Srážka volně pobíhajícího koně s autem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.12.2007 12:12

Dovolil jsem si zde ukázat snímek z slovenského tisku- srážka koně s autem. V tomto případě zahynuli dva nevinní lidé. Tímto chci upozornit na nebezpečí jízdy na koni bez možnosti ho v krizové situaci ovládat. Jízda jen s řemenem na krku na veřejném prostoru je hazardování se zdravím jiných lidí. Jari

4.12.2007 12:13

jari napsal(a):
Dovolil jsem si zde ukázat snímek z slovenského tisku- srážka koně s autem. V tomto případě zahynuli dva nevinní lidé. Tímto chci upozornit na nebezpečí jízdy na koni bez možnosti ho v krizové situaci ovládat. Jízda jen s řemenem na krku na veřejném prostoru je hazardování se zdravím jiných lidí. Jari

Plně s tebou souhlasím!

4.12.2007 12:19

jari napsal(a):

Já bych přidala pro všechny komu se nedaří koně zvládat na udzečce/páce aby nevystrkovali nos z jízdárny-je to úplně stejný hazard (btw. při této srážce měl kůň jen řemen kolem krku?).

4.12.2007 12:25

zuza napsal(a):
Já bych přidala pro všechny komu se nedaří koně zvládat na udzečce/páce aby nevystrkovali nos z jízdárny-je to úplně stejný hazard (btw. při této srážce měl kůň jen řemen kolem krku?).

Mám pocit že toto je staršího rázu, a byli to dva koně co utekli z výběhu a běhali po dálnici, nebo je to opět nový případ, je to děsné...

4.12.2007 12:46

klawdie napsal(a):
Mám pocit že toto je staršího rázu, a byli to dva koně co utekli z výběhu a běhali po dálnici, nebo je to opět nový případ, je to děsné...

Ano máš pravdu, je to staší, z letošního léta, kdy koně utekli- nevím již za jakých okolností. Tento snímek má jen demonstrovat rozsah zdemolování vozidla při střetu s koněm. Vzhledem ke stavbě koně, se při střetu vozidlem nahrne do prostoru pro posádku. Chci jen ukázat, jak je důležité omezit na minimum možnost nekontrolovaného pohybu koně na veřejnosti. tento prezentovaný příklad není jediným střetem koně a osobního auta. Jari

4.12.2007 12:46

klawdie napsal(a):

Tie kone ušli počas vychádzky,ked ich majitelia počas prestávky zosadli a neviem,či ich pásli,alebo kdesi priviazali . Kto videl vtedy tú reportáž...uf,boli to fakt jatky a dvaja ľudia zahynuli príšerne absurdným spôsobom a úplne zbytočne :(

4.12.2007 12:55

bonbonka napsal(a):
Tie kone ušli počas vychádzky,ked ich majitelia počas prestávky zosadli a neviem,či ich pásli,alebo kdesi priviazali . Kto videl vtedy tú reportáž...uf,boli to fakt jatky a dvaja ľudia zahynuli príšerne absurdným spôsobom a úplne zbytočne :(

Máš pravdu, ale zbytečně zahyne každý den někdo. Kvůli tomu bych neřekla, že zrovna za to můžou lidé, kteří je měli venku. Když tě nabourá a zabije opilec tak je to zbytečnější. Ztotožňuji se s názorem, že je třeba snížit riziko na minimum, ale nemyslím si, že je to věc uzdeček...spíš celkového pocitu zodpovědnosti a střízlivého zvážení ovladatelnosti koně

4.12.2007 12:57

bonbonka napsal(a):

Na tomto snímku nechci rozebírat příčinu, jak a za jakých okolností se koně dostaly na vozovku, v každém případě je to tragédie již mnohokrát okomentovaná, ale ukázat možný
důsledek střetu vozidla s koněm. Jari

4.12.2007 14:07

jari napsal(a):

neouhlasím..ale tos mohl čakat...
ty snad někde na tom obrázku vidíš, že kůň jede jen na stringu?(ten tvůj onen řemen na krku)
kůň na stringu, parelce, páce, lomeném udidle či na čemkoli jiném je pořád stejně nebezpečný co se týká jízdy ,, krizové situaci"...tím chci říct že v té situaci by byl těžko ovůadatelný ať už by měl v hubě na hlavě nebo na krku cokoli.

4.12.2007 14:36

santosek napsal(a):
ty snad někde na tom obrázku vidíš, že kůň jede jen na stringu?(ten tvůj onen řemen na krku)
kůň na stringu, parelce, páce, lomeném udidle či na čemkoli jiném je pořád stejně nebezpečný co se týká jízdy ,, krizové situaci"...tím chci říct že v té situaci by byl těžko ovůadatelný ať už by měl v hubě na hlavě nebo na krku cokoli.

A Jari někde píše, že ten kůň, co je napasovanej v autě, byl veden na špagátku? Pokud ano, můžeš mi to ukázat?

4.12.2007 14:45

impact napsal(a):
A Jari někde píše, že ten kůň, co je napasovanej v autě, byl veden na špagátku? Pokud ano, můžeš mi to ukázat?

to bys musela číst diskuzi na nemoderce...abys vedela jake je jeho nazor na..ale dyt je to jedno.mam na praci jine veci

4.12.2007 14:46

santosek napsal(a):

Špatně čteš. Já nikde netvrdím na čem ti koně jeli. Jen upozorňuji na riziko střetu volně pobíhajícího koně na veřejném prostoru s vozidlem! Nenapadám zde ježdění na provazové ohlávce, nebo bezudidlovém uzdění. Nevyzdvihuji zde žádný způsob ovládání koně, jen poukazuji na skutečnost, že ovládání koně na stringu (řemen, či provaz na krku) jedno jak to nazvem, je v okamžiku leknutí a následného panického útěku značně omezené. Nemám nic proti tomu, když např. na uzavřené jízdárně, ohradě či výběhu, budou na koních jezdit jezdci bez sedla ohlávky či uzdečky a třeba i nazí a zády ke směru jízdy. To je vše jejich věc. Nesouhlasím ale aby tekto jezdili na veřejném prostoru a tím ohrožovali zdraví a životy dalších lidí. Jari

4.12.2007 14:53

santosek napsal(a):
to bys musela číst diskuzi na nemoderce...abys vedela jake je jeho nazor na..ale dyt je to jedno.mam na praci jine veci

Jestli sis nevšimla, tak tvoje hysterický výlevy jsem četla důkladně, protože jsi se hystericky projevovala na moje příspěvky. Ty máš ten mozek vážně vypláchnutej...

4.12.2007 14:56

jari napsal(a):
Špatně čteš. Já nikde netvrdím na čem ti koně jeli. Jen upozorňuji na riziko střetu volně pobíhajícího koně na veřejném prostoru s vozidlem! Nenapadám zde ježdění na provazové ohlávce, nebo bezudidlovém uzdění. Nevyzdvihuji zde žádný způsob ovládání koně, jen poukazuji na skutečnost, že ovládání koně na stringu (řemen, či provaz na krku) jedno jak to nazvem, je v okamžiku leknutí a následného panického útěku značně omezené. Nemám nic proti tomu, když např. na uzavřené jízdárně, ohradě či výběhu, budou na koních jezdit jezdci bez sedla ohlávky či uzdečky a třeba i nazí a zády ke směru jízdy. To je vše jejich věc. Nesouhlasím ale aby tekto jezdili na veřejném prostoru a tím ohrožovali zdraví a životy dalších lidí. Jari

a ja se jen snazim ukazat na to, ze stejne tak se mouze leknou i kun na udidle a bude stejne nezvaldatelny...tady jde ale o ulne neco jineho. kdyz mas kone nauceneho tak, ze je lip ovladatelny na stringu, urcito ho taky i na tom stringu v pripade nebezpeci lepe zvladnes

4.12.2007 15:07

santosek napsal(a):
a ja se jen snazim ukazat na to, ze stejne tak se mouze leknou i kun na udidle a bude stejne nezvaldatelny...tady jde ale o ulne neco jineho. kdyz mas kone nauceneho tak, ze je lip ovladatelny na stringu, urcito ho taky i na tom stringu v pripade nebezpeci lepe zvladnes

Jsi holka na velkém omylu. Na stringu ho zvládneš pokud není problém a nemyslí si, že si útěkem zachrání život. Na Uzdečce, ohlávce a pod. máš šanci mu ohnout krk a dostat ho na krk, stringem to neuděláš. Možná, že u nějakého polochladase (hafling a pod) kteří nejsou tak pohybliví a temperamentní, to jde. Tito koně mají také menší únikovou vzdálenost. Jari

4.12.2007 15:09

jari napsal(a):
Jsi holka na velkém omylu. Na stringu ho zvládneš pokud není problém a nemyslí si, že si útěkem zachrání život. Na Uzdečce, ohlávce a pod. máš šanci mu ohnout krk a dostat ho na krk, stringem to neuděláš. Možná, že u nějakého polochladase (hafling a pod) kteří nejsou tak pohybliví a temperamentní, to jde. Tito koně mají také menší únikovou vzdálenost. Jari

Je tam chyba, má tam být .....dostat ho na kruh..

4.12.2007 15:12

jari napsal(a):
Je tam chyba, má tam být .....dostat ho na kruh..

nechci se hádat..každý jsme jiného názoru. nechci tady nikoho přesvědčovat ani o jedné z těch věcí. jen říkám jak to vidím já

4.12.2007 17:52

santosek napsal(a):
nechci se hádat..každý jsme jiného názoru. nechci tady nikoho přesvědčovat ani o jedné z těch věcí. jen říkám jak to vidím já

No tohle je konkrétně pro mě noční můra, má od domu kousek nejen hlavní cestu (dokonce hlavní tah na Slovensko) ale taky koleje a budující se dálnici. Svého koně v klidu zvládnu na ohlávce, zažili jsme pár nepěkných situací ale NIKDY bych si nedovolila s ním vyjet přes cestu a trat bez udidla. Svého koně znám dost dobře ale přesto nemůžu vědět že ten klidný koník co u cesty čeká až vše přejede se najednou nelekne a neskočí přímo pod kamion, kterých tu jezdí neskutečné množství. Občas se stane že se hrozně poleká, ze země mi dost věří a proto při jeho panice seskočím, chytnu u huby a ruku dám kolem krku, v tu chvíli by mohli i padat letadla a on je klidný. Přesto radši neriskuju nic jelikož jako řidič moc dobře vím že dávat pozor jen já nestačí a vždy se najde magor co nezvládne situaci nebo i takoví co na koně troubí jak blbí. Hlavní cestě se radši vyhýbám nebo přecházím tam kde vím že je případně kam utéct a je tam klidněji. Bohužel ani jako chodci tady nemáme moc šancí jelikož nejbližší přechod je 1,5km daleko a zrovna na něm už pár lidí zemřelo. Když jezdím ven i hříbětem, pobíhá kolem mě navolno a proto volím trasu kde neotravuji ani lidi ani řidiče, část trasy jsou louky z družstva a zbytek les, zatím kobyla chodí vždy za námi nebo vedle, ani nechodíme po cizích pozemcích(od družstva to mám dovoleno).Ale i tak brzy začneme chodit na vazáku vedle koně(nebojte nebudu si ji k sobě přivazovat). Už jsem tady zažila tryskajícího hucula po hlavní cestě a na sobě měl vlajícího bezmocného jezdce, pádil dobré 2km.Slečna ani netuší jaké měla štěstí že téhda tu byl celkem klidný provoz, nyní by skončili oba doslova na sračky.

Víte ono je hezké mít koníčka zvládnutého na kdečem nebo i ničem, ale je to co? Frajeřina, tvrdohlavost, nezodpovědnost? Mě je fuk kdo na čem jezdí, ale když už někteří nemyslí na svou bezpečnost myslete aspon na bezpečnost koně. Dokud si lidi neuvědomí rizika budou stále mlet jak mají své koníčky zvládnuté.Kůn kterému jde o život v tu chvíli neuvažuje nad PNH nebo podobnými metodami, ani nad tím že se má na parkuru či jízdárně chovat slušně, dokonce jej ani nezajímá jezdec, snaží si zachránit kůži a je schopen jít přes mrtvoly, pokud se tady najde někdo kdo tvrdí že kůn na svého pána myslí vždy pak je to asi už jen ignorant.

Tak či tak dávejte si lidi pozor nejen na sebe ale i na koně.

4.12.2007 18:07

souhlasím s Adél....jednoho takového jsem jezdila a nemusel se plašit...jen prostě tryskáč - stočí se hlava, použije sed...nic - kůň zdřevěněl a byl konec...pádili jsme přes 3 pole s hlavou skoro na mých nohou u sedla obrácenou a nic - jen díky bohu si kůň rozmyslel, že přes ten drátěnej plot už to nepůjde a zastavil.

takže počítejme s tím, že kůň je pořád zvíře, které když si řekne, jde mi o život...tak utíká..

4.12.2007 18:09

dobrá tak začnu jinak. to co říká Thessis je prava..ano..ale já to hodnotím podle svého koně..udidlo měl v hubě za celých 7 let tak možná 15x a to semnou jen 2x...když jsem na něm začínala jezdit, byl to ,,hajzlík", dělal si co chtěl, nikoho a nic nerspektoval..ale já si řekla: ty budeš jednou můj, a bude to mezi náma ok. dost se všeho lekal..třeba kola...jednou jsem ho měla na udidle, projelo kolo, a věřte mi, mohla jsem ohýbat krk, mohla jsem tahat, mohla jsem se pos...a bylo mu to jedno...tak jsem začala dělat ponmalu ze změ, učila ho na různé ruchy, vodila ho mezi provoz, a začala používat ohlávku.na té s emi ještě pár krát splašil, ale vždy ohlávka zabrala, vždy se mi v pohodě podařilo koníka zklidnit a zastavit...na udidle jsem byla nejistá, nevěřila jsem ani sobě, ani jemu...prostě z vlastní zkušenosti vím, že ten můj na udidlo tak leda sere...ale od dob co jsme na ohlávce, musím zaklepat, cítím se bezpečnšji, je lépe zvladatelnější..je to pro mě pohoda.

4.12.2007 18:12

Slyseli jste o tom, je to asi pul roku zpet-ani ne, ze nejaka holka ze Zlina privazala kone k motokare a ten jeden ji pak zabil, protoze se splasil?
Nevim,nejak tak to bylo.
Pro Santoska>je videt, ze si pekne naivni a nemas moc zkusenosti, ja uz jsem se nekolikrat s konmi malem zabila a muzu rict, ze je to vdycky bezpecnejsi mit kone jednak prijezdeneho ale taky pojisteneho-treba uzdeckou, na provazku kolem krku ho hold nezastavis, taky nemuzes srovnavat nejakeho haflinga s jezdeckym konem, ten kun ma uplne jiny temperament.
Podle me ma Jari pravdu a uz se s ni prestante hadat.

4.12.2007 18:24

jessyn napsal(a):
Slyseli jste o tom, je to asi pul roku zpet-ani ne, ze nejaka holka ze Zlina privazala kone k motokare a ten jeden ji pak zabil, protoze se splasil?
Nevim,nejak tak to bylo.
Pro Santoska>je videt, ze si pekne naivni a nemas moc zkusenosti, ja uz jsem se nekolikrat s konmi malem zabila a muzu rict, ze je to vdycky bezpecnejsi mit kone jednak prijezdeneho ale taky pojisteneho-treba uzdeckou, na provazku kolem krku ho hold nezastavis, taky nemuzes srovnavat nejakeho haflinga s jezdeckym konem, ten kun ma uplne jiny temperament.

Nemužeš než souhlasit s Thesis...chápu i Jari co tím chtěl říct, v poslední době spousty urázu a většinou si za to můžou lidi, protože si stále neuvědomujou že kůn ja pořád jen zvíře...co se týče zastavování, přiklonila bych se k názoru přiježděnosti koně, sama jsem si to ted otestovala kdy se mi koník splašil,stačilo jen zkratit otež a koník zastavil, taky je to o důvěře, můj kun když s nim jdu na procházku tak se většinou schovává za mě a neutí ode mě, nybrž u mě se cítí bezpečněji,težko to budete vysvětlovat koni kterého máte pujčeného...a taky určitě nemá význam se tu dohadovat že jen můj názor je ten správný je třeba zhodnotit individuálně koně a jemu se přizpusobit, sama jsem zjistila že na mého koně platí spíše tlak přes nos s udidlem si moc nerozumí a pochopení zastavení je pro něj mnohem snažší přes tlak na nos...takže na bridlelu či sidepullu a jiných bych se nebala, naopak ale pareli ohlavka je dle mého vytvořena k vycviku, tudíž pro mě na ježdění nic moc, když se s koníkem dohaduji o směru je to celkem dřina, zvlášt když na to není navyklí, závěrem říkám pokud bezudidlové uždění tak ale korektní a takové na kterém je koník zvyklí..

