Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.5.2006 09:01

Ahojda, chtěla bych se ještě zeptat, jestli někdo víte o tom, jestli můžou mít koně (hříbata) v hřívě (na stranách) vši. Včera jsem se mazlila s "mou kobylkou" a našla jsem ji no nevím jeslti to jsou vajíčka nebo jen lupy ale spíš to vypadá jak vajíčko než lup :-))), tka se chci zeptat jestli jste se s tím už taky setkali a jak proti tomu bojovat díky

17.5.2006 09:07

dagies napsal(a):
Ahojda, chtěla bych se ještě zeptat, jestli někdo víte o tom, jestli můžou mít koně (hříbata) v hřívě (na stranách) vši. Včera jsem se mazlila s "mou kobylkou" a našla jsem ji no nevím jeslti to jsou vajíčka nebo jen lupy ale spíš to vypadá jak vajíčko než lup :-))), tka se chci zeptat jestli jste se s tím už taky setkali a jak proti tomu bojovat díky

Pokud je to jen v hřívě, tak to budou spíš lupy, vši se u koní rozlezou po celém těle. Lupy stačí vydrbat a umýt. Pokud by to byly opravdu vši, veterinář by dal desinfekci, kterou by se celý kůň umyl a všichni kolegové ze stáda, taky věci a vyšplíchaly by se stáje i výběhy. Totálně zavšiveného koně je dobré před procedurou i ostříhat. Jednou jsme takto na stáji řešili vši, žádná sranda. Ale ten koník, co je dotáhl, byl kompletně zavšivený, vidělat pobíhat vešky v srsti. Pokud vidíš jen bílé kousky a žádné živé, budou to spíš ty lupy.

17.5.2006 09:14

dagies napsal(a):

kdysi jsem to měla na kobyle, nevím jak k tomu přišla, ale zlikvidovala jsem to sprejem na vši , co jsem koupila ve zvěrimexu

17.5.2006 10:29

dagies napsal(a):

Díky vám za rady, no řekla bych že to budou asi lupy, páč nikde to zatím není, ale budu ji studovat pod lupou jestli náhodou :-)))))), to bude docela sranda, voda se jí moc nelíbí, když ji stříkám nohy tak tancuje a kope a...... no fakt sranda :-))))), ale snad se to rokama spraví :-))))

17.5.2006 10:44

dagies napsal(a):
Díky vám za rady, no řekla bych že to budou asi lupy, páč nikde to zatím není, ale budu ji studovat pod lupou jestli náhodou :-)))))), to bude docela sranda, voda se jí moc nelíbí, když ji stříkám nohy tak tancuje a kope a...... no fakt sranda :-))))), ale snad se to rokama spraví :-))))

hnidy poznáš, je to vajíčko přilepené na chlupech, nebo jak to lépe nazvat. A poroste. Kdyby se lupy zvětšovali , tak jsou to hnidy. V každým případě, jak se začne něco hýbat, tak nemeškej a deratizuj. Mojí kobyle to začínalo vždycky od hlavy. Na pastvinu chodí divočáci a ona asi tu hlavu někam strčila. ale 1 - 2 ošetření spreyem a bylo to v pohodě

17.5.2006 10:59

jury napsal(a):
hnidy poznáš, je to vajíčko přilepené na chlupech, nebo jak to lépe nazvat. A poroste. Kdyby se lupy zvětšovali , tak jsou to hnidy. V každým případě, jak se začne něco hýbat, tak nemeškej a deratizuj. Mojí kobyle to začínalo vždycky od hlavy. Na pastvinu chodí divočáci a ona asi tu hlavu někam strčila. ale 1 - 2 ošetření spreyem a bylo to v pohodě

Nezlobse, ale deratizace znamená vyhubení hlodanců.

17.5.2006 11:00

aisek20 napsal(a):
Nezlobse, ale deratizace znamená vyhubení hlodanců.

hlodavců

17.5.2006 11:05

aisek20 napsal(a):
hlodavců

klidně je můžeš přibrat ! Máš pravdu, nějak mě lepší název nenapadl , ale je to kravina

17.5.2006 12:09

jury napsal(a):
klidně je můžeš přibrat ! Máš pravdu, nějak mě lepší název nenapadl , ale je to kravina

No o deratizaci se u nas staraj kočky a někdy i psy

17.5.2006 12:10

jury napsal(a):

uplne postaci zasyp pudrem pro psy a kocky. tusim, ze se jmenuje bolfo nebo tak nejak.

17.5.2006 13:12

dagies napsal(a):

Po zimě se občas objevují tzv. všenky, začínají nejdříve právě v hřívě, příp. mezi žuchvami (zespoda). Zbavit se jich lze buď vhodným opakovaným odčervením (myslím že nejlepší je v injekcích Dectomax) nebo je na to takový smradlavý preparát (aplikuje jej veterinář), který se nalije koníkovi po celé hřívě až na hřbet (ale je to mastné, tak tři dny se nedá jezdit), bohužel nevím, jak se jmenuje, ale veterinář bude toto znát (obdoba Front line pro psy). Tenhle preparát stačí dát jednou a je od potvůrek pokoj. Navíc je mnohem levnější než to opakované odčervení (cca 80 Kč). Všenky se roznášejí kontaktem mezi koňmi, takže když se objeví u jednoho, je dobré odvšivit i ostatní koně. Je to časté ve větších stádech, příp. na hříbárnách, tam, kde se koně střídají. Koníka všenky svědí, takže pokud se koník drbe víc než je zdrávo, asi to všenky budou.

18.5.2006 12:21

dagies napsal(a):

tak jsme včera volali vet, zjistila jsme že to má všude, ona je totiž barevná a v hnědé srsti to nebylo vidět, ale když jsem prohrábla bílou srst tak jsem je našla. VŠI!!!!!! Takže zítra přijede vet a bude koupačka, to bude sranda, to si zase natluče, jak bude vyvádět!!Kope nohama do zeme jak prdlá !!! Ale pak dá vždycky pokoj když zjisti že ji nic nepomůže. Jen doufám že bude zítra trochu svítit sluníčko

Přidejte reakci

Přidat smajlík