Ahoj diskutující přátelé,
Před nedávnem jsme do stáje přivezli malého hřebečka. Játrový ryzák.. ovšem všude pokrytý šedivými až bílými chloupky.. Nutno podotknout že máti byla pstružák, a táta obyčejný hnědák.
Tvrdím majitelce že vybělí..chudák chtěla tmavého koně což jí podle mě nevyjde :))
Bývalá majitelka nám tvrdila že jeho pravá sestra zůstala takto barevná, ale nechce se mi tomu věřit. Je u nás 2 měsíc a postup barvy mi nepříjde, ale je to tím že ho vidím denně a postup barvy není zase tak rychli.. když druhý valach také přivezený loni původně hnědák, je teď během jednoho roku šiml..
Co myslíte že z něj vykoukne za barvu..? Podle mě bude jako máti..pstružák..
První foto při přivezení,druhé teď a třetí detail ucha
kviddo
napsal(a):
Před nedávnem jsme do stáje přivezli malého hřebečka. Játrový ryzák.. ovšem všude pokrytý šedivými až bílými chloupky.. Nutno podotknout že máti byla pstružák, a táta obyčejný hnědák.
Tvrdím majitelce že vybělí..chudák chtěla tmavého koně což jí podle mě nevyjde :))
Bývalá majitelka nám tvrdila že jeho pravá sestra zůstala takto barevná, ale nechce se mi tomu věřit. Je u nás 2 měsíc a postup barvy mi nepříjde, ale je to tím že ho vidím denně a postup barvy není zase tak rychli.. když druhý valach také přivezený loni původně hnědák, je teď během jednoho roku šiml..
2
kviddo
napsal(a):
Oj, to mi připomíná něco .
Kámoška před lety též koupila slabě prokvetlou tm. ryzku (QH x or 1/1) - otec ryzák, matka šimla. Chtěla tmavého koně; když jsme ji nakládali - říkám jí : a víš, že kupuješ šimlu? - Šimlu né, to nebude šimla... ... just že byla. Už na jaře, když u nás poprvé přelínala to bylo jasné.
.
Tohle zvíře tipuju taky na šimlíka, pokud byla i matka.
kviddo
napsal(a):
Tipuju, že z něj vyleze světlej koník
Kámoška si před lety koupila tříletka, tmavého ryzáka (matka mám pocit tmavá, otec bělouš - ale všichni si mysleli, že už zůstane tmavý). Nebyl na něm tehdy jediný bílý chlup, nepočítáme-li ponožky a lysinu. No jo no, už nějakej ten pátek je bílej, jak jinak
Takhle vypadá dnes - je mu deset:
ellinor
napsal(a):
Tipuju, že z něj vyleze světlej koník
Kámoška si před lety koupila tříletka, tmavého ryzáka (matka mám pocit tmavá, otec bělouš - ale všichni si mysleli, že už zůstane tmavý). Nebyl na něm tehdy jediný bílý chlup, nepočítáme-li ponožky a lysinu. No jo no, už nějakej ten pátek je bílej, jak jinak
Takhle vypadá dnes - je mu deset:
No...nám z tohoto....
kathey
napsal(a):
No...nám z tohoto....
... vylezlo tohle......(4 roky)
Jeho segry se zase narodily jako tmave hnedky a ted prokvitaji...bile nebudou nikdy, ale cim dal prokvetlejsi urcite :-D mozna tenhle bude taky tak....proste budou pribyvat bile chlupy a bude cim dal svetlejsi
kathey
napsal(a):
... vylezlo tohle......(4 roky)
Jeho segry se zase narodily jako tmave hnedky a ted prokvitaji...bile nebudou nikdy, ale cim dal prokvetlejsi urcite :-D mozna tenhle bude taky tak....proste budou pribyvat bile chlupy a bude cim dal svetlejsi
Juj..jeste jsem sem dala nepopsanou fotku....takze fotila Z. Buranova :-)
kathey
napsal(a):
Juj..jeste jsem sem dala nepopsanou fotku....takze fotila Z. Buranova :-)
hehe no tak to tipuju na červenýho bělouše...já mám černýho bělouše, takže mimi byl takový
klawdie
napsal(a):
hehe no tak to tipuju na červenýho bělouše...já mám černýho bělouše, takže mimi byl takový
dva roky
klawdie
napsal(a):
tak to bych si tipla, že bude po tatínkovi, my to měli podbně akorát mama ryzka...
