cetuscat
napsal(a):
Proc zacne kun klkat? 5 1/2 lety valach A1/1 pres noc zacal klkat.
Dik
Stanley
Cus,
buď mám álo vody, nebo se začne nudit, a polyká vzduch . Na to pozor- může z toho být i kolika. Nejlépe kupte klkač(dostupný ve všech koňských obchodech zhruba za 600-1500 kč).I levnějiii ,ale vetšinou nekvalitní.
Zdarec Adushka
myarchie007
napsal(a):
Cus,
buď mám álo vody, nebo se začne nudit, a polyká vzduch . Na to pozor- může z toho být i kolika. Nejlépe kupte klkač(dostupný ve všech koňských obchodech zhruba za 600-1500 kč).I levnějiii ,ale vetšinou nekvalitní.
Zdarec Adushka
Dik. je mozne ze malo pije, celkem odmita pit studenou vodu z napajedla, zkusim mu dat denne vlaznou vodu?
Stanley
sadzi saj

lunik
napsal(a):
U 90% koní je to následek nevyužití... PROSTĚ SE NUDÍ. Pokud ma sklony ke kolice, kup klkač. Pokud ne, tak je to zbytečná investice.
Příčiny můžou být různé, většinou je to nuda, když stojí koně skoro celý den ve stáji, ale může to být i stresem nebo jsem četla i nedostatkem krmiva, jako že si tím nahrazují pocit toho, že něco jedí, ale to nevím, nedávno jsem to někde četla. Osobně mám doma kobylu, je jí 12 let a klkala už když si jí koupila ženská, od které jsem jí koupila a ta jí koupila ze stáje, kde jí měli od mala, byla v tréninku a pak jí dali na hříbata, takže taky nechápu, kde k tomu přišla. Teď má venkovní ustájení, může si jít kdy chce ven a kdy chce do stáje, může se pást, ale většinou stojí někde u kusu dřeva a klká, nebo je ve stáji a klká, dokonce klká, i když žere. Bývalá majitelka jí dávala klkací řemen, ale měla od toho odřenou úplně hřívu a i krk, přišlo mi to děsný, ale bála jsem se těch kolik, ale není to prokázaný, nikdo totiž pořádně neví, co s tím vzduchem vlastně dělají, tak jsem jí to postupně dávala míň a míň a teď už ho 2 měsíce nenosí a je ok. Stejně jakmile jí to člověk sundal, hned šla a klkala . Toť má zkušenost.
sadzi saj
napsal(a):
Příčiny můžou být různé, většinou je to nuda, když stojí koně skoro celý den ve stáji, ale může to být i stresem nebo jsem četla i nedostatkem krmiva, jako že si tím nahrazují pocit toho, že něco jedí, ale to nevím, nedávno jsem to někde četla. Osobně mám doma kobylu, je jí 12 let a klkala už když si jí koupila ženská, od které jsem jí koupila a ta jí koupila ze stáje, kde jí měli od mala, byla v tréninku a pak jí dali na hříbata, takže taky nechápu, kde k tomu přišla. Teď má venkovní ustájení, může si jít kdy chce ven a kdy chce do stáje, může se pást, ale většinou stojí někde u kusu dřeva a klká, nebo je ve stáji a klká, dokonce klká, i když žere. Bývalá majitelka jí dávala klkací řemen, ale měla od toho odřenou úplně hřívu a i krk, přišlo mi to děsný, ale bála jsem se těch kolik, ale není to prokázaný, nikdo totiž pořádně neví, co s tím vzduchem vlastně dělají, tak jsem jí to postupně dávala míň a míň a teď už ho 2 měsíce nenosí a je ok. Stejně jakmile jí to člověk sundal, hned šla a klkala . Toť má zkušenost.
nedostatek krmiva
cetuscat
napsal(a):
Proc zacne kun klkat? 5 1/2 lety valach A1/1 pres noc zacal klkat.
Dik
Stanley
Ano většinou je příčinou klkání nuda - možná má koník dostatek pohybu ve dne, ale je-li přes noc v boxe -> dost dlouhá doba nudění na to kolik toho kůň naspí. Bohužel dost velkým problémem je, že pokud kůň jednou příjde na to jak si zaklkat, málokdy s tím přestane. Kromě toho, že tohle může naučit ostatní koně ve stáji či v ohradě, tak ještě může hrozit nebezpečí plynové koliky. Klkací řemeny jsou spíš jenom placebo - většinou nezaberou a tak se musí přitahovat čož způsobuje akorát škaredý vydřeniny na kůži. Chceš-li mít jistotu a kolikám předcházet nech koníka operovat - jedná se o odstranění části krčního svalu, jako naprosto banální zákrok to provádí MVDr. Žert z veterinární fakulty v Brně. Nám takto operoval už dva koně, ale je možné že s tím má zkušenosti i nějaký vet v tvém okolí.
Boužel jsme měli smůlu na klkavce (máme ve stáji 2 - oba tedy operováni), co se týče zanechání klkání má to jen chvilkový efekt, koník si chce hned po operaci klknout a protože je to ještě čerstvé prudká bolest ho na nějakou dobu odradí (ale v obou našich případech to bylo jen pár měsíců, pak začli znovu). Taky jsme je museli oddělit od ostatních koní zástěnou boxu, aby je to nenaučili. Mají to teda demokraticky rozdělené - jeden venku vůbec neklká, ale má svoje místa v boxu (oba teda umí díkybohu klkat jenom s oporou)- tam jsme to vyřešili natažením elektr.ohradníku kolem boxu a ten druhý zase v boxe vůbec, ale venku o železnou ohradu jede jako fretka - tam jsme to zase pořešili drátěným náhubkem (jako košík pro psa), co vyrobil manžel majitelky. Vypadá to sice brutálně a laikové se pořád ptají, co že to ten chudáček má na čumáčku, ale může se s tím klidně pást a je to rozhodně lepší než aby byl doma zavřenej nebo izolovanej od ostatních koní. Akorát se teď začal trošku gresivněji projevovat - když ho ostatní štípou a on jim to nemůže oplatit, tak se naštve a ztluče je tou kletkou. (Ale ještě na to zatím zdravotně nikdo nedoplatil - ťuk ťuk na dřevo).
Nevím jestli ti to pomůže či máš zájem, ale pokud ano tak ti to můžu nafotit - rozumněj tu kletku. (Mám taky fákt chutný fotky z jedný operace toho klkavce, zkusím je najít...)
Janda