Ahojky.
Tak jsme na nemoderce řešili, další zvuk, který vydávají naši milovaní čtyřnozí a nedobrali jsme se uspokojivého závěru.
Můj koník (hřebec) vydává při klusu nebo při cvalu dost divné zvuky připomínající žbluňkání či škruňkání, nebo co vlastně, přímo do rytmu pohybu. Není to nic ojedinělého, ale i přesto, že jsem byla uklidněna, že nejde o žádnou patologii bych ráda věděla oč jde.
Kdybyste někdo věděl co myslím, nebo s tím měl nějakou zkušenost, tak plís písněte. Na nemoderce se to řešilo pod titulem \"Poučíte mě?\"
skippy
napsal(a):
Ahojky.
Tak jsme na nemoderce řešili, další zvuk, který vydávají naši milovaní čtyřnozí a nedobrali jsme se uspokojivého závěru.
Můj koník (hřebec) vydává při klusu nebo při cvalu dost divné zvuky připomínající žbluňkání či škruňkání, nebo co vlastně, přímo do rytmu pohybu. Není to nic ojedinělého, ale i přesto, že jsem byla uklidněna, že nejde o žádnou patologii bych ráda věděla oč jde.
Kdybyste někdo věděl co myslím, nebo s tím měl nějakou zkušenost, tak plís písněte. Na nemoderce se to řešilo pod titulem \"Poučíte mě?\"
nedela to spis prazdnejsi konsky zaludek?
skippy
napsal(a):
Ahojky.
On snad nikdo nechápe co máme na mysli viď?
Vídáme to skoro při každém pohybu koně,hlavně tedy na jízdárně,při parkuru ve výběhu když klušou lítaj...A myslím si že jsou to prostě plyny v trávicím ústrojí,nebo něco podobného
Ale rozhodně to jde z břicha a ne z šourku
To si myslím by znělo uplně jinak
Tak už někdo přijďte s tím správným vysvětlením!
markemic
napsal(a):
On snad nikdo nechápe co máme na mysli viď?
Vídáme to skoro při každém pohybu koně,hlavně tedy na jízdárně,při parkuru ve výběhu když klušou lítaj...A myslím si že jsou to prostě plyny v trávicím ústrojí,nebo něco podobného
Ale rozhodně to jde z břicha a ne z šourku
To si myslím by znělo uplně jinak
Tak už někdo přijďte s tím správným vysvětlením!
Heh, já jsem to škrundání vždycky slýchývala u hřebců a valachů. U kobyly ještě žádné. Nevím co to je, pokud dáte ale dotaz na equichannelu tak Vám určitě jaja nebo někdo jiný rád odpoví...
skippy
napsal(a):
Ahojky.
dle slov veterinarky z eqch (jaja) je to "pohyb penisu v předkožce"
buggyna

skippy
napsal(a):
Ahojky.
dělá se to především valachům,ale u hřebců je to taky možné.Je to žaludek, prý ho nemají "uchycen" jako klisny
woldemortik
napsal(a):
mě to taky vidává valach při klusu jen někdy i slýchávám to i u klisen a ty myslím penis nemají tak to asi nebude tím žaludem v šourku
Jo tak to dělá většina hřebců a valachů ale ne pořád jen někdy... a ten zvuk vychází někde z břicha ...taky mi zatím nikdo nedokazal říct co to je..
markemic
napsal(a):
JOOO TAK UŽ TO VYŘEŠMEETakže tady máme důkaz že nejen chlapi to dělaj
Takže jak?
Ahoj všem,tak přesně tohle znám je to jak kručení v břiše které se ozývá při každém pohybu.Kdysi jsem jezdila valacha a tomu to furt vrzalo já a kámoška mladí smradi samozřejmě co tež chudáčkovi je,tak jsme chodili na procházky na ruce a majitel nám pak řekl že to dělá žaludek.Dodnes nevím zda je to pravda.Ale je fakt že jsem to nejednou zažila i u kobyly a ne vždy,stejně tak u valacha,dělá to občas jindy zas ne.U mého valacha jak to vrže třeba i u cvalu tak pak hodí boba a je klid.Tak se mi zdálo zda zrovna neprobíhá trávení a jelikož u běhu se tam ty střeva skřípou,přelívají a kdoví co všechno tak by to mohlo být ono.Ale ruku do ohně za to nedám
thesis
napsal(a):
Ahoj všem,tak přesně tohle znám je to jak kručení v břiše které se ozývá při každém pohybu.Kdysi jsem jezdila valacha a tomu to furt vrzalo já a kámoška mladí smradi samozřejmě co tež chudáčkovi je,tak jsme chodili na procházky na ruce a majitel nám pak řekl že to dělá žaludek.Dodnes nevím zda je to pravda.Ale je fakt že jsem to nejednou zažila i u kobyly a ne vždy,stejně tak u valacha,dělá to občas jindy zas ne.U mého valacha jak to vrže třeba i u cvalu tak pak hodí boba a je klid.Tak se mi zdálo zda zrovna neprobíhá trávení a jelikož u běhu se tam ty střeva skřípou,přelívají a kdoví co všechno tak by to mohlo být ono.Ale ruku do ohně za to nedám
No no no !tO PŘESNĚ SI MYSLÍM TAKY,PROSTĚ NĚCO SPOJENÝ S TÍM JEJICH ZVLÁŠTNÍM TRÁVENÍM,PROSTĚ DLOUHÝ STŘEVA,Přce jen je pak kolem střev a toho všeho dost velký nevyplněný prostor,takže ono by ani nebylo divu,ale zajímalo by mě jestli je opravdu nějaký profesionální popis tohoto jevu
buggyna