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.12.2007 20:46
Uživatel s deaktivovaným účtem

jari napsal(a):

tuto ale neslo o hazard na takyto sposob.majitelia stajne si vysli na vychadzku,cez dialnicu nadchodom,na druhej strane presli par km a zaparkovali pri hospode.mali zo sebou kobyly,ktore mali doma neodstavene zriebata.samozrejme,kobyly zacali nervacit kvoli tym zriebatam a zdrhli.kone boli tri,tretieho zrebca pustili za nimi(fakt super napad)takze dve hystericke kobyly a jeden zrebec sa zacali nahanat a skoncili na dialnici.odniesli to dvaja ludia,jeden z nich mal okolo 25 rokov...tieto info mam priamo zo stajne

4.12.2007 21:32

jari napsal(a):

tak ja dam jeden pripad, co sa stal asi tak pred dvoma mesiacmi. Je to hlavne pre tych, co chodia s dvoma konmi von, na jednom sedia a druheho vedu. Sli sme autom z takej menej frekventovanej cesty na viacej frekventovanu a este na tej prvej sme stretli dvoch jazdcov a kazdy este viedol na normalnej uzdecke kona. Ja este hovorim tomu mojmu, ako soferoval, ze ja by som si takto nikdy netrufla viest druheho kona na normalnej ceste. Tta frekventovana cesta viedla priamo do mestecka, kde byva akurat v tu dobu a ten den plno ludi, lebo tam byva trh. My sme kone a jazdcov obisli a pokracovali do toho mesta. Ak uz ideme v meste po chodniku, zrazu kriku, a to vam jeden ten vedeny konik letel tryskom po ceste sam cez krizovatku, jeden maniak sa ho snazil zastavit, skocenim mu do cesty, jasne, ze kon ho odprckol ako handrovu babiku a pelasil tryskom dalej. Ludia sa zbehli chlapovi na pomoc, nastastie mal vyrazeny len dych, ale ako skoncil kon, a ci nesposobil nejaku havarku, to uz neviem, nepocula som nic. Ale mne vlasy na hlave stali, ako som toho kona videla tryskovat medzi autami, brrrr

4.12.2007 22:16

bonita napsal(a):
tak ja dam jeden pripad, co sa stal asi tak pred dvoma mesiacmi. Je to hlavne pre tych, co chodia s dvoma konmi von, na jednom sedia a druheho vedu. Sli sme autom z takej menej frekventovanej cesty na viacej frekventovanu a este na tej prvej sme stretli dvoch jazdcov a kazdy este viedol na normalnej uzdecke kona. Ja este hovorim tomu mojmu, ako soferoval, ze ja by som si takto nikdy netrufla viest druheho kona na normalnej ceste. Tta frekventovana cesta viedla priamo do mestecka, kde byva akurat v tu dobu a ten den plno ludi, lebo tam byva trh. My sme kone a jazdcov obisli a pokracovali do toho mesta. Ak uz ideme v meste po chodniku, zrazu kriku, a to vam jeden ten vedeny konik letel tryskom po ceste sam cez krizovatku, jeden maniak sa ho snazil zastavit, skocenim mu do cesty, jasne, ze kon ho odprckol ako handrovu babiku a pelasil tryskom dalej. Ludia sa zbehli chlapovi na pomoc, nastastie mal vyrazeny len dych, ale ako skoncil kon, a ci nesposobil nejaku havarku, to uz neviem, nepocula som nic. Ale mne vlasy na hlave stali, ako som toho kona videla tryskovat medzi autami, brrrr

hej impact já bejt ingrid tak už bych tě poslala kamsi .Napsat že má mozek vypláchnutej je dost síla divím se že nato nereagovala .Pro Jari :nějako ti leží v hlavě bezudidlové ježdění a každý tu si to spojí s nemoderkou takže nějaký chození okolo tím se nevymluvíš .Takže at si každý jezdí s koněm jak chce a dle svého uvážení .Každý svého koně zná a ví jestli může vyjet s nákrčákem,.Někteří jsou totiž takoví frajeři ač kůn není připraven na vyjíždku jen s nákrčákem vyrazí do terénu a to jsou ti kteří ohrožují zdraví jak své tak druhých

4.12.2007 22:46

jurasek napsal(a):
hej impact já bejt ingrid tak už bych tě poslala kamsi .Napsat že má mozek vypláchnutej je dost síla divím se že nato nereagovala .Pro Jari :nějako ti leží v hlavě bezudidlové ježdění a každý tu si to spojí s nemoderkou takže nějaký chození okolo tím se nevymluvíš .Takže at si každý jezdí s koněm jak chce a dle svého uvážení .Každý svého koně zná a ví jestli může vyjet s nákrčákem,.Někteří jsou totiž takoví frajeři ač kůn není připraven na vyjíždku jen s nákrčákem vyrazí do terénu a to jsou ti kteří ohrožují zdraví jak své tak druhých

Já to zažil letos. Utek mi kůň a skončil pod vlakem. Zbytečně se hádáte. Vedl jsem ho na ohlávce ze stáje do haly. Tedy žádné riskování. Chodil za mnou jako pes a byl to úžasně vyrovnaný a klidný, nelekavý kůň. Nicméně najednou uskočil, vytrhl se a utekl. Půltunové zvíře prostě nezastavíte. Jeli jsme za ním. Ve vedlejší vesnici se ztratila stopa. Volal jsem policii, ti neudělali nic, přestože jsem jim řekl, že je tam státní silnice a dráha. Prý to vedli v patrnosti. Za dvě hoďky se srazil s vlakem. Naštěstí žádní mrtví ani zranění. Platím jen opravu lokomotivy, hasiče,výjezd drážní inspekce a nějaká zpoždění. Doporučuji, pojistěte se. Po této zkušenosti vím, že se to může stát každému i kdybyste koně měli na ostnatém drátu.

5.12.2007 00:45

jessyn napsal(a):
Nevim,nejak tak to bylo.

Jessyn musím nesouhlasit, těžko můžeš Ingrid soudit, koneckonců já taky ne a to od sebe bydlíme kousek. Osobně se neznáme ale moc dobře vím jaké řeči kolovaly o Santosovi a jeho povaze, on není zrovna jen Hafling, zabít tě může i sotva metrový poník.Srovnání temperamentu je taky zcela mimo mísu- fajn plnas běží rychle, hucul je zas bedna tvrdá a jede jak tank.Já osobně mám malého tlustého poníka, od pohledu se dá říct že temperament nulový ale opak je pravdou, umí se občas chovat jak zblbnutý plnas z dostihů.Splašit se a nadělat problémy může jakýkoliv kůn bez ohledu na temperament či plemeno.I přiježděného koně občas chytne rapl, to je prostě důkaz myslícího tvora a né stroje. To že ty ses párkrát málem zabila neznaméná že i toto se stane Ingrid se Santosem, neznáš je ani jejich vztah - já taky ne, ale když jsem viděla foto z huberta kde je na parelce celkem jsem zírala. Tady nejde o to kdo na čem jezdí ale že pozor by si měli dát všichni. Pokud jde koni o život nezastavíš ho ani nejostřejší páce a ani na ostnáči v hubě, to tě radši sejme než aby riskoval svůj život. Je to podobné jak se psem, když potkáš medvěda myslíš že na tebe pes počká? Pokud to není čivava nebo podobné malé plemeno nepočítej že jej udržíš, bude první kdo vezme kramle. Pokud někdo umí a kůn je zvyklý, na ohlávku cokoliv at si jezdí kde chtějí, opatrnost musí být vždy. Situace se stejně nedá nikdy odhadnout dopředu a tak bude lepší když si všichni sáhneme do svého svědomí a přestaneme riskovat životy své, koní, jiných zvířat a jiných lidí. Bohužel jsou mezi námi takoví co si ještě neuvědomili že jet na koni není jen ten krásný sen cválat na zelené louce a že práce s koněm není jak pečovat o své dítě.

