Hezký den přeji,mám problém,hříběti je už 11 dní a stále není ochočené,od narození jsem se snažila jí hladit.Jediné koho k sobě pustí je mámu a psa,je možné že je tak divoká,protože sama máma je zlá a nepouští k ní nikoho,třeba v boxe ve výběhu,ale zas když je máma uvázaná,její jedno co ta malá vyvádí.Když její máma byla malá,byla od narození mazel,hned si zvykla na ohlávku na vodění,čištění,sama chodila za lidmi,tahle je opak.Jak nejlépe ochočit a jak postupovat,chtěla bych pak mámu někdy vzít ven po roce,ale pokud malá nebude respektovat ohlávku a vedení na vodítku tak to nepůjde,bojí se všeho-tedy lidí.
Ahoj chce to hodně trpělivosti a hlavně když jí nebo mu nasadíš ohlávku nesundavat alespoň několik týdnů vždy jen upravit velikost jak si zvykne na ohlávku pak pomalu s vodítkem k čumáku nechat očuchat skusit dát jen tak na hřbet a podobně co se týče ochočení jako takovýho s hříbátkem se musí pracovat od narození nejlepší způsob jak zvykat hříbě od narození na vodění je vzít třeba šálu nebo kus hadru dát pod krk neuvazovat jen tak ruku na zadek a postupně chodit všechno chce svůj čas uvidíš že když budeš hodně trpělivá tak se všechno povede to samí u nožek stačí aby hříbátko stálo každý den poťukat na kopýtka prstem a postupně skoušet zvedat nožky...
Ahoj,my něco podobného řešili minulý rok,jedno hříbě-hřebeček už od prvních dnů(jelikož máma byla prvnička a byl pěknej zmatek a nedala mu první den skoro napít)omackávaný,ošahávaný prostě byl s námi v neustálem kontaktu už od narození.Během prvních dnů to šlo,ale pak měl takový strach,bál se,utíkal,nenechal se pohladit nic.Pak začal na obranu i vyhazovat.Pokračovalo to i v pozdějším věku cca do 7meho měsíce, kdy šla máma(vedoucí kobyla) pryč,a malej se uplně změnil.Ted už je o 80procent lepší,i když je stále plašan.Druhé hříbě bylo už od začátku v pohodě,a mohli jsme si s ní dělat co jsme chtěli,sama za námi chodila.
Jedno zapřičinění je rodiče(povaha,přístup matky) a druhá je jak se prcek se vším vyrovná,já třeba vidím chybu v tom,že hřebečka jsme omackávali strašně moc,když jsme se mu snažili dát napít už od prvních chvil.Možná že to v něm tu averzi vyvovalo,viz jezdectví tento měsíc,je tam moc pěkný článek.
Kobylku jsme pouze hlídali a dali jí prostor,a je uplný opak.Je pravda že z části je to určitě matkou a geny,ale podle mě na tom něco bude i z hlediska prvních kontaktů s matkou.
Snad se ti podaří malou přesvědčit že jsi kámoš a ne predátor
U nás to bylo dost práce a pořád ještě je.
první,chuděrka ted jí budou teprve 4 roky,já jí dostalu už březí,tahle světlá kobylka se vrací ve 4 měsících k bývalému majiteli maminy.Malá se staví na zadní a přepadá na záda,jakmile jí jen chci dostat do boxu,ted to ještě jde,má asi 35-40 kilo,ale co až bude mít 150?Má malinkou hlavinku je jí jen psí ohlávka.A Abych nezahlcoval diskusy dalšími tématy-sekáte taky koním trávu?Já celkem dost každý den plný vozík,tj 6 koleček.Sekám protože ve výběhu už nic nemají a přes noc je nemůžu nechat na louce bez dozoru.Právě mamina ta vůbec nemůže na louku,protože tam je uvazuji a hříbě by se objesilo,co už se málem stalo druhý den po narození.No což je to malej dáblík,no po mamince,dnes se už mamina krotila,dokonce mě nechala vejít do boxu dolít vodu a jen se šeredně šklebila,je to blbej pocit,hlavně když nevíte,jestli je schopna po Vás vyjet a pokousat a ne zrovna hezky.A co Vaše hříbata jsou mazlivá?6e její bratr co se narodil o týden dřív je mazel od narození
No tak to má stejnou bázulivou povahu jak Váš hřebeček,ale miohu říci,že mamina se lepší,předchvíli jsem se odnich vrátila,šla jsem jim ještě nasekat trávu,v pohodě mě pustila do boxu,dal jsem jim trávu a malá?Ta uš papká,tak jsem jsem jí hladila po zádech,nějak sama nechce navázat kontakt,ani si nechce hrát,prostě nic.Baruška když byla malá ,tak máme natočené na videu jak lezla po mamce,jak pes,pak si hrála s matrcí,vždy se proti ní rozeběhla a začala se na ní válet,pak tahala v tlamičce a hrála si s balonem.....tpo byli časy...ještě že to mám natočené....
