Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.5.2010 16:38
cookie

XXX.XXX.161.15

Vcera nas to nahle postihlo,kun dostal kapacky,dnes je lepsí a ma klidovy rezim.Mel to nektery z vasich koní?jaka byla lecba? co to způsobilo?Nemuzem prijit na to co to zpusobilo,jadro nedostava,je jen na sene a trave.hucul.vet se divil ze u hucula to jeste nevidel.rezim ma pul dne vybeh pak staj pres tyden,o vikendech cely den venku ve vybehu..pod sedlem chodí zhruba 3x do tydne.pohodové vyjizdky zadné honení.nekde jsem cetla ze to muze byt i po velké zatezi,ale tu nemel.Mate nekdo zkusenost?dekuji

16.5.2010 17:24
thesis

XXX.XXX.151.2

Ano s tímhle jsem se už setkala. V zimě. Důvod byl podávání byť i trošky jádra bez práce a pak jednou práce víc (moje vina). Vet mi odmítl dojet, že u tak levného koně to nemá smysl a jen poradil co dělat. Dařilo se dokud jsem nezapomněla zavřít box a kůň neutekl a nelítal po venku. Ten den večer mi zemřel a to byl ráno docela fit. Jinak je to sváteční nemoc kdy se kyselina mléčná nahromadí ..(teď nevím kde) a po velkém "odběru" to postihne játra. Bývají křeče, ztuhlost, apatie atd. Ovšem křečový třes je dle mě poslední stanice před smrtí. Tvůj kůň si mohl taky udělat derby v ohradě s jiným koněm nebo i sám a prostě to přehnal třeba. Jinak u jednou tímto postižených koní se to rádo vrací, takže opravdu nic pěkného. Přeji úspěšnou léčbu.

17.5.2010 11:17
iveth

XXX.XXX.220.148

Mě to postihlo u kobylky haflinga, byla u nás nová, sotva měsíc a hned na to dostala černou moč. Veta mi přijel hned, dostli jsme za ukol zahřívat, dávali jsme jí teplý obklady, potom si už jen lehala a potila se, do rána nepřežila:-(

17.5.2010 14:05
mari

XXX.XXX.93.183

Tady si o tom přečti, přeju brzké uzdravení. ( dvě mezery )

http ://coxman.wordpress.com /2008/11/25/cerne-moceni/

17.5.2010 15:20
rozi

XXX.XXX.12.6

Moje šestiletá QH měla jako hříbě 2 x černé močení z toho, že se uhnala. Jeli jsme na vyšetř.do Brna na kliniku a stanovená diagnoza - citlivost sval.vláken na inzulin. Ang. Polysacharide storage myopathy (PSSM)

Prevence je založena na úpravě krmiva a pohybování koně. Když prší a stojí ve stáji - dostává jen hrst sena. Jinak seno, vodu, vit.E spolu s olejem, vmíchat do hrstky granulí. Žádný oves, kukuřice, ječmen, granule s tímto obsahem.
Pravidelné pohybování, podle toho krmná dávka. Jinak po náhlém cvalu stav zadýchání se, flémování, nadměrné pocení, ztuhlost, apatie.
Musíme myslet pořád na to, že denně pohybujeme. Nestačí stát v ohradě a pást se. Když nejdeme pod sedlo, tak na lonž nebo na procházku, jinak snižujeme krmné dávky.
Ne vždy se to podaří uhlídat, když jsem byla nemocná, tak 14dní kobyla nešla pod sedlo, pak utekla z vodítka a po chvíli to už měla. To jsem musela volat veterináře. Jinak jsme měli i 2roky bez příhody.
Záleží to hodně i na počasí, krmení, tom pohybování...změny roč.období, nálady koně, atd...

V každém případě ti více řekne až odběr sval.tkáně a rozbor, který dělají na klinice v Brně. MVDr. Ludvíková byla velmi ochotná, milá, vše mi o tom řekla. Hodně to postihuje koně quartery, chladnokrev. a ty, kteří mají více sval.hmoty. Mluvila o plnokrev.dostih.kobyle v tréninku a závodu, která s tím normálně běhá. Na majiteli je, jak se o toho koně s tímto nevyléčitelným onemocněním popere a jestli je schopen zajistit takovou péči, aby sval.příhody eliminoval.
Tyto stavy múžou být vrozené nebo získané. V našem případě získané, kobyla by neměla být podle testů přenašečem.

Kdybys chtěla více info, piš na mail.

17.5.2010 16:15
strelish

XXX.XXX.201.122

Je nějak zmapované, kdo z QH (např. plemeníků) sklony k tomuto předává?