5.12.2007 08:21

jari napsal(a):

Chtěla bych se Tě jenom jari zeptat na jednu věc - kolikrát jsi přibližně spadla z koně za poslední dva roky? A kolikrát z toho to bylo v terénu. Já nevím, ale např. na Hubertově jízdě kterou jsem nedávno jela, popadalo minimálně 10 jezdců a některým koně běželi za hory a za doly. Já při pauze slezla a kobylka stála na nákrčáku vedle mě a nikdo jí držet nemusel. Kdybych spadla(což se opravdu sakra dlouho nestalo-a když, tak protože jsem dělala kraviny a jezdila pozadu v ohradě, ale ne kvůli neovladatelnosti koně) tak je kůň naučenej vedle mě stát.

To cos sem dala za fotku mi přijde jako absurdní boj za jízdu na uzdečkách, už z toho důvodu, že jsem sama nezažila svého koně na nákrčáku neovladatelného - vždy když už se rozběhne je možnost ho zatočit hůlkou, se kterou jezdím-je to většinou jediná věc kterou na koni mám. ale je to 100% záchrana, protože pokud vyvinu tlak ze strany na hlavu koně hůlkou, stojíme na místě bokem. Tohle jsem na Hubetu použila jednom, kdy se všech asi 30 koní rozběhlo na louce dost nekontrolovatelně a na konci byla silnice. Prostě jsem ji zatočila a byla ještě se dvěma koňmi(které jsme brzdili) jediná, kdo silnici jak debil nepřeletěl.

Tak ještě jednou opakuju otázku-kolikrát jsi za poslední dva roky spadla z koně? (a jak často jezdíš kdyžtak a kolik tak koní)? díky

Tady fotka bez

5.12.2007 08:23

jari napsal(a):

On totiž kůň na nákrčáku se nerovná volně pobíhající kůň. Řekni mi tak 10 koí v celý republice, kteří na nákrčáku jezdí a jsou neovladatelní. Pak Ti já ráda řeknu klidně 20 koní, které jsem v terénu viděla nezvladatelné na udidleTady fotka na ohlávce při kontaktu

5.12.2007 09:12

kunicek napsal(a):
On totiž kůň na nákrčáku se nerovná volně pobíhající kůň. Řekni mi tak 10 koí v celý republice, kteří na nákrčáku jezdí a jsou neovladatelní. Pak Ti já ráda řeknu klidně 20 koní, které jsem v terénu viděla nezvladatelné na udidleTady fotka na ohlávce při kontaktu

Míšo zrovna na tebe jsem při pročítání tohoto tématu myslela, chtěla jsem se tě zeptat jestli se ti kobylka již pořádně splašila a zda tvé pomůcky opravdu zabrali?víš jestli i při takovem vztahu můžeš ztratit kontrolu nebo...prosím není to žádné rejpání jen zvědavost...jinak co se týče toho nákrčáku myslím že na něm jezdí lidé kteří na to mají a kun je zvyklí a ovladatelný, ale může to být stejné jako s užíváním páky či hackamore a můžou ho používat i lidé kterým do ruky nepatří s tím že to někde viděli a líbi se jim to, bohužel i tací jsou...pak tu ten problém neovladatelnosti být může...
ale ano neovladatelných koní na uzdečce či páce znám taky pár...třeba náš poncl na uzdečce težko zastavitelný, ovšem na ohlavce na ježdění je mnohem vnímavější a poslušnější...a taky rozdíl je věřit vlastnoručně vychovanému koni a cizímu koni...

Neregistrovaný uživatel

5.12.2007 11:16
Neregistrovaný uživatel

klawdie napsal(a):
Míšo zrovna na tebe jsem při pročítání tohoto tématu myslela, chtěla jsem se tě zeptat jestli se ti kobylka již pořádně splašila a zda tvé pomůcky opravdu zabrali?víš jestli i při takovem vztahu můžeš ztratit kontrolu nebo...prosím není to žádné rejpání jen zvědavost...jinak co se týče toho nákrčáku myslím že na něm jezdí lidé kteří na to mají a kun je zvyklí a ovladatelný, ale může to být stejné jako s užíváním páky či hackamore a můžou ho používat i lidé kterým do ruky nepatří s tím že to někde viděli a líbi se jim to, bohužel i tací jsou...pak tu ten problém neovladatelnosti být může...
ale ano neovladatelných koní na uzdečce či páce znám taky pár...třeba náš poncl na uzdečce težko zastavitelný, ovšem na ohlavce na ježdění je mnohem vnímavější a poslušnější...a taky rozdíl je věřit vlastnoručně vychovanému koni a cizímu koni...

Zdravím...

Tak sem to tady tak pročítala a akorát sem si říkala, kdy konečně tu bude nějaká reakce od Míši, protože podle mě je ona ta, která k tomu může říct dost s vhodnýma argumentama... Souhlasím s ní...

Podle mě si každej může jezdit jak chce... Každej přece ví jak svého koně zvládne v krizové situaci... K tomu aby koník shodil jezdce a utekl stačí málo. Nikdy ale vinou koně. Když se kůň lekne, není pravda že jde přes mrtvoly. Záleží to jen na tom, jestli věří jezdci kterého nese. Když si kůň jezdcem není jistý, uteče, shodí ho, může stát cokoliv. Ale když mu kůň věří, poslechne ho, i kdyby ho honil vlak.

Když tady tohle řešíte, vážně si myslíte, že nehody s koňmi se stávají většinou z důvodu, že koníci nemají udidlo?...

Podle mě je to zase trošku jinak. Mnohem méně riskantní je když vyjede jezdec na svém, bezvadně přiježděném koni, naučeném na ohlávce nebo nákrčáku, než když v nějaké jezdecké stáji vezmou na vyjížďku na sebevíc klidném koni "zkušeného jezdce" kterého nikdy neviděli jezdit (a že se to stává). Přitom jezdec seděl na koni víceméně dvakrát. Pak už je k nehodě podle mě blíž než když si zodpovědný zkušený člověk vyjede na normální, pravidelnou vyjížďku se svým koněm na ohlávce. To samé, když si dvanáctiletá holčička umane, že chce koně, rodiče jí koupí super sportovního koně, holčička si přečte o ježdění na ohlávce nebo nákrčáku, dá mu ohlávku, sedne na něj a jede. Pak je to velmi nebezpečné a může ohrozit víc než jen sebe a svého koně.

Měli byste to soudit objektivně, né podle sebe. Může se stát cokoliv. Za koníka nikdo ručit nemůže, je to zvíře. Nezáleží to ale na způsobu uždění. Každý ZODPOVĚDNÝ člověk ať si jezdí svého koně jak chce, né?

Já vim, nemám do toho co mluvit, mám přece hucula a ten přece postrádá temperament:)...

5.12.2007 11:24

jurasek napsal(a):

Hmmm, rpo tebe je to vytržený z kontextu. Pro ty, co diskutovali v tématu na nemoderce, které předcházelo tomuto, ví o čem mluvím...

Prosím, než mě odsoudíš, přečti si to:
http://ifauna.cz/rubriky/dis kuse/vypis.php?r=13&the ma=589515

Napřed napadla ona mě a poté, ještě níže, napadla Jariho. Prostuduj to a zjistíš, že to byla jen reakce na její napadání...

Já:
Re: Ježdění na ohlávce
Možná je to jen nějaký, ve mě zakořeněný stereotyp, ale myslím si, že dělat vrcholový sport na ohlávce by moc nešlo...

Nemyslím si, že na ohlávce dosáhneš tak dokonalého kontaktu jezdce s koněm, které je potřeba do vysoké drezury, či vlastně jakéhokoliv sportu.

I když asi jak kterého. Endirance by asi šlo jen s ohlávkou. Ale třeba závody čtyřspřeží vůůůbec, vysoká drezura či STéčka parkury, o crossu ani nemluvě... Podle mě je tam vážně třeba výborný kontakt s hubou koně. Přecejen si vem, že po staletí jsou na tento způsob kontaktu s jezdcem koníci zvyklí. Je to součást jejich života a snad se i dá říct, že jsou na to šlechtěni.

