Westernové plemena a jezdci - kochači 134

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.4.2010 21:34
bospor

XXX.XXX.195.231

tak hani povídej co to máš za koníka ukaž ještě nějaký fotky

24.4.2010 21:41
bospor

XXX.XXX.195.231

já byla minulej tejden na dalším veřejňáku a ještě teď se z toho vzpamatovávám:-| děs a hrůza!!

24.4.2010 21:43
bospor

XXX.XXX.195.231

s jedním koněm tam přišla koza a pak se spletla a přidala se k nám:-)

24.4.2010 21:45
bospor

XXX.XXX.195.231

z celých závodů byla nejlepší cesta domů:-) po lese:-)

25.4.2010 07:37
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-)):-)):-))Jééé,ta koza je úžasná,:-):-)to asi Honzík koukal,coo??:-)):-))
Ahoj Zari,kobča pěěkná,máš jí jen samotnou?:-|:-|
:-)My byly s hankou včéra venku,náádherný to bylo,ale já pak večer padla jak zabitá.:-):-)
:-):-)Jela Moruš s Pierotem,tak jsme k Legiškovi pustili Mondíka,no ten se hned začal vysírat,tak Monďásek mu hned dal za vyučenou.:-):-)

25.4.2010 07:38
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-|:-|Ivčí,proč to byl takovej děs a hrůza?:-|Moc lidu tam bylo,koukám.:-)

25.4.2010 07:42
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-):-)Byly jsme se juknout na starého známého,on má takovýdle autíko krásný,Maruška mu myslím říkal,i jsem si mohla do toho pohačat,úžasnýýýý,miluju tyhle starý autíka.:-):-):-)

25.4.2010 07:43
jaruska

XXX.XXX.45.87

25.4.2010 07:44
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-):-)On tady má 2 kobylky,tak na tý jedný,taky haflina,nás holčina kus cesty doprovodila.:-)Mají nááádherný prdele ty hafloši.:-):-)

25.4.2010 07:47
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-)Vyjížděly jsme před třetí a vracely se kolem třičtvrtě na 7.:-):-)

25.4.2010 07:50
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-):-)Jeli jsme i kolem monster trucků.:-):-)

25.4.2010 07:56
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-):-):-)A pak jsme zkusili pustit Pierota s Mondýskem dohromady:-),bylo to suuuper.:-):-):-)

25.4.2010 08:01
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-):-):-)Tak už můžu být naprosto v klidu,že kdyby se k sobě dostali,že už by mu Pierot neublížil,:-)ale Monďas normálně pak chtěl jít do tý svý nudle,:-))přitom ho nikdo nehonil,nic,jen prostě chtěl jít bydlet k sobě domů.:-):-)

25.4.2010 10:51
bospor

XXX.XXX.195.231

tak super, že už jsou v pohodě:-)
na závodech to bylo děsný protože tam byla spousta lidí ale i spousta koní a strašně dlouho všechno trvalo:-( dojeli jsme tam před půl 10 a do půl 11 jsme čekali jen než to začne. pak byl pleasure a pak jsme zas čekali na trail. do 3h!!! skoro nic jsme ani neviděli protože jsme museli čekat kus od jízdárny. horko bylo, muchničky žrali jak o život, nikde kousek stínu ani vody. i když voda by asi byla u rálišů ve statku, jenže já zas nechci courat u někoho, když jsou všichni pryč:-|
ta koza co se k nám přidala se honzovi vůbec nelíbila. on je zná, protože jsme jich měli doma stádo. nejdřív po ní skočil zubama a pak jí chtěl kopnout. ona blbka furt lezla k němu. když se držela z dostřelu, tak si jí nevšímal.
tady na fotce jsme vidět i s kozou:-) http://rehaak.rajce.idnes.cz/Verejny_jezdecky_trening_17.4.2010/#P4170126.jpg

25.4.2010 10:52
bospor

XXX.XXX.195.231

jejda mě se tam vložila i ta fotka:-| to nemělo bejt:-):-):-) je to ta z odkazu

25.4.2010 10:57
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-(:-(Tak to se nedivím,že jste byli otrávený,to je jasný,no,mohli to mít líp zorganizovaný,když se jim přihlásilo tolika lidu.:-):-)

25.4.2010 11:06
bospor

XXX.XXX.195.231

no nevim. ono to asi jinak moc nešlo. bylo asi 25 koní a každou soutěž jich šlo hodně. to asi opravdu nešlo jinak. každopádně já jsem poučená a je mi líp v lese. stejně nechci nikde závodit, tak nevím, proč jsem tam vlastně lezla:-|

25.4.2010 11:11
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-):-)No já myslela jako právě ty podmínky pro ty čekající koně,měl by tam být nachystaný sud s vodou,nějákej stín a občerstvení pro lidi.:-):-)

25.4.2010 11:18
bospor

XXX.XXX.195.231

pro lidi bylo. hned dva stánky. my měli svačinu sebou v brašnách. ostatní si to chválili ale my byli spíš nasr... jsme zvyklí na čekání z dostihů, jenže v chuchli bylo zázemí. boxy, voda hospoda. a hlavně jasně daný časy, takže jsme věděli co se bude dít a kdy. mohli jsme se podle toho zařídit.

25.4.2010 13:19
andmac

XXX.XXX.114.96

Ahoj holky, tak jsme to včera úspěšně zvládli a teď už nám v ohradě řehtají konící dva :-)

25.4.2010 13:23
andmac

XXX.XXX.114.96

Klucise rychle skamarádili, párkrát na sebe zkvičeli a bez nějakých kopanců byli za chvíli jak nerozlučná dvojka :-)

25.4.2010 13:26
andmac

XXX.XXX.114.96

a spolu taky hned vyzkoušeli nové boxíky a pořádně se nám pletli, při jejich nastýlání :-))

25.4.2010 13:28
andmac

XXX.XXX.114.96

25.4.2010 13:31
andmac

XXX.XXX.114.96

boxíky prolezli několikrát ze všech stran

25.4.2010 13:38
andmac

XXX.XXX.114.96

25.4.2010 14:32
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-(:-(Ivčí,mě by to taky štvalo,když by tam nebylo vybudováno to záákladní pro koně,ta voda je v každém počasí dost nutností a když si to člověk má někde honit sám,tak je to fakt na prd.:-(:-(
:-):-):-)Jééééééé,Andrééj,ten je kráááásnej:-),no to je príííma,že se klucí skamarádili:-),to je bomba:-),Míša už má kámoše,to jsem fakt moc ráda.:-):-):-)Tak moc gratuluju k novému přírůstku do stáda a přeju,ať Vám dělá jen a jen radost.:-):-):-)A prdel má kráásnou už teď!!!!!:-):-):-)

25.4.2010 15:09
zari

XXX.XXX.8.200

Kobču Haflingeru mám zatím samotnou, je jí 10 let.
No prostě, co budu komu vyprávět, když koník byl můj nesplněný sen od dětství...

Mám k tomu všem chov koz, takže kobuška sama není. Možná do budoucna budu uvažovat o kamarádce - buď zase Haflingeru nebo Welsh coba.
Western jezdím rekreačně, jde mi především o uvolněnou jízdu a pohodlí pro mě a kobylku. Proto jsem se rozhodla nechat si ušít sedlo na míru od sedláře. Drahý to je, ale když připočítám fakt, že to je věc bezpečnější a kvalitnější a hlavně namíru na koňská záda. Šil nám to Renek Folvarčný z Ostravy - Tokalasha western saddlery :-). Je to kus poctivé práce.
Je těžké na kulatého Haflinga s krátkou prohnutou zádí bez kohoutku sehnat přesně pasující western. Cliff wade je pro tyhle koně poměrně dobrá padnoucí alternativa.

Po operaci jsem teď nepojízdná, ale těším se, až osedlám a v některý pěkný den zas podniknu delší vyjížďku na Kozákov, okolí tady máme pro vandry jak vyšité - lesy, louky, polní cesty...a kopce. Nááádhera.

Chtěla bych se zeptat, kobča se bojí vody. Jak ji mám naučit, aby mě bezproblému přešla přes mělký potok či strouhu? Je fakt, že dřív se děsně bála i kaluží a dneska už není problém. Zvládáme přechody i přes úzké traktorové pneumatiky i přes plachtu, ale přes ten potok, ani ránu... už i na PET lahve si krapet zvykla i na šustění igelitky. Po silnici jsme dřív měly velký problém a i to už poměrně zvládá. Máte nějaký tip krom trpělivosti?:-):-)

Hanka

25.4.2010 16:00
remonek

XXX.XXX.82.124

ahojec holky kochačky, tak se v rychlosti ozvu. Jo a taky výtám novou osůbku.
V pátek jsme se Sobistou překonali naši první překážku na louce :-)), průběh byl poněkud vtipnej se mi pořád vyhejbal, tak jsem nastolila praktickou ukázku, nejdřív jsem skákala já a pak on no a pak už to bylo ok, ale oba jsme se u toho celkem zapotili :-) fotky jsou jen z telefonu, tak je v pondělí v práci stáhnu a hodim je sem, ale nečekejte žádný mistrovský výkony :-). Dneska je uplně luxusní počasí, tak jsem se dala do navážení písku Sobíkovi před stáj, to tam po zimě měl už nějaký vydupadý no a nějako mi to moje stoletý kolečko nevydrželo :-(:-(, tak se v tejdnu nejspíš vydám pro nový. Navečer nás ještě čeká vyjížďka s kámoškou tak snad už nebude takový vedro.
Bospor to s tou vodou to by mě taky docela štvalo, tam aspoň mohli dát nějaký ten sud.

A co tu haflošku zkusit vzít přez vodu s koníkem co to dává v pohodě, by zjistila,že jí to nic neudělá a pak už by jí to nevadilo.

25.4.2010 16:17
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-):-):-)Jojo,Šárina radí dobře:-),nejlepší je,když zkusíš sehnat někoho,komu chodí koník do vody pěkně,a za něj se zařadit a projít to v klídku několikrát,a když nemáš nikoho takového,tak je dobrý to pořešit v kruhovce,nemyslím tam vyrobit vodní nádrž,:-)ale naučit koníka,aby na Tvoje ukázání směru šel.:-):-)Zase doporučuju absolvovat kurzík:-),pokud nevíš,o co gou,takhle po netu se to špatně vysvětluje.:-|
Šáríí,tak to se těšíím na fotičky,takys mu to mušela ukázat,viď,jak se skáče:-),hihi....:-):-):-)No to víííš,on to Sobista přes zimu zapomněěěěl.:-):-):-)

25.4.2010 16:22
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-):-):-)Kozenky jsou úžasný,to je nějáký plémě,Haní?:-):-)

25.4.2010 16:25
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-):-)Už zase ten osásek vláčí po zemi,budu mušet zase amputovat.:-)

25.4.2010 16:37
remonek

XXX.XXX.82.124

ježiš teď jsem to po sobě četla, prej výtám :-):-):-)

25.4.2010 17:48
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-):-)Šárí,jsme lidi,občas se spleteme všicí,to neřeš.:-):-)

25.4.2010 18:41
helu

XXX.XXX.189.70

Ahoj holky, dlouho jsem tady nebyla a takové změny. Hurá žlutá prdelka už je doma. Gratuluji k novému přírůstku.
Teda já je miluju ty blondáky. Pořád budujeme a jezdíme tak nestíhám vůbec sem.

25.4.2010 18:43
helu

XXX.XXX.189.70

Pořád fofrujem a koně jsou štastný z těch zelených plání.

25.4.2010 23:21
lucky

XXX.XXX.133.26

Táááák ..něděle večer a konečně mohu sednout a něco napsat..i když už jsem celekem unavená a mrtvá.

Tak včerejší akce se vydařila.:-) Sraz byl v 10 hodin u přehrady v Bašce. Před 9 jsem šla čistit Usu..přejela jsem ji vyprašovákem a bylo to...za minutku koník čistý:-) ....za celý den se mě snad 20 lidí ptalo jak dlouho jsem ji drhla a v čem jsem ji prala, že je tak bílá a čistá, že není možné, aby byl normálně kůň tak čistý...no tož jsem řekla, že ráno minutka kartáčem a je to :-):-):-)..lidi nějak nechápali(je fakt, že tam svítila jak baterka:-))...no tak fakt nám štěstí, že holčí je čistotná, no... :-):-)

Ovšem ráno na mě koukala jak na mentálně zaostalou, že přece ona se po snídani opéká za stájí a hodlá si brzy hajnout a spinkat, ne?...a já ji táhnu z výběhu a beru sedlo???..si dělám prdel, neee??? :-):-)

Takže jsem osedlala línou uň a táhla na hřiště chvíli pást, než dorazila Kristýna s Linetkou a jely jsme kolem řeky do Bašky...krok na zdechlé uň, tlačila jsem ji do klusu co jsem mohla, chvíli jsme i cválali a to bylo neustálé přecházení zpět do klusu s výrazem ospalého oře, co chce zpět domů...rozhodně ne jet kdesi do pryč... :-)..já vím, mám to zvíře rozmazlené..no co...ona je zvyklá si po snídani dát šlofíka :-):-)

V Bašce jsme potkali známého na jednobarevném appa valáškovi, tak jsme to vzaly s ním klusem..po pár metrech nám ujížděl valášek klusem, před námi Linča a Usa se vlekla jak pleasurák pomalým klusem s totální ignorací ...zase na druhé straně to bylo pohodlné po ránu se jen tak pomalounku houpat klusem .

No vyjeli jsme k přehradě a tam koooní a kočárůůů !! Usa teda aspoň hodila bobana uprostřed, protože zapracovaly nervy jak viděla tolik lidu a koní a ranní pohyb:-):-):-), ale jinak koukala....no jooo..koně..a co jako? ...šla se pást. Klídek a pohodička už. S nikým se moc bavit nechtěla, zato Linča dělala kravál a nervičkami byla zpocená. Usu znervoznělo akorát po půl hodině pasení pak rovnání spřežení před námi v řadě..ale byla to nádhera...haflingové, chlaďasi...úžasní!!! Poníci co by to natřeli všem najednou..ti byli boží..jeden černý a druhý bílý s puntíky jak appa..velikosti asi jak Čipo...úchvatní. Bryčky jely pak okruh po cestách přes několik dědin a my v sedlech jsme nasedli a jeli před lesy a kopcovité pole do Skalice na jízdárnu. Usa byla strašně moc hodná, cestou nám někteří i popadali, ale Usa zachovávala klid a dokonce část vyjíďky jela vedle tinkerského hřebce Base, který je fakt úžasný a hřebčil akorát, když se chuděra Usa už zastavila a musela čůrat:-). Ale jinak byl Basík šikovný a vypadal, že cestou spíše spí, než by koukal po kobyle:-)

No zkrátím to....na jízdárně pak Usa nakonec zvládla vázání a stání mezi hromadou koní, příjezd kočárů už ji ani nezajímal a domů jsme jely s kamarádkou ještě do Janovic se kouknout na super poníčky a miníky..bohužel mám fotky v mobilu a nějak se mi nedaří je stáhnout..nevím proč to nejde :-|. Ale z těch mrňousů jsem byla unešená a minikobylka roční menší než náš pes mě dostala (zato Usa byla zděšná..ovce to není...koza to není ..asi je to kůň, ale vypadá faakt podezřele:-))Domů jsme pak jely s Kristýnou ještě kus a od 9 ráno jsem se vrátila domů v 5.

Ale den to byl super a Usa mě moc mile překvapila, protože se chovala vzorně, měla jsem obavy jak bude reagovat na tolik koní a navíc kolikrát se nám stalo, že šílenci proletěli kolem a Usa sebou třeba jen cukla, ale šla v klídečku dál jak jsem chtěla. Bez problémů jsme si doklusali nebo docválali koně a jiní měli velké problémy, my vůbec.

Tak to byla sobota a teď ta třešnička..to tajemství, o kterém jsem mluvila , ale neřekla..tak už můžu!!!

Usinka má nového kamaráda!!!!:-):-):-):-):-):-)

Kamarádka už nějakou dobu uvažovala o poníkovi. Mají krásný velký pozemek a prostě se naskytl super poníček na prodej (s majitelkou se ještě znám)a tak jsem pomáhala teď stavět ohradu, v pátek jsem ještě do večera s Usou pomáhala stavět přístřešek,. Usa s námi chodila jako "pomocný dozor":-) pro prkna atd. a koukala jak to stavíme. Do měsíce ještě bude hezká stáj, ale ta se nestihla, jsou základy a materiál, ale jelikož pořád pršelo, tak se to nestihlo v termínu postavit, tak je zatím velký přístřešek a poníkovi to vadit nebude. Neohradili jsme celý pozemek, možná se udělá ještě jedna ohrada za tím a když bude v létě třeba vypaseno, tak se to propojí, ale aby se koně zbytečně nepřežírali.
jinak to mám 600 metrů od baráku, takže blíže bež byl Čipo s Linčou. Poníka mají samotného, ale původní majitelka měla podmínku, že nebude sám a ani nechtějí aby byl sám..to by ho nekupovali, takže se hned počítalo s kamarádkou a Usa tam může být na pastvě s poníkem od rána do večera. Dneska se Benda přivezl, je to 10 letý valášek, co jezdil i na westernové závody, na děti je fantastický, je děsně hodný, mazlík, no boží. Usa zatím neví co si o něm myslet, trochu mu zadní ukazuje, aby k ní moc nechodil, ale během dne už nebyli každý na druhé straně pastviny, ale dva metry od sebe. Zatím se ani nečuchali, Usa se ho trochu bojí, ale myslím, že když uvidí, že ji malý ublížit nechce, tak se skamarádí.navíc budou dva, tak se dají dokupy určitě. Benda za ní plakal trochu jak jsme odcházeli, ale určitě si zvykne v novém domově a na novou kamarádku:-)

25.4.2010 23:26
lucky

XXX.XXX.133.26

jo..mimochodem...tady je pár fotek ze soboty..... Usa tam vypad jak žirafa, protože zrovna šplhala na hráz...u té vody se ji moc nelíbilo:-)

http://irskytinker.rajce.idnes.cz/2010-04-24_6.rocnik_vyjizdky_v_Bryckach_a_v_sedle,_Baska/#album

tak představuji Bendíka

25.4.2010 23:34
lucky

XXX.XXX.133.26

tady běželi oba se na něco podívat:-)

25.4.2010 23:38
lucky

XXX.XXX.133.26

takový je přístřešek..mají tam vodičku a dost prostoru kde se schovat před deštěm

25.4.2010 23:49
lucky

XXX.XXX.133.26

26.4.2010 06:24
remonek

XXX.XXX.162.107

Lucky tak to je dobře,že má Usa novýho kámoše, ta jeho poslední fotka nemá chybu a pastvinu mají krásnou :-)
My včera navečer ještě jeli pocourat ven, no kluci se spolu proběhli po loukách a my dokonce v lese přeskočili spadlej strom. Jsem si říkala smrádě jedno Sobí na louce překážku skákat to ne, ale v lese to vzal jak profík :-)).
Ještě sem hodím pár fotek z pátečního hopsání na louce :-)

26.4.2010 06:25
remonek

XXX.XXX.162.107

je to sice z telefonu,ale aspoň něco :-)
obhlížíme terén :-)

26.4.2010 06:26
remonek

XXX.XXX.162.107

26.4.2010 06:27
remonek

XXX.XXX.162.107

26.4.2010 06:28
remonek

XXX.XXX.162.107

26.4.2010 06:30
remonek

XXX.XXX.162.107

tak a jedna z boku, ale na mě moc nekoukat :-)):-|

26.4.2010 11:41
lucky

XXX.XXX.133.26

Sranda fotky :-)...měla by jsi mu vysvětlovat jako předskokan :-)

hele..jukněte tady...na videu uvidíte i Usu jak čučela na kočáry..tohle ještě neviděla

http://fm.denik.cz/zpravy_region/jarni-jizde-brycek-kolem-basky-vyslo-p20100424.html

26.4.2010 11:50
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-):-)Nazdááár,jůůů,tééda,Lucí,nááádherná reportáž,mám radost,že to Usidlo tak krásně zvládlo ty kočáry a ten rej okolo:-),a největší radost mám z ponííííčkáá:-),hurááááááááááááá:-),a máš svatej klid,hele,dobře jste to s kámoškou vymyslely!!!!:-):-):-)
:-):-)Šárí,náhodou jsi dobrá,že skáčeš:-),to já se fakt bojim,:-|nechtělo by se mi spadnout ani z malý Moruše.:-):-)
:-)My byly chvilku pást,Moruš žrala,až se jí dělaly boule za ušima.:-)

26.4.2010 11:58
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-):-)Videjko je hééézkýý,no jo,to by asi zírali všicí koně,páč ty nepogumovaný kočáry,to je fakt rachot,:-)ale ty hafloší spřežení jsou náádhernýý!!!:-):-)
:-):-)Tady už se Moruš dožírá travičkou v naší ulici,jinak jsme byly pást asi půl kiláku od baráku.:-)

26.4.2010 12:00
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-):-)Tady už odemykám vrata domů a ukecávám madam:-)),aby se laskavě odebrala k domovu taky.:-)

26.4.2010 12:01
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-)):-):-)Po delším přemlouvání se tedy pohnula.:-)):-):-)

26.4.2010 12:01
remonek

XXX.XXX.162.107

No teda to byl docela dobrej mumraj koní a všeho okolo, hehe Usa tam fakt svítí jak žárovka :-) no vidíš a na stromě jste neseděli :-)
My jsme zase včera potkali docela hlučnou motokrku,tak ve mě byla malá dušička a Sobisťák se zastavil ( mám ho tak naučenýho,že když za náma jede auto,tak zastavíme a necháme ho přejet) jen se na mě podíval ježiš co se bábo bojíš a pak šel v klidu dál:-)
Jaruš to víš, jim přez zimu tráva chyběla Sobista se na ni vrhnul jako by tejden nežral :-))

26.4.2010 12:05
lucky

XXX.XXX.133.26

Byla jsem tam Usu dát...chtěla jsem dřív, ale moje uň chrápala ve stáji jako mrtvola po snídani..já z ní fakt umřu jednou. Tak jsem česala Fabbyho a jak se probrala, přejela jsem ji kartáčem a šli jsme všichni za Bendou.

Babička a holky byly venku, od rána se s ním zabývali, protože Benda prý strašně tesknil, celou noc plakal a pořád stojí u ohrady a kouká do místa, kde Usa zmizela v olšině. Dokonce se prý snažil večer probourat ohradu, tak ji naštípnul, ale nic se nestalo. Je to pochopitelné, poznal novou kamarádku, byl nyní nějaký měsíc už úplně sám, protože ostatní koně už si odvezli a Benda byl poslední...proto se spěchalo,aby šel tady co nejdříve. No a včera chudáček přišel do nového prostředí, poznal novou kámošku a ta mu večer odešla, tak chvíli asi bude trvat, než si zvykne na to, že ona se ráno zase vrací. Jak nás viděl, tak nadšeně pískal jak pískle a vítal Usinku. Otvírala jsem ohradu a chtěl za námi ven, tak jsem ho vtlačila dovnitř a Usa prolítla na vodítku dovnitř a znervozněla, protože najednou byla v rohu ohrady u plotu zakotvená, držená na vodítku a Benda vedle ní, tak mrskala ocasem a měla strach, aby ji nááhodou nechtěl zkopat (tohodle se děsně bojí od toho jak ji zrasovala v rohu Linča). Ale uklidnila jsem ji, schválně jsem ji nepouštěla, až se s Bendou očichali, stála už pak klidná, Bendík vedle ní a pak jsem ji teprve vypustila, tak odcválala a Benda za ní cupital. Pak chvíli po výběhu chodili i s Fabbym a Darésem, holky vodily Bendíka za ohlávku a moji psi byli nejdříve nedůvěřiví, jestli je nebude honit, ale oni nejsou o moc menší než on, takže se očichávali a chodili tam všichni..bylo to krásné...bílý arab, rezavý poník a dva velcí černí fundláci:-)..no a mezi nimi se motaly dvě pětileté holčiny a všichni spolu krásně si rozuměli :-)

Jinak já jsem taky moc ráda, že to Usa zvládla, fakt mě moc překvapila tou akcí a celým chováním.

Tak co Jaruš?..Už je teda necháváš všechny pohromadě? Pierot teda montyho přijal už jo?

26.4.2010 12:17
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-):-)Noo,ten Bendík bude brečet,ale je to jen o párkrát,než na to přijde,že každej den Usinu ráno zase uvidí.:-):-):-)
:-)No jo,Lucí,pouštím ho mezi ně,ale víš,co udělal dneska?já ho k nim pustila a on se otočil a zůstal stát čelem k tý svý nudli zase,tak jsem ho tam zase pustila,on není žádnej závislák taky,jemu stačí,když na koně vidí a má rád to svoje klidný pastevní místečko.:-):-)

26.4.2010 12:23
lucky

XXX.XXX.133.26

Sobista je šikulka... Usa je na motorky zvyklá, tady jich jezdí dost těch terénních a posledně jsme jely kolem pískovny a lítalo to tam..občas pak nějaká profrčela dva metry vedle nás olšinou a s Usou to ani nehlo. Ona už to neřeší.

Moruš je dobrá místní sekaška ne? Obec by ji měla platit :-)

no jo, na stromě jsme neskončíly, fakt byla šikovná. Když ji něco znervoznělo, tak se lala rychle dokupy..jo a žárovna, no to ona fakt je :-)

26.4.2010 12:31
lucky

XXX.XXX.133.26

No to je jak Usa..ta to taky neřeší...hlavně že má klid a kde se pást:-)

26.4.2010 12:42
remonek

XXX.XXX.162.107

Taky si myslím,že ponďa si na to zvykne,že Usa přijde a zas odejte, taky jsme to tak měli a teď to kluci vůbec neřeší jestli jeden někam jde a druhý ne. Ale je to mazecký Usa a malej úň :-).
My se v sobotu byli s Alešem projet na moto a v Mimoni měli stádo snad 20 minikoníků, no já z toho byla hotová, bych je nejradši všecky dotáhla domů :-))

26.4.2010 12:51
lucky

XXX.XXX.133.26

Jjj, jsou fantastičtí, jsem z nich nemocná. Jak jsme byli u té kamarádky se podívat na mini..no boží. ta rožní kobylka byl mrňavá..no menší než moji psi!

26.4.2010 13:52
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-)):-))Noo,snaží se,holka:-),a obec se na nás vyprdne.:-):-)
Teď tady docela dost hustě začalo lejt,tak jsem hlídala Monďáska,no byl schovanej,ale jenom tak,aby mu nepršelo na hlavu,jinak prdel měl venku a větší část těla taky,tak jsem ho vzala na vodítko a ukázala jsem mu,kterak se do přístřešku schovati a nezmoknouti.:-):-)Byl moc hodnej,na to,že to do tý střechy docela bušilo,tak stál a koukal.:-):-):-)

26.4.2010 13:54
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-)):-)):-)Lucííí,ty fotky ttoho rozevlátýho poníčka jsou booooooožííí.:-):-):-)
:-))Pierot je celou dobu,co leje,schovanej v přístřešku,aby nááhodou na něj nespadla kapka,ale jen co přestane pršet,tak je na tý zemi úplně první.:-)):-))

26.4.2010 13:56
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-)):-))Pak se vyválel i Legišek a začal lítat jako torpédo.:-):-)

26.4.2010 13:58
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-)):-))Monďásek tu šílenou aktivitu jen pozoruje.:-):-)

26.4.2010 14:38
lucky

XXX.XXX.133.26

Pááni, jak vidím toho světlého Pierota jak se vyvaluje na zemi, tak jsem všemi deseti věčná za to moje žvíže čistotné !!!:-|..ale náhodou..ráno byla vyválená v hoblinách, měla je totálně všude. Ale venku ji to naštěstí nenapadne:-):-)

tak pršelo, jo? Tady je krásně, svítí sluníčko. I když od poledního sem tam nějaký ten mráček je na obloze, už není tak vymeteno...

Evča pořád nedvá vědět co Wiči..jsem faaakt zvědavá co to bude. už přenáší dost dlouho!

26.4.2010 14:48
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-)):-))Jéžííš,to je kráásnej bobek.:-):-):-)
:-)Lucí,on se taky neválel v bahně,když jsme si ho koupili,jen ve slámě,ale Feldonek ho to rychle naučil.:-):-)
:-):-)včéra tu byl doktor očkovat ten modrej jazyk kozám a povídá-na té schůzi,jak byla ohledně těch dotací,byl někdo s koněm,nebyla jste to vy???:-):-)Já řku-nééééééééééééé,já nééééé.:-):-):-)A on povídá,jen nekecejte,a prý si Vás tam fotili,jak tam kobyla stála mezi autama,měla jste,když jste tam přijela a bylo úvaziště plné aut,rozrazit dvéře u báru,vytáhnout kolty a říct-hele,Jimmmy,jestli si nepřeparkuješ to auto,tak ...A prostřílet tam do stropu aspoň 10 dir jako varování,:-)pak sfouknout prach z koltů a tiše odejít,ti prej by koukali.:-):-):-)to jsme se tak nasmáli,ta představa....:-):-):-) :-):-):-)

26.4.2010 15:01
lucky

XXX.XXX.133.26

:-):-):-):-):-):-):-):-):-)

26.4.2010 15:52
lerry

XXX.XXX.217.215

Teda ohrada se vám povedla fakt luxusní Lucky, můžu se zeptat, jak daleko jste dávali ty kůly od sebe? Ty desky, to jsou krajinky? Sundávali jste z kůlů kůru?
Sbírám teď informace, dovezli jsme akátové kůly tak řeším, jestli tu kůru dávat dolu nebo ne. :-|

Jaruško, jak velkou máte tu ohradu, že tam máte pořát tak akorát trávy (alespň se mi to tak zdá z fotek)? Naši 2 kluci mají plácek u boxu vcelku malý, takže už je to holá hlína, předloni na podzim jsme jim zaseli navíc pastevní směs na 1ha, aby mohli samoobslužně papkat a my nemuseli jezdit sekat zelenou, ale kovář mne strašil, že hodně žrádla není pro malé koně ideální kvůli schvácení atd. Tak nevím, jestli jim to nějak rozdělovat, aby se nažrali, ale nepřežrali... :-|

26.4.2010 16:22
lucky

XXX.XXX.133.26

Nesundávali jsme kůru a ty hezky jsou klasika okory. my máme možnost to pak zvětšit, uvidí se jak to koně budou vypásat, kdyžtak se udělá vedle druhá ohrada a pak se dají pryč dvě prkna a koně to budou mít prchozí a kdyby hodně pršelo a tráva hodně poskočila, tak se to zase zahradí, aby nepukli... :-)

26.4.2010 22:26
lerry

XXX.XXX.217.215

Hmm, tak to máte dobře vymyšleno.
Já právě řeším, jestli tam natáhnou pásku...nebo lanko...nebo nějaká ta prkna.... ale 1000metrů prken, to by asi vyšlo dráž jak ta elektrika.

26.4.2010 22:37
lucky

XXX.XXX.133.26

No..tady byl hlavně problém ten, že Usu udrží cokoliv...klidně ohrada z nitě, ani v tom nemusí být elektrika, ale Benda ohradník zrovna extra nerespektuje:-)

27.4.2010 06:15
remonek

XXX.XXX.162.107

Ahojec holky, tak a máme to se Sobistou tady. Včera jsem ho viděla jak si zase začíní drbat hřívu o ohradu, jak byla zima tak dal pokoj, ale jakmile se oteplilo,tak už zas drbe. Přitom mu hřívu každý den pročesávám a snažím se udržovat v čistotě. Nevíte náhodou jak tomu zabránit, nějaký repelet, kouzelný roztok nebo tak něco? Se děsím toho,že zas budeme na hlavě mít pár chlupů :-(

27.4.2010 07:35
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-):-)Máme ohradu 1,20 hektaru,v tý dvacítce je Monďas,sice se tam koníci pasou,ale pořád přikrmuju seno,není to,že by se tam najedli a nemusel jim člověk nic dát,ale zase na druhou stranu je to dobrý,že u nás schvácení rozhodně nehrozí.:-):-)Stačej to ždíbat,že to nenaroste do výšky víc jak 3 cenťáky.:-|
Šárí,může to být mušák a nebo zkontrolovat,jestli nemá v srsti nějáký breberky.:-)

27.4.2010 08:13
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-):-)Lucí,to je super,že se dá ta ohrada tak štelovat:-),a suuper přístřešek:-),tam u koz nebyl žádnej,nebo jooo????:-|:-|

27.4.2010 08:15
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-)):-))Monďas má tu ofinu jak Pierot,pět chlupů,:-):-)to je vždycky rozdíl,když uzdím Moruš a nebo když jsem pomáhala Jarče poprvé uzdit Monďase.:-):-)

27.4.2010 09:04
lucky

XXX.XXX.133.26

Nebyl.když pršelo, museli zaparkovat pod stromy u lesa a nic moc... Přístřešek měla jen Betty u stáje.

no nic..valím s Usou za Bendou:-). K večeru snad stihnu pod sedlo.

27.4.2010 09:22
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-):-)No val,val,já vím,že Benda už číhá,kde ta bílá kámoška vězí takovou dobu.:-):-):-)
:-(:-(Týý jo,dneska je tam kosa,:-(a já jsem nějáká přinachcípaná.:-(

27.4.2010 09:47
andmac

XXX.XXX.251.246

Ahoj holky, vy tu teda jedete :-))
Šári, tak koukám, že jsme na tom asi podobně. Míša se taky začíná drbat, pozoruju to tak dva tři týdny. Loni si vydřel část hřívy, ale až na podzim. Koupila jsem nějaký přípravek od leovetu, s močovinou, ale snesl ho tak dvakrát, potom jak ho ucítil, tak nebyl k udržení. Pak jsem zkoušela mu to párkrát vydenzifikovat slabým roztokem betadiny, což už snesl. Letos se chystám ho pořádně vykoupat. Přemýšlela jsem jestli není mušák, ale to by si dřel i ocas, ne?
Jinak včera mě chlapci zas dostali. Když jsem jim večer nesla vodu, tak jsem zjistila, že mají vědro vylité, tak jsem jim tam blbec aspoň dolila ten jeden kýbl, aby neměli žížu a malej mi hned ukázal jaká sranda je kopýtkem kýbl zvrhnout a hrát s ním pak fotbal. Detail je, že vodu jim nosím cca 150 m v ruce do kopce, takže jsem ráda, že to s jedním kýblem vyfuním. Pak se předvedl pro změnu velkej, kterej mi ukázal jak šikovně si umí otevřít dvířka do seníku - máme zatím jen takovou tu kulatou zástrčku, takže na to přišel rychle a my do večera přivazovali vědro a vymýšleli jak zabezpečit zavírání :-)
Jinak mladej se už pěkně rozkoukává a začíná zkoušet co mu projde. Večer zkoušel i ohradník. Jak se pásl tak pořád popocházel dál a dál a my jen nevěřícně kroutili hlavou, že jaktože ho to neprobíjí, když má pásku na hřívě, že nám to asi nefunguje... No stačil další krok a Lexa vyletěl jak čertík z krabičky, tak už to snad bude chápat.
Kluci pořád korzujou z dolního výběhu nahoru k boxům a malej následuje velkýho a nedejbože, když mu trochu pouteče, to ho pak dohání i cvalem. Občas spolu poklusávají podél ohrady, ale o to víc je vidět, jak Míša na tu přední levou pajdá, gelapony asi nezabírá :-(

27.4.2010 10:23
remonek

XXX.XXX.162.107

No vidíš jak se kluci nakonec zkamarádili bez bojů a šrámů :-). No mě začal Sobista drbat teprve loni, z naší dlouhý hřívy zůstalo pár krátkejch chlupů, tak mi na to vet přivezl takovej tekutej smradlák, vypadá to jak mlíko a děsně to smrdí, ale to nám dal až někdy na podzim myslím, ale jak píšeš ty,tak Sobista to párkrát vydrřel a pak byl k neudržení,takže to byl vždycky boj. Já jsem ho přistihla včera jak se drbal o ohradu, tak se na to dneska musím podívat. Ale vet mi právě loni říkal, že ty mušky jsou snad rok od roku jedovatější,že má plno koní co se nikdy nedrbali a teprv teď začali.

27.4.2010 10:40
andmac

XXX.XXX.251.246

Takže nás čeká asi pěkné léto. Já ho právě viděla cca před dvěma týdny jak se drbe o strom a včera iž to zkoušel o nové boxy- tak aspoň prošly zatěžkávací zkouškou. On má právě i na krku schované pod hřívou část srsti trvale kratší, jakoby tam kdysi měl vylisanou plešku, kdo ví. Každopádně teď odčervím a budu ho sledovat, zda se to zlepší. Pak asi začneme zas vymývat, ale nějaké speciální vodičky asi nechám doma.

27.4.2010 10:43
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-)):-))Andrej,se mi líbí,jak píšeš,že malej následuje velkýho:-),já bych řekla,že jsou tak stejně velcí,nebo se mýlím?No a to je Lexa ještě miminko,:-)ten bude o pořádnej kus větší,než Míša.:-)
:-(To mě mrzí ta Míšova nožka,ale asi už se s tím hold nebude dát dělat nic....:-|Zase po nějáké době to třeba přestane bolet,to může zlobit teď,jak se furt mění počasí...:-(

27.4.2010 10:44
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-)):-))Noo,to víš,novej koník,to bude chvilku trvat,než to všecko vychytáte,co on dělá a co se učej jeden od druhýho.:-)

27.4.2010 11:13
andmac

XXX.XXX.251.246

Právě, je to pro něj všechno nové a navíc je to pořád mímo, i když se všichni děsí, když se na něj jdou podívat - že jsem říkala, že to bude hříbě a on už je tak velikej :-)
Výškově jsou si hodně podobní, Lexa je dost nohatý a Míšovi nad ním přečuhuje hlavně kohoutek, který má oproti němu výrazný. Večer stáhnu z foťáku nové fotky, kde stojí vedle sebe. Jinak je sranda je pozorovat když běžej, Míša má delší krok, kdežto malej dělá rychle hodně kratších kroků, aby mu stačil. Ale i když není zvyklý na lidi, tak je neuvěřitelně zvědavej a včera už se nám povedlo ho podrbat i na krku, nenutím ho. Když chce tak přijde sám, když ne tak ho nechám. Zatím snese člověka jen zepředu, při ukročení do boku couvá nebo prchá, na to má nárok. Teď ho stejně čekají min 2 roky jen flákání po pastvě. časem ho jen chci naučit, aby si nechal všude sáhnout zvednout nožky, víc není potřeba.
S Míšou uvidíme, ale už se začínám smiřovat s představou, že pod sedlo nepůjde. Třeba se to ještě zlepší, zkusím po gelapony ještě alavis a až bude stabilnější počasí tak to třeba taky udělá svoje. Je pravda, že teď bych stejně kluky nemohla rozdělit (brát ven jen Míšu).

27.4.2010 11:30
lucky

XXX.XXX.133.26

Ten Alavis prý je dobrý, tak ho pak můžeš vyzkoušet.
Na fotky jsem taky zvědavá..určitě nám tady něco dej na juknutí!!!

27.4.2010 11:38
proxima

XXX.XXX.104.193

Ahojky,
tak já se jen hlásím že Wiči na nás zatím prdí z vysoka..
Možná čeká na ty čarodějnice:-))Zatím nemá žádné příznaky,ale malej jí kope fest...:-))

Ponclík je pěkný Lucko,tak doufám že mu ještě pořídí kámoše brzo..A myslím že stáj je uplně zbytečná,když má takový přístřešek,poncly spí na sněhu..:-)

27.4.2010 11:42
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-):-)No já si to myslím taky,Eví,že budete mít malýho Wičáka na čarodějnice.:-):-)To by byla pecka,co,aby synek měl narozky jako mamča.:-):-)
:-|Noo,člověčw,naše Kačenka byla na mrazu taky v pohodě,ale jak pršelo,tak se normálně schovat šla,ono jim to pak vadí,když jim to péršá na hlavu,tak když můžou,tak se schovají.:-|

27.4.2010 11:48
proxima

XXX.XXX.104.193

Jarů já vím,ale on má už ten přístřešek co tam Lůca fotila..:-):-)
Naše kozeny jsou taky zalezlý v přístřešku jak fouká nebo prší-cítě jedny:-))

No byla by to sranda zase na čarodějnice:-)

A jak se Kačenka má?Jezdí na ní někdo?

27.4.2010 11:59
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-):-)Jojo,už je přelínaná,ona byla vždycky nejdřív u nás nahatá,:-)a jezděj,podle času.:-):-)Má se dobře:-),to víš,já bych jí někam,kde bych nevěděla,že o ní nebude postaráno,nedala.:-):-):-)Lenča se stará,jak nejlíp může,a když neví,tak zavolá nebo napíše,jsou holky šikovný.:-):-):-)

27.4.2010 12:05
proxima

XXX.XXX.104.193

Tak to je super..To je fakt jedinečný koníček pro děti..zaslouží si pěkný domov.:-)

27.4.2010 14:24
lucky

XXX.XXX.133.26

Tak stáj chtějí hlavně aby tam bylo seno, měl se zde schovat a třeba na noc přivřít, ale hlavně to bude fungovat jako lepší přístřešek, bude to s podlahou a tak. No a kamarád se časem uvidí. Možná se pořídí trochu větší koník potom, na dva a většího ještě si nyní netroufají, jsou to začátečníci, ale myslím, že se s bendou naučí zacházet a pak kdo ví...třeba bude Betty na prodej, nebo jiný koník. Zatím je to takhle.
Wiči si dává načas, co?:-)

27.4.2010 17:57
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-):-)Noo,právě,Eví,byla jsem hrozně ráda,že si jí vzala Lenča,která jí zná.:-):-)
:-):-)Dneska jsem chtěla nasadit po dvou měsících Legiškovi ohlávku,a ten,jak jí uviděl,tak řek-hele,bábo,ohlávka je sice hezká,ale nasaď si jí tak na svojí kebuli,na mojí to rozhodně nechci.:-):-)No ale za chvilku si dal říct.:-):-)

