Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.3.2010 22:06
andrisek25

XXX.XXX.162.127

zdravim,měla bych dotaz,můžete mi prosím rychle poradit ohledně nakoplé bodcové kosti ? kobylka si ji udajně nakopla s přerostlým kopytem,pote noha natekla.vetr.říkal (majitelce) davat igelit na nohu a do tepla aby se noha rychleji zahojila ale ta se zapařila.chci si kobylku odkoupit ale nevim jak moc ji můžu zatěžovat.jezdim rekreačně ale chtěla bych občas i něco skočit,myslíte že to je možné ? kobylka je již jen voděna na vycházky v kroku,takže neni žádná zátěž.majitele tvrdí že je vše o.k. a ničemu to nevadi.

13.3.2010 22:16
mari

XXX.XXX.93.183

andrisek25 napsal(a):
zdravim,měla bych dotaz,můžete mi prosím rychle poradit ohledně nakoplé bodcové kosti ? kobylka si ji udajně nakopla s přerostlým kopytem,pote noha natekla.vetr.říkal (majitelce) davat igelit na nohu a do tepla aby se noha rychleji zahojila ale ta se zapařila.chci si kobylku odkoupit ale nevim jak moc ji můžu zatěžovat.jezdim rekreačně ale chtěla bych občas i něco skočit,myslíte že to je možné ? kobylka je již jen voděna na vycházky v kroku,takže neni žádná zátěž.majitele tvrdí že je vše o.k. a ničemu to nevadi.

Pokud je to opravdu bodcová kost, většinou to bývá potom jen estetická vada - taková boule různé velikosti ale neměla by se dále zvětšovat. Ale pokud chceš mít jistotu, nechej udělat RTG. Může se stát, že špička kosti může být nějak pohnutá a vadit a způsobovat nepříjemnosti. Taky to může být návní kost - což je poškození okostice, stává se to taky u koní se kterými se začíná pracovat a u mladých koní. Tohle by taky nemělo být nějak vážné, jen to chce pomaleji zatěžovat. Já bych pro klid duše udělala RTG a víš na čem jsi.

14.3.2010 09:24
sessa

XXX.XXX.149.26

mari napsal(a):
Pokud je to opravdu bodcová kost, většinou to bývá potom jen estetická vada - taková boule různé velikosti ale neměla by se dále zvětšovat. Ale pokud chceš mít jistotu, nechej udělat RTG. Může se stát, že špička kosti může být nějak pohnutá a vadit a způsobovat nepříjemnosti. Taky to může být návní kost - což je poškození okostice, stává se to taky u koní se kterými se začíná pracovat a u mladých koní. Tohle by taky nemělo být nějak vážné, jen to chce pomaleji zatěžovat. Já bych pro klid duše udělala RTG a víš na čem jsi.

Nsše kobylka to měla taky a zústala jí estetická vada, ale skáče, nedělá jí to potíže a mazali jsme to mastičkou kterou jsme koupily v lékárně, byla doporučená od veta, jmenuje se IBU-HEPA (je to ibuprofenovo- heparinová mast- působí protizánětlivě a mohlo by se to po ní prochu stratit), naše kobylka měla na nožce hrčku a po mazání touto mastičkou se jí to zmenšilo, ale trochu jí tam hrčkazůstala, jak už jsem psala problémy s tím nemá, je to jen menší estetická vada. Ale každopádně bych taky doporučlila rentgen, může tam kost být někde i uštíplá a dráždit šlachy nebo něco jiného, to by tak dobré nebylo, domluv se z vetem, urcite by to bylo nejlepší, protoze by jste uplne vedeli co kobylce je a vet ti urcite poradi i jak s kobylkou pracovat, atd... .

14.3.2010 13:57
red and white

XXX.XXX.125.26

andrisek25 napsal(a):

Můj valach to má také. Konzultovala jsem to s veterinářem a ten konstatoval že není potřeba věnovat tomu větší pozornost, ale vzhledem k tomu že to má ten můj oř nepříjemně hned pod kloubem a mohlo by to v budoucnu dělat trochu problémy že pokud mám zájem může se to "vyblistrovat" ( nevím zda to píšu správně ) vysvetlil mi že je to rozdráždění tuším jodovou tinkturou a měla by se boulička zmenšit ( dělá se to prý v době klidu koně, když nejezdí protože jakoby vyvolá zase zánětlivé procesy vedoucí k vyhojení ) Zatím jsem to nechala být, nevím zda je dobrý nápad do toho zasahovat, problémy to nedělá žádné, kůň pracuje pod sedlem pravidelně.
Skus se optat na to vyblistrování svého veterináře, a myslím že když se na to podívá, řekne ti zda to je jen estetická vada nebo jestli je to na místě kde by se tomu měla věnovat pozornost.

17.3.2010 20:34
johnt

XXX.XXX.96.12

andrisek25 napsal(a):

U nás je taková zkušenost u dvou koní, kteří s tím měli problém....jeden kulhal, ale neznatelně a po rtg. se zjistilo, že kost je i odštíplá a je nutné provést operaci a odštíplou kost odstranit. Po dvou měsících se na něm mohlo jezdit-majitelka s ním jezdí rekreačně. U druhého koníka se na to nepřišlo včas-nekulhal, ale po rtg se zjistilo, že už je to opouzdřené a vrtat by do toho nemělo smysl. Koník jezdí rekreačně pod sedlem-delší špacíry a lehké skoky a zatím mu to nedělalo problém. Každopádně doporučuji udělat rtg. Většinou je to potom estetická vada, ale i vyjímka potvrzuje pravidlo, že tomu tak nemusí být. JInak tu máme ještě jednoho koníka, kterého čeká tato operace, taky se kopnul a mekulhá...ale kost je odšíplá a musí pryč. Kdyby se to neudělalo, tak hrozí riziko, že kůň může být do dvou let chromý, ale taky nemusí. Je to hop nebo trop a než riskovat, že časem koník může schromnout, tak pro jistotu ta operace. Jedná se o mladého koníka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík