Jak odnaučit stoupání na zadní???

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.6.2007 12:33

Máte prosím nějaký zaručený tip jak odnaučit koně vzpínat se???

4.6.2007 12:37

kapusta napsal(a):

a z jakého důvodu to dělá? strach, agrese, hra?

4.6.2007 12:38

elise napsal(a):
a z jakého důvodu to dělá? strach, agrese, hra?

Když chci aby stála a ona chce jít, nebo když jdeme s více koňmi a já potřebuju zastavit tak nechce stát... a tak různě

4.6.2007 12:41

kapusta napsal(a):

ahoj...já mám mladého koně kterej stoupání na zadní vyloženě miluje taky jsem nevěděla co s tím...Vždycky když víš, že se ti zase bude chtít postavit na zadní, tak ho stoč na jednu stranu. On se na jedné noze nepostaví.A pak hned na té straně ho na malým kroužku pokopej nohou...a udělej těch kroužků kolik chceš, aby jsi ho měla pod kontrolou...zvední vnitřní otěž směrem nahoru, aby měl bradu u plece a vnější otěží mu mírně potahuj koutkem...A pokopávej vnější nohou (ostruhou)...Já to takhle začla dělat a můžu říct že to opravdu funguje můj koník to už přestal dělat...Chce to čas a trpělivost si s tím vyhrát....přikládám naše stavění na zadních

4.6.2007 12:42

kapusta napsal(a):
Když chci aby stála a ona chce jít, nebo když jdeme s více koňmi a já potřebuju zastavit tak nechce stát... a tak různě

Kobylka tě nerespektuje. Buď k tobě nemá důvěru a bojí se tě, nebo tě absolutně nebere, nepovažuje tě za tolik důležitou, aby tě poslechla. Musíš si získat její důvěru a respekt.

4.6.2007 12:43

mispulka napsal(a):
ahoj...já mám mladého koně kterej stoupání na zadní vyloženě miluje taky jsem nevěděla co s tím...Vždycky když víš, že se ti zase bude chtít postavit na zadní, tak ho stoč na jednu stranu. On se na jedné noze nepostaví.A pak hned na té straně ho na malým kroužku pokopej nohou...a udělej těch kroužků kolik chceš, aby jsi ho měla pod kontrolou...zvední vnitřní otěž směrem nahoru, aby měl bradu u plece a vnější otěží mu mírně potahuj koutkem...A pokopávej vnější nohou (ostruhou)...Já to takhle začla dělat a můžu říct že to opravdu funguje můj koník to už přestal dělat...Chce to čas a trpělivost si s tím vyhrát....přikládám naše stavění na zadních

Moc dík za radu. hned to vyzkoušim :)

4.6.2007 12:44

kapusta napsal(a):

asi bych vypustila vyjížďky s koňmi a např.v ohradě trénovala stání a pak postupně v terénu a s jinými koňmi. Zastavit a pochválit. pak chtít aby stála pár vteřinek a pochválit a takhle prodlužovat. pokud bude protestovat chtít po ní něco náročnějšího a jako odměnu klid (zastavení). radu pode mnou bych použila až ve fázi kdy kobyla "magoří". Spíše bych se snažila tomu konfliktu předcházet.

4.6.2007 12:45

kapusta napsal(a):

nemáš za co....Budu držet palce

4.6.2007 12:45

charliebob napsal(a):
Kobylka tě nerespektuje. Buď k tobě nemá důvěru a bojí se tě, nebo tě absolutně nebere, nepovažuje tě za tolik důležitou, aby tě poslechla. Musíš si získat její důvěru a respekt.

No a to mám udělat jak? Teda abych se přiznala, tak jsem ji to vzpínání naučila já. Ale předtím to dělala opravdu jenom když sem chtěla já. Teď to dělá kdy se jí zachce..
A taky bych chtěla dodat, že to je strašně tvrdohlavý kůň. Opravdu je stejná jako já :) má tvrdou hlavu jak beran... no :)

4.6.2007 12:47

elise napsal(a):
asi bych vypustila vyjížďky s koňmi a např.v ohradě trénovala stání a pak postupně v terénu a s jinými koňmi. Zastavit a pochválit. pak chtít aby stála pár vteřinek a pochválit a takhle prodlužovat. pokud bude protestovat chtít po ní něco náročnějšího a jako odměnu klid (zastavení). radu pode mnou bych použila až ve fázi kdy kobyla "magoří". Spíše bych se snažila tomu konfliktu předcházet.

no ono to její vzpínání by se dalo dát do skupiny magoření protože ona si stoupá na zadní , pak poskočí dopředu , už se mnou i přepadla dözadu...

4.6.2007 12:48

kapusta napsal(a):
No a to mám udělat jak? Teda abych se přiznala, tak jsem ji to vzpínání naučila já. Ale předtím to dělala opravdu jenom když sem chtěla já. Teď to dělá kdy se jí zachce..
A taky bych chtěla dodat, že to je strašně tvrdohlavý kůň. Opravdu je stejná jako já :) má tvrdou hlavu jak beran... no :)

nechci být ošklivá ale prvotně by sis měla nafackovat. Na to doplatila kamrádka. až se s ní kobyla převrátila. jinak radu už sem napsala. můj kůň řeší problém vzpínáním, když překročím určitou hranici tlaku, takže se mi osvědčilo tomu prostě předcházet, protože pak s koněm nic neuděláš.