markemic
napsal(a):
Tak to jsem chtěla slyšet,tato odpověď už mě uspokojilaA teď ještě je záhada proč to slýchávám i u klisen
jéé,pardón!!! Já zapoměla že sem na ifauně...taky každej je chytřejší než veterinář!!! Tak si to tady holky vyřešte jak chcete..asi máte nějaký hybridní kobyly dál to radši rozebírat nebudu
xylóza

skippy
napsal(a):
Ahojky.
Jé přesně vím co máte na mysli Jednou nám v koryčanech říkali že to koně dělají nejčastěji při změně směru na kruhu a že je to dané žaludkem... Přesně to nevím-ale určitě někdo od tam by to zvládl vysvětlit líp
buggyna
napsal(a):
jéé,pardón!!! Já zapoměla že sem na ifauně...taky každej je chytřejší než veterinář!!! Tak si to tady holky vyřešte jak chcete..asi máte nějaký hybridní kobyly dál to radši rozebírat nebudu
Ježišmarjá bez emocí!
Tady nikdo nedělá chytřejšího,jen se tady tak nějak shodujem na tom že to nedělaj jen valaši a hřebci
xylóza
napsal(a):
Jé přesně vím co máte na mysli Jednou nám v koryčanech říkali že to koně dělají nejčastěji při změně směru na kruhu a že je to dané žaludkem... Přesně to nevím-ale určitě někdo od tam by to zvládl vysvětlit líp
ahoj! je to samozdřejmě zmiňovaným žaludkem, ale žaludek má každý kůň a každému koni se to nestává! je to tím, že kůň není dostatečně uvolněný!!
buggyna
napsal(a):
Teda Adino tys sem fakt sedla teda! My se tu jen bavíme,vykládáme si co si myslíme že by to mohlo být a my co to nevíme jistě to netvrdíme, takže se sklidni ty vet taky nejsi a když se ti nelíbí na fauně nemusíš sem chodit.Hybrid je asi někdo jiný, to máš jakby to bylo o kručení,že by v žaludku kručelo jen chlapům?
bebca
napsal(a):
ahoj! je to samozdřejmě zmiňovaným žaludkem, ale žaludek má každý kůň a každému koni se to nestává! je to tím, že kůň není dostatečně uvolněný!!
no nevím,já to slyšela dělat valachy hřebce i kobyly,zvláštní je, že někteří koně to dělají častěj,někteří občas a někteří vubec,ale nemyslím že by to bylo nedostatečným uvolněním,muj dvouletý hřebeček to dělá když lítá a dovádí se stejně starým kámošem po ohradě a to je uvolněný až až,a jeden muj valach to dělá na vyjíždce,občas. a stejně tak když lítá s kámošema po ohradě,ale taky né vždy.
margotka
napsal(a):
no nevím,já to slyšela dělat valachy hřebce i kobyly,zvláštní je, že někteří koně to dělají častěj,někteří občas a někteří vubec,ale nemyslím že by to bylo nedostatečným uvolněním,muj dvouletý hřebeček to dělá když lítá a dovádí se stejně starým kámošem po ohradě a to je uvolněný až až,a jeden muj valach to dělá na vyjíždce,občas. a stejně tak když lítá s kámošema po ohradě,ale taky né vždy.
Teda tady se to rozjelo, Pro Adinu, ale nejen pro ni. Nikdo tu netvrdí, že je chytřejší než vet, ale přecejen si troufám říct, že rozdíl v anatomii žaludku klisny a hřebce, popřípadě valacha není absolutně žádný. Ještě jsem se koukala do Fiziologie koní a tam bohužel nic podobného nepopisují
hanzy
napsal(a):
dle slov veterinarky z eqch (jaja) je to "pohyb penisu v předkožce"
JJ, právě tuto odpověď jsme dostali před lety na cvičiteláku od veta,který nás školil. Dělají to jen valaši, hřebci. Nikdy jsem žádnou klisnu neslyšela tyto zvuky vydávat. Ale definovat slovem, který zvuk má tazatelka na mysli, není jednoduchý. Možná každý mluví o něčem jiném ;-).