zdenule
napsal(a):
ahoj lidičky, mám možnost si koupit plňasku, která se ted´bude stahovat z dostihové dráhy. Tak jsem se chtěla zeptat jestli máte někdo zkušenosti s tímto nebo máte taky plňase z dráhy, jací jsou a tak?dík
Ahoj, nic proti ale myslím že jestli chceš založit rýpací a hádací téma, vybrala jsis to pravé.... Zde ti o dostizích nikdo nic dobrého neřekne...Vsaď se že všichni měli dostiháky blázny které musely roky srovnávat a přiježďovat-samozdřejmě to zvládly na jedničku...
Chudáčci jsou brzo obsedaní a zdravý dostihák neexistuje...
No tak asi takové věci se dozvíš. Můžu se zeptat o jakou kobču se jedná? Možná bych věděla..A zjistila..
Jináč je to kůň od koně a trenér od trenéra, znám plnokrevníky na kterých bys nepoznala že běhají ( hřebce, klisny i valachy...) Ale někteří jsou hold chtivější..Napiš o koho se jedná, klidně na mail a já se ti pokusím zjistit víc, jestli chceš...
mili
napsal(a):
Ahoj, nic proti ale myslím že jestli chceš založit rýpací a hádací téma, vybrala jsis to pravé.... Zde ti o dostizích nikdo nic dobrého neřekne...Vsaď se že všichni měli dostiháky blázny které musely roky srovnávat a přiježďovat-samozdřejmě to zvládly na jedničku...
Chudáčci jsou brzo obsedaní a zdravý dostihák neexistuje...
No tak asi takové věci se dozvíš. Můžu se zeptat o jakou kobču se jedná? Možná bych věděla..A zjistila..
Jináč je to kůň od koně a trenér od trenéra, znám plnokrevníky na kterých bys nepoznala že běhají ( hřebce, klisny i valachy...) Ale někteří jsou hold chtivější..Napiš o koho se jedná, klidně na mail a já se ti pokusím zjistit víc, jestli chceš...
moje kočka běžela jen tři dostihy, ze začátku to trvalo než jsem ji vysvětlila že se nejde jen o rchlost ale i provedení, ale klidové období zimy ji to v hlavě porovnalo a nýní na kobyle můžu cválat na zahozené otěži a nikam se necpe...
JAk říká mili je to kůň od koně, člověk od člověka, nejsou to špatní koníci, ale zvažila bych jak dlouho byl kůň v treninku, je to náročný sport a chce nechce to koně poznamená.
Ale v Čechách není 100% zdravého koně, každý má něco, ale není to o disciplíně je to o lidech a přístupu...
takže záleží na samotném koni a tobě...Dřívě jsem měla názor jako píše Mili, byli to pro mě vyšahaní magoři co uměj jen běhat, brzo obsedání a brzo nemocní, ano sice bych s tím obsedáním pořád nesouhlasila, ale jinak po té co mám jednu doma nedám na ní dopustit, sice je to občas pako, ale supr kůň
Hej a mého koně by teda jako plnase nikdo netipnul, je to pažravec obecný...
zdenule
napsal(a):
ahoj lidičky, mám možnost si koupit plňasku, která se ted´bude stahovat z dostihové dráhy. Tak jsem se chtěla zeptat jestli máte někdo zkušenosti s tímto nebo máte taky plňase z dráhy, jací jsou a tak?dík
Mám a jsem spokojená. Začátky byly náročnější, ale vyplatilo se. Kobylka je klidnější a mírnější než kdejaké ČT.
Rozhodně bych to neškatulkovala plnokrevník=magor. Chce to důsledný přístup a trpělivost (ostatně jako u kteréhokoli koně).
Kůň vyřazen z tréningu rozhodně nepatří do rukou začátečníkovi bez dozoru.Takový kůň byl veden k tomu, aby jej závodění bavilo a bude mu chvíli trvat, než pochopí, co po něm budeš chtít.
Zastávám názor co plnokrevník to osobnost.
lesik
napsal(a):
Mám a jsem spokojená. Začátky byly náročnější, ale vyplatilo se. Kobylka je klidnější a mírnější než kdejaké ČT.
