Ahoj mám problém s hříbákem, už jsem z něj na mrtvici. Mám klasickou ohradníkovou ohradu ze 3 pásek nad sebou. první je u kolen druhá u pasu a třetí u ramen.
Mám 6 koní a všichni bezproblému zůstavají v ohradě, jen on jakmile zalezu na roh protáhne se páskama a zůstane stát vedle.Už nevim co s nim.Proud mu zjevně nevadí. snažila jsem se ho všelijak páskou strašit, i na ohradník jsem ho namáčka aby tu ránu dostal, když ho mám na vodítku dělá ze sebe šílenýho poseru že k ohradníku nejde ale jakmile je na volno šup a je venku. Přitom nikam neuteče ,stojí vedle a řve že chce za nimi zpátky. Pustíte ho do ohrady a on se hodinu pase a pak dá hlevu k zemi a šmejdí podél hrezení kudy by to šlo nejlíp.Ohrada má 3ha.
Pevnou ohradu stavět nemužu páč za 1) pozemek je mokrý takže by spadla, a a za druhé ani není muj a nevim kdy dostanu výpověd.
Už jsem z toho na mrtvici , nechci ho od koní dávat zvlášt je mu na to ještě málo /je to roček/ . Každej den mi někdo volá že je venku nebo rovnou přijedou poldové. Nejhorší je že mám ohradu u E55 tzn,hodně hustej provoz. Nemám strach že by někam šel, třeba do silnice, ale náhoda je blbec. Lekne se s neštěstí je hotový.
Máte někdo nějakej fígl jak ha naučit zustat stát uvnitř ohrady? Nebo radu....?
Děkuji.Rectory
kviddo
napsal(a):
Ahoj mám problém s hříbákem, už jsem z něj na mrtvici. Mám klasickou ohradníkovou ohradu ze 3 pásek nad sebou. první je u kolen druhá u pasu a třetí u ramen.
Mám 6 koní a všichni bezproblému zůstavají v ohradě, jen on jakmile zalezu na roh protáhne se páskama a zůstane stát vedle.Už nevim co s nim.Proud mu zjevně nevadí. snažila jsem se ho všelijak páskou strašit, i na ohradník jsem ho namáčka aby tu ránu dostal, když ho mám na vodítku dělá ze sebe šílenýho poseru že k ohradníku nejde ale jakmile je na volno šup a je venku. Přitom nikam neuteče ,stojí vedle a řve že chce za nimi zpátky. Pustíte ho do ohrady a on se hodinu pase a pak dá hlevu k zemi a šmejdí podél hrezení kudy by to šlo nejlíp.Ohrada má 3ha.
Pevnou ohradu stavět nemužu páč za 1) pozemek je mokrý takže by spadla, a a za druhé ani není muj a nevim kdy dostanu výpověd.
Už jsem z toho na mrtvici , nechci ho od koní dávat zvlášt je mu na to ještě málo /je to roček/ . Každej den mi někdo volá že je venku nebo rovnou přijedou poldové. Nejhorší je že mám ohradu u E55 tzn,hodně hustej provoz. Nemám strach že by někam šel, třeba do silnice, ale náhoda je blbec. Lekne se s neštěstí je hotový.
Děkuji.Rectory
Změř si, kolik V ti jde do pásky. Hromadě koní stačí i těch 2000V, ale to je fakt jen zašimrání. Na mého nevodivého koníka pomohlo až vyměnění zdroje, který byl napájen baterií za zdroj do zásuvky, který dává do pásky minimálně 6000V.
stieberova
napsal(a):
Změř si, kolik V ti jde do pásky. Hromadě koní stačí i těch 2000V, ale to je fakt jen zašimrání. Na mého nevodivého koníka pomohlo až vyměnění zdroje, který byl napájen baterií za zdroj do zásuvky, který dává do pásky minimálně 6000V.
Ahoj mám zdroj do zásuvky , jde tam 2-4 V ,už jsme to několikrát převazovala ale mám zdroj od baráku k ohradě vedený kabelem je to cca 100 merů + ruzný přehrazování ohrady tutíž se tam hodně ztrácí. To bude asi ta chyba.
sabora

stieberova
napsal(a):
ty jsi měla slepého koně v el ohradě? no nevim, ale já slepé kobyle stavěla exrta pevnou, aby rány nedostávala a ohradník byl až z venčí, kdyby fakt prolejzala.....
kviddo
napsal(a):
Děkuji.Rectory
No úplně můj případ. Taky mě s tím ten můj prcek děsně vytáčel. Všimla jsem si, že on pod tou ohradou hrozně rychle proběhl, takže nějaký kopanec ani nestihl schytat. Jednou sem ho sledovala a on běhal slalom mezi tyčkama a nějaká páska s proudem mu byla úplně u kořene ocasu. Já byla úplně zoufalá, tak jsem se naštvala, připla ho na ohlávku kovovým vodítkem a prcek dostal rány přes vodítko. Stačilo zopakovat dvakrát a už neutíká. Zprvu sice nechtěl ani na pět metrů k pásce, ale teď už se pohybuje kolem ní jako ostatní koně, ale dává si majzla aby se jí nedotkl.
kviddo
napsal(a):
Děkuji.Rectory
Ahoj,
to, co tu popisujes me vytacel cca dva mesice zpet. Konik je pastevacek, s ohradnikem nebyl problem do doby, nez si holka, co jsem ho u ni mela, privezla klusacku, co ji dosavadni vysku ohradniku preskakovala, a tak ho bez ohledu na 100% prevahu poniku ve stade zvysila. Johny se pasl, pasl a najednou byl venku. Byl to celkem pruser, pac vedle meli lidi policko a byly by problemy (ne poprve), kdyby jim poslapal repu.
Pak jsme byli dva mesice na pastevku, kde meli ohradnik nastaveny pro velke kone (muj konik ma asi 135 cm) a nebylo v nem moc proudu, takze se ho bez mrknuti oka naucil prochazet po vzoru ,,otrkanejsich" kolegu. Proste dal hlavu dolu, rozesel se a normalne to podlezl. Stvalo me to pekne, ale okolo byly lesy, takze se popasal vzdycky nekde okolo, coz neznamena, ze bych byla v klidu, jak rikas: ,,Nahoda je blbec, ze..."
Problem nastal o dva mesice zpet, kdyz jsme si dali s kamoskou koniky do Prahy. Slecna, co u ni jsme, ma rocni haflosku, ktera ma z ohradniku respekt, takze u ni nevadilo, ze mezi radami byla mezera dost velika (dolni u kolen, horni nad prsama). Bylo mi jasny, ze bude mladej zdrhat a taky, ze jo, byl venku asi za 10 sekund. Zkousela jsem mu dat ranu, ale delal fory, ze se nepriblizi, smradek. Bohuzel jsou tam kovove sloupky a izolatory maji navarene a tak nezbyvalo nic jineho, nez to nejak vymyslet. Koupila jsem tedy v Equiservisu klubko ohradniku, sloupky vic zabusila do zeme a ten ohradnik jsme natahli nikoli rovne, ale uhlopricne, kdyby bylo ohradniku vic, tak jsem udelala i uhlopricku druhou. Dolni pramen je tedy kousek pod koleny, horni u prsou a mezitim jsou krize, takze to proste nema kde podlezt.
Pomohlo to, od te doby to neprolezal, ale jaksi jsme vic nezajistili vchod, kde byly take dve rady, ale jedna hooodne nizko a druha hooodne vysoko, takze to asi dva dny prolezal tam. Takze jsem tam navazala ze zbytku ohradniku mezi to dalsi dve rady, jen tak, bez proudu. Je to asi mesic a pul, konik od te doby neutika a je klid, nedovoli si to, ani kdyz neni ohradnik zapnuty, vetsinou to o elekrine moc nebyva, spis mezery, kone (obzvlast pondove a hribatka) jsou dost vynalezavi. Spadl mi kamen ze srdce, protoze vedle v ohrade maji konika ,,zabijaka", asi by nedopadlo dobre, kdyby se k sobe dostali, ackoli je muj ponda dobrak a trouba a zustava stat vedle ohrady, kde se jeho kolega muze zblaznit Jak se rika, za ohradou je vzdycky travicka zelenejsi