Neregistrovaný uživatel

Mám kobylku Tarpana. Je ji 3,5 roku a chteli bysme ji pripustit, aby mela pristi jaro hribe. Je charakterove bezporblemova. Jenze mame problem cim ji pripustit... Ma 135 cm KVH. Je vhodna na jezdeni jeste jakz takz pro me, ale za chvilku ji prerostu. Hlavne bych chtela konika pro moji mamku. Ta je vetsi nez ja. Nechci nic do sportu, jen milacka ne rekreaci, ale jde nam o to, aby to bylo hribe nasi kobyly a aby to bylo vetsi a mohutnejsi. Hlavne aby spolu mohli tahat...Tak nevime jaky plemeno... Me osobne se hrozne libi na fotkach tarpan s norikem. Je to zajimavy a velikosti akorat. Jenze mam zase strach, aby nebyl problem s kobylou, aby se ji neco nestalo, kdyz by melo byt hribe velke...?? A jeste takovej dotazek... Moje kobca ma mirny jeleni krk, tak jaka je pravdepodobnost, ze ho bude mit i hribe a jestli by mohl byt treba vyraznejsi??? A taky jestli je to dobry vek kobylky na prvni hribe...?? No proste poradte... Radeji se ptam, ocekavam zajimave nazory..... Diky moc...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám kobylku Tarpana. Je ji 3,5 roku a chteli bysme ji pripustit, aby mela pristi jaro hribe. Je charakterove bezporblemova. Jenze mame problem cim ji pripustit... Ma 135 cm KVH. Je vhodna na jezdeni jeste jakz takz pro me, ale za chvilku ji prerostu. Hlavne bych chtela konika pro moji mamku. Ta je vetsi nez ja. Nechci nic do sportu, jen milacka ne rekreaci, ale jde nam o to, aby to bylo hribe nasi kobyly a aby to bylo vetsi a mohutnejsi. Hlavne aby spolu mohli tahat...Tak nevime jaky plemeno... Me osobne se hrozne libi na fotkach tarpan s norikem. Je to zajimavy a velikosti akorat. Jenze mam zase strach, aby nebyl problem s kobylou, aby se ji neco nestalo, kdyz by melo byt hribe velke...?? A jeste takovej dotazek... Moje kobca ma mirny jeleni krk, tak jaka je pravdepodobnost, ze ho bude mit i hribe a jestli by mohl byt treba vyraznejsi??? A taky jestli je to dobry vek kobylky na prvni hribe...?? No proste poradte... Radeji se ptam, ocekavam zajimave nazory..... Diky moc...
KObylku je vhodné připustit po 4 roce, protože se eště vyvíjí - v tom 4 roce je to hotovo.Co se týká připuštění dá se říct poničky chlaďasem moh by být problém u ohřebení - chladnokrevné hříbítko váží kolem 70 kilo, kdežto teplokrevné kolem 40 - 50 u poníků eště míň. Moh by být ten problém, že by kobylka nemusela mít tak širokou pánev, aby velké hříbě mohlo bezproblémů projít (muselo by se to rychle řešit - císař, ale pak další zabřeznutí by asi nebylo vhodné). Takže ti doporučuji nějákého ČT, A 1/1 teď je připouštěcí sezona takže v jezdeckých časácích jsou hřebci - pokud je kobylka jen tak vysoká stačí menší hřebec - i Shagya arab,menší ČT, pokud chceš mohutnější hříbě zkus připustit Furiosem nebo Przedswittem (nevím jak se to píše přesně) oba jsou v aktuálním vydání Jezdectví, možná by to vyšlo, aby bylo mohutnější....Co se týká vad většinou se dědí po otci stavba těla a po matce charakter a barva, samozřejmě že hříbě toto může mít, ale nemusí, záleží na přírodě
Tak ti přeju hodně štěstí při vybrání tatínka a hodně štěstí s mimi
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kdysi se tradovala že první hříbě má být po menším otci nebo nanejvýš stejném a já ten názor zastávám. Je lepší pro kobylu když má jako prvnička hříbě poněkud menší.
Každopádně bych ti radila dát jí njdříve zaregistrovat a jít s ní na svod. A pak si vybrat licentovaného hřebce.
Ideální věk je opravdu po 4 roku věku, kvůli vývinu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
S norikem ( zvlášť napoprvé) bych to neriskovala. Může to pak být o kus větší než matka (v páru nic moc), anebo se to mixne tak, že ti vyleze macaté dělo na tenkých tarpaních nožkách a navíc nízké.
Když už to potřebuješ za každou cenu množit, vybrala bych něco bližšího, mohutnějšího v podobné výškové katagorii ( hucul, fjord, hafling).
Chceš-li mermomocí něco většího a těžšího, tak to kup čistokrevné. Lepší, než tvořit křížence, u kterého nevíš, jaký guláš z toho vyleze. Taky to může být chudák, co ho nožky nebudou moct unést.