Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu.Co dělat ,když Vás a Vašeho koně napadne pes.Když má kůň zranění..Myslím případ,kdy byl pes na volno bez náhubku či obojku a jeho majitel stál opodál a jen se díval a občas na svého psa zavolal.Pes však nereagoval a kousal koně dál.Nyní je kůň zraněm a lehce kulhá.
Děkuji moc.
Jarka
jarca
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu.Co dělat ,když Vás a Vašeho koně napadne pes.Když má kůň zranění..Myslím případ,kdy byl pes na volno bez náhubku či obojku a jeho majitel stál opodál a jen se díval a občas na svého psa zavolal.Pes však nereagoval a kousal koně dál.Nyní je kůň zraněm a lehce kulhá.
Děkuji moc.
Jarka
Ohlásit to na policii. Navíc pán má za psa odpovědnost- tento vám způsobil škodu na "majetku", majitel vám ji tedy musí uhradit! Je dobré přizvat si veta.
jarca
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji moc.
Jarka
no pokud nemáš důkazy (foto nebo nějakého svědka) a majitel je debil, což evidentně je, když si neumí psa odvolat a jen přihlíží, tak asi nic moc nezmůžeš... tohle zažít, aby mi nějakej čokl kousal do koně, tak mu zakroutím krkem a je mi jedno, jak je velkej. Jak mám zvířata ráda, tak by to měl za pár
. Snad ten tvůj íhák bude v pořádku a ten blbec majitel se nad tím aspoň zamyslel
.....
zazika
napsal(a):
Ohlásit to na policii. Navíc pán má za psa odpovědnost- tento vám způsobil škodu na "majetku", majitel vám ji tedy musí uhradit! Je dobré přizvat si veta.
Divým se že jsi nereagovala v danou sitauci, já bych slezla a psa seřezala když paníček nemůže, a s tím majitelem psa bych to řešila okamžitě..už se mi to stalo kdy nás po louce honil malamut, kun se dal na uprk, když se hafík blížil k zadním nohou chtěla jsem ho švihnout bičem, díky bohu pejsek nebyl v kondici a už nemohl a nechal nás na pokoji a vratiol se k majiteli, bylo vidět že majitele to mrzí nic se nestalo a tak jsem to neřešila, čistě nahodou jsem se s ním o měsíc déle potkala na jedné akci moc se mi omluvil, takže slušný člověk pejska měl par měsícu z utulku...ale toto bych řešila, pokud koně poranil nechala bych si zaplatit jeho léčení...někteří lidé jsou fakt děsný..tak ať se koník uzdraví...
marijanka
napsal(a):
no pokud nemáš důkazy (foto nebo nějakého svědka) a majitel je debil, což evidentně je, když si neumí psa odvolat a jen přihlíží, tak asi nic moc nezmůžeš... tohle zažít, aby mi nějakej čokl kousal do koně, tak mu zakroutím krkem a je mi jedno, jak je velkej. Jak mám zvířata ráda, tak by to měl za pár
. Snad ten tvůj íhák bude v pořádku a ten blbec majitel se nad tím aspoň zamyslel
.....
určitě nahlásit policii...možná nemáš důkazy,ale podle mě to bude muset jít na policii apson vysvětlit či vyvrátit..když už nic tak at má pakárnu s tím, že někam musí a nechala bych si vystavit potvrzení od veta a řekla, že to chci zaplatit...já bych to aspon zkusila+ stížnost na obec, mám pocit, že psy nemají vůbec běhat na volno a nevěřím, tomu, že by to dnes nějak obec ještě povolila...třeba tam těch stížností bude více
jarca
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji moc.
Jarka
Nechat si všechno sepsat vetrinářem a podat trestní oznámení na policii. Nejlíp to udělat tak, ať je péče o koně víc než 5000. Tím pádem to nebude jen přestupek, ale trestňák a policajti to nebudou moci jen tak smést pod stůl...
jarca
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji moc.
Jarka
Ani nemusite volat veterinare, staci policie. Ti si vse vyfoti a napisi protokol a zajisti kontakt na majitele psa. Pokud kun nebo vy potrebujete osetreni, staci dodatecne dolozit ucet. Kdyz pejskar nezaplati, podate trestni oznameni.
Znamou takhle napadl pes pri vyjizdce. Sel po koni, ale ten kopal a vyhazoval, tak sel pes z boku a roztrhl zname nohu. Ke vsemu vezla pred sebou v sedle petiletou dcerku. Kun s nimi utekl, ale jak se vzpinal, omlatil znamou o stromy, tudiz mela krome stehu na noze jeste krunyr a byla v soku ze strachu o dite. Polisi hledali majitele psa po okoli pul odpoledne. Pak s nim byl soud....
canis lupus
napsal(a):
Ani nemusite volat veterinare, staci policie. Ti si vse vyfoti a napisi protokol a zajisti kontakt na majitele psa. Pokud kun nebo vy potrebujete osetreni, staci dodatecne dolozit ucet. Kdyz pejskar nezaplati, podate trestni oznameni.