Ale jak říkám, je to jen můj pohled na věc. Částečně ovlivněn tím, že jsem nikdy neuznávala ani nepraktikovala ježdění na ohlávce.
Odpovědět... | Autor: impact (xxxx.178.82) | Vloženo: 01.12.2007 11:37:04

reakce Ingrid:
jezisis!!!!!!!co to tady ctu!!!!!!!! to snad ani neni mozne!!!!tohle me fakt zvedlo ze zidle....vrcholovy sport ze by nesel naohlavce?????ze udidlo je pro zlepseni kontaktu s hubou kone???????????to nemyslis vazne?????ano po staletich jsou lide ,,zvykli" cpat konim do huby zelezo..tak jako jsou zvykli je porad k necemu nunit, pouzivat ostruhy, podkovy, o kroceni ani nemluve!!!je to jen proto, ze lide si na kone neumi udelat cas, a prot ze jsou to mnohdy nemyslící ovce, které kývou hlavou nad vším co vymyslelo jejich stádo!!!! protže to tak pouziva kazdy-tak to asi bude dobre....

a o tom ze jsou na to kone zvykli??????to si ze me delas prel!!??!! co maji asi tak delat kdyz jim nacpes kus zeleza do huby???? a ze je to soucast zivota koni????? co ty vis o jejich zivote, kdyz jsi schopna napsat neco zakoveho??promin-ale tohle me donutilo se takhle dusevne vyzvracet...a ze jsou na to slechteni??ja uz nic nerikam...zepry se kun neda zvladnout na ohlavce? ze ma mensi kontak s jezdcem?????? pochopilas nekdy princip provazovky? a na co jsou tam ty uzle?-tlaci na nervove body a pusobi lepe nez nejake zelezo!!!aha..takze kun nekde zastavit..vyskubu ho v hube, aby vedel zac je toholoket, a je to...lidi..tohle me dostalo..rikejte si co chcete, vim ze to je jen tvuj pohled na vec..kazd ma nejaky pohled. me spis zarazilo s jakou samozdrejmosti a drzosti jsi tohle ze sebe mohla vyplivnout...nejdriv nez neco takoveho napises, mela by ses co nejvic dovedet o bezudidlovem jezdeni.

(santosek) ingrid
Odpovědět... | Autor: Anonymní (xxxx.48.19) | Vloženo: 01.12.2007 13:07:49

A dále:

Jari:
To, že jedeš bez ohlávky na věřejném prostoru a po zastavení stojí kůň sám ve volnosti, je od tebe pěkně nezodpovědné. Je dobře že máš koně přiježděného, že tě poslouchá, ale je to vždy jen neuvažující zvíře, které se může leknout a v panice utéct , už jsi někdy viděla koně napasovaného přes čelní sklo a střechu do osobního auta? Stačí jen fotky. Pro osobní "machrování" a ukazování se ohrozit nevinné lidi na zdraví a životě a jěště se tím chlubit? No nevím. Jari
Odpovědět... | Autor: Anonymní (xxxx.32.138) | Vloženo: 01.12.2007 21:05:12

reakce Ingrid:
pro jari: kdybych nebyla sprostá tak bych na tebe asi musela zareagovat trochu jinak...ale vím že to nemá cenu s někým kdo o tom ví hovno...že prej nezodpovědné????

AAAAA AAAAAAAAAAAAAA AAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
to je asi to, co cítím po přečtení některých příspěvků...už se tomu jenpm směju. dokazovat něco, co neznalec nechce slyšet ani vidět...to je asi tak ůčinné jako výplach mozku spojený s klystýrem do ucha...

ingrid(santosek)
Odpovědět... | Autor: Anonymní (xxxx.48.19) | Vloženo: 02.12.2007 10:21:03

Tož tak...

5.12.2007 11:49

thesis napsal(a):
No tohle je konkrétně pro mě noční můra, má od domu kousek nejen hlavní cestu (dokonce hlavní tah na Slovensko) ale taky koleje a budující se dálnici. Svého koně v klidu zvládnu na ohlávce, zažili jsme pár nepěkných situací ale NIKDY bych si nedovolila s ním vyjet přes cestu a trat bez udidla. Svého koně znám dost dobře ale přesto nemůžu vědět že ten klidný koník co u cesty čeká až vše přejede se najednou nelekne a neskočí přímo pod kamion, kterých tu jezdí neskutečné množství. Občas se stane že se hrozně poleká, ze země mi dost věří a proto při jeho panice seskočím, chytnu u huby a ruku dám kolem krku, v tu chvíli by mohli i padat letadla a on je klidný. Přesto radši neriskuju nic jelikož jako řidič moc dobře vím že dávat pozor jen já nestačí a vždy se najde magor co nezvládne situaci nebo i takoví co na koně troubí jak blbí. Hlavní cestě se radši vyhýbám nebo přecházím tam kde vím že je případně kam utéct a je tam klidněji. Bohužel ani jako chodci tady nemáme moc šancí jelikož nejbližší přechod je 1,5km daleko a zrovna na něm už pár lidí zemřelo. Když jezdím ven i hříbětem, pobíhá kolem mě navolno a proto volím trasu kde neotravuji ani lidi ani řidiče, část trasy jsou louky z družstva a zbytek les, zatím kobyla chodí vždy za námi nebo vedle, ani nechodíme po cizích pozemcích(od družstva to mám dovoleno).Ale i tak brzy začneme chodit na vazáku vedle koně(nebojte nebudu si ji k sobě přivazovat). Už jsem tady zažila tryskajícího hucula po hlavní cestě a na sobě měl vlajícího bezmocného jezdce, pádil dobré 2km.Slečna ani netuší jaké měla štěstí že téhda tu byl celkem klidný provoz, nyní by skončili oba doslova na sračky.

Víte ono je hezké mít koníčka zvládnutého na kdečem nebo i ničem, ale je to co? Frajeřina, tvrdohlavost, nezodpovědnost? Mě je fuk kdo na čem jezdí, ale když už někteří nemyslí na svou bezpečnost myslete aspon na bezpečnost koně. Dokud si lidi neuvědomí rizika budou stále mlet jak mají své koníčky zvládnuté.Kůn kterému jde o život v tu chvíli neuvažuje nad PNH nebo podobnými metodami, ani nad tím že se má na parkuru či jízdárně chovat slušně, dokonce jej ani nezajímá jezdec, snaží si zachránit kůži a je schopen jít přes mrtvoly, pokud se tady najde někdo kdo tvrdí že kůn na svého pána myslí vždy pak je to asi už jen ignorant.

Tak či tak dávejte si lidi pozor nejen na sebe ale i na koně.

Thesis, máš mylnou představu o NHS-kůň nemyslí na svého pána, myslí stále jen na sebe.Ten pán pro něj znamená bezpečí-nemá důvod utíkat/schová se za svého vůdce A o tom jestli, jak a co se dá dělat, když kůň uskočí-lekne se.No myslím, že nejlepší je tomu předcházet právě tím, že u koně vzbudíš důvěru (což se taháním za udidlo nepovede při nejlepší vůli). Nikdy se instinktivní reakce nedá vyvarovat. Snad jen toho následného úprku, a to lépe tím, že ti kůň věří (říkalas že ze země je to ok-to je bezvadné). Raději slezu, než dávat na koně udidlo ta tahat za něj to je fakt.

5.12.2007 11:59

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím...

Tak sem to tady tak pročítala a akorát sem si říkala, kdy konečně tu bude nějaká reakce od Míši, protože podle mě je ona ta, která k tomu může říct dost s vhodnýma argumentama... Souhlasím s ní...

Podle mě si každej může jezdit jak chce... Každej přece ví jak svého koně zvládne v krizové situaci... K tomu aby koník shodil jezdce a utekl stačí málo. Nikdy ale vinou koně. Když se kůň lekne, není pravda že jde přes mrtvoly. Záleží to jen na tom, jestli věří jezdci kterého nese. Když si kůň jezdcem není jistý, uteče, shodí ho, může stát cokoliv. Ale když mu kůň věří, poslechne ho, i kdyby ho honil vlak.

Když tady tohle řešíte, vážně si myslíte, že nehody s koňmi se stávají většinou z důvodu, že koníci nemají udidlo?...

Podle mě je to zase trošku jinak. Mnohem méně riskantní je když vyjede jezdec na svém, bezvadně přiježděném koni, naučeném na ohlávce nebo nákrčáku, než když v nějaké jezdecké stáji vezmou na vyjížďku na sebevíc klidném koni "zkušeného jezdce" kterého nikdy neviděli jezdit (a že se to stává). Přitom jezdec seděl na koni víceméně dvakrát. Pak už je k nehodě podle mě blíž než když si zodpovědný zkušený člověk vyjede na normální, pravidelnou vyjížďku se svým koněm na ohlávce. To samé, když si dvanáctiletá holčička umane, že chce koně, rodiče jí koupí super sportovního koně, holčička si přečte o ježdění na ohlávce nebo nákrčáku, dá mu ohlávku, sedne na něj a jede. Pak je to velmi nebezpečné a může ohrozit víc než jen sebe a svého koně.