Ohledně toho že se malá bojí lidí, naše hříbě se taky zezačátku hodně bálo, asi první měsíc, nebo dva, nenechala k sobě někoho přijít, ne že by byla zlá, prostě utíkala, hodně se bála, ale vždycky jsme ji nějak chytli, ohlávku jsme ji nechávali, hladili jsme ji, zkoušeli brát nožky, prostě aby si zvykala, pak už se to zlepšovalo, teď jí bude brzy rok a je v pohodě, nechá k sobě každého přijít, nechá se hladit, je zvědavá, už je v pohodě, už se lidí nebojí... na vodítku se naučila chodit, chodí s námi na vyjížďky, prostě některá hříbata jsou bázlivá, jiná ne, chce to čas, aby si zvykla... jak někdo říkal možná to je tím co vnímá od narození, je fakt že nechtěla první den pít, nešlo jí to, tak jsme jí vždycky dotlačili k vemínku a zkoušeli jsme aby pila, možná tím jak jsme ji drželi a tlačili ji k tomu vemínku, tak to pro ni nebylo příjemné a začala se nás bát, ale je fakt že se bála už i předtím, ale to byl zase první kontakt s lidmi, to se asi bojí každé hříbě... každopádně časem se bát přestala, už je v pohodě
Právě že nám hřebeček taky první den nepil,a pak byl celou dobu dost rezervovaný a vystrašený,prostě se nás už od začátku bál,připisuju to tomu,že jsme se s ním ten první den tak mordovali,aby se vůbec napil. Třeba zkusit mámu přivázat v boxe,a jen tam stát,nebo se kolem kobyly motat,a malá příjde časem sama, aby byl zájem prostě i z její strany,když máma dostáva něco dobrého,třeba jí bude zajímat co se děje,nebo při čištění.My měli koně non stop venku,takže jsme to měli horší,a i když kobyla s lidmi v pohodě nijak nám to nepomohlo.Takže džím pěsti.
U nás zabíralo,že pochopil že drbání se mu moc líbí,to byl průlomový bod,ale až někdy kolem třetího měsíce.Třeba to taky zabere. Drbat na krku a kohoutku,dál nám na začátku ani nedovolil,žádné prudké pohyby a vytrvat.
Držím palce.
Tak to jste mě potěšila,já se bojím taky nechat na hlavě ohlávku je na psa a co kdyby se někde zahákla:-O,já už jak přišla k ní poprví tak byla asi už takových 6 hodin na světě takže už od začáku těžko k mání,je to divoch přemýšlím a pořád nevím,čím bych jí zaujala aby si třeba chtěla hrát,
Jio,jo při čištění mámi běhá sem a tam,když jsem v boxe je na opačném konci,jen jednou na chvíli se mii povedlo jí zaujmout a to že jsem si sedla před ní a drbala na plecích z obou stran a mlaskala ,tak to se jí líbilo a sledovala mě opravdu hodně z blýska svýma velkýma očima,nevim jestli jsem to už psala ,ale měřila jsem jí včera v noci a má 85 Cm v KVH,kolik měli Vaše děti:-D hříbci
Ahoj ke mě hříbě-kobylka když se narodila nechtěla také chodit a když sem se náhodou přiblížila byla schopná mě i pokopat.. udála jsem to tak že jsem k nim chodila do výběhu a seděla tam tak dlouho dokud ke mě nepřišla, když přišla nechala jsem jí aby si mě očuchala a pak jsem se zvedla a šla pryč.. takhle asi 14 dní, skoro každý den a pak už ke mě chodila sama a nechala se i třeba trochu pohladit a po měsíci už za mnou chodila jak pejsek a taky sem si sní hodně hrála.. na honěnou na schovávanou..vše kolem maminy.. ale její přísnost k ostatním lidem je pořád stejná. jen pro mě je to miláček..
Zdravim vas.Potrebujem poradit.Zaobstaral som si domov ponikov.Jedneho valacha,zriabe a kobylku.Zriabe este pije mlieko ma 3 mesiace.
Valach je ochoceny.Kludny krorky.Chcel by som ochocit zriabe.Neda sa ani pohladit.Z ruky si zoberie iba mrkvu.Chcel by som mu dat ohlavku.Mam mu ju dat nasilu ? Akoho najjednoduchsie ochocit? Prosim o radu.
Casom si chcem nechat iba valacha a toto zriabetko ale chcel by som ho naucit nosit.
Za kazdu radu budem velmi vdacny.
Určitě na hříbě nervat ohlávku silou, to se jen utvrdí ve strachu a bude to horší. Pokud si bere mrkev z ruky, tak je napůl vyhráno, prostě pokaždé, když přijdete (ideálně vícekrát denně) dejte hříběti mrkev, bez nějaké snahy o sahání nebo rvaní ohlávku. Také hodně času travte s matkou, třeba ji čistit, zvedat nohy, aby hříbě vidělo, že to je běžné. Dřív nebo později k vám začne chodit, bude vědět o mrkví, třeba se nechá opatrně pohladit, podrbat, kde mu to bude příjemné... Postupně s pomocí velké dávky mrkve naučíte i na ohlávku, zase postupně po malých krůčcích ukazovat, přiložit, nasadit. Žádný z kroků nepřeskakujte, násilím a netrpělivostí jen utvrdíte hříbě v názoru, že rozhodně je třeba se bát.
Jo, a výcvik pod sedlem bude rozhodně lepší svěřit někomu zkušenému s výcvikem mladých koní, a rozhodně nezačínejte s obsedáním a výcvikem nošení dříve než ve 3 letech, kostra koně se vyvíjí a roste až do zhruba 5 let, bez ohledu na to, že se kůň zdá být "velký", před třetím rokem to může napáchat velké škody na kosterní soustavě koně a vést k problémům do budoucna.
Hodně štěstí.
Ferino já tam vidím nějaké chyby z nedočkavosti. 1) nedávno jste je přivezli - ale odkud? ze stáda? tady je dobré si uvědomit jaký typ stresu prodělali příjezdem k Vám - musí se vyrovnat se samotou, nebo naopak máte v ustájení více koní a i velkých... pokuste se vcítit do této změny a tím lépe pochopíte, že to chce čas. 2) hříbě se cítívá tak jako matka - manipulujte velmi vlídně s matkou a ono odkouká její klid a důvěru 3) už si velmi pečlivě naplánujte odstav - NE že to uděláte prostě tak, že matku někam odvezete - pro hříbě zmizne, tedy šok kterým můžete hodně ztratit! (raději odstavit mírněji až po 7 měsíci a až už se to hříbě rozkouká a bude si hrát i s valáškem, psem na dvoře ... prostě až bude sebevědomé) 4) s tou mrkví je to jak píše Slon - velká výhra, že si ji hříbě vezme. Dala bych si do kapsy mrkev na kolečka a VŽDY při příchodu ke koním dala nejprve hříběti (aktivně sám nabídnete - aby bylo jasné, že ji máte), v tu chvíli na hříbě nijak více nesahat. Další mrkve dávat matce když v něčem vyhoví (nechá se vodit, čistit, zvedat nohy...), stejně tak odměňovat i valáška. Těm dvěma "starším dávat mrkev za odměnu (ne jen tak za loudění) Hříběti dát mrkvičku za to že dojde, později za to že samo dojde a očichá nabídnutou ruku, další stupeň je že po očichání ruky se nechá dotknout atd.
Je to o opakování a pomalém stupňování nároků na hříbě (násilné nandání ohlávky je chyba ve vašem případě asi hodně velká). Tedy VŽDY po příchodu ukažte, že máte mrkev (a chcete rozdávat - jste ten hodný, hříběti se vyplatí zajímat se o Vás ); zkušenějším dáváte mrkev za výkon - hříbě to vidí a chce také (musí nějak překonat svoje obavy) a dáváte mu až když je tam to překonání se - samo se přiblíží, více očichává, samo se i dotkne nosem, nechá Vás dotknout se, očichá ohlávku, nechá dotknout se ohlávkou.... Prostě spousta malých kroků rozložených v delším čase. Nespěchejte. Do odstavu stačí zvládnout strach z lidí (přivolání na jméno spíš jako povědomí o svém jméně) a ohlávku, vodění počká (pokud nemusíte někam převádět z ohrady do stáje...) stejně co chcete dělat až do 3 let než naroste k obsedání...
