kyticka
napsal(a):
Ahojky, zřizujeme ježdění pro veřenost, ale potřebujeme si nějak zaopatřit, aby v případě úrazu nezletilého jezdce nedošlo k tomu, že by po nás někdo soudně vymáhal peníze nebo tak něco... Nemáte někdo zkušenosti, jak by se to dalo udělat? Děkuji za vaše odpovědi...
Nechte si od každého rodiče podepsat papír , kde je napsáno , že je to na vlastní nebezpečí . Mi jsme to do všech JK (zamladda) musely mít taky ......
olga visnakova
kyticka
napsal(a):
Ahojky, zřizujeme ježdění pro veřenost, ale potřebujeme si nějak zaopatřit, aby v případě úrazu nezletilého jezdce nedošlo k tomu, že by po nás někdo soudně vymáhal peníze nebo tak něco... Nemáte někdo zkušenosti, jak by se to dalo udělat? Děkuji za vaše odpovědi...
jediná možnost je mít pojistku na koně, logicky vzato-to je j.o?
Neregistrovaný uživatel
kyticka
napsal(a):
Tak v prvý řadě, pokud je to ježdění za úplatu tak je třeba mít na to živnosťák a tudíž osobu k tomu oprávněnou = cvičitele, trenéra s licencí ČJF.
Pokud jde o nezletilce - potvrzení rodičů, že souhlasí s výcvikem + bych já osobně požadovala nutnost vyřídit si úrazové pojištění.
V případě že se ale stane průser, tak papír nepapír, NIKDO a NIC ti nezaručí, že se hysterický rodiče nebudou domáhat potrestání, případně i odškodného. Když na tebe podají žalobu, tak ti nezbyde nic jiného než se modlit aby se při prošetřování oné události nezjistilo, že jsi nějak něco zanedbala a tudíž za to můžeš. Až tak dalece nemám naštěstí zatím (ťukťuk) s něčím takovým zkušenosti, ale co jsem slyšela z vyprávění můžeš se do krimu dostat než bys řekl švec. Když bude soud chtít najde si na tebe cokoliv - přecennění jezdcových schopností, nevhodný výběr koně, nedostatečná bezpečnost práce, nevhodné ochranné pomůcky apod. Jestli ale někdo dopadl až tak bledě, to vážně netuším. Že se ale některý úrazy šetřily policií je jisté....
Sranda to fakt není a kór s děckama jejichž rodiče nemají pro bebí dětiček příliš pochopení a jsou na smrt i z nevinné zlomeniny.
Jakés takés opatření je ta pojistka - za zlomené hnáty dostanou od pojišťovny aspoň nějaké peníze jako odškodné(i když i ta se občas cuká - vlastní zkušenost - je vážně nezbytné mít kvalitní pojistku, jinak vás pojišťovna pošle ke kytkám...) a většina to nehrotí, když to není nijak šílený úraz a děcka mají často z těch zlomenin i škodolibou radost, neb nemusí do školy, nebo nemůžou psát písemky či cvičit![]()
Pokud ale bude ošklivý úraz tak ti nikdo nezaručí, že rodiče ztropí bengál, kór když děcku třeba zůstanou následky. Fakt škaredý úraz jsme jednou zažili, matka té holky byla pomalu na kříšení když viděla holku na kapakách v nemocnici. Naštěstí se o ni trenérka postarala, všechno jí vysvětlila a holka se z toho dostala bez vážnějších problémů, takže nebyly problémy. I to by měl cvičitel umět - mluvit s lidmi, vysvětlovat a uklidnit, aby například svým arogantním jednáním (třeba ve stylu "já mám od vás podepsaný papír takže mi můžete...") rodiče zbytečně nepopudil ke krajním řešením....
Kdysi mi škaredě fakt jenom shodou nešťastných náhod spadla slečna (naštěstí již plnoletá) a dopadla škaredě na záda a pochroumala si trochu páteř. Musela jí odvézt sanita a delší dobu zůstala v nemocnici, potom zdlouhavá rehabilitace. Sice to nijak nehrotili, dokonce jsme se domlouvali jak dál až se uzdraví, ale potom už se neukázala ani se neozvala. Od jedné známé co jí zná, jsem se pak doslechla, že jí ta páteř pořád zlobí a to už bylo tak přes půlrok po pádu. Být to děcko a zůstat mu trvalé následky, nedivila bych se, kdyby mě rodiče chtěli minimálně ukamenovat
a ty poldy na mě zavolali....
Dodneška mě to hodně mrzí, ale bohužel jsou věci, které neovlivníte. Bohužel dost rodičů i klientů si pořádně neuvědomuje, co ježdění obnáší a i když jsou varování, že riziko toho pádu je dřív či později pravděpodobné, tak je to potom až na to dojde, ve většině případů vyděsí a odradí, a to i když jsou to jen lehké pády bez úrazu......
Rozhodně tě od toho nechci odrazovat, mnohdy je to příjemná "práce", ale člověk, který do toho chce jít, by si měl uvědomit veškerá možná rizika, protože dělat pak "já nic já muzikant " a mávat cárem papíru se může totálně minout účinkem....
memmory
napsal(a):
Nechte si od každého rodiče podepsat papír , kde je napsáno , že je to na vlastní nebezpečí . Mi jsme to do všech JK (zamladda) musely mít taky ......
memmory, jakykoliv papir podepsany rodici ti je defakto vhodny tak na zapaleni kamen.. bohuzel... je dobre mit pojistku, a hlavne se zeptat pravnika....