Zdravím a ráda by jsem se zeptala na vstřebání polodu u klisny.10.7.jsem nechala připustit klisnu přirozenou cestou.Hlídala jsem zda nepůjde znovu do říje a nešla ,měla jsem z toho radost že to bude v pořádku že zabřezla,ale včera tu byl doktor s ultrazvukem a moc mě nepotěšil.Říkal že to nevypadá pěkně a že půjde o vstřebání plodu.Už měla dvě hříbata a to vždy na první pokus.Je jí 15 let.Když jsem to dala vědět majiteli hřebce ,tak mi poradil že jí mám ještě za čas dát znova vyšetřit zda březost nepokračuje ,bylo by to ještě možné?
vendelin
napsal(a):
Zdravím a ráda by jsem se zeptala na vstřebání polodu u klisny.10.7.jsem nechala připustit klisnu přirozenou cestou.Hlídala jsem zda nepůjde znovu do říje a nešla ,měla jsem z toho radost že to bude v pořádku že zabřezla,ale včera tu byl doktor s ultrazvukem a moc mě nepotěšil.Říkal že to nevypadá pěkně a že půjde o vstřebání plodu.Už měla dvě hříbata a to vždy na první pokus.Je jí 15 let.Když jsem to dala vědět majiteli hřebce ,tak mi poradil že jí mám ještě za čas dát znova vyšetřit zda březost nepokračuje ,bylo by to ještě možné?
No pokud veterinář řekl, že tam nic není, tak tam asi nic nebude-pochybuju o tom, že by březost pokračovala, to se mi zdá velmi nepravděpodobné. Taky je možné, že třeba vůbec nezůstala po připouštění, to že jsi nepozorovala říji neznamená, že byla březí, je léto a říje už jsou slabší, naší kobyle se dokonce řádná říje nedostavila ani po porodu, což bych čekala, že ten 7.-9. den to bude tutovka. Možná bych to klidně zkusila znovu, jestli je ještě možnost a není moc dlouho z hlediska výk. zkoušek apod.
vendelin
napsal(a):
Těch informací je málo - "říkal, že to nevypadá pěkně" je nicneříkající. Nic tam není? Nebo tam něco je (může mít cystu/y), ale neodpovídá to stáří plodu? Nebo je tam i nějaká náplň na děloze (možná bude potřeba přeléčit)?
Ve 30 dnech by měl plod poznat i vet, který se zrovna na reprodukci nespecializuje, takže naděje si asi nedělej. Jestli je děloha čistá, zkontrolovala bych znovu sonem až půjde do říje a připustila bych znovu (jestli nemáš s majitelem hřebce dohodu, že můžeš případně pouštět příští rok zadarmo). Vstřebala (jestli opravdu vstřebala) docela brzo, do říje by se měla vrátit. Pokud by nešla, možná bude potřeba inj. na rozpuštění žlutého tělíska, které může přetrvat, ale to dá vet po sono vyšetření.