Měli byste to soudit objektivně, né podle sebe. Může se stát cokoliv. Za koníka nikdo ručit nemůže, je to zvíře. Nezáleží to ale na způsobu uždění. Každý ZODPOVĚDNÝ člověk ať si jezdí svého koně jak chce, né?

Já vim, nemám do toho co mluvit, mám přece hucula a ten přece postrádá temperament:)...

Hmm,tak neviem,myslím,že kto nebol svedkom stretu auto-splašený kôň asi stále bude tvrdiť,že kôň poslúchne...Pred pár rokmi nám jeden milý pán vyhnal kone metlou na cestu.Oni,hoci boli v známom prostredí,doslova pár metrov od stajne ,zabočili na hlavnú cestu,chvosty hore,tryskom..Kamoškin hucul sa v zákrute stretol s jeepom,môj valach bežal dalej a našťastie zahol do lesa.Tma ako v rohu,jeden kôň mrtvy,jeho majiteľka vrešťala uprostred cesty,premávka zablokovaná,chaos,proste peklo.Môj valach,bez ohlávky ,v panike preletel okolo nás a hnal sa opäť k zatáčke,tentokrát smerom domov.Našťastie,dodnes neviem ako sa mi ho podarilo "odvolať",ako vo filme sa v plnom cvale otočil a prihnal sa ku mne a už pri mne zotrval,hoci som nemala ani len šnúročku,ktorú by som mu dala hoci okolo krku.Bol to taký koňo-pes a dovolím si tvrdiť,že mi dôveroval (mimochodom,jazdili sme na ohlávkach) Ale predsa,v tom prvotnom okamihu sa dal zlákať na útek,možno si chlapci mysleli,že sa len trochu prebehnú...Myslím,že nikto nevie na 100 % povedať,že môj kôň mi verí a poslúchne,aj keby traktory padali...

5.12.2007 12:16

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím...

pročítám tuhle diskuzi a je to velmi zajímavé
Ingrid mě psala svůj názor na udidla už jiný diskuzi a pochopila jsem že je tvrdým zastáncem bezudidlového ježdění-ok vpohodě souhlasím! Líbí se mi to ale bohužel patřím mezi ty co jim to udidlo do huby musí strčit. V pravidlech čjf zatím neumožnili jizdu na parelce na parkuru a myslím si že se to asi v nejbližší době ani nestane Ale každej by si měl zkusit sám přiježďovat koně na ohlávce a na udidle, všechny správně podsazený koně nechodí pod nátlakem udidla ale co nejjemnějším tlakem na udidlo. Proto už je v současné době tak rozmanitý výběr všech možných udidel..aby každý mohl zvolit tu správnou variantu!

To samé bylo kování. v současné době znám plno koní co podkovy musí mít ze zdravotních důvodů.

A co se týčě té nehody. Kůň je opravdu jen zvíře, když pujde do tuhého uteče, přirozenej instinkt a to odnaučit opravdu nejde. Nečekejte že se pro vás vrátí když mu pujde o život nebo že u vás bude poslušně stát..Každej před smrtí utíká...

5.12.2007 12:53

klawdie napsal(a):

pro klawdii: ANo, poprvé v životě jsem cítila na Sáry hřbetě, že mi nezareagovala okamžitě na hlas a sed a nákrčák, právě na tom hubertu kdy se "splašilo" asi 30 koní a já letěla v chumlu. V tom případě jsem jí trochu zpomalila aby nám ostatní utekli a následně jsem jí hůlkou otočila hlavu a zastavila. Ale to bylo opravdu jednou jedinkrát a v situaci, která je docela pochopitelná. Každopádně-i když se rozběhla.....zastavila skoro jako jediná před silnicí...

5.12.2007 13:45

zuza napsal(a):
Thesis, máš mylnou představu o NHS-kůň nemyslí na svého pána, myslí stále jen na sebe.Ten pán pro něj znamená bezpečí-nemá důvod utíkat/schová se za svého vůdce A o tom jestli, jak a co se dá dělat, když kůň uskočí-lekne se.No myslím, že nejlepší je tomu předcházet právě tím, že u koně vzbudíš důvěru (což se taháním za udidlo nepovede při nejlepší vůli). Nikdy se instinktivní reakce nedá vyvarovat. Snad jen toho následného úprku, a to lépe tím, že ti kůň věří (říkalas že ze země je to ok-to je bezvadné). Raději slezu, než dávat na koně udidlo ta tahat za něj to je fakt.

Zuzko pravdou je že o této metodě nemám představu žádnou, neznám to. Max vím o co tam dotyčným jde a je fuk že ten kůn je na páce, stihle či bez ničeho, myslím že jde o důvěru. Já nic takového nedělám ale přesto mi kůn ze země věří, nikdy mi takto neutekl vždy se schoval za mě a to třeba i na vycházkách na ohlávce. No nedávno jsme zažili dosti humornou situaci. Koupila jsem si provazovou uzdečku, dala na ni udidlo a otěže a tak si tak na ní bez sedla jedu potmě na louky, byli jsme dál od stáje když při cvalu vše spadlo, mě se zdálo že nějak něco není ok, přesto jsem dojela kam jsem chtěla a pak domů, takže víc než půl trasy jsme odjeli tak že měl na hlavě nátylník a udidlo na krku jak se uzlíky rozjely Takže jsme jeli na udidle, které místo huby bylo nad prsama a koník si vesele cupital, když jsem přitáhla otěže což spůsobilo tlak na prsa tak spomaloval, ale přiznám se šoufla jsem měla pořádného. Taky se jednou stalo že jezdec přivázal kobylku k železné mříži (moji již bývalou kobylu) a ona se něčeho polekala a celou mříž odtáhla, splašila se a tryskala po výběhu s mříží na zadních nohách, málem spřerážela nohy všem okolo jak mezi námi proletěla, pak jsem ji volala a ona se hnala ke mě, mrzí mě jen to že jsem ji musela uhýbat jinak bych asi měla polámané nohy, nakonec se u mě zastavila, jenže vodítko bylo příliš napnuté a bylo třeba ji couvnout, zabořila do mě hlavu a couvla a byla vysvobozená.Bylo to velmi zajímavé jak u mě hledala pomoc, naštěstí ji našla. Jsem ráda že mi můj valach věří ze země, ze hřbetu mi věří když jsme bez sedla, dokonce mi bez sedla nikdy nezdrhá (asi ví že ten balík není moc stabilní, tak se chová slušně). Pod sedlem jej občas chytne rapl, hlavně cestou domů, kde na něj čeká jeho kámoška. Určitě nebudu odsuzovat nikoho kdo jezdí bez ničeho nebo prostě bez udidla, ba naopak líbí se mi to ale pouze u těch kde vidím že svého koně 100% zvládají takto.Je totiž spousta lidí co si myslí že mají se svým koněm super vztah a pak se stane neštěstí. Já na to nemám odvahu a svému koni zas až tak nevěřím, ikdyž se nebojím radši zůstanu na udidle.Krátká otěž u mě nehrozí, já jsem takový vidlák a jezdím jen rekreačně, nemám důvod koně tahat ani svazovat, jezdíme na dlouhé otěži, občas se ale dostanu k dálnici kde je slušný provoz a tam už občas je i krátká otěž jelikož valach občas v zápalu běhu je schopný skusit proletět mezi kamiony, pokud sesednu tak je z něj okamžitě mula a jakoby náhle ztratil zájem někde probíhat.

Já chtěla spíše říct že at už kdokoliv jezdí na čemkoliv at si dává pozor nejen na sebe a koně ale i na ostatní lidi, zvířata atd.Prostě zbytečně neriskovat.

5.12.2007 13:54

kunicek napsal(a):
pro klawdii: ANo, poprvé v životě jsem cítila na Sáry hřbetě, že mi nezareagovala okamžitě na hlas a sed a nákrčák, právě na tom hubertu kdy se "splašilo" asi 30 koní a já letěla v chumlu. V tom případě jsem jí trochu zpomalila aby nám ostatní utekli a následně jsem jí hůlkou otočila hlavu a zastavila. Ale to bylo opravdu jednou jedinkrát a v situaci, která je docela pochopitelná. Každopádně-i když se rozběhla.....zastavila skoro jako jediná před silnicí...

