Váš názor- horsemanship

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.12.2008 15:45
gabrielle

XXX.XXX.116.151

Setkala jsem se s koníkem (už docela dlouho se s ním pracovalo podle horsemanshipu), který všechno každému udělal i navolno... Couvání, následování, ustupování, na kruh, na zapískání přišel od stáda, na 3 metry ustoupil zadkem (na pohled). Nechci tu řešit konkrétního koně, zajímá mě názor, jestli to podle vás už spíš nejsou naučené cviky, než důkaz nějakého vztahu. Díky za názory. A prosím v klidu

15.12.2008 16:14
hanzy

XXX.XXX.138.250

gabrielle napsal(a):
Setkala jsem se s koníkem (už docela dlouho se s ním pracovalo podle horsemanshipu), který všechno každému udělal i navolno... Couvání, následování, ustupování, na kruh, na zapískání přišel od stáda, na 3 metry ustoupil zadkem (na pohled). Nechci tu řešit konkrétního koně, zajímá mě názor, jestli to podle vás už spíš nejsou naučené cviky, než důkaz nějakého vztahu. Díky za názory. A prosím v klidu

Myslim, ze nez naucene "cviky" je to spis nauceny respekt a vyreseny vztah k lidem. Urcite pri prvnim setkani s novym clovekem kun nepribehne na pisknuti od stada nebo jo? Ale treba kdyz jde do kruhovky s novym clovekem, tak si chvilicku vyjasni kdo veli a pak uz ty "cviky" zvladne i jiny clovek, nez ktery to toho konika ucil...

15.12.2008 16:23
gabrielle

XXX.XXX.116.151

hanzy napsal(a):
Myslim, ze nez naucene "cviky" je to spis nauceny respekt a vyreseny vztah k lidem. Urcite pri prvnim setkani s novym clovekem kun nepribehne na pisknuti od stada nebo jo? Ale treba kdyz jde do kruhovky s novym clovekem, tak si chvilicku vyjasni kdo veli a pak uz ty "cviky" zvladne i jiny clovek, nez ktery to toho konika ucil...

Právěže to byl první kontakt. Koník fungoval jako po dlouhé době spolupráce.

15.12.2008 16:35
hanzy

XXX.XXX.138.250

gabrielle napsal(a):
Právěže to byl první kontakt. Koník fungoval jako po dlouhé době spolupráce.

A neni naucenej, ze na zapiskani dostane zradlo?

15.12.2008 16:56
gabrielle

XXX.XXX.116.151

hanzy napsal(a):
A neni naucenej, ze na zapiskani dostane zradlo?

Ne, to fakt nedělám

15.12.2008 17:12
janele

XXX.XXX.9.3

gabrielle napsal(a):

No, tak přiběhnutí na zapískání k cizímu člověku, to už podle mne je naučený cvik. Obecně bych u koně, kterého vidím poprvé v životě nemluvila o nějakém vztahu. Může si sice s člověkem od prvního okamžiku rozumět, mohou si navzájem sedět, ale vztah jako takový podle mne vzniká až časem... (je to stejné, jako u dvou lidí...)
U ostatního (couvání, na kruh...) je asi potřeba říct, na jaké podněty kůň reaguje. pokud na něco, co je pro něj přirozené, tak bych řekla, že to může být tím, že kůň má přizorený respekt k člověku, a ten člověk zase umí koni srozumitelně vysvětlit, co po něm chce. To se nemusí učit, je to rozhovor, a pokud člověk správně koně požádá, ten mu správně odpoví. Nemusí to být naučené. Jiná věc je, pokud by kůň reagoval na "nepřirozené" podněty (třeba takové couvání, pokud stojím vedle koně, díváme se stejným směrem, zatřepu vodítkem, on couvá), to už je podle mne naučená věc, a koni, který to nikdy nedělal, to bez jakékoli "průpravy" nevysvětlím. A že by mezi člověkem a koněm, kteří se vidí poprvé v životě, fungovala tak silně mimosmyslová komunikace... Sním o tom, že takového člověka potkám, ale upřímně, byl by to skoro zázrak...

Přidejte reakci

Přidat smajlík