4.6.2007 12:50

kapusta napsal(a):
no ono to její vzpínání by se dalo dát do skupiny magoření protože ona si stoupá na zadní , pak poskočí dopředu , už se mnou i přepadla dözadu...

takže tomu předcházet. zkus to v té ohradě a uvidíš. ty tu kobylu znáš, já ne. takže snad poznáš kdy "už to přijde"

4.6.2007 12:54

kapusta napsal(a):

Jak zapracovat na respektu , ti nedokážu popsat. To by bylo hodně dlouhé povídání, doporučuji navštívit alespoň jeden kurzík pro začátečníky horsenmanshipu. S tím co popisuje Eliška, souhlasím. Zkus kobylku za každé klidné stání odměnit pochvalou, pohlazením. Také bych se teď do terénu s takovýmto koníkem nevydala a pracovala na jízdárně, či kruhovce, popř. výběhu a zkoušela postupně i s někým druhým, aby ti odvedl jiného koně a ty tvou kobylku učila postupně stát. Bude to chtít spoustu trpělivosti, hlavně proto, žes jí to sama naučila. Tvrdohlavou kobylu máme také a nyní na ní může jezdit třináctiletá dívčina. Vydrž a ono se to určitě podaří.

4.6.2007 12:57

elise napsal(a):
takže tomu předcházet. zkus to v té ohradě a uvidíš. ty tu kobylu znáš, já ne. takže snad poznáš kdy "už to přijde"

a hlavně bych se s jakýmikoliv pokusy se vzpínáním ( i později) rozloučila. Ono na některé věci si kůň snadno rozpomene

4.6.2007 13:12

kapusta napsal(a):

TA rada zní rozumě neveřím že by ses kvuli tomu mesela dát na cestu horsemannshipu,každopádně toto učení bstavění na zadní považuji za blbost a každého s tímto nápadem naučit efektne koně stoupat na zadní odrazuji, ty jsi přímým důkazem mých varování, to je totiž výsledek!pokud totiž nejste opravdu nějaká perfektně sehraná dvojka, vždy se to obrátí proti tobě... TAk držím palce at se to kobylka zase brzy odnaučí, bud trpělivá!

4.6.2007 13:17

klawdie napsal(a):
TA rada zní rozumě neveřím že by ses kvuli tomu mesela dát na cestu horsemannshipu,každopádně toto učení bstavění na zadní považuji za blbost a každého s tímto nápadem naučit efektne koně stoupat na zadní odrazuji, ty jsi přímým důkazem mých varování, to je totiž výsledek!pokud totiž nejste opravdu nějaká perfektně sehraná dvojka, vždy se to obrátí proti tobě... TAk držím palce at se to kobylka zase brzy odnaučí, bud trpělivá!

Díky... ono.. chybama se člověk učí... A byl to dobrej pocit.. ze začátku teď mě to štve.. a vím že nikdy jindy to už žádného koně učit nebudu

4.6.2007 14:07

kapusta napsal(a):
Díky... ono.. chybama se člověk učí... A byl to dobrej pocit.. ze začátku teď mě to štve.. a vím že nikdy jindy to už žádného koně učit nebudu

jasný moje segra je stejný případ, jako machrovinka pěkný,ale pak je to akorát problém!tak at to zmaknete.

4.6.2007 20:50

klawdie napsal(a):
jasný moje segra je stejný případ, jako machrovinka pěkný,ale pak je to akorát problém!tak at to zmaknete.

no, ono zalezi na tom, jestli se konik stavi protoze se vzpouzi- klidna vyrovnana povaha, odbojny k praci, tak si stoupne-pak ti ta rada pomuze, je treba tu odbojnost zlomit. ALE- pokud jde o konika nervozniho /dostihak,.../ capluje a pokud chces zastavit, tak zacne naskakovat na zadni, toto jednani ho vyprovokuje jeste vic. Neni to odbojnost ale jakasi psychicka labilita. Je potreba ho uklidnit. Chod nekde, kde mas klid. Snaz se pracovat hodne sedem, za otez brat co nejmene. Zastav, ale v momente, kdy citis, ze se chce rozejit ho pobidni do kroku /pokud bys ho nutila stat, nastane zmineny problem, ale nesmis ho nechat rozejit bez pobidky-zacal by si delat co chce/. Snaz se vydrzet v zastaveni co nejdele. Uvidis, ze postupne bude stat dyl a dyl. Kdyz stoji, chval ho. Mela jsem presne tetto problem, takze pokud je to TENTO typ kone, pak na tento prispevek odpovez a ja ti poradim presneji. Pokud je to ale ten prvni odbojny typ, tak s tim zkusenost nemam.