Znamou takhle napadl pes pri vyjizdce. Sel po koni, ale ten kopal a vyhazoval, tak sel pes z boku a roztrhl zname nohu. Ke vsemu vezla pred sebou v sedle petiletou dcerku. Kun s nimi utekl, ale jak se vzpinal, omlatil znamou o stromy, tudiz mela krome stehu na noze jeste krunyr a byla v soku ze strachu o dite. Polisi hledali majitele psa po okoli pul odpoledne. Pak s nim byl soud....
Veterináře jsem myslela jako, že sepíše úrazy ve smyslu, že je to opravdu čerstvé a po napadení psem a vydá doklady o placení, které bude následně vymáhat majitel koně.
Ono pokud tam není ublížení na zdraví jezdce a nejsou výdaje nad 5.000,-, tak se tím moc zabývat nebudou. Teda, jak kteří policajti, že...
jarca
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji moc.
Jarka
Nerada ti to říkám, ale obávám se že v tomto případě nezmůžeš nic.
Nedávno jsme řešili něco podobného. Kámoš na huculovi byl v terénu na vyjížďce. Cestou narazil na chlapa se psem (prý podle pohledu nějaký kříženec retrívra). Pes se rozběhl za koněm (páníček prý křičel, ale pes ho ignoroval), ten se lekl, vyrazil a kámoš spadl. V tu chvíli ho nenaplo nic jiného než chytat koně, který nebyl jeho. Jak ho chytil, už se nevracel a šel domů. Pochroumal si koleno a tak trochu kulhal. Jenomže bolest se stupňovala, takže večer jel na pohotovost. Ti ho nechali v nemocnici s tím, že musí s kolenem na operaci, pak nějakou dobu marodka, za půl roku na další operaci a půl roku rekonvalescence. Tak jsme mu říkali že to přece nemůže jen tak nechat když utpěl takovou zdravotní újmu, ať to jde hlásit na policii (navíc jsme zjistili, že stejný pes už jednou napadl na koni kámošku, která mu ale stačila ujet). Tak šel
Policajti mu řekli, že nebyl-li tam žádný svědek (např.spolujezdec na koni), bylo by to jen tvrzení proti tvrzení, takže by se to řešit nedalo. Může prý ale podat trestní oznámení na neznámého pachatele (vzhledem k tomu že už jednou jezdce napadl), kterého však nikdo nenajde když ho nezná (a bůh ví jestli by se policajti namáhali). Jediné co můžou udělat, upozornit kynologické kluby, aby své členy informovali jak se se psem chovat v přítomnosti koně a aby psi nepouštěli tam kde je možné naše koně potkat. Toť vše.
Jasně nám řekli, že pokud pes někoho napadne (nebo stačí pokud potkáme psa bez vodítka a budeme se útoku obávat), máme ihned volat městskou, která je údajně schopna na místo dorazit za 5 minut a ta může majitele psa pokutovat, případně i sebrat, když čokl někomu ublíží na zdraví.
Tož asi toliko informací přímo od policie ČR - je to bohužel smutné, ale je to tak
klawdie
napsal(a):
Divým se že jsi nereagovala v danou sitauci, já bych slezla a psa seřezala když paníček nemůže, a s tím majitelem psa bych to řešila okamžitě..už se mi to stalo kdy nás po louce honil malamut, kun se dal na uprk, když se hafík blížil k zadním nohou chtěla jsem ho švihnout bičem, díky bohu pejsek nebyl v kondici a už nemohl a nechal nás na pokoji a vratiol se k majiteli, bylo vidět že majitele to mrzí nic se nestalo a tak jsem to neřešila, čistě nahodou jsem se s ním o měsíc déle potkala na jedné akci moc se mi omluvil, takže slušný člověk pejska měl par měsícu z utulku...ale toto bych řešila, pokud koně poranil nechala bych si zaplatit jeho léčení...někteří lidé jsou fakt děsný..tak ať se koník uzdraví...
Bohužel jsem slést nemohla,koník byl psych. tak v háji,že nevim jestli bych ho udržela.. jsem si jistější v sedle..
jarca
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji moc.