Rozhodně bych to neškatulkovala plnokrevník=magor. Chce to důsledný přístup a trpělivost (ostatně jako u kteréhokoli koně).
Kůň vyřazen z tréningu rozhodně nepatří do rukou začátečníkovi bez dozoru.Takový kůň byl veden k tomu, aby jej závodění bavilo a bude mu chvíli trvat, než pochopí, co po něm budeš chtít.
Zastávám názor co plnokrevník to osobnost.
Přesně, jak bylo výše popsáno, záleží hodně i na trenérovi, jakým způsobem dostihové koně vede. Jezdila jsem rok v dostihové stáji a mimo jedné kobyly mohli na všech jezdit více či méně pokročilí začátečníci. Na dvou koních se učili úplní začátečníci. Jediné, kdy mohl být trošku problém bylo otevřené prostranství, ale stačilo nezaspat a koníky si trošku pohlídat.
Bude chvíli trvat, než z takového koně budeš mít provozáka, ale většinou se to dá časem (delší, či kratší doba v záv. na koni a jeho předešlém tréninku) zvládnout.
klawdie
napsal(a):
moje kočka běžela jen tři dostihy, ze začátku to trvalo než jsem ji vysvětlila že se nejde jen o rchlost ale i provedení, ale klidové období zimy ji to v hlavě porovnalo a nýní na kobyle můžu cválat na zahozené otěži a nikam se necpe...
JAk říká mili je to kůň od koně, člověk od člověka, nejsou to špatní koníci, ale zvažila bych jak dlouho byl kůň v treninku, je to náročný sport a chce nechce to koně poznamená.
Ale v Čechách není 100% zdravého koně, každý má něco, ale není to o disciplíně je to o lidech a přístupu...
takže záleží na samotném koni a tobě...Dřívě jsem měla názor jako píše Mili, byli to pro mě vyšahaní magoři co uměj jen běhat, brzo obsedání a brzo nemocní, ano sice bych s tím obsedáním pořád nesouhlasila, ale jinak po té co mám jednu doma nedám na ní dopustit, sice je to občas pako, ale supr kůň
Hej a mého koně by teda jako plnase nikdo netipnul, je to pažravec obecný...
Já bych se taky zamyslela nad tím, jaké jsou tvoje schopnosti. Zda takového koně zvládnu-ne jenom jezdecky, ale celkově. Plnokrevníci jsou hodně citlivá a vnímavá zvířata, nelze ho učit násilím, stějně tak i jezdit. Potřebují klidného a vnímavého jezdce a hlavně zkušeného
Pokud budeš kupovat kobylu staženou z dostihů, tak to budeš mít náročné na předělání. Samozřejmě je to kůň od koně a někdy se poštěstí, že s tím není taková dřina, ale to je málo kdy.Prakticky dostáváš do ruky remontu, která se musí všechno naučit od začátku-správně se hýbat, přechody, rychlost....=přiježďování. Já jsem tohle se svým valachem zvládla za rok, ale to neznamená, že se s ním dále nepracuje. Pravidelně pracuje na přiježdění. Bohužel rychlost ve skákání jsem ovlivnit nedokázala. Je to prostě skokan a je dostihy ' poznamenán '. Jakmile se začne víc skákat, tak nasadí svoje tempo a pokud bych mu do toho chtěla zasahovat, dělá chyby. Takže děláme lehkou gymnastiku, kavalety a nic víc. Je třeba počítat s tím, že něco toho koně neodnaučíš. My tu rychlost ve skákání, tak prostě neskáčeme. Věřím tomu, že nějaký chlap by to psychicky zvládl.........
Co se týče brzkého obsedání a podobných věcí, tak to je prostě daný. Když porovnáš dvouletka mezi plnokrevníkem a teplokrevníkem, tak plňas vypadá jako dospělí kůň. Sice debutanti mohou startovat již ve 2 letech, ale pokud trenér a majitel uzná že koník je pozdní, tak první start odloží a většinou se trenéři shodují, že start ve 2 letech je brzký. Nebo ho nechají odběhnout a pak začne naplno ve 3 letech. Ono nelze začínat později, protože nejrychlejší jsou v mládí a po skončení rovinové kariéry hodně koní přechází na překážky.
zdenule
napsal(a):
Ahoj, také mám a neměnila bych ale jak píšou ostatní, chce to klidnou hlavu a hodně zkušeností, jsou citliví a vnímaví, silou nic nezmůžeš, pokud chceš skvělého kamaráda a partnera, jdi do ní, pokud však o sobě pochybuješ, nedělala bych to
já s Fífou a mými kamarádkami, Verča - má také kobylku, ségru Fífi, jsou oba príma plňásci
zdenule
napsal(a):
Tak ja se taky pridam. Mam plnase ted 3tim rokem, startoval 4. Kdyz sem ho koupila, byl naproste tululum, mohla jsem na nej posadit mimino. Jenze pak se zacal dostavat do puberty, zamozrejme odpadli treninky na ktere byl zvykly, takze zacal trosku magorit a zkouset. Ja byla v podstate zacatecnik, u koni sem nebyla 8 let a pak koupila jeho. Tak si me asi musel proklepnout. No,musim rict ze to nebylo lehke, ale zvladli jsme to. Pomohli me i hodne lidi od koni,co meli mnohem vic zkusenosti nez ja.
Ted je mu 6 let. Rekla bych ze nacal obdobi nejvetsi puberty, chova se jak silenec, tedy mezi konmi, i na me zkousi hry,jako stipnout a tak..ale pod sedlem se srovnal. Sice je to porad kun s chuti jit dopredu a clovek si ho musi hlidat, ale da se zvladnout..ja sem spokojena a nemenila bych.
Jak tu jiz bylo psano, je to kun od kone. Znam plnaka co behal 7 let, nyni je mu 20 a neni to zadnej magor,da se na nej posadit dite..Je dobre prijezdenej, muze se na nem ucit zacatecnik a co jsem slysela tak to tak uz je delsi dobu,takze veku bych to neprirovnavala.
Proste zalezi na koni,na cloveku a na jejich schopnostech..
Ja plnokrevniky miluju, jsou to osobnosti a rozhodne bych svyho nevymenila za nejakeho sileneho klidase..
Proste plnas je pro me plemeno jakekoliv jine se se svymi typickymi povahovymi rysy a tim si me ziskal.
Taky malo kdo pozna ze je to plnokrevnik
lesterka
napsal(a):
Přesně, jak bylo výše popsáno, záleží hodně i na trenérovi, jakým způsobem dostihové koně vede. Jezdila jsem rok v dostihové stáji a mimo jedné kobyly mohli na všech jezdit více či méně pokročilí začátečníci. Na dvou koních se učili úplní začátečníci. Jediné, kdy mohl být trošku problém bylo otevřené prostranství, ale stačilo nezaspat a koníky si trošku pohlídat.
Bude chvíli trvat, než z takového koně budeš mít provozáka, ale většinou se to dá časem (delší, či kratší doba v záv. na koni a jeho předešlém tréninku) zvládnout.
Ahoj,připojuji se k příspěvku výše.Taky jsem jezdila v dostihové stáji,bylo tam asi dvacet koníků v tréninku a jen na dvou z nich museli jezdit zkušení rajťáci.Zbytek byl banda salámistů.A to byli jak hřebci tak i mladí koně.Teď už jsem jen u parkuráků a hobby koní a takoví pohodáři jako byli ti dostiháci se mezi nimi zas tak často nevyskytují.V té stáji byl i starý dostihový vysloužilec,v klídku jezdil sám s majitelkou do terénu.A když zbyl jezdec,tak se brával na poklidnější cvalovky spolu s tréninkovým lotem.S obrovskou chutí se proběhl,ale věděl,že je to trénink a má se držet na svém místě a ne někde zdrhat..
Jinak jednu dobu jsem vlastnila bývalou rovinářku a Majda byla oblíbenec všech dětí,nikdo se na ní nebál,takže se vždycky hádali kdo na ní bude jezdit.Ale jak už tady bylo řečeno,plnokrevníci jsou hodně vnímaví a je lehké je zkazit,takže bacha,někteří lidé z těch zvířat dokázali už udělat totální psychické a fyzické trosky..Jinak přeji hodně zdaru a štěstí při výběru koníka..