Tak to čumím, no neříkám že se ti bude kůn plašit každý tyden, ale jasný že každý na to má právo,tak mě zajímalo jestli už se ti někdy lekla a splašila se a jestli vše co jí učíš zabralo, je vidět že jste spolu sehraný pač zastavit v davu splašených koní je celkem výkon, no já mám na pul mamlase plnase, takže je veselejší, ale když se lekne lehko ho zastavím naštestí:), ale jestli máš kobylku takto klidnou takto se máš, dík za odpověd.

5.12.2007 15:48

jurasek napsal(a):

já už se nehodlám hádát..proto jsem nereagovala...je to totiž zbytečné, je to jako bys mluvila do dubu...

5.12.2007 15:51

impact napsal(a):
Jestli sis nevšimla, tak tvoje hysterický výlevy jsem četla důkladně, protože jsi se hystericky projevovala na moje příspěvky. Ty máš ten mozek vážně vypláchnutej...

aha :) to byl tvuj prispevek:) tak to mluvi za vse.. reagovala histericky?oh..-silne slovo..jen jsem se vyjadrila sproste(to ano), a jednala jsem vybusne, protoze me to nasralo, a jsem ochotna na to reagovat tak klidne znova , protoze JA NENOSIM ZADNOU MASKU, ZA NIC SE NESKRYVAM A POKUD CHCI RICT ,,KURVA" TAK HOPROSTE REKNU...a nehledim na to, jestli je to slusne, moralni, a nebo jestli se to lidem libi..reaguju tak, jak mi huba narostla a nepotrebuje se pretvarovat.

5.12.2007 16:04

rocky napsal(a):
pročítám tuhle diskuzi a je to velmi zajímavé
Ingrid mě psala svůj názor na udidla už jiný diskuzi a pochopila jsem že je tvrdým zastáncem bezudidlového ježdění-ok vpohodě souhlasím! Líbí se mi to ale bohužel patřím mezi ty co jim to udidlo do huby musí strčit. V pravidlech čjf zatím neumožnili jizdu na parelce na parkuru a myslím si že se to asi v nejbližší době ani nestane Ale každej by si měl zkusit sám přiježďovat koně na ohlávce a na udidle, všechny správně podsazený koně nechodí pod nátlakem udidla ale co nejjemnějším tlakem na udidlo. Proto už je v současné době tak rozmanitý výběr všech možných udidel..aby každý mohl zvolit tu správnou variantu!

To samé bylo kování. v současné době znám plno koní co podkovy musí mít ze zdravotních důvodů.

A co se týčě té nehody. Kůň je opravdu jen zvíře, když pujde do tuhého uteče, přirozenej instinkt a to odnaučit opravdu nejde. Nečekejte že se pro vás vrátí když mu pujde o život nebo že u vás bude poslušně stát..Každej před smrtí utíká...

nechtěla jsem nidky říct, že jsem tvrdým zastáncem ohlávek, že je to to jediné, co jde používat, pouze jsem chtěla říct, a dokázat, že udidlo není nutnost! že to jde stejně dobře i bez udidla, a když už to jde stejně dobře bez něj, proč ho používat? a to je celé...

co se týká podkov..pořád nic..podkovy ze zdravotních důvodů jsou BLBOST. jo jsou..a jestli jsou podkovy ,,ze zdravotních důvodů" jsou jen proto, že koni nebyly poskytnuty přirizené podmínky pro zdravý kopytní růst...nedostatek vody, podestýlka, povrch...
tak jak jsou někteří zastánci udidel a podkov, já tyto věci odsuzuju, protože jsem šla do toho, a přesvědčila se sama jak to je..kdo nezkusí nepochopí...až začnete svým koním věnovat víc času, a bude se chtít to naučit a pochopit je, a budete se tomu opravdu věnovat a budete důslední, paK mi můžete něco říct, vynadat mi, ukamenovat mě..až když po tom všem čím si projdete ,mi někdo z vás řekne-nejde to, budu držet hubu.
kdo zná Santose, ví o čem mluvím..

hubertka

5.12.2007 17:53

santosek napsal(a):
nechtěla jsem nidky říct, že jsem tvrdým zastáncem ohlávek, že je to to jediné, co jde používat, pouze jsem chtěla říct, a dokázat, že udidlo není nutnost! že to jde stejně dobře i bez udidla, a když už to jde stejně dobře bez něj, proč ho používat? a to je celé...

co se týká podkov..pořád nic..podkovy ze zdravotních důvodů jsou BLBOST. jo jsou..a jestli jsou podkovy ,,ze zdravotních důvodů" jsou jen proto, že koni nebyly poskytnuty přirizené podmínky pro zdravý kopytní růst...nedostatek vody, podestýlka, povrch...
tak jak jsou někteří zastánci udidel a podkov, já tyto věci odsuzuju, protože jsem šla do toho, a přesvědčila se sama jak to je..kdo nezkusí nepochopí...až začnete svým koním věnovat víc času, a bude se chtít to naučit a pochopit je, a budete se tomu opravdu věnovat a budete důslední, paK mi můžete něco říct, vynadat mi, ukamenovat mě..až když po tom všem čím si projdete ,mi někdo z vás řekne-nejde to, budu držet hubu.

hubertka

Ingrid chápu tvé přesvědčení, ale ifauna mě naučila že všichni si nemužou myslet to samé a mít ten samy názor stejně tak může být těch pravd i víc, pač každý se věnujem trochu jinak tomu svému koníčku, někteří jsou parkuráci, někteří drezurní jezdci,někdo to dělá jen hobby nebo jsou tu zastánci přirozených metod, není to o tom že jen tvůj pohled na věc je ten nejlepší pro koně, když by jsme to vzali zgruntu tak pokud by jsi pro koně chtěla udělat to co by bylo pro něj nejlepší, pust ho na obrovskou pastvinu se stádem a nech ho tam žít až do smrti, pak to bude spokojený kun........ bohužel jestliže chceš závodit tak na parelce to pochopitelně nejde a co se týče podkov i já mám svého koně bosého, ale jed se mrknout na závody v parkuru na některém terénu by se kun ve vyšších soutěžích bez podkov zabil, nemluvě o tom jak zachránit kopyto v případě prasknutí, viděla jsem na vlastní oči...

Já si zas myslím že pokud chceš jezdit bezudidlově tak ale na správném uždění, pareli ohlávku jedle mého názoru určena k výcviku,nemluvě o tom že je i celkem ostrá, existuje spousty bezudidlovek jako je side-pull, Bitless Bridle,HAckamore, Bosal, sama si chci vyrobit BB, ani mě udidlo nevoní...ale chceme-li závodit nedá se svítit.

Svůj názor nabízej ale nevnucuj..toť má rada

5.12.2007 19:07

santosek napsal(a):

hubertka

no já nevím s těma podkovala...každý má určitě jiný podmínky..ale my tu máme kamenitý cesty takže koník ..od kámošky který byl zvyklý na podkovy pak nemohl ani chodit po silnici. Monžá když ten kůň je od mala bez podkov tam mu to tak nevadí zatím s tím nemám skušenosti a asik ani mít nebudu protože 4 letého nebo trošku pozdějšího koně nechám nakovat. Myslím že tady to pro něj bude i lepší protože tu se opravdu většinou jezdí tak akorát po šutrech..dokonce v lese už udělali kamenitou cestu takže jsem s toho fakt nadšená ale určitě lidi co dokážou jezdit s konmi bez podkov a udidel obdivuju..já bych si jen na ohlávce s koněm netroufla..musím tam být totiž nějaký vztah a ten zatím s žádný koněm nená...s jedním jo ale na tom ještě nejezdím..tak uvidím možná někdy... Jo a jinak určitě tam mám chyby tak se někdo nezhrozte ale jsem zvyklá psát rychle a nedívat se na chyby

5.12.2007 20:39

klawdie napsal(a):
Tak to čumím, no neříkám že se ti bude kůn plašit každý tyden, ale jasný že každý na to má právo,tak mě zajímalo jestli už se ti někdy lekla a splašila se a jestli vše co jí učíš zabralo, je vidět že jste spolu sehraný pač zastavit v davu splašených koní je celkem výkon, no já mám na pul mamlase plnase, takže je veselejší, ale když se lekne lehko ho zastavím naštestí:), ale jestli máš kobylku takto klidnou takto se máš, dík za odpověd.