27.4.2010 18:53
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-)):-))Chceš to podat,bábo,joo?:-))Tak náááá....:-):-)

27.4.2010 18:55
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-)):-))S Mondďasem je sranda na ohlávce.:-):-)

27.4.2010 18:57
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-)):-))Tohle je výsledek asi půlhodinovýho pořád opravování,fuuurt kouká na stranu,dozadu,nahoru...:-):-)

27.4.2010 21:36
lucky

XXX.XXX.133.26

Tak Usa byla dneska u Bendy od 9 ráno do půl 9 večer. Prý když jsou spolu, tak už se víc sbližují, chodí spolu a už se i očichávají. Jinak Benda Use povídá do nozder, je děsně rozkošný. Ale když dojdu já, tak Usa hlavně čeká, že už by mohla jít domů a taky se za mě schovává, staví se za mě a hlavně hoodně znervozněla, když se dostala do rohu ohrady a bedna se blížil...to zkopání v ní je hodně teď zakotveno a z rohů má paniku...normálně zdrhala před ním rychlostí blesku, švihajíc ocasem na všechny strany.

Původně jsem chtěla jít ještě jezdit, nakonec jsme dělali vrátka na jiné straně ohrady a zesilovali ohradu na straně, kde Usa odchází, jelikož tam Benda hodně stepuje, tak si tam drbe zadek, aby ji nevyvrátil časem...smrádek má sílu :-)

Usa teda byla docela už na prášky, protože se začínalo stmívat a ona už táák chtěla domů na jídlo. ta by domů doběhla i sama...

takže zítra snad se dostanu s ní pod sedlo, od soboty nebyla..ne že by ji to chybělo, ale v sobotu jsem chtěla na další akci, tak ať to neí jen víkendová zabíračka:-|, to zrovna ideální pro svaly není.....i když dneska se tam ve výběhu naběhali dost..

27.4.2010 21:43
proxima

XXX.XXX.104.193

Chystáš se na Lysou???:-)):-)):-))

My nemůžem -čarodějnice nám bude rodit..:-):-)Doufám:-)

28.4.2010 06:58
remonek

XXX.XXX.162.107

Lucky,coveče Sobistus mi to teď taky začal dělat, že když je u kámoše,tak už je zvyklej na svoji hodinu kdy chodí dom a vždycky už stepuje nebo leze za mnou kdy už jako pujdeme domů :-) Včera jsem na něm zkoušela kamarádky Kentaura Apolona,má posedlí 17,5 a já jak jsem se pořád bála aby to na nás nebylo velký,tak ani prd. Krásně se nám to na záda vešlo, takže jsem docela ráda, páč těch kentaurů s 2 komorou a 17,5 je celkem dost na inzercích. No tak jsem zvědavá :-)

28.4.2010 08:47
andmac

XXX.XXX.251.246

Tak se holky omlouvám, ale fotky jsem už večer nezvládla, měli jsme další návštěvu na placatky a čas a síly už nezbyly. Tak snad dneska. :-|
Jo jo, kentaurů je na inzerci hodně, mě doma taky jeden takový leží, protože je nám úzký a navíc potřebuje trochu pospravit. Ze začátku jsem sháněla šikovnýho sedláře, ale v okolí nejsou a jet někam dál se mi nechtělo, sedlo na Míšu mám, tak mě to netlačí a kentaur je schovaný ve skříni...

28.4.2010 08:56
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-(:-(Béééééé,a já se ták těšila.:-( :-):-)A co placatičky:-),už je máš zamluvený?:-):-)

28.4.2010 08:59
lucky

XXX.XXX.133.26

Jj, chystám se na čarodejnice, ale kdo ví jak bude...v lijáku nejedu. Navíc mám v 8 ráno ještě něco zařídit, takže nevyjedu dřív jak o půl 10. A to jedeme v neděli brzy ráno do Prahy se psem na výstavu, takže se hodlám vrátit rozumě domů...

28.4.2010 09:01
remonek

XXX.XXX.162.107

jé a můžu se zeptat ten kentaur co máš doma jaká je to velikost komory, páč já právě nevím jestli 2 nebo 3. Mě z toho už taky trefí, ale zas si říkám jestli ta 3 není na nás široká až moc

28.4.2010 09:57
andmac

XXX.XXX.251.246

Jaru to se omlouvám, že jsem zklamala, snad to brzy napravím :-)
Šári měla by to být dvojka, koupila jsem sedlo i s Míšou, ale pak jsem zjistila, že mu úplně nesedí. Jak u nás nabral, tak je jak kulička. Možná někde vyhrabu i fotku, myslím, že jsem ho dávala i tady do diskuze. Jestli máš v okolí šikovného sedláře, tak by ho měl dokázat bez problémů opravit.
Jinak jsem se teď dozvěděla dobrou jobovku, ráno jsem dávala auto do servisu, s tím, že to trochu cuká a možná jenom už blbnu, no neblbnu a oprava je 15 tis. :-(

28.4.2010 10:01
andmac

XXX.XXX.251.246

tak odkaz na diskuzi, kde je fotka sedla je tady https://www.ifauna.cz/kone/forum/r/detail/644418/re-re-oprava-kostry-cena
je to zhruba uprostřed

28.4.2010 10:45
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-(:-(A sakra,:-(to je hrozný ty ceny za opravu aut.:-(To bys měla ještě jednoho hafloša za to,co?:-|

28.4.2010 11:04
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-)):-))Ještě není poledne,a oni už chrápou.:-):-)

28.4.2010 11:07
andmac

XXX.XXX.251.246

No právě, téměř 3/4 hafla za blbou opravu auta, taky na to bylo hnd upozorněno, jenže bez auta jsem v háji :-(

28.4.2010 12:35
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-(:-(No,a ještě na to budeš čekat,to asi neudělají hned,že ne???:-(
:-):-):-)

28.4.2010 12:39
jaruska

XXX.XXX.45.87

:-):-)kdepáák,Legišek bojuje o postavení,tak je fakt dotěrnej,až mušel přijít poořádnej kopanec,pak dal pokoj.:-):-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík