevím mám koníka na S úrovni sem tam nějaký závod, ale spíš sním jezdím drezúrku jen že mě baví, ale můžu tě jistě ujistit že nakoníkovi se jezdí tak max. 1x týdně na páce a to v sezónu a až doopravdy po perfektním zvládnutí jednotlivých cviků. To by mě trenérka asi nejspíš urvala hlavu -)) . , a nevím naše přesvědčení je v tom že uzda slouží k zjemnění., ale máš pravdu můžu mluvit jen za nás jak to chodí jinde to nevím.
dicky
napsal(a):
Sanulko no nevím mám koníka na S úrovni sem tam nějaký závod, ale spíš sním jezdím drezúrku jen že mě baví, ale můžu tě jistě ujistit že nakoníkovi se jezdí tak max. 1x týdně na páce a to v sezónu a až doopravdy po perfektním zvládnutí jednotlivých cviků. To by mě trenérka asi nejspíš urvala hlavu -)) . , a nevím naše přesvědčení je v tom že uzda slouží k zjemnění., ale máš pravdu můžu mluvit jen za nás jak to chodí jinde to nevím.
Musím se dicky zastat, páka je opravdu pro zjemnění, při drezúře se předvádí nejen kůň, ale i jezdec, od kterého se ve vyšších stupních očekává nezávislý sed a opravdu jemná ruka. Toto umění předvádějí jezdci tím, že koníka pákou "netrápí". V těch nejvyšších stupních se pákové otěže používají pro vyšší sebrání a podsazení, stihlovými otěžemi se kůň vodí, proto by měl jezdec i kůň všechny cviky předvést i na stihle. Jen je škoda, že tohle je v Česku zatím jen teorie, ještě pár let potrvá, než na drezúrách uvidíme všechny koně na páce opravdu v pohodě...
cheyenne
napsal(a):
Musím se dicky zastat, páka je opravdu pro zjemnění, při drezúře se předvádí nejen kůň, ale i jezdec, od kterého se ve vyšších stupních očekává nezávislý sed a opravdu jemná ruka. Toto umění předvádějí jezdci tím, že koníka pákou "netrápí". V těch nejvyšších stupních se pákové otěže používají pro vyšší sebrání a podsazení, stihlovými otěžemi se kůň vodí, proto by měl jezdec i kůň všechny cviky předvést i na stihle. Jen je škoda, že tohle je v Česku zatím jen teorie, ještě pár let potrvá, než na drezúrách uvidíme všechny koně na páce opravdu v pohodě...
Víte, ono je v podstatě jedno, co tomu koní do huby dáte. Rozhodující je, jaká ruka za to tahá. Viděla jsem nedávno na jedné jízdárně dívčinu, podle slov přihlížejících to byl jejich nejlepší jezdec. V hubě sice obyčejné stihlo, kůň svázaný gumama a ona jezdkyně jej do obratu otáčela tím, že mu vší silou za to udidlo zarvala. No a když píšu zarvala, tak opravdu zarvala! Když jsem se jí ptala proč to dělá, tak jen říkala, že kůň nereaguje a sněhuláka mu dát nechce, protože to je tvrdé udidlo. Jenže v tomhle případě by mi bylä milejší citlivá ruka a třeba i ten sněhulák, který by nadělal při rozumném zacházení mnohem méně bolesti. Takže neřešme hackamore, páky,k pelhamy, ale řešme ty pracky, co jsou na konci otěží, protože o tom to je.
makki
napsal(a):
Víte, ono je v podstatě jedno, co tomu koní do huby dáte. Rozhodující je, jaká ruka za to tahá. Viděla jsem nedávno na jedné jízdárně dívčinu, podle slov přihlížejících to byl jejich nejlepší jezdec. V hubě sice obyčejné stihlo, kůň svázaný gumama a ona jezdkyně jej do obratu otáčela tím, že mu vší silou za to udidlo zarvala. No a když píšu zarvala, tak opravdu zarvala! Když jsem se jí ptala proč to dělá, tak jen říkala, že kůň nereaguje a sněhuláka mu dát nechce, protože to je tvrdé udidlo. Jenže v tomhle případě by mi bylä milejší citlivá ruka a třeba i ten sněhulák, který by nadělal při rozumném zacházení mnohem méně bolesti. Takže neřešme hackamore, páky,k pelhamy, ale řešme ty pracky, co jsou na konci otěží, protože o tom to je.
Já to nemyslela tak, že DICKY lže, když mi píše, na co má páka být používána, já se od začátku bavila o tom, jak používána obvykle je a myslím, že na českých jízdárnách v nějakých 80%, možná víc, je používána nejen nesprávně, ale přímo opačně, jak by to mělo být (jak popsala DICKY). Pokud to DICKY máš tak, jak píšeš, máš dobrou trenérku a je to skvělé, ale s čím jsem se setkala já je spíš to, co je popisováno v příspěvku nade mnou a o tom jsem taky mluvila, když jsem naznačila, že většina jezdců by na obyčejném stihle zvládla asi 3/4 cviků, které se provádí na páce. Já vím, že se tady ozve pár lidí, kteří budou ochotni se hádat, že to tak není, protože oni to tak nedělají, ale podle toho, co jsem já zažila, je to spíš výjimka. Ano, páka má sloužit ke zjemnění pomůcek, ale většinou je používána na to, aby kůň konečně byl přinucen mít stálé přilnutí, protože ho není na stihle schopen udržet při provádění "složitějších" cviků.Znám osobně pár jezdců, kteří berou své koně na páce i na vyjížďku a jak jsem se mohla přesvědčit u dvou z nich, je to proto, že na stihle jim ten kůň dělal vylomeniny (konečně k tomu měl šanci), takže hovořím z této zkušenosti a dovolím si ji paušalizovat na celou ČR, protože jsem to viděla už mockrát. Kdo to tak nedělá, ať pokračuje a jsem za to ráda.
makki
napsal(a):
No Makki,tak Tys to napsala přesně tak,jak já to myslím.Tady se mě někdo ptal,proč jezdím na páce,když jí asi ani nepotřebuju,když jezdím na prověšených otěžích.Ona ta páka je právě,podle mě,naopak velmi zjemňovací prostředek,protože tam působím na tu kobylku tím podbradním řetízkem,ne tím,že bych jí tahala za hubu.A jelikož je kobyla chytrá,tak ví,že když půjde rychleji než má,tak jí bude něco bolet na bradě,nikoliv v hubě!!!!!