Jarka
Bylo by dobré koně na psy zvykat. Možná jsme měli zatím štěstí, taky mělo pár psů tendenci nás honit, ale my máme doma 3 velké psy, co se motají ve výběhu, takže naše koně to nepřekvapí. Zatím se mi podařilo běžícího psa uvidět a pustit se proti němu klusem dříve, než se stačil ke kobyle přiblížit. Zatím to vždycky zabralo a pes se dal na útěk. Jakmila jsem se k němu otočila zády, zkusil to znovu, takže stejný postup a hurá na něj. Ale jak říkám, asi jsme zatím měli štěstí v tom, že jsme nanarazili na žádného raplíka, který by se zastrašit nenechal.
makki
napsal(a):
Bylo by dobré koně na psy zvykat. Možná jsme měli zatím štěstí, taky mělo pár psů tendenci nás honit, ale my máme doma 3 velké psy, co se motají ve výběhu, takže naše koně to nepřekvapí. Zatím se mi podařilo běžícího psa uvidět a pustit se proti němu klusem dříve, než se stačil ke kobyle přiblížit. Zatím to vždycky zabralo a pes se dal na útěk. Jakmila jsem se k němu otočila zády, zkusil to znovu, takže stejný postup a hurá na něj. Ale jak říkám, asi jsme zatím měli štěstí v tom, že jsme nanarazili na žádného raplíka, který by se zastrašit nenechal.
To my sice máme koně zvyklé na psy, ale kluk, který má ustájeného koně u nás jel ven a šli po koni 3 psy, kousali ho do nohou, páníčkové teda mimochodem to byli myslivci si je nemohli odvolat, tak kobyla shodila jezdce a když jí psy nedali pokoj, vykopla a usmrtila jednoho psa. Dodávám, že tam můj pes ve výběhu pořád běhá mezi nima, ale prostě je nekouše, takhle se kobyla jen bránila.
klarcer
napsal(a):
To my sice máme koně zvyklé na psy, ale kluk, který má ustájeného koně u nás jel ven a šli po koni 3 psy, kousali ho do nohou, páníčkové teda mimochodem to byli myslivci si je nemohli odvolat, tak kobyla shodila jezdce a když jí psy nedali pokoj, vykopla a usmrtila jednoho psa. Dodávám, že tam můj pes ve výběhu pořád běhá mezi nima, ale prostě je nekouše, takhle se kobyla jen bránila.
Nás raz napadol pes ešte keď sme išli cez DEDINU, bol to nemecký ovčiak bez známky, obojku, síce za plotom, ale mal tam nejakú dieru cez ktorú si prešiel, keď bol naštvaný. =o( ja som fakt nevedela čo robiť, veľkých psov sa strašne bojím, takže som si hneď kryla nohy (skoro som si ich vyložila za uši, kobyla je krpec), v dobrej nádeji som pustila kobylu nech si to s ním vyrieši (len som ju držala aby to nestočila domov). a vyriešila. postavila sa mu zadkom, jedna dobre mierená rana jednou zadnou nohou a pes letel dva metre a odkňučal domov. O týžďen na to roztrhal jedného maltezáčika, bračeka mojej sučky =o( a bohvie ešte koľko ich napadol, čo o tom ani neviem. najhoršie na tom je že ten pes je tam ešte stále.... a stále "navoľno".
makki
napsal(a):
KOně mám na psi zvyklého suprově,máme svého psa ve stáji a nikdy mu to nevadilo,dokonce ,když ho pes kousla prcví cca 4 min. tak kůň naprosto nehybně stál a ani nekopl(nevím proč se ani nebránil),ale majitel ho ani neodtáhl -toho psa.Potom se bránit samozdřejmě začal..ale bohužel pes kousla dál..Nyní když koník vidí psa,tak je psych. mimo.. bojí se ,ikdyž mu psi nikdy nevadili..:-(
jarca
napsal(a):
KOně mám na psi zvyklého suprově,máme svého psa ve stáji a nikdy mu to nevadilo,dokonce ,když ho pes kousla prcví cca 4 min. tak kůň naprosto nehybně stál a ani nekopl(nevím proč se ani nebránil),ale majitel ho ani neodtáhl -toho psa.Potom se bránit samozdřejmě začal..ale bohužel pes kousla dál..Nyní když koník vidí psa,tak je psych. mimo.. bojí se ,ikdyž mu psi nikdy nevadili..:-(
Me malamut porad lezl do vybehu ke kobyle ct ta z nej byla naprasky nahanel ji po vybehu bohuzel jsem to nikdy nevidela rekli mi to lidi co sousedi s nasim vybehem.Ale majitel mi rekl ze to neni pravda.Tad mam ponicku a tu vyhnal z vybehu nejmin 4 krat a navic cely vybeh rozbil potrhal ohradniky a kobylu zahnal do 4 km vzdalene vesnice a majitel mi na to rekl ze si s ni ten malamut chtel jen hrat.a ze ona ho vyprovokovala aby za ni bezel ......sousedi to opet vse videli ale ja ne.Tak se docililo toho ze mi kobyla do vybehu chodit nechce a jak toho cokla vidi tak je na prasky.
jarca
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji moc.
Jarka
no ja mam štěstí že muj pes je s koňma v maštali a už se nam stalo asi dvakrat že jednou hřebce a pak mou kobylu napadl venku pes no ten vlčák co skočil po hřebcoví už nemá zuby a na koně už si asi netroufne a ten rotvajler co mi zautočil na kobylu a po jejim kopu odletěl asi tři mětry a majitele si ho odnesli v náruči už na nějake napadání asi taky chut nemá