To není o její klidnosti. Jo, přiznávám že Sára patří sama když jede, mezi tlačivější koně. ale když jede jenom s jednim koněm, je živá, bujná a musim jí pořád napomínat.-první louku, dvě...jak se jednou vykluše, je špičková...ale třeba Káta Santrová má kobylku vysoko krvi jezdí s ní bez ničeho, je hodně temperamentní... a taky je 100% zastavitelná(viz její příspěvek na nemoderce;))

5.12.2007 21:36

santosek napsal(a):

hubertka

Ingrid ty podkovy ze zdravotních důvodů opravdu není blbost, jen ses asi s takovým případem ještě nesetkala.. Někteří koně se s vadou můžou narodit, některým se může stát úraz či cokoliv jiného a správná podkova může být jedinou záchranou... Svýho velše jsem nikdy nekovala ani kovat nebudu, protože má kopyta zdravá. Ale kobylu co mám do sportu budu na sezónu kovat určitě, protože při vyšším skákání a při špatném terénu je to bezpečnější a pro koníka snadnější jak už zmínila klawdie..Svým koním věnuju maximum svého času a určitě nejsem odpůrcem tvého ježdění, naopak líbí se mi tvůj vztah se Santosem. Ale nejde prostě odsuzovat některé věci..NIKDO PŘESNĚ NEVÍ CO KONĚ UČINÍ ŠŤASTNÝM..

5.12.2007 23:23

kunicek napsal(a):
To není o její klidnosti. Jo, přiznávám že Sára patří sama když jede, mezi tlačivější koně. ale když jede jenom s jednim koněm, je živá, bujná a musim jí pořád napomínat.-první louku, dvě...jak se jednou vykluše, je špičková...ale třeba Káta Santrová má kobylku vysoko krvi jezdí s ní bez ničeho, je hodně temperamentní... a taky je 100% zastavitelná(viz její příspěvek na nemoderce;))

Míšo, ono to není o ovladatelnosti koně tím či oním brzdidlem, ale o důvěře a respektu, který jezdec u konkrétního koně má. Ty a Káťa patříte mezi vyjímky, kterých není moc a u vás platí, co jsi napsala, ale také jen u vás a vašich koní. Na jiném koni by to bylo jinak. Já tím chci říci, a už to tu padlo, že když se kůň splaší, vyplaví se adrenalín a kůň jde i pře bolest a je tedy úplně jedno co má v hubě, na hubě či jinde na těle. Jenže mnoho koní není vychovaných, tak jako ty vaše nebo dnes i moje, ale je cvičených jen skákat vysoko a běhat rychle a ti jsou potenciálně nebezpečnější než ti cvičení. Ti \"pouze\" tránovaní jsou daleko hůře ovladatelní v krizové situaci. Jde o to koně vychovat tak, aby krizové situace zvládal a pak je daleko menší nebezpečí, že se splaší. Vyloučené to ale stejně nikdy storpocentně není.

6.12.2007 07:11

equisychra napsal(a):
Míšo, ono to není o ovladatelnosti koně tím či oním brzdidlem, ale o důvěře a respektu, který jezdec u konkrétního koně má. Ty a Káťa patříte mezi vyjímky, kterých není moc a u vás platí, co jsi napsala, ale také jen u vás a vašich koní. Na jiném koni by to bylo jinak. Já tím chci říci, a už to tu padlo, že když se kůň splaší, vyplaví se adrenalín a kůň jde i pře bolest a je tedy úplně jedno co má v hubě, na hubě či jinde na těle. Jenže mnoho koní není vychovaných, tak jako ty vaše nebo dnes i moje, ale je cvičených jen skákat vysoko a běhat rychle a ti jsou potenciálně nebezpečnější než ti cvičení. Ti \"pouze\" tránovaní jsou daleko hůře ovladatelní v krizové situaci. Jde o to koně vychovat tak, aby krizové situace zvládal a pak je daleko menší nebezpečí, že se splaší. Vyloučené to ale stejně nikdy storpocentně není.

nečetla jsem všechno....

ale ortopedicke kuti mam za sebou u jednoho anglickeho valaska. zachranilo mu to predni nohu. Mel velky problem se slachama a normalni kovar zacla blekotat cosi o utraceni, proto jsem se (s dovolenim majitele) vydala najit bajecneho ortopedickeho kovare.

Konikovi se nozka spravila (bohuzel pak zemrel na koliku), ale ortopedicke kuti je opravdu dobre!

a tak jizda na uzdečkách/ohlávkách

znám slečnu, která má koníka výkonost v parkuru S, měli k sobe opravdu super vztah (bez parelliho metod) kam sla on, sel za ni a to mel sve sesticlenne stado. Bohužel se z nepochopitelných důvodů v létě čehosi v lese lekl (před tím byl naprostý nelekavý pohodář) a bohužel to bylo blízko silnice. Kun v panice nereagoval na pomucky, vletel na silnici a prejelo je auto.

jeste jednou chci zduraznit, ze to byl velmi dobre prijezdeny kun, ktereho zvladly i male deti

6.12.2007 09:40

kovbojicek napsal(a):
nečetla jsem všechno....

ale ortopedicke kuti mam za sebou u jednoho anglickeho valaska. zachranilo mu to predni nohu. Mel velky problem se slachama a normalni kovar zacla blekotat cosi o utraceni, proto jsem se (s dovolenim majitele) vydala najit bajecneho ortopedickeho kovare.

Konikovi se nozka spravila (bohuzel pak zemrel na koliku), ale ortopedicke kuti je opravdu dobre!

a tak jizda na uzdečkách/ohlávkách

znám slečnu, která má koníka výkonost v parkuru S, měli k sobe opravdu super vztah (bez parelliho metod) kam sla on, sel za ni a to mel sve sesticlenne stado. Bohužel se z nepochopitelných důvodů v létě čehosi v lese lekl (před tím byl naprostý nelekavý pohodář) a bohužel to bylo blízko silnice. Kun v panice nereagoval na pomucky, vletel na silnici a prejelo je auto.

jeste jednou chci zduraznit, ze to byl velmi dobre prijezdeny kun, ktereho zvladly i male deti

o podkovach se fakt bavit nebudu..a nebudu nikomu nic vnuicovat.kazdeho vec..

co se tyká toho ,,přiježděného koníka" o kterém tu píšeš...pášeš, že mšli s kamarádkou sqelý vztah bez pareliho metod...ok...to ze je kun dobre prijezdeny neznamena ze s nim mas dobry vztah.jen nechapu jak s nim moihla mit dobry vztah a jezdily ho i male deti? ja nevím...já kdybych měla koně na počkání půjčovat tak bych teda s ním moc donrý vztah pak neměla..chudák by nevěděl čí je.kažý by na něj používal něco jiného...ale kdo ví...možná se pletu

6.12.2007 16:40

santosek napsal(a):
o podkovach se fakt bavit nebudu..a nebudu nikomu nic vnuicovat.kazdeho vec..

co se tyká toho ,,přiježděného koníka" o kterém tu píšeš...pášeš, že mšli s kamarádkou sqelý vztah bez pareliho metod...ok...to ze je kun dobre prijezdeny neznamena ze s nim mas dobry vztah.jen nechapu jak s nim moihla mit dobry vztah a jezdily ho i male deti? ja nevím...já kdybych měla koně na počkání půjčovat tak bych teda s ním moc donrý vztah pak neměla..chudák by nevěděl čí je.kažý by na něj používal něco jiného...ale kdo ví...možná se pletu

Prosííííím JARI o odpověď na otázku u příspěvku s fotkou, co jsems em dávala;) Díky

Jinak, jo jasně, na nákrčákách jezdíme třeba já a Káťa Santarová, to jooo, ale to je právě ono-my máme koně zvládnutější než kdokoliv jinej... Podle zkušenosti na hubertu... Proč teda někdo kdo mě nikdy neviděl jezdit či na nějaké akci, si troufne říct, jak jsem nezodpovědná a hazarduju a ohrožuju sebe i koě a lidi okolo??? Tohle mě opravdu dostalo, jelikož zrovna třeba svojí kobylku(a dalších asi 6 koní už tak...) jsem učila na vyjížďkách nelekat se tím způsobem, že jsem poprosila kamarádku, aby nám dělala strašáka-házela kamenama za náma v lese, bafala na nás, kopala nahoře do posedů když jsme jeli kolem, houkala a házela kameny do vody v rybníce podél kteréhj sem na koni jela. TOmu říkám příprava koně do terénu, možná i proto se mi koně neplaší a jsems choopná na nich vyjet bez ničeho do terénu i na několik hodin.

Přidejte reakci

Přidat smajlík