Dnes jsem se byla podívat po měsíci na svého hřebce na pastvinách.
A všimla jsem si strupů,pupínků a jako by i malých puchýřků kolem nosa a pusy.
Myslíte, že je to svrab??Co myslíte, že by to mohlo být??Za svým veterinářem zajdu jen není doma. Prosím poraťe.
Pysky mého hřebečka.
nicolll
napsal(a):
Myslíte, že je to svrab??Co myslíte, že by to mohlo být??Za svým veterinářem zajdu jen není doma. Prosím poraťe.
Pysky mého hřebečka.
druhý úhel pohledu.
nicolll
napsal(a):
druhý úhel pohledu.
druhý hřebeček. Tohle měli koníci s tmavou hubou.
Tohle je špatná fotka, ale aspoň něco.
nicolll
napsal(a):
druhý hřebeček. Tohle měli koníci s tmavou hubou.
Tohle je špatná fotka, ale aspoň něco.
a třetí hřebeček.
Tohle měli všichni koníci se světlou hubou. Vyfotila jsem jen tyhle 3 koníky. U všech ostatních to bylo stejné.
nicolll
napsal(a):
druhý úhel pohledu.
Hm tak nevím ale mě to přijde, ale podle obrázku těžko soudit, jako bradavice. Má to měké nebo jak reaguje když mu na to šáhneš? Je na to citlivý nebo ne, může to být reakce na bodnutí hmyzu, nemají to ostatní koně na pastvě? Tohle asi všechno bude zajímat i tvého veterináře. Ale rozhodně to nevypadá moc hezky
nicolll
napsal(a):
a třetí hřebeček.
Tohle měli všichni koníci se světlou hubou. Vyfotila jsem jen tyhle 3 koníky. U všech ostatních to bylo stejné.
ještě ten samý koník
ambra
napsal(a):
Hm tak nevím ale mě to přijde, ale podle obrázku těžko soudit, jako bradavice. Má to měké nebo jak reaguje když mu na to šáhneš? Je na to citlivý nebo ne, může to být reakce na bodnutí hmyzu, nemají to ostatní koně na pastvě? Tohle asi všechno bude zajímat i tvého veterináře. Ale rozhodně to nevypadá moc hezky
a poslední foto stejného koníka.
ambra
napsal(a):
Jedna ,,bradavice" byla tvrdší, druhá měkší. Nereaguje nijak stojí, on je zvyklí si nechat šáhnout na cokoliv a ani se nehne. To co má ten koník se světlou hubou má každý koník co má světlou hubu(má navíc ty puchýřky a stroupky). A to co mají ti s tmavou hubou májí všichni koníci z pastviny co mají tmavou hubu(takže bradavice a pupínky).
nicolll
napsal(a):
Jedna ,,bradavice" byla tvrdší, druhá měkší. Nereaguje nijak stojí, on je zvyklí si nechat šáhnout na cokoliv a ani se nehne. To co má ten koník se světlou hubou má každý koník co má světlou hubu(má navíc ty puchýřky a stroupky). A to co mají ti s tmavou hubou májí všichni koníci z pastviny co mají tmavou hubu(takže bradavice a pupínky).
Newim jak to řeší. Já byla na něj kouknout dnes.Majitel stáje tam nebyl volala jsem mu a on řekl že je v německu ať jse dem kouknout sami. Tak jsem šla a už mu nevolala musím se zeptat mého veterináře a podle toho co mi řekne buď tam zajedu s nim nebo to začnu řešit. A řekla bych, že ostatní majitelé mají dost práce se svými ostatními koňmi takže bych řekla, že si pro koně jezdí až dovrší tří let a udělají vykonnostky. Tak co myslíš , že by to mohlo být. Jak říkám mají to všchni koníci z pastvin.
nicolll
napsal(a):
Tak pokud to mají všichni tak buď to tam donesl nějakej jeden koník a ostatní to od něj chytli a nebo je možnost, že na psatvině je nějaká tráva nebo něco po čem se jim takhle osypaly čumáky. A s tím svrabem jak jsi psala nevím s tím zkušenosti nemám. Nám se čas od času udělá jedný kobyly na čumáku bradavice a pak zase sama odpadne a má chvilku pokoj a tak se to furt opakuje. Takže pokud by to bylo u jednoho a byla by to bradavice tak bych asi nějak neřešila, ale pokud to mají všichni koníci tak to může bejt i problém.
ingrid0santos

XXX.XXX.74.10
ambra
napsal(a):
Tak pokud to mají všichni tak buď to tam donesl nějakej jeden koník a ostatní to od něj chytli a nebo je možnost, že na psatvině je nějaká tráva nebo něco po čem se jim takhle osypaly čumáky. A s tím svrabem jak jsi psala nevím s tím zkušenosti nemám. Nám se čas od času udělá jedný kobyly na čumáku bradavice a pak zase sama odpadne a má chvilku pokoj a tak se to furt opakuje. Takže pokud by to bylo u jednoho a byla by to bradavice tak bych asi nějak neřešila, ale pokud to mají všichni koníci tak to může bejt i problém.
viděla jsem to u hodně koníků co mají bílé pysky, a bylo mi řečeno , že je to spálené od slunce-tak, jak se blonďatý člověk spálí rychleji a do červena, tak se koník s bílým pyskem může spálit podobně..ale netuším, co jsou ty výrustky na černém koni
ambra
napsal(a):
Rozhodně na to vem podívat se veterináře. Ten by to měl poznat případně odebrat nějaký vzorky krmení, trávy z kůže koním a udělat rozbory, pokud by si nebyl jistej. Možností je bez počet, ale jestli to maj i ostatní tak s tím rozhodně museli všichni přijít do styku. No já nejsem zrovna zastáncem pastvy kde se na koníky jede majitel podívat jednou za uherskej rok a pak zjistí mnohdy i horší věci než je třeba osypanej čumák. Vyjímkou není, že koník utekl a někde si vyplchl oko nebo je zahlištěnej až do takový míry, že mu už není pomoci.
ambra
napsal(a):
jj děkuju. Já určitě hned jak seženu svého veteřináře to s nim proberu. On mi poradil tuhle odhcovnu koní takže asi nebude problém to řešit. Koníkovi kterého jsem měla předtím se taky uďělal bradavice a po čase odpadla, ale ostatní koníci to od něj nechytli takže mi to jen jako bradavice nepřijde když to mají všichni.Děkuji za radu.
Přikládám mého koníka.
nicolll
napsal(a):
jj děkuju. Já určitě hned jak seženu svého veteřináře to s nim proberu. On mi poradil tuhle odhcovnu koní takže asi nebude problém to řešit. Koníkovi kterého jsem měla předtím se taky uďělal bradavice a po čase odpadla, ale ostatní koníci to od něj nechytli takže mi to jen jako bradavice nepřijde když to mají všichni.Děkuji za radu.
Přikládám mého koníka.
Jasně nemusí to být bradavice, možností je nepřeberně a držím palečky aby to nebylo něco nakažlivého ale třeba jenom to alergie na slučníko u těch se světlými pysky. A doufám, že dáš potom vědět co to bylo.
nicolll
napsal(a):
Přikládám mého koníka.
Já jsem zastánce pastvin. Na koníka se jezdím kouknout jednou za měsíc. A koním musel na pastviny i kvůli jeho nožkám, měl strmé spěkny a veterinář řek, že musí mít hodně pohybu nejlépe pastviny aby nezačal překlubovat. I kdyby tam nemusel kvůli zdraví dala bychh ho tam jelikož koně ze stáda a z pastvin jsou psychycky mnohem vyrovnanější než koně, které máme od mala doma v boxu.
nicolll
napsal(a):
Já jsem zastánce pastvin. Na koníka se jezdím kouknout jednou za měsíc. A koním musel na pastviny i kvůli jeho nožkám, měl strmé spěkny a veterinář řek, že musí mít hodně pohybu nejlépe pastviny aby nezačal překlubovat. I kdyby tam nemusel kvůli zdraví dala bychh ho tam jelikož koně ze stáda a z pastvin jsou psychycky mnohem vyrovnanější než koně, které máme od mala doma v boxu.
děkuji za podporu a určitě dám vědět co to bylo.
nicolll
napsal(a):
Není za co děkovat, no ono je to individuální i s tou pastvinou. Ale co jsem viděla většinu koníků z pastvin tak jsem se většinou fakt lekla a myslím, že i majitelé se docela divili, protože se vůbec o nic po dobu pastevního odchovu nazajímali a mysleli, že si koník vystačí sám. Ono se přece jenom vyplatí si to jet zkontrolovat a ne jenom zaplatit, odvést koníka a nestarat se dál o nic. Ale tvůj koník vypadá moc dobře
ambra
napsal(a):
Není za co děkovat, no ono je to individuální i s tou pastvinou. Ale co jsem viděla většinu koníků z pastvin tak jsem se většinou fakt lekla a myslím, že i majitelé se docela divili, protože se vůbec o nic po dobu pastevního odchovu nazajímali a mysleli, že si koník vystačí sám. Ono se přece jenom vyplatí si to jet zkontrolovat a ne jenom zaplatit, odvést koníka a nestarat se dál o nic. Ale tvůj koník vypadá moc dobře
Já poznala také hodně koní. Jak už odchovaných v boxe tak na pastvině. Koně kteří jsou doma v boxe jsou sice fixovanější na člověka,ale s tou psychyckou vyrovnaností je to oproti koním z pastviny někde jinde. I když ten můj je takový mazel vždy když přijedu přijde se pomazlit a pro pusinku.Já si koníka jezdím kontrolovat každý měsíc někdy i častěji. Takže přehled o něm mám a i veterinář mi podává info.
Takhle vypadal v den kdy měl rok 1.6.08
nicolll
napsal(a):
Pysky mého hřebečka.
Podle mého skromného názoru jsou to dvě věci - "sezónní" bradavice, které s podzimem samy odezní, projde si tím v mládí většina koní - přirovnala bych to k neštovicím u lidí a ta jakoby spálenina reakce na něco na pastvě (koně od známé vypadali úplně stejně), vet konstatoval, že za to může nějaká rostlina. Bradaviček se neboj, tak jak přišly, tak i odejdou, ale holt kůň ještě měsíc nebo dva nebude krasavec. A ta vyrážka taky zmizí.
strelish
napsal(a):
Podle mého skromného názoru jsou to dvě věci - "sezónní" bradavice, které s podzimem samy odezní, projde si tím v mládí většina koní - přirovnala bych to k neštovicím u lidí a ta jakoby spálenina reakce na něco na pastvě (koně od známé vypadali úplně stejně), vet konstatoval, že za to může nějaká rostlina. Bradaviček se neboj, tak jak přišly, tak i odejdou, ale holt kůň ještě měsíc nebo dva nebude krasavec. A ta vyrážka taky zmizí.
Moje kobča má taky bílé nozdry a každý rok se jí tohle udělá. Myslím, že je to ze sluníčka a i veterinář to tak po prohlídce řekl. Kůže se odloupe a zahojí.
anobbona
napsal(a):
Moje kobča má taky bílé nozdry a každý rok se jí tohle udělá. Myslím, že je to ze sluníčka a i veterinář to tak po prohlídce řekl. Kůže se odloupe a zahojí.
Děkuji za odpovědi. O to jestli koník bude krasavec nebo ne mi nejde. Jde mi o to aby byl zdraví. Ale stejně raději kontaktuji veta a poradím se s ním.
nicolll
napsal(a):
Pysky mého hřebečka.
nemůže to být od Třezalky? Údajně je pak bílá kůže příliš přecitlivělá na slunce a dělají se boláky. Moje bývalá kobča ji žrala na pastvině a měla to taky.
evamiskechova
napsal(a):
nemůže to být od Třezalky? Údajně je pak bílá kůže příliš přecitlivělá na slunce a dělají se boláky. Moje bývalá kobča ji žrala na pastvině a měla to taky.
Látka obsažená v třezalce způsobuje zcitlivění na sluneční paprsky, to jo :)
Ale žerou koně třezalku? Nebo resp. sežerou ji na pastvině?
nicolll
napsal(a):
Pysky mého hřebečka.
Můj kůn měl tohle to uplně to samé, taky na to nereagoval když jsem mu na to mačkala, behem měsíce mu všechny tyhle bradavice nebo co to je vymizelo.
nicolll
napsal(a):
Pysky mého hřebečka.
ti světlí koníci to mají určitě spálené od slunka, u nás mají to smé paintky s růžovou hubou, mažou se opalovacím krémeme a panthenolem.
luckai
napsal(a):
ti světlí koníci to mají určitě spálené od slunka, u nás mají to smé paintky s růžovou hubou, mažou se opalovacím krémeme a panthenolem.
Budu vám věřit že to není nic vážného. Ale stejně to proberu s vetem. A není vám divné že to mají všichni koníci co jsou spolu na pastvě??
nicolll
napsal(a):
Budu vám věřit že to není nic vážného. Ale stejně to proberu s vetem. A není vám divné že to mají všichni koníci co jsou spolu na pastvě??
Ne, proč. Všichni žerou stejnou trávu a na všechny svítí stejně slunko, ti citlivější na to prostě reagujou vyrážkou a "ožehem" od slunka.
A co se týče těch bradavic - už jednou jsem psala, že to je jako neštovice u lidí - jeden to dotáhne a chytnou to všichni, co tu nemoc ještě neprodělali. Stejně jako děcka ve školce.
strelish
napsal(a):
Ne, proč. Všichni žerou stejnou trávu a na všechny svítí stejně slunko, ti citlivější na to prostě reagujou vyrážkou a "ožehem" od slunka.
A co se týče těch bradavic - už jednou jsem psala, že to je jako neštovice u lidí - jeden to dotáhne a chytnou to všichni, co tu nemoc ještě neprodělali. Stejně jako děcka ve školce.
Zdar Niky,
podle mě je to Solární dermatitida ( zánět kúže způsobené slunkem).
Příznaky:
nejdřív se objeví puchýřky a zarudnutí, později sekret, popraskané krusty a svědivá místa. Někdy to může přerůst v hnisavý zánět nebo podlomy.
Slunce musí být předtím velmi silné, nebo kůň předtím pozřel látky, které ho na sluneční světlo senzibilizovaly. Takové látky jsou např v třezalce, pohance, nebo příležitostně v jeteli, nebo vojtěžce.
Prostě taková alergie na slunce s tím, že něco sežral a to to ještě podpořilo a několikrát znásobilo to slunko....a vzniklo to co mají.
Opatření:
dát koně do stínu a místa potřít hojivou mastí pro koně. Ve větším poškození překrýt obvazem.
zkontrolovat porost na pastvině.
janavar
napsal(a):
Zdar Niky,
podle mě je to Solární dermatitida ( zánět kúže způsobené slunkem).
Příznaky:
nejdřív se objeví puchýřky a zarudnutí, později sekret, popraskané krusty a svědivá místa. Někdy to může přerůst v hnisavý zánět nebo podlomy.
Slunce musí být předtím velmi silné, nebo kůň předtím pozřel látky, které ho na sluneční světlo senzibilizovaly. Takové látky jsou např v třezalce, pohance, nebo příležitostně v jeteli, nebo vojtěžce.
Prostě taková alergie na slunce s tím, že něco sežral a to to ještě podpořilo a několikrát znásobilo to slunko....a vzniklo to co mají.
Opatření:
dát koně do stínu a místa potřít hojivou mastí pro koně. Ve větším poškození překrýt obvazem.
zkontrolovat porost na pastvině.
já vidím klasické bradavice na to hnědáčkovi a na těch světločumácích je to spálení od sluníčka, zanala jsem koníka co musel byt taky mazaný ochraným krémem...bradavice zmizí a tohle se zahojí...
klawdie
napsal(a):
já vidím klasické bradavice na to hnědáčkovi a na těch světločumácích je to spálení od sluníčka, zanala jsem koníka co musel byt taky mazaný ochraným krémem...bradavice zmizí a tohle se zahojí...
Zavolám majiteli staje. A za 2 nebo 3 tydny se tam jedu kouknout znovu tak to zkontroluji. Nojsem teda zvedava.
Jani promin ze sem ti nenapsala ale ztratila sem simku tak mam novy cislo. Ti poslu sms. A co konici??Jak babet?nezlobi??Ja ted ani na jezdeni nemam cas trenuju na kraj na stvoky,stafetu a utok tak mam jen 4tydny tak mam co delat. A nicim si zdravi:Dpomalu ale jiste si zarazim nohy do zadku:D.
nicolll
napsal(a):
Zavolám majiteli staje. A za 2 nebo 3 tydny se tam jedu kouknout znovu tak to zkontroluji. Nojsem teda zvedava.
Jani promin ze sem ti nenapsala ale ztratila sem simku tak mam novy cislo. Ti poslu sms. A co konici??Jak babet?nezlobi??Ja ted ani na jezdeni nemam cas trenuju na kraj na stvoky,stafetu a utok tak mam jen 4tydny tak mam co delat. A nicim si zdravi:Dpomalu ale jiste si zarazim nohy do zadku:D.
Ahoj:-) Nám se přesně toto udělalo minulý rok. Nejvíce trpěli koně s odznaky. Na jemné kůži kolem nozder to bylo nejhorší a když k tomu ti koně měli bílé odznaky , tak to bylo příšerný. Nakonec se to udělalo některým koním i na nohách (bílých)... Nic nám na to nezabíralo až nakonec jsme to začali mazat Tenazimem...opravdu už to bylo to poslední, co jsme nevyzkoušeli a opravdu to úžasně pomohlo.., když se to pak zahojilo začali jsme tato místa mazat každý den normálním opalovacím krémem a už se to neobjevilo...
klawdie
napsal(a):
Když jsme u těch bradavic, ono je víc druhů? Všichni píšete, že ty bradavice časem samy odpadnou, ale já jsem znala koníka, který měl jednu velkou bradavici, průměr asi 3 - 4 cm, a musela se mu vyřínout... neodpadla mu ale spíš se zvětšovala...
karwen
napsal(a):
Když jsme u těch bradavic, ono je víc druhů? Všichni píšete, že ty bradavice časem samy odpadnou, ale já jsem znala koníka, který měl jednu velkou bradavici, průměr asi 3 - 4 cm, a musela se mu vyřínout... neodpadla mu ale spíš se zvětšovala...
Není to tak dávno, co se to tu probíralo. Holt není bradavice jako bradavice. Ty ojedinělé, co rostou je často nutné odstranit chirurgicky, je to v podstatě forma nádoru.
Papilomatóza
Toto možná podivně znějící slovo je pouze jiný výraz pro známé bradavice.
Příčina vzniku
Jsou virového původu (papovaviry), tento virus je specifický pro koně a přenáší se dotykem nebo nakaženými předměty.
Virus napadá kůži, která je už nějak jinak narušená: poraněním (třeba i neznatelným), slunečním zářením nebo jinou infekcí či chemickou látkou.
Jak se projevuje
Nejčastěji můžeme bradavice vidět u mladých koní, postižené jsou obvykle jejich horní pysky, prostor mezi nozdrami, vzácněji okolí genitálií a končetiny. Bradavice jsou malé uzlíky, které mohou mít rozpraskaný nebo až květákovitý vzhled. Nesvědí a nejsou bolestivé.
Jiný typ papovaviru vytváří v uších hrubé plaky.
Jak onemocnění ošetřit
Veterinář obvykle pozná papilomatózu „na první pohled“, pokud si není jistý, může odebrat z bradavice vzorek a nechat ho histologicky vyšetřit.
Papilomatóza se nijak neléčí, protože po několika týdnech se spontánně vyléčí. Pouze v případě, že bradavice očividně vadí, ji lze odstranit chirurgicky.