17.5.2010 16:26
ms

XXX.XXX.120.3

článek: http://www.vetweb.cz/projekt/clanek.asp?pid=2&cid=3749

"černé močení" je soubor klinických příznaků, ale jedná se o několik různých onemocnění. Bez dalších detailů ti tedy nikdo nemůže poradit co s tím, když neví, o které z nich se jedná. (tak jako např. kolikové bolesti jsou klinickým příznakem pro bolest břicha, která ale může mít mnoho různých příčin)
(a jak tu někdo uváděl, QH má pravděpodobně jiný typ onemcnění (PSSM), než A1/1 klisna (RER)

17.5.2010 16:28
ms

XXX.XXX.120.3

thesis napsal(a):
Ano s tímhle jsem se už setkala. V zimě. Důvod byl podávání byť i trošky jádra bez práce a pak jednou práce víc (moje vina). Vet mi odmítl dojet, že u tak levného koně to nemá smysl a jen poradil co dělat. Dařilo se dokud jsem nezapomněla zavřít box a kůň neutekl a nelítal po venku. Ten den večer mi zemřel a to byl ráno docela fit. Jinak je to sváteční nemoc kdy se kyselina mléčná nahromadí ..(teď nevím kde) a po velkém "odběru" to postihne játra. Bývají křeče, ztuhlost, apatie atd. Ovšem křečový třes je dle mě poslední stanice před smrtí. Tvůj kůň si mohl taky udělat derby v ohradě s jiným koněm nebo i sám a prostě to přehnal třeba. Jinak u jednou tímto postižených koní se to rádo vrací, takže opravdu nic pěkného. Přeji úspěšnou léčbu.

mimochodem kyselina mléčná... to už je dost zastaralá teorie, vyvrácená snad 30 let...

17.5.2010 18:02
rozi

XXX.XXX.12.6

Tak mluvíme-li o fyzické aktivitě, tak energet.výdej je zajišťován štěpením cukru a tuku. Jsou tři druhy: ATP-CP systém, LA systém a O2 systém. Laktátový systém představuje reakci nazývanou anaerobní glykolýza, štěpení glykogenu bez přístupu kyslíku. Prokuktem je laktát v krvi. Při zotavení - regeneraci se obnovuje vnitř.prostředí (naruš.homeostáza) a likviduje se acidoza vyvolaná kys.mléčnou.
To je fyziologie, proč by to měla být stará teorie? Tak to popíše každý MVDr. Proč by nás to učili na přednáškách, kdyby to nebyla pravda? Teď jsem to doslova přepsala z mých poznámek.

U plnokrevníků je to možná jiný průběh onemocnění, v Brně mi uvedli tento případ, když jsem ptala na využitelnost koní s tímto postižením.

Moje kobyla je vyloženě citlivá na inzulín, který způsobuje hromadění glokogenu ve svalov.vláknech, dochází postižení svalového vlákna. Krev, která se dostane do moči - černé močení, to je typic.projev spolu s dalšími (flémov., pocení se, nadmar.stažlivost svalstva,...) Proto by její energet.příjem měl být přímo úměrný fyzic.aktivitě a když je sezona a víc chodíme pod sedlo, dostává rýž.otruby nebo vojtěšk.granule s olejem. Ne cukry, ale tuky jsou zdrojem energie v našem případě.

Černé močení = krmení + pohyb koně (a možné genetic.dispozice)

Nevím přesně, kteří QH hřebci to mají, hlavně je tu nechci jmenovat. Na zlínsku vím asi o 3 koních, se kt.se jezdí western, majitel se byl u nás podívat na granule.

17.5.2010 18:19
cookie

XXX.XXX.161.15

pro rozi,pisla jsem ti na mejlíksmajlík

17.5.2010 20:31
cookie

XXX.XXX.161.15

mari napsal(a):
Tady si o tom přečti, přeju brzké uzdravení. ( dvě mezery )

http ://coxman.wordpress.com /2008/11/25/cerne-moceni/

tak jsem si pocetla ale nejsem o moc chytrejsísmajlík

17.5.2010 21:24
thesis

XXX.XXX.151.2

Joo to já nemám ze své hlavy ale z knihy jednoho zahraničního veterináře (můžu se kouknout a napsat přesně). Podle příznaků jsem v té knize hledala o co jde a bylo to tohle svinstvo. A popravdě je mi stará i moderní teorie k prdu páč tím stejně už nic nenapravím. Nějak jsem na tohle zanevřela, nechce se mi jitřit ránysmajlík

18.5.2010 07:55
ms

XXX.XXX.120.3

rozi napsal(a):
Tak mluvíme-li o fyzické aktivitě, tak energet.výdej je zajišťován štěpením cukru a tuku. Jsou tři druhy: ATP-CP systém, LA systém a O2 systém. Laktátový systém představuje reakci nazývanou anaerobní glykolýza, štěpení glykogenu bez přístupu kyslíku. Prokuktem je laktát v krvi. Při zotavení - regeneraci se obnovuje vnitř.prostředí (naruš.homeostáza) a likviduje se acidoza vyvolaná kys.mléčnou.
To je fyziologie, proč by to měla být stará teorie? Tak to popíše každý MVDr. Proč by nás to učili na přednáškách, kdyby to nebyla pravda? Teď jsem to doslova přepsala z mých poznámek.

U plnokrevníků je to možná jiný průběh onemocnění, v Brně mi uvedli tento případ, když jsem ptala na využitelnost koní s tímto postižením.

Moje kobyla je vyloženě citlivá na inzulín, který způsobuje hromadění glokogenu ve svalov.vláknech, dochází postižení svalového vlákna. Krev, která se dostane do moči - černé močení, to je typic.projev spolu s dalšími (flémov., pocení se, nadmar.stažlivost svalstva,...) Proto by její energet.příjem měl být přímo úměrný fyzic.aktivitě a když je sezona a víc chodíme pod sedlo, dostává rýž.otruby nebo vojtěšk.granule s olejem. Ne cukry, ale tuky jsou zdrojem energie v našem případě.

Černé močení = krmení + pohyb koně (a možné genetic.dispozice)

Nevím přesně, kteří QH hřebci to mají, hlavně je tu nechci jmenovat. Na zlínsku vím asi o 3 koních, se kt.se jezdí western, majitel se byl u nás podívat na granule.

Jenže anaerobní glykolýza nemá nic společného s černým močením. Zastaralá teorie je to, že kys. mléčná způsobuje černé močení. Ne, že je produkována při anaerobním metabolismu, to je jasná věc.

Našel se tu snad někdo, kdo nebyl líný a přečetl si ten článek na který jsem je dávala odkaz - mimochodem z pera doktorky, na kterou se odkazuješ (rozi)? Asi ne.

Pokud se oháníš fyziologií, přijde ti snad inzulín stejná látka jako kyselina mléčná? To snad ne.

Černé močení = krmení + pohyb koně (a možné genetic.dispozice) -> to sice u některých případů pravda je, ovšem u jiných nikoli, opět, přečti si článek. Tváříš se, že fyziologii rozumíš, tak snad rozumíš i odbornému článku.

Já mám s myopatiemi (což je trochu normálnější název pro černé močení, protože černá moč, to už je extrémní příznak, který ukazuje, je došlo ke značnému rozpadu svalových vláken - černá barva je způsobena odbouraným svalovým barvivem myoglobinem, mnoho myopatií má o mnoho mírnější průběh, kterého kdyby si nezkušení majitelé všimli dříve, možná bychom tu nemuseli číst otřesné případy jak na to kůň uhynul - na to jsem vytřeštila oko a nechápala, že je to ještě v dnešní době možné) také svoje zkušenosti, konkrétně u shagya arabů, polobráchů, předpokládáme RER, u jednoho prokázané (po odběrech krve), u druhého zatím předpokládané, krev je v plánu vzít, ale v našem případě má smysl až po příštích závodech, v tréninku samotném se neprojeví (ihned po zkončení závodů, 2 hod po zkončení a druhý den, aby byla vidět dynamika svalových enzymů) a v našem případě se daří menežovat koně tak, že běhá 120 km vytrvalost bez problému.

18.5.2010 08:04
strelish

XXX.XXX.201.122

No, ony články na vetwebu taky nejsou pro každého smajlík :)) Ale aspoň nějaký zdroj odborných informací, klidně by tam těch koňočlánků mohlo být víc.

18.5.2010 09:36
rozi

XXX.XXX.166.187

Tady je to diskuze, vlastní zkušenosti, naše názory a zčásti podložené i nějakými poznatky.
Názory - jak mohl kůň uhynout a že jsme líní si to přečíst...nejsem zvědavá. Možná by trochu empatie neuškodilo.

18.5.2010 09:39
rozi

XXX.XXX.166.187

A mimochodem. Nesrovnám inzulin s kysel.mléčnou. Popisuju tady zkráceně veterinár.zprávu veter.z Brna.

18.5.2010 11:48
thesis

XXX.XXX.151.2

MS: No jo, my všichni nejsme tak chytří jako ty a s prominutím já před těmi 7-8 lety neměla ani doma net natož veterinární knihy atd. Takže se ti fakt omlouvám:-(, že mi na tohle umřel kůň. Příště budu vědět, že se nemám ani ptát veta ale rovnou tebe nebo hledat na internetu, což v akutní fázi bude na to jistě hromada času.....

18.5.2010 14:41
cookie

XXX.XXX.161.15

ale notak devčata,nehadejte se tu,proto jsem téma nezalozila.smajlíksice taky nechapu odborné nazvy co byly v cláncích,protoze nejsem vystudovany vet.me zajimalo co delat kdyz se to stane,a jaka je nasledna lecba a prevence aby se to neopakovalo.ja kone chovam víc jak 8 let a nikdy jsem se stím nesetkala.od toho mame vety aby pomohli,jen me zarazilo u vyse psaného príspevku ze vet odmitl prijed, napísu to hnusne kvuli herce,mozna kdyby to byl kun za 100tis dojel by.takového nakopat a at vratí diplom.muj vet prijel do pul hodiny a hned to resil i kdyz jen kvuli huculovi.smajlík

18.5.2010 17:51
thesis

XXX.XXX.151.2

Ona to stejně celé byla moje chyba. V té době jsem měla a znala jenom jednoho veta. Vždy byl v pohodě tak na co bych se ohlížela po jiném. Přesně tu částku mi řekl, že kdyby to byl kůň za 100tis tak by to za to stálo a musel by jet do Brna na kliniku a tam stát 48hod. v závěsu na kapačkách. Volala jsem mu asi 3x a pokaždé mi řekl, že nepřijede. Řekl mi co mám dělat ale že mi stejně umře. Takže mě v tu chvíli fakt "podržel". Popravdě kdybych toho koně do toho stavu nedostala tak jsem to nemusela řešit. Já ztratila svého milovaného koně a poučila jsem se, ale ten kůň ztratil život a to už nevrátím. Momentálně mám 3 vety, jednoho teda jen na očkování a ti další dva se skvěle doplňují. Posledně když měla kobyla jako hříbě náběh na zápal plic tak jeden nemohl protože byl na sále ale ihned doporučil toho druhého a ještě poslal číslo, ten dojel do 20ti min. Bez řečí atd, prostě ihned jednal, jezdil sem každý den píchat ATB, poslouchat plíce a jen díky tomu se klisna dala do pořádku bez jakýchkoliv následků. A na toho veta co mi kdysi nechtěl přijet tady už nadávají všichni.

21.5.2010 10:39
luckai

XXX.XXX.160.251

cookie napsal(a):
ale notak devčata,nehadejte se tu,proto jsem téma nezalozila.smajlíksice taky nechapu odborné nazvy co byly v cláncích,protoze nejsem vystudovany vet.me zajimalo co delat kdyz se to stane,a jaka je nasledna lecba a prevence aby se to neopakovalo.ja kone chovam víc jak 8 let a nikdy jsem se stím nesetkala.od toho mame vety aby pomohli,jen me zarazilo u vyse psaného príspevku ze vet odmitl prijed, napísu to hnusne kvuli herce,mozna kdyby to byl kun za 100tis dojel by.takového nakopat a at vratí diplom.muj vet prijel do pul hodiny a hned to resil i kdyz jen kvuli huculovi.smajlík

přesně tak, zbytečně se nečilte, ona ms má co na srdci to na jazyku a nedává vždy všechno s růžovou mašlí, ale snaží se účinně pomoct:-).
Mě se teda článek hodně líbil, je pěkně ucelený a přehledný. Navíc dělám v labině, takže je to pro mě i profesně zajímavé a ač s tím nemám zkušenosti u koně pro mě osobně z toho vyplynulo minimálně to, že při jakékoliv podobném náznaku problému vetovi může říct poměrně dost vyštření AST a CK. Jsou to základní, běžně dostupná vyšetření, která dělá každá biochem. laboratoř a stojí pár korun. Takže když už by se mu nechtělo do histologického vyšetření, tak minmálně ten odběr krve jak na začátku, tak kontrolní při sledování průběhu by měl být naprosto samozřejmý i u "levné herky".
A můžu potvrdit, že vetovi co jezdí občas k nám do labiny (jsme lidská laboratoř) u koní děláme z 95 % vyšetření právě na AST a CK.

21.5.2010 12:09
atlanta

XXX.XXX.164.155

Ahoj Ali, můžeš mi na meila písnout o kterého veta se jedná? Jen abych věděla, koho vynechat kdyby něco. Dík

Lavina

11.1.2011 18:41
Lavina

XXX.XXX.6.162

Mohla byste se mi ozvat na mail ilazanska@volny.cz ? Mám u klisny Shagya-arabky také podezření na RER a chtěla bych probrat managment a krmení - budete tak moc hodná? Díky!

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.1.2011 11:45
Uživatel s deaktivovaným účtem

...

24.1.2011 17:10
viginka1

XXX.XXX.94.4

U nás toto dostala tehdy 20-ti letá klisna A1/1 mám pocit že tehdy dostala antibiotika(ale ruku do ohně vám za to nedám ani náhodou)... měla klidový řežim, dostávala na sebe deku a nedostávala jádro... letos ji bude 22 a od té doby se ji to nevrátilo

25.3.2011 10:35
pajinka.pp

XXX.XXX.10.42

poslala bys mi prosím tvůj meil, chtěla bych se na něco zeptat:-) kdyžtak můj meil je pajka.pp@seznam.cz díík:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík