sdracice
napsal(a):
Jeden náš koník při snaze vyhnout mi překážku napálil ve cvalu okem přímo do stojanu. Oko mu okamžitě nateklo a dnes ho má otevřený, ale nateklý a zakalený. Poraďte co s tím.
Jediná odpověď je okamžitě zavolat veterináře. Úrazy oka nebývají jednoduché na vyléčení a pokud se zbytečně čeká, většinou to končí oslepnutím.
sdracice
napsal(a):
Jeden náš koník při snaze vyhnout mi překážku napálil ve cvalu okem přímo do stojanu. Oko mu okamžitě nateklo a dnes ho má otevřený, ale nateklý a zakalený. Poraďte co s tím.
Okamzite veterinar!!! Nechapu proc jsi toho veterinare nevolala okamzite potom, co se to stalo. To jako setris
?
Pokud byl ten naraz silny, muze tvoje opozdena reakce na takovy uraz znamenat i oslepnuti kone na dane oko...
alfi pav
napsal(a):
Okamzite veterinar!!! Nechapu proc jsi toho veterinare nevolala okamzite potom, co se to stalo. To jako setris
?
Pokud byl ten naraz silny, muze tvoje opozdena reakce na takovy uraz znamenat i oslepnuti kone na dane oko...
Už jsem s ním mluvila a říkal, že to zakalení je z toho nárazu a pokud nemá porušené oko, tak to mám chladit a mazat framikoinem nebo maxitrolem.
sdracice
napsal(a):
Přesně, na co čekáš? Okamžitě po úrazu jsi měla volat veterináře, zvlášť pokud oko ihned oteklo! Kůň ti může o oko jednoduše zanedbáním přijít!
Aby jsi věděla co je možné že Tě čeká! Nezanedbej to a nepodceňuj nic! Na tohle opravdu potřebuješ veterinární ošetření !
http://www.machvet.wz.cz/oko.htm
sdracice
napsal(a):
Už jsem s ním mluvila a říkal, že to zakalení je z toho nárazu a pokud nemá porušené oko, tak to mám chladit a mazat framikoinem nebo maxitrolem.
kočičko maxitrol obsahuje kortikoidy a není určen jako první pomoc pro oko! framykoin kompozitní taktéž, použít můžeš pouze nekompozitní, jinak si koleduješ o prů... oboje je na recept, takže pochybuju o tom, že ti to poradil nějaký dobrý vet :( jestli má porušenou rohovku (třeba škrábnutou) to se podívej baterkou, na denním světle to neuvidíš, ale než se do oka dají kortikoidy, mělo by se obarvit, aby to bylo 100% vyloučené.. jsou jiné masti bez kortikoidů určené pro první pomoc, ale vzhledem k tomu, že tomu nerozumíš, cinkni vetovi (lepšímu!)
lucky
napsal(a):
Přesně, na co čekáš? Okamžitě po úrazu jsi měla volat veterináře, zvlášť pokud oko ihned oteklo! Kůň ti může o oko jednoduše zanedbáním přijít!
Aby jsi věděla co je možné že Tě čeká! Nezanedbej to a nepodceňuj nic! Na tohle opravdu potřebuješ veterinární ošetření !
http://www.machvet.wz.cz/oko.htm
bohužel jestli ta rána byla příliš silná což asi jo podle stavu oka ,zbývá jen čekat a kapat a mazat mastičkou.Něco podobného se stalo i mému psovi bohužel nato oko oslepl ,nejdříve se mu zakalilo krví a pak zmodralo je dodnes slepí.Možná to je s fotky vidět