Ahojky, prosím o radu. Mám 5ti letou haflošku, na vyjížďce je celkem v pohodě, ale jakmile nabereme směr domů strašně táhne a musím ji pořád rvát. Už jsem vyměnila stihlo za páku, protože nechtěla postát ani u silnice a to bylo celkem nebezpečný, tak jsem zvolila tvrdší udidlo. Problém se sice vyřešil, ale na úkor koně, musím fakt používat sílu a to se mi nelíbí. Pokud sama od sebe nakluše vrací se a musí udělat kruh v kroku pak teprve pokračujem, ale nemá to valný efekt dál táhne v kroku. Pokud na ní jezdím v ohradě, mohu klidně jezdit s provazem kolem krku a není problém, ale jakmile jsme venku absolutně to nerespektuje. Řěšili jste někdo taky ten samý problém a jak?
teruska
napsal(a):
Ahojky, prosím o radu. Mám 5ti letou haflošku, na vyjížďce je celkem v pohodě, ale jakmile nabereme směr domů strašně táhne a musím ji pořád rvát. Už jsem vyměnila stihlo za páku, protože nechtěla postát ani u silnice a to bylo celkem nebezpečný, tak jsem zvolila tvrdší udidlo. Problém se sice vyřešil, ale na úkor koně, musím fakt používat sílu a to se mi nelíbí. Pokud sama od sebe nakluše vrací se a musí udělat kruh v kroku pak teprve pokračujem, ale nemá to valný efekt dál táhne v kroku. Pokud na ní jezdím v ohradě, mohu klidně jezdit s provazem kolem krku a není problém, ale jakmile jsme venku absolutně to nerespektuje. Řěšili jste někdo taky ten samý problém a jak?
Ahoj..já jezdím kobylku haflingera která je vyložen flegmoš..když jedem sami vlečese a nejde s ní pomalu nic ujet. Jakmile jedou snáma koně které nezná je jak smyslu zbavená a děla hovadiny..kope kolem sebe a musí byt všude první..nám pomáha abych ji udřela,hrat si s udidlem s hubě..jen jemně a kobyla je uplně jina..
happylinda
napsal(a):
Ahoj..já jezdím kobylku haflingera která je vyložen flegmoš..když jedem sami vlečese a nejde s ní pomalu nic ujet. Jakmile jedou snáma koně které nezná je jak smyslu zbavená a děla hovadiny..kope kolem sebe a musí byt všude první..nám pomáha abych ji udřela,hrat si s udidlem s hubě..jen jemně a kobyla je uplně jina..
já osobně bych na zpáteční cestu slezla z koně a ukázala mu ze země že se spěchat nebude,je to základní škola při vodění
teruska
napsal(a):
Dát jí doma práci!!!Tohle doporučuje spousta dobrých horsemanů a najdeš to i v knížkách o horsemanshipu.Když ti nepomůžou ty kroužky a ostatní věci co radí víše tak prostě dom doklušte ale místo do stáje nebo do výběhu hezky šup na jízdárnu a pěkně jí dej do těla.Ať si návrat domů spojí s prací!Pokud nemáš jízdárnu tak s ní makej kolem domu,ustupování cval couvání,prostě jí dej opravdu zabrat,tohle když uděláš po každé vyjížďce tak ti domů nakusávat nebude.Já jsem to takhle ůspěšně s jedním koněm vyřešila!
teruska
napsal(a):
Tak díky všem za radu. Ze země celkem vše ovládá od malička s ní tak pracuju, ale ze hřbetu nám to nějak skřípe. Bude to asi nějaká vzájemná nedůvěra. Zkusim to pomalu a ono to půjde, práci doma určitě vyzkouším, pak jí ovšem to žrádlo dát musím, protože tam nikdo jinej neni a já dojíždím. Ale před tím ji dám do těla. Zkusim zase pomalujezdit na jemnějším udidle, ale chce to vybudovat nejprve tu důvěru, bez té to asi neklapne.
teruska
napsal(a):
Tak díky všem za radu. Ze země celkem vše ovládá od malička s ní tak pracuju, ale ze hřbetu nám to nějak skřípe. Bude to asi nějaká vzájemná nedůvěra. Zkusim to pomalu a ono to půjde, práci doma určitě vyzkouším, pak jí ovšem to žrádlo dát musím, protože tam nikdo jinej neni a já dojíždím. Ale před tím ji dám do těla. Zkusim zase pomalujezdit na jemnějším udidle, ale chce to vybudovat nejprve tu důvěru, bez té to asi neklapne.
a zvládá to i venku na zpáteční cestě?Důvěra nedůvěra ,ten kůn chce prostě domů na žrádlo
teruska
napsal(a):
Jako udělat skok z nejmějšího udidla na nejtvrdší? nedávej vinu koni ale sobě . Pokud koník nedělá to, co chceš, tak je chyba v tobě. Zvlášt v jejím věku je důležité, aby si uvědomila, že pánem jsi ty, ale ne ona. neříkám, abys byla dominantní, ale kamarád, kterého musí poslouchat. Okamžtě bych dala zpátky stíhlo, protože pokud ju ted jezdíš na páce v 5 letech, tak co jí chceš dát ve 12 letech?? Ono jde o to, jak to tady lidi psali, že je jedno, jestli jde domů a nebo od domova. Jak jsi sama říkala, když táhne tak je nejlepší takový koníky zaměstnat a přesně jak to tady psali - hrát si jemně v hubě zároveň s pobídkami. Koník se začne věnovat tomu, co se mu děje v hubě, začne udidlo překusovat - začne pěnit a začne si sbalovat hlavičku a to koni dá nákou tu práci. Můžeš to spojit třeba s tím jak sji psala sama, jít domů v kroku, občas udělat ten kroužek, zastavit, znovu do kroku a takhle si sní hrát a to uvidíš, že se ten kůň podřídí a přestane táhnout. Pokud ovšem bude dělat borčus dál, tak to vydrž, hraj si s ní po cestě domů, ale jak tady psali - dej jí na jízdárně ještě do těla. Přechody, couvání atd až uvidíš, že se opravdu unavila. Buď si jistá, že pokud s ní na cestě zpátky budeš přísná, tak za chvíli s ní budeš chodit na volné otěži v klidu domů.