POdle toho, jak je koník probělený, taky tipuji bělouše..dřív nebo později. Moje vybělila celkem brzy, ale někteří vybělí klidně kolem deseti pořádně...do té doby jsou takoví špinaví. Ale fakt bych řekla, že vybělí
Já už ji kupovala s tím, že bude bílá, oba rodiče bílí (za ní maminka) a holčí se narodila sice jako ryzák zrzavý, ale už v téhle době 8-mi měsíců bylo jasné, že bělí.
lucky
napsal(a):
POdle toho, jak je koník probělený, taky tipuji bělouše..dřív nebo později. Moje vybělila celkem brzy, ale někteří vybělí klidně kolem deseti pořádně...do té doby jsou takoví špinaví. Ale fakt bych řekla, že vybělí
Já už ji kupovala s tím, že bude bílá, oba rodiče bílí (za ní maminka) a holčí se narodila sice jako ryzák zrzavý, ale už v téhle době 8-mi měsíců bylo jasné, že bělí.
ale vybělela rychle..během roku svítila
Většinou koně hodně změní barvu po línání. Tipuji, že ten ryzáček na jaře, jak shodí zimní kožich, tak bude o hodně světlejší
ta moje ryzka dnes
lucky
napsal(a):
ale vybělela rychle..během roku svítila
Většinou koně hodně změní barvu po línání. Tipuji, že ten ryzáček na jaře, jak shodí zimní kožich, tak bude o hodně světlejší
ta moje ryzka dnes
No věřím že tohle ji jistě potěšilo
Moc děkuji za podporu
kviddo
napsal(a):
No věřím že tohle ji jistě potěšilo
Moc děkuji za podporu
Ach jo ja chci taky bileho konika
budu vsou ryzku propoustet el pasem (belousem) tatu ma vranika a praveho brachu bileho.Posilam foto, prvni ma kobylka a druha hrebec...co myslite mam nadeji ze to bude casem taky bile??kdyz jste takovi profici...
chema
napsal(a):
Ach jo ja chci taky bileho konika
budu vsou ryzku propoustet el pasem (belousem) tatu ma vranika a praveho brachu bileho.Posilam foto, prvni ma kobylka a druha hrebec...co myslite mam nadeji ze to bude casem taky bile??kdyz jste takovi profici...
el paso z mustangu...tak co myslite
chema
napsal(a):
el paso z mustangu...tak co myslite
Předání bělícího genu je vždy 5o na 5O, stejná je i tvoje šance na šimlíka.
P.S mě z kobyly ryzky a otce šilma naštěstí miminko vyšlo. Budu držet palce
microfon
napsal(a):
Moje 4,5 letá kobyla jako 2 měsíční hříbátko...
janavar
napsal(a):
Moje 4,5 letá kobyla jako 2 měsíční hříbátko...
Tady cca rok a půl
janavar
napsal(a):
Tady cca rok a půl
Tady jako 4 letá se svou kobylkou po Aristo Z ( malá 5 týdnů )
janavar
napsal(a):
Tady jako 4 letá se svou kobylkou po Aristo Z ( malá 5 týdnů )
A tady už malá přelínaná ( 5 měsíců ), určitě bude červená šimla a možná časem úplně vybělí...
janavar
napsal(a):
A tady už malá přelínaná ( 5 měsíců ), určitě bude červená šimla a možná časem úplně vybělí...
No a poslední Ája v zimním kožíšku - 7 měsíců ( je hodně prošedlá, tak jsem zvědavá na jaře )
microfon
napsal(a):
"Předání bělícího genu je vždy 5o na 5O"
Ne vždy. Je minimálně 50 na 50 u bělouše heterozygota ( jednoho z rodičů) až po 100% - pokud je rodič bělouš homozygot. Homozygot pak musel mít oba rodiče vybělující bělouše .