Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.2.2007 21:09

Ahojky lidičky, chci se zeptat, jaké sedlo k rekreačním účelům (v anglickém stylu) by jste doporučili z vlastní zkušenosti na drobnějšího koníka v typu A1/1 ,cca 150 KVH, tj. vyšší kohoutek, úzší hřbet. Sedel spousta, ale zajímalo by mě, s jakýma máte zkušenosti vy na konících podobného typu. Předem díky za tipy..

18.2.2007 21:37

aki napsal(a):
Ahojky lidičky, chci se zeptat, jaké sedlo k rekreačním účelům (v anglickém stylu) by jste doporučili z vlastní zkušenosti na drobnějšího koníka v typu A1/1 ,cca 150 KVH, tj. vyšší kohoutek, úzší hřbet. Sedel spousta, ale zajímalo by mě, s jakýma máte zkušenosti vy na konících podobného typu. Předem díky za tipy..

Příjde na to co si pod tou rekreací všechno představuješ. Pokud ti jde jenom o špacírky tak pro pohodlí tvé a tvého koně doporučuji vojenské sedlo vzor 99, čili takzvaného "vojenského kozla" - je lehké, pohodlné, koně nám v životě neotalačilo,díky své lyžinové konstrukci sedne na všechny koně počínaje lehkými plnokrevníky s vysokými kohoutky až po tažáky bez kohoutku. Vpodstatě dnes na podobném principu fungují moderní sedla na enduranci, ovšem cena je neporovnatelná. Ovšem sehnat tohohle kozla je dneska umění, jdou dost na dračku.
Pokud ti jde i o nějaké to rekreáčo skákání tak to asi z vojenského sedla nadšená nebudeš - to zvol klasické anglické všestranné sedlo, rozhodně s vykrojenou přední komorou, má-li koník vysoký kohoutek. Výběr značky bude zcela záviset na tvé finanční situaci a sympatiím k určitým výrobcům.
Možná pokud blíže specifikuješ požadavky, které máš na budoucí sedlo, lépe ti někdo poradí i konkrétní typ a značku....

18.2.2007 21:47

aki napsal(a):

Ahoj,
celkem dobré je sedlo Norton Endurance, je velmi pohodlné, má nezničitelnou kostru s doživotní zárukou, je to plastové sedlo, takže když se ušpiní, stačí ho dát pod sprchu Nemusí se mazat a podobné věci, je také velmi lehké a má delší polštáře - to ocení koník (delší polštáře rozkládají tvou váhu na větší plochu, což je fajn zejména při delších vyjížďkách), má přední komoru vykrojenou, takže je i pro koníka s vyšším kohoutkem, má dobré kolenní opěrky - dobře se v něm i skáče. Je to prostě dobré sedlo za dobrou cenu (okolo 5-6000). Někdo ale vyžaduje kožená sedla.... Já sama tohle sedlo mám a nemůžu si ho vynachválit - pro rekreaci, dlouhé vyjížďky a menší skákání je supr

18.2.2007 21:54

avecaesar napsal(a):
Ahoj,
celkem dobré je sedlo Norton Endurance, je velmi pohodlné, má nezničitelnou kostru s doživotní zárukou, je to plastové sedlo, takže když se ušpiní, stačí ho dát pod sprchu Nemusí se mazat a podobné věci, je také velmi lehké a má delší polštáře - to ocení koník (delší polštáře rozkládají tvou váhu na větší plochu, což je fajn zejména při delších vyjížďkách), má přední komoru vykrojenou, takže je i pro koníka s vyšším kohoutkem, má dobré kolenní opěrky - dobře se v něm i skáče. Je to prostě dobré sedlo za dobrou cenu (okolo 5-6000). Někdo ale vyžaduje kožená sedla.... Já sama tohle sedlo mám a nemůžu si ho vynachválit - pro rekreaci, dlouhé vyjížďky a menší skákání je supr

Norton Endurance na mojí plnokrevný arabce

19.2.2007 08:43

janda napsal(a):
Příjde na to co si pod tou rekreací všechno představuješ. Pokud ti jde jenom o špacírky tak pro pohodlí tvé a tvého koně doporučuji vojenské sedlo vzor 99, čili takzvaného "vojenského kozla" - je lehké, pohodlné, koně nám v životě neotalačilo,díky své lyžinové konstrukci sedne na všechny koně počínaje lehkými plnokrevníky s vysokými kohoutky až po tažáky bez kohoutku. Vpodstatě dnes na podobném principu fungují moderní sedla na enduranci, ovšem cena je neporovnatelná. Ovšem sehnat tohohle kozla je dneska umění, jdou dost na dračku.
Pokud ti jde i o nějaké to rekreáčo skákání tak to asi z vojenského sedla nadšená nebudeš - to zvol klasické anglické všestranné sedlo, rozhodně s vykrojenou přední komorou, má-li koník vysoký kohoutek. Výběr značky bude zcela záviset na tvé finanční situaci a sympatiím k určitým výrobcům.
Možná pokud blíže specifikuješ požadavky, které máš na budoucí sedlo, lépe ti někdo poradí i konkrétní typ a značku....

jj. špacírky, sem tam nějaký skok...

19.2.2007 08:55

avecaesar napsal(a):
Norton Endurance na mojí plnokrevný arabce

No na Nortna jsem taky koukala Jinak staré sedlo se pomalu dosluhuje, tak koukám po novém. A tak by mě zajímalo, které sedlo-značka sedí a je pohodlné vašim koníkům (podobného typu jako mám já) i vám

19.2.2007 09:54

aki napsal(a):

Kamarádka prodává jedno sedlo, které bylo používané na vysoký kohoutek. Je ale jejího koníka až moc úzké a proto jej prodává. Je syntetické, používané několik let a stále velmi pěkné. Je s mělčím posedlím, dobře se v něm skáče, je lehoučké, snadno ošetřovatelné a vhodné právě na užšího koníky. posedlí asi tak 17".
Pokud má koník alespoň trochu konfekční typ zad, tedy s ne extrémním kohoutkem, s rovným hřbetem a ne příliš široký a ne extremně hubený, tak se dá sehnat hodně sedel od více výrobců, podle mě.

19.2.2007 11:57

aki napsal(a):

Já mám Norton Springa, který je naprosto pro mě vyhovující. Lehoučký, super, krásně klisně sedí, perfektně se mi v něm jezdí.
Až mi doslouží tak chci Norton Endurance, vypadá to super a protože jsem s Nortonem spokojená tak bych neměnila.

19.2.2007 13:07

carodejka napsal(a):
Já mám Norton Springa, který je naprosto pro mě vyhovující. Lehoučký, super, krásně klisně sedí, perfektně se mi v něm jezdí.
Až mi doslouží tak chci Norton Endurance, vypadá to super a protože jsem s Nortonem spokojená tak bych neměnila.

Taky pozor na to jestli těmi špacírky myslíš celodenní nebo i vícedenní. Na to nejsou právě anglická sedla dělaná. My s nima taky jezdíme na pětidenní výlety, ale vždycky je polovina koní zapařená a otlačená. Jsou to sedla dělaná na klasické přiježdování, skoky a vyjížďky tak na půl dne. Pokud ho bude mít kůň na zádech celý den poměrně často, tak tipuju že zejména A1/1 nadšený nebude. Na toto jsou dělaná sedla tzv.kozlíkového typu, která lépe rozkládají váhu. Na tomto principu právě fungují sedla enduranční a westernová. Nejsou to ale zase moc pohodlná sedla na skákání, i když se v nich někomu může skákat dobře. Druhý ale zase když nemá pořádné opěrky vypadne - je to dost individuální. Zaléží co hodláš provozovat častějí a jak dobře jsi na tom s rovnováhou a skokovým umem, jestli skočky a přiježďování nebo ty špacíry.
Já osobně sportuju takže mám sedlo anglické. Měla jsem ho 2x na pětidenním vandru, ale kůň se mi vždycky zapaří nebo lehce otlačí, takže už to neriskuju. Mám na těch pár dní v roce starýho vojenskýho kozla - dneska ty starý kozle nepředstavují žádnou velkou investici a bývají v dobrých stavech, musí se na ně mít ale štěstí, většinou jsou pryč do dvou dnů od vyhození inzerátů.

19.2.2007 14:42

aki napsal(a):
No na Nortna jsem taky koukala Jinak staré sedlo se pomalu dosluhuje, tak koukám po novém. A tak by mě zajímalo, které sedlo-značka sedí a je pohodlné vašim koníkům (podobného typu jako mám já) i vám

Norton Endurance jsem měla na uzoučkého klusáka se středním kohoutkem - sedlo bezvadně, teď ho mám na teplokrevného valacha, který je také úzký a má vysoký kohoutek a sedí. Můj známý ho má taky a má ho na shagya araba valacha, který je děsně vysoký, hodně úzký s mega kohoutkem a taky ok.

19.2.2007 14:49

avecaesar napsal(a):
Norton Endurance jsem měla na uzoučkého klusáka se středním kohoutkem - sedlo bezvadně, teď ho mám na teplokrevného valacha, který je také úzký a má vysoký kohoutek a sedí. Můj známý ho má taky a má ho na shagya araba valacha, který je děsně vysoký, hodně úzký s mega kohoutkem a taky ok.

Ještě chci dodat, že já jezdím s Norton Endurance distanční dostihy a kůň nebyl nikdy otlačený nebo odřený, spocený byl podle očekávání (to záleží samozřejmě na natrénovanosti), znám i dost lidí, kteří jezdí opravdu velké tratě 80-120km s tímto sedlem a jsou naprosto spokojeni. Ono když se jede vícedenní výlet pomalejším, klidným tempem, tak to je něco jiného, myslím, že při jednodenním dist.dostihu se špatné sedlo spíše projeví. V tomhle sedle se i skáče parádně, kolenní opěrky jsou výrazné.

Přidejte reakci

Přidat smajlík