Jen tak ze zvědavosti bych chtěla vědět, jaký je mezi nimi rozdíl.....
Jestli je tu někdo, kdo dokáže dobře rozlišit tyto dvě plemena..budu moc ráda. ??Který je více vhodný na ježdění, který více na práci...??jaký mají temperament a tak. Který bude pro co vhodnější! Četla jsem toho dost...ale přece vlastní zkušenosti jsou k nezaplacení!
Zatim díky
sabina
napsal(a):
Jen tak ze zvědavosti bych chtěla vědět, jaký je mezi nimi rozdíl.....
Jestli je tu někdo, kdo dokáže dobře rozlišit tyto dvě plemena..budu moc ráda. ??Který je více vhodný na ježdění, který více na práci...??jaký mají temperament a tak. Který bude pro co vhodnější! Četla jsem toho dost...ale přece vlastní zkušenosti jsou k nezaplacení!
Zatim díky
Čau taky mám SN zatím je to hříbě takže má ještě děctví a nedělá nic....zatím... o prázdninách ji budeme obsedat. Jinak co se týče SN neboČMB tak ono dnes je to tak dokřížené že je to myslim jedno, hlavně že má PP a rodiče zato stojí.
konak
napsal(a):
cau
Čau Hanes co děláš jásu pořád v čechách. asi do konce června, můj koník SN.
konak
napsal(a):
ted delam unas a mam jit za dva tydni tahan do stemberka ja jsem myslel ze delas v janovicich
ahoj já mám čmb je povahově moc hodná pod sedlem ještě nevím jelikož jsem jí koupila breží tak jsem jí nechtěla brát pod sedlo,ale už jsem na ní seděla než byla vysoko březí.stojí nikam sama nejde sama odsebe se nerozejde.na čištění jí nemusím ani uvazovat.krmitelná velice dobře šikovná vodím jí na dlouhým vodítku chodí zamnou jako pejsek no prostě pohodářka jako špalek.
woldemortik
napsal(a):
ahoj já mám čmb je povahově moc hodná pod sedlem ještě nevím jelikož jsem jí koupila breží tak jsem jí nechtěla brát pod sedlo,ale už jsem na ní seděla než byla vysoko březí.stojí nikam sama nejde sama odsebe se nerozejde.na čištění jí nemusím ani uvazovat.krmitelná velice dobře šikovná vodím jí na dlouhým vodítku chodí zamnou jako pejsek no prostě pohodářka jako špalek.
Čauky, já se starám o SN a je to úplné zlatíčko na ježdění je suprová, cválá, tryská, kluše, sem tam něco málo skočíme... na tahání taky suprová, na ošetřování taky supr.
A rozdíl mezi nimi? Myslím si že SN je lehčí typ a ČMB je mohutnější.
sally
napsal(a):
Tuhle ročku budete obsedat??
Ano tuhle kobylku budeme obsedat asi někdy v červenci
sally
napsal(a):
A není to trošku brzo obsedat tak pozdní plemeno, jako je SN - v roce věku?
No nebude to žádná divočina všecko pomaličku...
andrys
napsal(a):
No nebude to žádná divočina všecko pomaličku...
No nevím i když pomaličku tak je to obsedání v roce u slezského norika děsně brzo, bude mít prosednutý hřbet. Kdyby jste jí začali zvykat na postroje, nebo lehce připřáhli do vozíku ke staršímu koni, aby jen šla při tom vozu ale táhnul ten starší kůň tak to bych brala , ale osedlat jí v roce mi příjde dost drsné. Ale je to jen můj názor.
Já svojí noričku obsedala ve 2,5 letech ale to bylo jen takové ježdění po půl hodinách a ještě v kroku, pořádně dělat pod sedlem začala až nyní kdy jsou jí 4.
petraS
napsal(a):
No nevím i když pomaličku tak je to obsedání v roce u slezského norika děsně brzo, bude mít prosednutý hřbet. Kdyby jste jí začali zvykat na postroje, nebo lehce připřáhli do vozíku ke staršímu koni, aby jen šla při tom vozu ale táhnul ten starší kůň tak to bych brala , ale osedlat jí v roce mi příjde dost drsné. Ale je to jen můj názor.
Já svojí noričku obsedala ve 2,5 letech ale to bylo jen takové ježdění po půl hodinách a ještě v kroku, pořádně dělat pod sedlem začala až nyní kdy jsou jí 4.
Tak já měla ČMB kobylu dost mohutnou. Pod sedlem se dost valila, ale byla moc hodná a ovladatelná. Teď mám norika je menší mnohem temperamentnější a ohebnější. Pod sedlem mám raději toho norika Oba jsem obsedala až když jim byli tři roky pryč. Toho norika teď nedávno a nebyl s ním jediný problém i když se před tím s ním nic moc nedělalo jen základní ošetřování, jinak si užíval svobody na pastvině.