Omlouvám se, zapomněla jsem na nožičky. (to je tak důležitá kapitola, že se řeší hned v den narození - prostě se s hříbětem jde po tvrdém povrchu a pozorováním zkontrolujete zda je vše správně; pak se nic neřeší, nebo naopak velmi intenzivně)
Předpokládám že jste koupil hříbě s korektním postojem a nepřerostlými kopýtky. Běžná je první korektura v 6 týdnech a pak cca co 2 měsíce. Je to dle povrchu po kterém chodí. A pokud jsou nějaké potíže tak klidně co 10 dní.
Tedy až za Vámi začne hříbě přicházet, bude očichávat a nechá se hladit - hned zařaďte i dotýkání se nohou. Pak začnete na chvilku zvedat přední (zvednu a zas pomalu pustím - oťukávat kopyťákem je až druhý krok, opravdu čištění i s přidržením aby necukalo je až následující - zvednutí zadní nohy je zase další pokrok ve výcviku.
No hraní si s hříbátkem je prostě hodně kraťoučkých lekcí během práce okolo koní....
Ahojte, v prvom rade vam chcem podakovat za rady vyššie.
Už sa dá pohladkať na hlave, reaguje aj na meno. Mrkvu aj repu si pekne zoberie z ruky.Skúšal som ho aj velmi pomalicky cistit, to sa mu moc nepaci :D
Koníky boli v stade aj s velkými konmi. U mna su traja. Valach 2,5 rocný, kludný, matka ta má cca 7 rokov a malý bol narodený v roku 2018 v auguste.
V akom veku bude rozumne ho odstavit ? Kolko musi byť pri matke ?
Poníky majú u mna velký výbeh, pekne reagujú na mená. Pri ochočovaní je lepšie ho ochočovat v stáde alebo samého ?
Inak práca s poníkmi je velmi zaujímavá :D na nich je vidno ako reagujú na každý jeden podnet, zvýšenie hlasu, pohyby, otočenie sa za zapískaním.
Ferino jste na správné cestě. Gratuluji! Ale je potřeba se toho hodně naučit.
Doporučuji načíst tuto knihu http://www.konskeknihy.cz/pece-o-kone-bez-chyb-a-omylu--romo-schmidt/ Podle mě je to naprostý základ.
Poníci rozhodně prodělali velkou změnu. Ztratili ochranu stáda. To není maličkost. Za mě chovat koně ve 2 kusech je málo (i když častá praxe). Za minimum považuji 4.
Dále doporučuji http://www.konskeknihy.cz/konejsive-signaly-a-rec-tela-u-koni--rachael-draaisma/ Tady pochopíte dost ze života koní. poníci jsou tzv. Primitivní plemena - rozumějte že mají o to větší potřebu ochrany stáda ke své psych. pohodě.
K čištění hříběte v zimní srsti doporučuji https://www.konikum.cz/plastove-hrbilko-s-bodlinami-velke-svetle-modre/ Kontrolovat jak moc tlačíte a rozhodně začít kolo kohoutku a nad kořenem ocasu. To jsou místa kde se koně navzájem drbou - je to důvěrnost utužující vztahy. Hříbě se může snažit to oplácet a štípnout zuby - rázně ale jemně plácnout, aby bylo jasné, že lidi neštípat. Nečistit zatím břicho a nohy (ty jen jemným kartáčem - šlachy)
Naplánovat odstav: běžné je okolo 6 měsíců. Já nechávám poncla 7 měs. Je to podle výživové kondice jak matky, tak hříběte (umíte správně posoudit i v zimní srsti?). Pokud jsou zdravotní potíže, lze odstavit už ve 4 měs. s tím, že hříbě správně dokrmíte, nepřekrmíte!
Taky pamatovat že odstav je stres a udělat předem i po veterinární prevenci (očkování a odčervení). Poncl z pastvy je vždy na podzim začerven a u hříběte to s odstavem může být snadno fatální kolika)
Máte řádně označeno (čip, papíry)? Dokud saje je poslední možnost to vyřídit. Později už jen modrý průkaz se zápisem o vyřazení z potr. řetězce. A taky už pak hrozí pokuta...
Není náhodou matka březí? (ve stádě s hřebcem připustí už na 9 den)