Prosím Vás lidičky pomozte. Mám astmatického poníka , zkoušeli jsme mu dávat s veterinářem VENTIPULMIN A SPUTULISIN ( tak nějak se to myslím jmenuje) a kortikoidy a nic nezabírá. Zkoušela jsem koro všechnno , kropit seno, stlát pilinami a dokonce mi někdo poradil česnek i ten jsem zkoušela a nic nezabírá . tak já už nevím .Na jaře to vždy odezní samo, ale tet´ v zimě se jen trápí .
majda
napsal(a):
Prosím Vás lidičky pomozte. Mám astmatického poníka , zkoušeli jsme mu dávat s veterinářem VENTIPULMIN A SPUTULISIN ( tak nějak se to myslím jmenuje) a kortikoidy a nic nezabírá. Zkoušela jsem koro všechnno , kropit seno, stlát pilinami a dokonce mi někdo poradil česnek i ten jsem zkoušela a nic nezabírá . tak já už nevím .Na jaře to vždy odezní samo, ale tet´ v zimě se jen trápí .
Nepíšeš, jakým způsobem je koník ustájený. Jestli nemá problémy na jaře a v létě, tak to není prachem ze sena ani podestýlkou. Tady mi to spíše nahrává k tomu, že máte přes zimu špatně větranou stáj ve strachu před zimou a tím čpavek, vlhko a celkově pro dýchací systém koně nevlídno. Koník by mohl také reagovat na příliš mrazivý vzduch, ale letos toho mrazu moc nebylo, takže to vylučuju.
majda
napsal(a):
Bohužel poslední možnost,pokud koník nemá venkovní box,tak buď postavit je dřevěný venkovní box,nebo ho nechat jen venku pod přístřeškem.My máme dušnou kobylu,dali jsme jí do venkovního boxu a stav se o hodně zlepšil
saja
napsal(a):
Bohužel poslední možnost,pokud koník nemá venkovní box,tak buď postavit je dřevěný venkovní box,nebo ho nechat jen venku pod přístřeškem.My máme dušnou kobylu,dali jsme jí do venkovního boxu a stav se o hodně zlepšil
Já mám koníka, ustájeného v boxe, celý den je venku a jen v noci ho zavírám do boxu, má ale půlená vrata a půlku mu nechávám otevřenou, takže má možnost dívat se ven a dýchat čerství vzduch
majda
napsal(a):
Já mám koníka, ustájeného v boxe, celý den je venku a jen v noci ho zavírám do boxu, má ale půlená vrata a půlku mu nechávám otevřenou, takže má možnost dívat se ven a dýchat čerství vzduch
Zkoušeli jste Atussin? Já teda nemám dušného koně, byla jen nějak nachlazená a zánět průdušek, ale dostala i Atussin (u nás pomohl) a četla jsem v návodu, že se používá hodně při dušnosti a kamarádka má dušného koníka a taky to dostává a vůbec nekašle.
majda
napsal(a):
Měli jsme úplně stejný problém.Po viróze ponice kašlala,léčili jsme celý rok .Stlali vlhčenými hoblinami a krmili jen trávou .A ještě k tomu sportovali .Teď je dobrá ,ale ...Používej jen kvalitní podestýlku a seno .Kropit seno je na nic,má se namáčet .Pokud dáváš jádro ,zalévej to třeba čajem nebo lněným semínkem.Hlavně žádné otruby a šroty.Určitě je více zavřený musí co nejvíc ven,ale postupně .Pokud se dělají hnoje a dává seno a sláma ,vůbec by neměl být ve stáji .Nenechávej ho úplně stát .Pokud bude úplně bez kondice je víc náchylný ke všem dalším nemocem .Hlavně pozor na plísně .Naše kobylka kašlala při jednom druhu slámy a když jsme vyměnili dodavatele tak byla dobrá . Určitě bude zakopaný pes v ustájení ,když kašle jen přes zimu .Přeji pevné nervy a uzdravení!
majda
napsal(a):
kamarádka měla stejný problém, pak začala dávat do krmení horkej bylinkovej čaj určenej pro koníky, zkus to, za to nic nedáš