4.6.2007 21:45

cibi napsal(a):
no, ono zalezi na tom, jestli se konik stavi protoze se vzpouzi- klidna vyrovnana povaha, odbojny k praci, tak si stoupne-pak ti ta rada pomuze, je treba tu odbojnost zlomit. ALE- pokud jde o konika nervozniho /dostihak,.../ capluje a pokud chces zastavit, tak zacne naskakovat na zadni, toto jednani ho vyprovokuje jeste vic. Neni to odbojnost ale jakasi psychicka labilita. Je potreba ho uklidnit. Chod nekde, kde mas klid. Snaz se pracovat hodne sedem, za otez brat co nejmene. Zastav, ale v momente, kdy citis, ze se chce rozejit ho pobidni do kroku /pokud bys ho nutila stat, nastane zmineny problem, ale nesmis ho nechat rozejit bez pobidky-zacal by si delat co chce/. Snaz se vydrzet v zastaveni co nejdele. Uvidis, ze postupne bude stat dyl a dyl. Kdyz stoji, chval ho. Mela jsem presne tetto problem, takze pokud je to TENTO typ kone, pak na tento prispevek odpovez a ja ti poradim presneji. Pokud je to ale ten prvni odbojny typ, tak s tim zkusenost nemam.

Jo pěkná volovina - taky na vás apeluju aby jste kvůli machrování neučili koně takový cipovinky pokud to neumíte.
Holčina naší šéfky viděla někde na videu horsemanship jak koně staví na povel na zadní a hned to chtěla umět taky. Dodneška nepochopím jak jí to šéfka mohla posvětit, když je to jednak cvičitelka a jednak učitelka a dobře ví, jaké kraviny se dětem honí v palici. Tak se rozhodli že to poníka naučí. Je to moc hodňoučký poník, mazel, ochotný člověku vyhovět, takže se brzo podařilo. Ovšem holčička měla potřebu machrovat před ostatními stejně starými dětmi pokaždé když bude třeba a tak pilně "trénovala" denně. Potom stačilo na poníka jen mávnout rukou a hop, už byl na zadních. Že to dělá dospělým a puboškám pokaždé, když ho chtějí jenom odvést z ohrady a natáhnou ruku po ohlávce, tomu se jen smáli, když jsme si lehce postěžovali. Takový malý poník, vždyť je to legrace že???
Byla, jen do doby než se takhle nečekaně postavil i proti holce a div jí nezadupal do země. Najednou to byla zlá bestie a bylo třeba ho za jeho drzost spráskat jako psa. Ale poník přece jen dělal, co ho hloupá holka celou dobu učila....
Jako trenérka u mě totálně skončila (byť to mezi námi už předtím lehce skřípalo).....
Taková pí....na jen aby mohly machrovat před lidma. Měl jim poník oběma nakopat palice, třeba by se jim rozsvítilo

Bohužel lidem tyhle věci docvaknou teprve až se něco stane. Takže toho kapusto okamžitě nech a nepokoušej štěstí. Bohužel asi budeš muset koníka zpočátku za toto jednání trestat, ale co jsis nadrobila, to si musí hold tvůj oř vyžrat a doufám, že ke koni změníš přístup a toto mu časem vykompenzuješ.....

5.6.2007 05:45

cibi napsal(a):

No je to klusačka a běhala 3 roky dostihy. je to celkem nervák a mezi koňmi je k neudržení....

5.6.2007 10:17

kapusta napsal(a):
No je to klusačka a běhala 3 roky dostihy. je to celkem nervák a mezi koňmi je k neudržení....

Jezdila jsem taky plňasa kterej běhal dostihy a mezi koněma byl prostě ,,magor,, nedalo se s ním vyjet.Jedině když jel sám...Majitel na to taky pěkně doplácí.Byl na operaci s rukou a pořád nějaké problémy...Neměl na něj čas tak mě prosil o to, jestli bych mu ho jezdila a trenovala...Opakuju že byl ježděn anglicky a jezdil dostihy.A my ho používali na western...Chtěli jsme s ním jezdit rychlostní disciplíny...Tak jsem majitelovi řekla že když na něj nebude měsíc sedat a nechá to na mě tak že mu ho jezdit budu...Koník celej měsíc neznal nic jinýho než kolbiště...Chodili jsme jenom na kruhu a trenovali poslušnost ( samozřejmě bez koní ) Za dva týdny denní práce z něho byl uplně jiný kůň...Pak za mnou jezdila kámoška s koněm a pomalu jsme ho zvykali na to, že i když je tam s ním kůň tak si musí hledět své práce...Za měsíc na to jsem s ním jela na závody do Rožnova.Skončili jsme druzí...Mezi koněma se choval perfektně!!!A chtělo to jenom čas, práci a trpělivost...Skus to taky...Jít s koníkem třeba do ohrady a bez koní..Ukaž jí že ty jsi pán a že tebe musí poslouchat...Určitě pomůže v této důvěře práce ze země...Ale jak říkám chce to čas.Určitě tě nebude respektovat hned první den...Chce to zkoušet a zkoušet a vy dvě si k sobě tu cetu najdete!!!Tak nemarni čas a pust se do práce

Přidejte reakci

Přidat smajlík