Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.9.2010 20:48
sabina

XXX.XXX.60.83

hodim nové téma..

a znovu se prosím jestli je možné následující
v aby měl Amir obvod spěnkového kloubu předního - 27 a výšku holeně 17 cm?
kloubu zadního - 29 a výšku holeně 20 cm?

9.9.2010 21:20
kathey

XXX.XXX.107.1

Hustyyyy, teď louskám ten článek :D Poláci se s náma teda nemažou. Ale tak, bylo to jasné, možná fakt kdyby Lacina oznámil, že ti koně tam musí kvůli uchovnění.

Jak tam zdrbali i některé koně a nezapoměli si pochválit Roberta :D

9.9.2010 21:28
sabina

XXX.XXX.60.83

Mám pocit, že kdyby Lacina řekl, koně jsou tu zde kvůli uchovnění, tak by mnozí asi upadli hubou do písku :-D rovnou.... Těžko říct, co by bylo lepšísmajlík

9.9.2010 21:30
lucky

XXX.XXX.133.26

JJ..taky jsem si to hodila do překladače...prdel, ale mají v mnoha věcech pravdu..to o úpravě a vydrbaných koních jsem taky psala..když už, tak koně třeba rovnou oholit..rozhodně by to vypadalo lépe než kůň křovák. Taky jsem viděla zahraničního koně s vydrbaným ocasem, ale měl to velice dobře upravené a zamaskované, takže na první pohled to člověk moc nepoznal (stát se může, že se kůň zřídí týden před výstavou) . Ale tohle bilo do očí.

V zásadě mají pravdu s tím, že jsme sto let za opicemi v prezentaci koní a vlastně ve výstavní kondici tam nebyl žádný z českých koní...můžeme říkat proč ten či onen nebyl, ale je fakt, že ti jejich byli perfektní snad všichni.

9.9.2010 21:39
kathey

XXX.XXX.107.1

smajlíksmajlíksmajlík

Nojo, kdyby chudáci ještě tušili, že tady se to ještě množí....

9.9.2010 21:39
lucky

XXX.XXX.133.26

Sabi...taky mě to napadlo, že by upadli rovnou smajlíksmajlík

9.9.2010 21:59
kathey

XXX.XXX.107.1

Tohle dobře vystihuje jedna "vtipná historka z natáčení". Byla nějaká z kategorií mladých klisen mezinárodky, ještě v sobotu. Stáli jsme tam vedle jedné známé z polska a vedle ní byl nějaký starší pán (jak jsem zjistila doma, tak majitel slušného množství arabášů...), byl hrozně fajn. Léňa mu snaživě při nástupu kategorie ukazovala, že jako tahle je česká...on se podíval na kobylu...na Lenku a říká "Vidím..."

9.9.2010 22:25
lucky

XXX.XXX.133.26

dobré... smajlíksmajlík

10.9.2010 08:14
sabina

XXX.XXX.169.144

Katuš, tak to je srandy kopecsmajlík

Nojo,no. Al Rasím je třeba pěknej koníček, ale asi muchař. Krk vydrbanej, tak ten zbytek se mohl dostříhat, žeo. A ocas měl vypižlanej, ale aspoň něco.

10.9.2010 22:22
suweco

XXX.XXX.7.50

Ahoj vsem, precetla jsem si se zajmem celou diskuzi ohledne arabu. I my mame koniky puvodem z Topolcianek, ty jsou v CR, a pak vystavni araby v zahranici (Belgii), ktere vystavujeme na mezinarodnich vystavach. Myslim, ze nejvhodnejsi bylo prirovnani k vystavnim psum, kde je take rozdil mezi psem s exterierem, sluzebnim psem atd. U arabu na vystavach je pozadovan urcity typ kone ( rozdilne pozadavky jsou v Evrope, USA a jizni Americe) stejne jako u kone pro vytrvalost jsou preferovany zcela jine vlastnosti. Myslim, ze cesti majitele a chovatele se na teto skvele zorganizovane vystave seznamili s typem mezinarodni vystavy a pozadovanym typem a pripravou kone a to bude urcite jen ku prospechu veci. Cesti kone nebyli az takovi ztracenci, nase kobylka Waleska El Shael skoncila druha v mezinarodni kategorii 4-6 lete klisny, tesne za polskou sampionkou Cenozou a pred italskou narodni sampionkou Magic Mon Amour! Nase vystavni kone jsou sice zaregistrovani podle predpisu v Belgii ( stejne jako Dubai stud ma kone registrovane v Italii), ale jen z duvodu dlouhodobeho ustajeni a splneni predpisu. Ujistuji vsechny , ze zucastneni zahranicni chovatele vedi , ze nase kone maji ceskeho majitele. Dale bych rada neco podotkla k metodice treninku v zahranici. Trenera je potreba vybrat a treningova centra v Evrope s nejznamejsimi predvadeci si u koni nedovoli zadne metody, ktere by se majitelum nelibili. Nase kone v Belgii jsou vymazleni, opecovavani, denne maximalne 30 min. treninku v sezone, trochu projizdek a cely den ve stadu na obrovskych zelenych pastvinach ( treninkove centrum, kde mame ustajene kone, ma vice nez 1 ha pastvy na 1 kone!). Cena za ustajeni a trenik muze byt opravdu pres 1000 EUR mesicne, ale je pozadovana odpovidajici pece. Kone musi byt v dobrem rozmaru a musi se jim libit predvadeni na show, protoze jinak se nejsou ochotni predvadet ! Kdyby kone byli stresovani , tak se nikdy za odmenu zradla nebudou ochotni poradne postavit do vystavni pozice. Trenik na vystavu zabere na zakladnich pozicich a pohybu cca 3 mesice treninku rocne a k tomu je potreba kone nasvalit, aby mel odpovidajici telo, nejen typovou hlavu a krk:-). Kdo chce s uspechem vystavovat kone , tak musi prostudovat chovne linie klisen a kryt je opravdu kvalitnimi hrebci s kvalitnim potomstvem. Presto se ani po takovem spojeni nemusi dosahnout optimalniho vysledku. Cele je to o zkouseni, stesti a take o penezich, ktere nikdy nedostanete zpet:-). Dobri kone jsou drazi a i pripusteni kavalitnim hrebcem jde do tisicu nebo i desetitisicu EUR. Odmenou jsou vam pak uspesni kone a uznani.

10.9.2010 23:29
lucky

XXX.XXX.133.26

Zdravím paní S.smajlík ....jsem Vás tam viděla v Praze, ale nebyl čas pokecat. Tak se má Bettinka?
Víte, ono s těmi psy je to trefné. Třeba u ovčáků je to vysloveně rozdělené pokud vím...výkonnostní a psi ala "rex" na výstavy..super zbarvení, přeúhlené prdele atd ... ale nejsem ovčáčkář. Jen tak co od nich vím.
U nás je taky v posledních letech "móda"...to víte..Američani a Slováci, Italové atd..se toho chytli jak flususmajlík:-):-) , kdy se určité země snaží plácat psy s krkem jak žirafa, bez pořádné lebky, ale pysky lymfatické, bez předhrudí, prdele níže....vyběhaní na trenažérech a nastříhaní a natužení..Bárbína hadra smajlík.
A pak jsou tady lidi, co se snaží udržet klasického mohutného medvěda, silného, statného, avšak elegantního, ovšem psa na všechno...své psy mohu zapřáhnout do vozíku a navozí mi hobliny pro koně, do saní, plavou, potápí se, běhají u kola u koně a budou na cvičáku vesele zápasit s figurantem.....myslíte, že kdybych zapřáhla tu výstavní bárbínu na pile do vozíku, že mi něco utáhne??? Ovšem i ti naši jsou šampionï a je to o rozhodčích co preferují. Jsou rozhodčí na které jet jsou vyhozené peníze, protože to vyhraje pes, co má vlastně hromadu vad oproti standardu, ale protože si standard každý vykládá jinak, tak vyhraje....prostě je podle rozhodčího moderní... A pak jsou rozhodčí, kteří ocení osvalení, pohyb, sílu a eleganci a správně se rozhodou .... Navíc i v každé zemi je to trochu jinak..jak u chovu psů, tak u koní.

10.9.2010 23:45
ms

XXX.XXX.120.3

Dobrý večer Nino,
Obávám se, že pořádné výstavní koně máte jako jediná z ČR, ovšem bohužel ne zde registrované. Ku prospěchu věci jistě bylo, že se čeští chovatelé, kteří nejsou schopni vyrazit do zahraničí, podívali, jak vypadá mezinárodní výstava. Když nemůže Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi. Bohužel si však myslím, že spojení s národní výstavou, na kterou musí koně povinně typ - netyp, bylo docela ostudou pro český chov, který na výstavy zaměřený není a myslím si, že toto nemáme zapotřebí. Jak víte, já výstavní koně nechovám, ani o ně nestojím a dobře vím, jak v očích výstavních porotců moji koně vypadají a dopadnou (i když mám koně, kteří v minulosti byli výstavními šampiony, nebo jejich potomci, jedná se o starý "klasický" typ koní, který momentálně na show "nefrčí"). Pokud by účast na výstavě byla dobrovolná, na výstavu bych je nebrala. Bohužel i já nyní vypadám v očích zahraničních chovatelů a diváků (a ono nakonec i v očích "laických" českých diváků, kteří nevědí, jaká je situace) jako česká slepice, co má na dvoře herky, o kterých si myslí, že jsou světoví šampioni. Že se na výstavu nepřijedou podívat třeba zahraniční jezdci vytrvalosti je docela jasné, že...
Zajímalo by mne, zda majitelé výstavních koní nevidí a neslyší, nebo nechtějí vidět a slyšet (asi B je správně?), jak se s jejich koňmi zachází? Zřejmě petice proti nehumánnímu zacházení, které podepsaly i některé z nejvýznamnějších osobností arabského chovu a které vznikly nezávisle na sobě v Evropě i USA, jsou jen výplod chorých myslí? Samozřejmě je mnoho a mnoho případů zdokumentovaného násilí i na samotných show, kde předvaděčům hrozí vyloučení koní, jakpak se asi chovají, když na ně nikdo nekouká (odpovídat nemusíte)? Ano, Johanna je jedna ze slušných... I já, ačkoli do show nedělám, jsem se setkala s tím, že když jsem chtěla svého koně, který byl dříve na show úspěšný, postavit do postoje od "profíka", dostal pěkně nařezáno přes nohy a jak se pak stavěl... Ale kdo nechce, nevidí.

11.9.2010 08:09
suweco

XXX.XXX.7.50

Dobry den vsem,
i my mame "stary typ kone" v Bettynce a Sharmikovi. Narodni show jsou casto z organizacnich duvodu spojeny s mezinarodnimi show a i my jsme vystavili stary typ kone a Sharma poslali do narodni souteze. Nikdo od nas nemuze cekat a ani neceka , ze tu predvedeme polskou narodni show, kdyz je v Polsku tradice chovu 200 let a mohutna statni podpora a u nas nic. Videla jsem i na jinych narodnich show kone, ktere nebyly ve vystavnim typu, ale vetsinou byli pripraveni. Nas problem nebyl to, ze mame osklive kone, ale to ze mame nepripravene kone a bohuzel nekdy i hodne amaterske predvedeni. Predvadec u koni je naprosto zasadni a hodne muze koni pomoci a nebo uskodit. Popravde jsem venku zaznamenala jediny pripad, kdy si majitele predvadi sve kone. Bylo to jen kdyz majitelem kone byl profesionalni predvadec:-)). I ja jsem v Praze resila jestli me kone predvede Frank nebo Paolo a rozhodovalo treba i to, kdo ma v kategorii nejake kone a nebude moc udelat s nasim konem "first tour" pred rozhodci. Co se tyka vyuziti koni, tak v Polsku maji vystavni kone casto dobrou dostihovou karieru. Na nasich vystavnich konich se take jezdi a nemyslim, ze Bettynka by toho zvladla vice nez Waleska:-). K tyrani koni mam take obrovske vyhrady, proto jsem psala, ze je potreba dobre vybrat trenera a proto nase kone stoji u Johanny. O tyrani vim hlavne v Brazilii ( Athena se prave z tyrani dava dohromady a snazime se ji pomalu ucit, ze show muze byt i zabava). Take mam vyhrady k nekterym americkym trenerum ( mozna jste zaznamenali ostre diskuze o tom , ze Pianissima ztratila jiskru po pobytu v USA a ze na ni urcite moc tlacili). V Evrope to pro kone je asi nejlepsi, ale urcite o tyrani take nebude nouze. Me kdyby pred ocima nekdo zpraskal kone nebo ho pretah pres nohy, tak kone odvezu jinam a udelam mu ohromnou ostudu( lidi co jezdi z konema po mezinarodnich vystavach se skoro vsichni znaji:-)).

11.9.2010 09:55
kathey

XXX.XXX.52.63

I já zdravím,
jsem ráda, že se zapojil i někdo, kdo opravdu ví a zná, jak to chodí. Těmi českými koňmi, kteří propadli na mezinárodce byli myšleni koníci českého chovu (ne všichni, aby mne zase někdo uražený nechytal za slovo :D), o Vašich konících nejde pochybovat, jsou to překrásná zvířata. Jestli si dobře pamatuju, tak Waleska je z Brazílie? Nemám u sebe katalog, tak snad neplácám. Samozřejmě k úspěchu gratuluji, konkurence byla opravdu tvrdá. A přeji ať se daří.

Také si myslím, že správný odchov koní dělá hodně. Vidím to i na svém koni, jak se pomalu ale jistě mění s přechodem z většinou boxového ustájení a obrovského množství jádra na celodenní pastvinu (na noc box) a současného jádra jen tolik aby byly kam dát vitamíny. Z prvotních šoků "panebože pomoc ona na mne sáhla!!!" je to "a ještě za uchem podrbat prosím". Teď, jak musela být kvůli úrazu zavřená na boxe, tak mne při příchodu do stáje i zdravila a to i přes to, že já jsem ta zlá, co se jí pořád šťourá v noze :D

11.9.2010 11:31
lucky

XXX.XXX.133.26

Taky jsem ráda, že se někdo další připojilsmajlík.

Já jsem právě od začátku říkala, že nejde ani tak o kvalitu či nekvalitu našich koní..prostě je takové máme, víme jaký má chov v ČR "tradici", kolik vůbec je u nás koní atd a na jakém základě většina z nich stojí.
Ale právě jsem mluvila o té celkové připravenosti na výstavu. Jelikož právě vím, jak hodně záleží na předvedení. Příští týden jdeme s jedním psem na velkou výstavu, dnes mi tady přivedou jednoho syna po Darésovi a bude se upravovat a učit (pozdě, ale přece..uvidíme..už jsem zvládla kdejaké) a prostě to chce přípravu. Budu předvádět i veteran šampionku, u které mám jistotu, že ji majitelka bude mít perfektně připravenou a taky jednu z Fabbyho dcer, která má sice pár měsíců, ale už jsme nedávno učili výstavní postoj a bude šikovná. Druhou si bude předvádět majitel, ale feňule tady byla už před 14-ti dny, upravila se a dostali lekce vystavování....ke konci feňule stála jak přibitá, předváděla se krásně a zuby ukazovala jako profík pes. Takže ono jde o to si s těmi zvířaty-..ať jsou to psi či koně dát tu práci a holt se musí natrénovat, naběhat, nasvalit, upravit, vykoupat a hlavně musí být zvladatelní, respektovat člověka a člověk, který předvádí by měl mít nějaké zkušenosti a umět řešit situace, zachovávat klid a poradit se se vším co může přijít.....ať má druhém konci vodítka koně či toho psa (oni ti naši mají 70 kilo a taky jsem zažila mnohokrát situace, kdy pes si paničku odvedl z kruhu či si lehnul uprostřed kruhu a pohněte s ním :-)))

Obdivovala jsem třeba zahraniční profíky, jak uměli krásně využít prostoru haly, jak dovedli koně opravdu ovládat na dlouhém volném vodítku, jak kůň kolem kroužil a předvaděč se jen točil na místě, koně neustále sledoval a přesně věděl kdy vyběhnout, aby měl náskok a kůň ho plavným klusem doběhl..byla to krásná práce a hodně jsem se naučila. Doufejme, že to bude přínosné pro mnohé v naší republice a dovedou si z toho něco vzít, ne se jen cítit ublížení lehkou kritikou. Ono to nebylo jen to, že jsme na to poukázali my tady co chodíme na ifaunu, ale byly to reakce mnoha diváků, kteří stáli v naší blízkosti....dokonce tam byli právě i majitelé třeba zmíněných shygyí .

Doufejme, že na příště na tom budeme lépe jako celek a jak Poláci poukázali a mělo v tom pravdu...národní výstava tady nebyla poprvé. Bohužel však to tak vypadalo.smajlík

Takže by se mnozí měli přestat cítit ublíženě. Máme koně jaké máme, myslím, že si žádný kůň nezaslouží být ponižován jen proto, že nevypadá jako výstavní show koník významných chovů. Ale je to arab a měla by se mu umožnit šance se předvést důstojně a nejlépe jak je to jen možné.

Takže vím, že u nás kultura předvádění je v plenkách, ale učený z nebe nespadl a není třeba kolem sebe kopat, ale snažit se poučit z chyb a vylepšit pro příště celkouvou přípravu na výstavu či svěřit koně profíkovi na předvedení, ale i ten profík nic nezmůže s tím, když je koník špatně připraven...

11.9.2010 13:22
lesterka

XXX.XXX.123.25

suweco, tvůj popis přípravy na show mě docela zaujal. Je možné o něm napsat větší podrobnosti, jak u vás probíhá? Pokud to samozřejmě není výrobní tajemství. Ať se dozvím zase něco nového.:-)

11.9.2010 17:34
suweco

XXX.XXX.6.33

Moje vyrobni tajemstvi je, ze mam vystavni kone u profesionalniho trenera a predvadece:-))) Venovala jsem vyberu velkou peclivost, dala na doporuceni. Hledala jsem nekoho kdo se dobre chova ke konim, je uspesny a korektni. Ja sama bych urcite vystavniho kone pripravit nedokazala:-)). Muzu spise dat obecne informace jak to chodi na show a co je pozadovano. Napriklad je pravidlo, ze kone vzdy predvadi predvadec at je majitel jak chce schopny kone predvest. S treninkem koni pro evropske show se zacina cca v breznu. Trenink trva cca 3 mesice 15-30 min denne klus na halteru, postoj a dale je potreba dobre kone nasvalit ( napriklad i projizdkami) a dosahnout optimalniho tela ( hrebce a zvlaste klisny je potreba trochu vykrmit). Plati i pravidla optiky:-)), napriklad kun s delsim telem se pri zakulaceni opticky zkrati. Podminkou ale je, ze kun nesmi byt tak tlusty aby mu zhrubl krk. Na vystavu je kun oholen, hlava je namazana olejem, aby vynikla suchost a velke oci. Je-li vyborny krk a nasazeni hlavy zacina se prosazovat trend neholit hrivu. V opacnem pripade je potreba oholit takovy kus hrivy od usi dale, aby to prineslo co nejlepsi vyniknuti krku a nasazeni hlavy ( kus vyholene hrivy NENI vzdy stejny, je treba posoudit optimalni delku vyholeni). S nasazenim krku a hlavou toho moc nenadelate. Ostatni jde zcasti vylepsit. Dobra priprava kone muze prines i nekolik bodu v hodnoceni kone:-). Kazdy rozhodce preferuje neco jineho a tak je pro prihlaseni do souteze potreba posoudit jake jsou preference rozhodcich a tedy i sance vaseho kone. Co se tyka naplanovani show je potreba rozvazit kam pojedete a udelat si urcity plan. Napriklad polsti kone ucastnici se ceske vystavy a vracejici se zpet do Polska ( pozor kone sice mohou soutezit za Polsko, ale byt ustajeni treba v Belgii, Italii nebo Nemecku) nepojedou na All Nation Cup do Aachen, protoze behem 14 dnu by nebylo dobre absolvovat dva dlouhe prevozy atd. Mate-li nekdo nejaky dotaz klidne se zeptejte, rada odpovim, budu-li ovsem znat odpoved:-))

11.9.2010 20:16
klarusa

XXX.XXX.62.139

Dobry den Nino (smim-li Vam tak rikat),
chtela bych Vas kontaktovat na emailu a zeptat se Vas na konktretni otazky ohledne arabu v Belgii. Pracuji tu a privezla jsem si Satiiah Aq (chovatel M. Novotna) sem do Belgie. Ale o Belgicke asociaci jako u nas ACHPAK nevim zhola nic.
mohla by jste se mi ozvat na klara.zolakova@seznam.cz Vas email jsem ve Vasem medailonku nenasla.
dik moc Klara

11.9.2010 20:22
klarusa

XXX.XXX.62.139

jinak holky hlasim ze vcera mela Satinka prvni lekci s vysavacem :-) hele to byli arabsky kukadla, ale nakonec to zvladla, jinak mame rymicku jak tram, tak mame antibiotika do papani a diky bohu uz je rozezrana a sezere vse, takze nemusim strkat nic do pusy strikackou. ten fungest na hlave se zlepsuje, takze uz brzo budu moct fotit a nestydet se :-)

tady moc nepublikovatelna fotka s brachou, kdyz tu byli na navsteve... necistena, roztrzena noha, fungest na hlave, nejakej jinej sajrajt na boku, no proste arab co by se urco hodil na vystavu smajlík ne jednou si to musime zkusit aby mohla mit hribatka

KaterinaKralova

11.9.2010 21:55
KaterinaKralova

XXX.XXX.127.235

Vazeni,

Dlouho jsem premyslela o tom, zda ma vubec smysl reagovat na Vasi debatu. Pise se zde temer jen sama kritika na jednotlive chovatele a kone, ale zajimalo by mne, kdo jste vy, lide, kteri si dovoluji takto kritizovat. Mam pocit, ze vetsinu z vas osobne ani neznam, a pokud jste tak svetaznali, proc o vas neni vsude tolik slyset, proc vas neni videt na ruznych akcich, kde je mozne prezentovat arabskeho plnokrevnika jako plemeno, ve sportu - vytrvalost, ci na jinych akcich spojenych s timto plemenem. Je velmi jednoduche sedet nekde u pocitace a snazit se bez vlastni identity rozhazovat urazky vsude kolem. Zajimalo by mne, cim jste tak moc prispeli k chovu a propagaci plemene a jak obrovske s nim mate zkusenosti, zda se kazdorocne ucastnite vystav, zavodu vytrvalosti atd, na to, abyste byli tak strasne znami. Tipuji, ze vetsina z vas ma jednoho kone na dvorku a tim to take konci. Ti, kteri prezentovali kone sveho chovu na narodni i mezinarodni vystave, se narozdil od vas o neco snazi a maji odvahu videt porovnani svych koni oproti spickovym zahranicnim, i kdyz mnohdy jejich smer chovu neni produkci koni typu show, ale koni vyuzitelnych ve sportu.

Nerikam, ze jsem spokojena s urovni ceskeho chovu arabskeho plnokrevnika, ale tato akce, ktera probehla, je prvni krok minimalne k tomu, aby se jednotlivi cesti chovatele zamysleli nad tim, co pripadne ve svem chovu zlepsit nebo udelat jinak. Budme radi, ze je tady v Cechach vubec par nadsendu, kteri toto plemeno chovaji a jinak ho podporuji, protoze bez nich byste tady vy nemeli ani co resit.

Nemam rada debaty po internetu, ale velmi rada si s nekym popovidam z oci do oci, pokud na to ma vubec nekdo z vas odvahu, protoze jedine, co umite, je se schovavat v diskusich, ve kterych se ani nepodepisete vlastnim jmenem.

Katerina Kralova

11.9.2010 22:07
lesterka

XXX.XXX.123.25

Katko, já si s tebou klidně ráda popovídám i osobně :-) Klidně přiznám, že můj kůň taky nebyl adekvátně připravený ani na jednu výstavu. A jak už jsem řekla, souhlasím, že je dobře, že tu B show byla, aspoň jsme všichni na živo viděli, jak má pořádná výstava vypadat a máme z čeho čerpat inspiraci pro zlepšení předvedení koní na výstavě.

11.9.2010 22:33
bonzelka

XXX.XXX.173.185

já si klidně taky ráda popovídám..osobně i přes net... :-)

11.9.2010 23:07
kathey

XXX.XXX.107.1

Pro Katku Královou píše Katka Hájková. Tvoje teorie má menší mezery. A to v tom, že my se tady VŠICHNI!!!! známe osobně :D Takže tady anonymita fakt nehrozí. Ale možná bychom se pro ostatní čtenáře měli podepisovat plným jménem a pro jistotu uvádět i celou adresu, počet koní a dosažené úspěchy :D

S normálními lidmi (doufám, že si to zase někdo nevezme osobně :D) nemám problém hodit řeč o čemkoliv a to jak na netu, tak osobně :D

12.9.2010 10:09
kathey

XXX.XXX.52.63

Nevím, jestli o tom víte....ale paní Kolářová už před pár dny pověsila na svůj web fotky z Národky a teď už jsou tam i fotky z Mezinárodní... http://horsephotos.cz

Je to na hlavní stránce i s menším komentářem.

12.9.2010 15:48
sabina

XXX.XXX.60.83

fotky krásný. O tom není pochyb. A já bych ráda řekla, že to, že sme určité věci tady řešily, asi řeší povícero lidí jak to koukám. Takže těžko se budu cítit někdo dotčený. To je potom o tom, kdo si jak šáhne do svého svědomí, ne?

Jinak dneska sme absolvovali první vyjížďku asi po 2,5 měsících.
Nad mé očekávání se choval světově - i vlak, kterej nás míjel po pravé ruce asi 3 metry zvádnul...což mě stály vlasy na hlavěsmajlík

Odchytla sem ve výběhu, nasedlala a mastila.

12.9.2010 17:03
kathey

XXX.XXX.52.63

Jee, Zrzoun. Já taky měla dneska v plánu si pojezdit ale trochu mi to nevyšlo.

Tady ještě jedna fotečka ze včerejška. Třeba mi ježíšek na vánoce naježí zrcadlovku a budu moci fotit až do aleluja. Můj digitálek mi trochu přestává stačit.

12.9.2010 18:35
sabina

XXX.XXX.60.83

Já prostě neodolám a musím vám sem jednu dát...

12.9.2010 19:48
vs

XXX.XXX.96.2

Kateřino proč se čílíte? Protože Poláci napsali pravdu a holky viděly stejně? Díky závodům v Pasekách jsem se dostala až na mezinárodní výstavu. NEmám plnokrevného araba, ale čistokrevného (naštěstí jeho chovatel na výstavě nebyl, jinak bych ztropila mezinárodní ostudu, protože by byl inzultován), ale pár plnokrevných, jak z vytrvalosti, tak ze svého okolí znám.

Neměla jsem u sebe seznam vystavovaných arabů, ale ty české šlo typovat i bez seznamu. neznám ani jména předvaděček, ale specielně blonďatá slečna měla do profesionála minimálně 160 km daleko, nepřipraveným koním dokázala ještě uškodit. U té tmavovlasé to byl rozdíl "jen" 80 km. Čeští koně nevěděli, jak a proč se mají ukazovat, maximální trénink byl na postoj. Takže pokud chcete chovat pro show, tak to ty koně naučte, na mezinárodní vytrvalost koně připravujete 2 roky, tak proč ne na mezinárodní výstavu? Nebudete se muset rozčilovat a nebude to ostuda.

Marina mne zaškrtí, ale já si myslím, že by se měl rozdělit alespoň český chov - pro show a vytrvalost. A k uchovnění by měla být buď výstava nebo sportovní výkon (minimálně S-ko?). Udělat si z vytrvalostního koně "meshuge" jen kvůli výstavě je blbost - pro nás "uklidnění" araba, aby vůbec mohl do sportu, byla práce na roky.

Nejsem odborník, ale na výstavě jsem ani od nejlepších neviděla takový klus, který je možné vidět např. na pastvinách nebo na cenách kondice. Zbytek nemohu posoudit. Jen z vlastní zkušenosti vím, že jako národní šampion byl v r. 2002 otec našeho araba, přestože má slabá bedra. A ta předává - pro vytrvalostní sport dost problém.

Klidně si o tom můžeme popovídat z očí do očí.

Vlaďka Šebková

13.9.2010 17:57
luckai

XXX.XXX.160.251

Ahoj všichni

to je emocí, to je emocí ... :-)

Předpokládala jsem už z avíza na radě od p.laciny, že výstava bude skvělá a bohužel (pro mě, protože jsem se nemohla zúčastnit) jsem se nemýlila.

Tak ani nechci moc soudit, co jsem neviděla, ale pokud člověk viděl nějakou naši výstavu a nějakou mezinárodní tak si to dokáže předastavit. To, že kvalita show koní, předvedení a úprava je u nás prostě obecně nízká je fakt a kritiky jsou oprávněné, ať se to komu líbí nebo ne a netřeba si to brát osobně, případně v příspěvcích čít, co tam není. Zkuste to brát věcně a bez emocí. Někdy to berete moc vážně, holky.

Jelikož jsme malý stát, s malým počtem koní a finančních prostředků tak tady v dohledné době ani žádný "profi show" průmysl nebude. Já beru národní výstavu jako takovou příjemnou akci pro milonvíky arabů, dobře ať je povinná, když by se jinak nenaplnila. Nadšenci se sejdou, veřejnost se podívá, jak různě :-) může vypadat arab.
V jiných státech mají kromě těch profi výstav ještě různé takové malé hobby akce, kde si majitelé předvádí sami nebo předvádí i děti, mají kategorie i pro křížence, zkrátka co si vymyslí, takové akce pro nadšence, kteří nemají koně a peníze na ty profi. Takže já beru tu naši národní výstavu jako takového křížence hobby a profi a vůbec mi to nevadí. Problém ovšem nastává, když si veřejnost a ještě hůře chovatelé a ještě hůře zahraniční vřejnost a chovatelé myslí, že naše národní výstava = národní výstava jinde, jak zmiňovala marina. Případně je tak nějak navážno i propagována od p. Laciny (bodové hodnocení v osvědčení).
Na druhou stranu je to přece jen národní výstava a ne amatérský podnik. S kvalitou koně nic neudělám, ale pěkně upravit a připravit sebe i koně, klidně si ho předvést, když to bude trochu vypadat, ať je se na co dívat by měla být samozřejmost.
Je fakt, že já když to takhle před pár rokama vážně vzala a pídila se u p. laciny, kde sehnat materiály a informace nejen o výstvě, ale obeně chovu atd., tak mi bylo sděleno, že v češtině nic není, ze zahraničních zdrojů jeden časopis a koně si dát natrénovat do tréninkového centra. Což mě dost zklamalo, obzvláště po přečtění bodu ze stanov, kterak ACHPAK poskytuje svým členům informační a vzdělávací servis. Nicméně i tak jsem s poměrně značným úsilím dostala nakonec postupně ke kýženým informacím a zdrojům (k některým teda pozdě, ale přece).

Tohle se týká národní výstavy, ale co se týče mezinárodní (ještě ke všemu B), tak to jsme trochu na jiné planetě, kde se čeká maximum bez pardonu.Účast tam není o odvaze nebo o tom jestli s koněm něco dělám ale o soudnosti, jak tu několikrát zaznělo. Já sama jsem třeba se sebou poměrně spokojená, rozhodně na sobě nehodlám nic měnit, ale 180cm ani metr dlouhé nohy nemám (no dobře ani vychytrlá nejsem), takže na MissĆR mě neuvidíte, i když odvahu bych na to měla :-))).

A gratulace Nadymu a Faridě.

13.9.2010 17:58
proxima

XXX.XXX.104.193

Hoj Lucí!!!!!!!!!!Už máš mimi???Pořád na tebe myslím kde jsi!

13.9.2010 18:21
luckai

XXX.XXX.160.251

A ještě zdravím paní suweco,
na mě teda taky ty všechny diskuze, petice a nakonec i ECAHO opatření dělají dojem, že týrání je problém většinový a dobré zacházení je spíše vyjímka. Samozřejmě, že to špatné trenéři majitelům neukazují a nechají je žít v domění, že se kůň učí přes pamlsky.
Jestli máte dobrou trenérku, tak čest vyjímkám a zajímalo by mě, jak učí koně to nejtěžší "výraz". Já kdysi narazila na stránky nějaké americké farmy, která chovala úspěšně araby jak pro výstavy, tak pro westernový sport. Jak si každý dokáže představit, tak chování koně, obzvláště co se temperamentu týče je v těchto disciplínách prakticky zcela opačné. Proto je minimálně vidět, že by právě výstavně úspěšní koně dosahovali dobrých výsedků i ve westernovém sportu a opačně. Tady právě popisovali, že si nemůžou dovolit mít koně kvůi výrazu "vymagořené" strachy. Výraz nacvičovali formou nějaké hry v malé ohradě na kterou se kůň těšil (předtím následoval postoj s pokynem a pak hra), ale úplně jsem si to nedokázala představit :-).

13.9.2010 18:29
luckai

XXX.XXX.160.251

proxima napsal(a):
Hoj Lucí!!!!!!!!!!Už máš mimi???Pořád na tebe myslím kde jsi!

Su doma ještě pořád bez mimina, termín máme příští týden. Už se hýbu zas normálně , tak je mi mnohem líp :-), chodím už i na ranč podrbat kobylu. Teda ale té to beze mě svědčí, je úplně spokojená, pěkně kulatá, tak snad ještě nebyla :-). A jak mě vždycky ráda vidí, no aby ne, když ji nosím mrkvičky a sedlo už přes měsíc neviděla, jen kámoše a super trávu, no dovča jak má být :-).
A co ty už máte malou doma?

13.9.2010 21:07
kathey

XXX.XXX.107.1

Ahoj Luci, taky jsem si tak říkala, že se dlouho neozýváš, jestli už náhodou není mimi :) Jinak s tebou naprosto souhlasím. Nechápu, proč se lidi rozčilují, předpokládám, že tušili, že se tam na to někdo bude dívat.

Ale vyznamenali se i Poláci...neříkám všichni, ale po rozporuplném článku na polskiearaby.com se objevila i menší reportáž na webu Janowa. Rozhodčí podle nich byli zaujatí proti polským koním. Tak nějak to vypadá, že špatní rozhodčí -> špatná Praha -> už nás tu nikdo neuvidí. Doslova tam píší, že mnozí z nich už se do Prahy opravdu znovu nechystají a to jenom kvůli tomuto a že jsou zvědaví, kdo nám sem přijede příští rok.

Až na jeden případ mi nepřišlo, že by se tam děla nějaká nespravedlnost...

Ještě jsem se chtěla zeptat, asi to vypadá na dotaz na "suweco" :). Jestli to teda není tajné. Jak se udržují v kondici hříbata? U dospělých práceschopných koní je to asi jednodušší... Jak se dosahuje toho, že i mlaďoši jsou "napapaní", obalení..a přitom nemají pupky až na zem? Jde to i jinak, než denně kruhovka?

14.9.2010 11:06
lucky

XXX.XXX.133.26

Luci ahooj! Tak hlavně informuj! Přeji hlavně aby vše bylo bez komplikací a Sněží je určitě naprosto spokojená. Ta moje má taky teď flákárnu a já práce až nad hlavu.

Ta ten web Janowa se juknu..možná se zasměju smajlík

Jinak nevím, proč by lidi, co mají doma jednoho araba měli tzv. (reakce na příspěvek paní Králové) "držet hubu a krok " ...nic proti, ale to, že má člověk jednoho koně ho neopravňuje jakkoliv se vyjádřit k problematice chovu arabů u nás? Všichni my co máme jednoho koně jsme vlastně totální chudáci a nic nevíme, nic nemůžeme říct? A to, že někomu po tom dvoře běhá arabů více je super chovatel?..ne vždy tomu tak bývá (opět aby si to někdo nevztáhnul na sebe..neberte to osobně prosím, ano?)...nejen u arabů. TNěkdo se chovem zabývat nechce, někdo necche mít doma stádo klisem a produkovat hříbata, někdo chce mít koně pro radost jako kamaráda a to, že zrovna nelítá po všech závodech neznamená, že nemá právo na vlastní názor.

No nic..jdu na to čtení...už se těším, co Poláci vymysleli. Jinak kdybych já měla řešit kde všude nám ublížili na výstavě se psem, tak nejezdíme vůbec nikde smajlík...což letos teda nejezdíme, ale z jiného důvodu. Takže pokud Poláci jezdí po výstavách, tak předpokládám, že již znají rozhodčí co kdo preferuje a jaké koně se mu líbí. Pojedu tam, kde mám větší šance... Navíc příští rok budou asi jiní rozhodčí delegováni ne? To už tak předem vědí, že nepojedou?...no nic..nebudu to rozebírat ...radši si to jdu přečíst ...smajlíksmajlík

14.9.2010 12:44
sabina

XXX.XXX.169.144

Jůůů Luckai je ještě v celku.
Hele je mi jasný, že to musí být hrozný teď ke konci. Máme v práci kolegyni, která to má v 8 měsíci a řve tu :-D jak už se chce rozpadnout.

Jinak Sněži si to určitě užívá. tomu věřím.
Počkej, taky budete užívat... Ale jinak

Jinak Lucky, ohledně toho co si psala, s tím souhlasím. Většinou si výstavu vybírají lidi co jezdí už podle rozhodčí. Jelikož vědí. Tohle taky znám.
A't si nejezdí, Leta sme byli bez nich..taky to zvládnem, nějak. :-D o to lepší umístění budeme mít na mezinárodce ne?smajlík

Počti si, počti. Já bych je moc neřešila, asi sou moc zaujatí. Já taky nepotřebuju mít obří chov BX, abych věděla co je u plemene špatně, a co není. Co je zrovna chtěné a co není. A to mám doma jednu. Bohužel někteří si to nemyslí.

14.9.2010 12:48
lucky

XXX.XXX.133.26

No jasně!! To jsi vystihla..ať zůstanou doma smajlík ...né..vážně. Vím moc dobře jaké jsou výstavy, jaká je politika atd...u psů. Pochybuji, že u koní je to jiné....

14.9.2010 13:02
kathey

XXX.XXX.52.63

Oni spíš nečekali takovouhle konkurenci :D Měli v plánu posbírat, co se dá a nějak jim to až tak nevyšlo. Jsou jednou z velmocí v chovu arabů a "porážku" (vždyť nedopadli špatně!) očividně nesou hůře :D Takhle je to lehčí, "zlí rozhodčí, blbá Praha, už tam nejedu!!" :D

14.9.2010 15:00
lucky

XXX.XXX.133.26

Ten článěk jsem nenašla.buď jsem slepá nebo to stáhli.

14.9.2010 22:22
lucky

XXX.XXX.133.26

Díky mocinky!!! Jsem to fakt nějak nemohla najít smajlík

15.9.2010 08:39
kathey

XXX.XXX.52.63

Já to taky vůbec nemohla najít. Když jsem to tam viděla poprvé, tak to měli normálně v news a byl tam na to přímo odkaz, a teď nic. Myslela jsem si, jestli jsem neměla nějaké vidiny. Pak jsem ten odkaz našla v historii konverzace na icq s Lenkou, jinak bych to taky už nenašla.

15.9.2010 09:51
lucky

XXX.XXX.133.26

No vidíš, tak jsem ráda, že nejsem fakt slepá jen já smajlík.

Holky, je to v háji..máme zzzimůů na krku smajlík. Uň začíná být zase jako medvídek, pořád se mazlinkujeme, je taková plyšová. Na jedné straně milkuji jak jsou arábci v létě hedvábní, ale ten kožich má něco do sebe :-). Taky jsem řádila s nůžkami, ocas tahala už 15 cm po zemi a hřívu taky dost dlouhou, tak jsem hřívu vzala asi o 15cm a ocas ani nevím, ale hooodněsmajlík

Já teda co jsem strašně obdivovala na výstavě byly ty kštice u koní..třeba Nadzih ji má nádhernou. Já nevím proč, ale ta moje odjakživa má rychlerostoucí ocas, hřívu, ale kštice nic moc...nejdelší ve svém životě ji má nyní a to přesně nad očismajlík. Moje máti si z ní dělá srandu, že je jak "Hurvínek"smajlík.
Ale už minulý týden měla takový kožich, že jsem ji zase začala foukat fukarem...a toho prachu co se z ní vyfouklosmajlík. Ale Usa si na to tak zvykla a vysloveně si to užívá...je to i pěkná masáž:-))

18.9.2010 19:33
sabina

XXX.XXX.60.83

kapato, že sme tak naspoduuu??

Jedna venkovní fotečká

19.9.2010 13:07
lucky

XXX.XXX.133.26

Ta fotečka je krásná! Moc vám to spolu sluší:-) My byli včera na výstavě s Fabbym a teda rozhodčí byla hodně drsná, dvět třetiny psů měli VD a D ... jen málokdo měl výbornou. Fabricius v konkurenci sedmi šampiónů skončil třetí na bedně, takže naprostá spokojenostsmajlík. Odvodila jsem Daréskova syna 22 měsíců a na první výstavu byl moc šikovný, krásně stál ve výstavním postoji, to byl fakt úžasný a i v pohybu nebyl špatný. No Fabís ten je profík, nosil se jak baleťák a stál jako socha. A úžasné byly štěnda po Fabym, co byly poprvé na výstavě, doma jsme dělali trochu přípravu, takže zvládaly obě výstavní postoj a celkově se v kruhu chovaly obě moc hezky, na pětiměsíční miminka... A pak jsem ještě běhala kámošce veteran šampionku..takže ráno jsem se nemohla dneska zvednout z postele smajlík.
Usu jsem vydrbala a vyfoukala, takže je čisťounká jak plyšák a šla na pastvu za kámošema.smajlík

19.9.2010 15:39
lucky

XXX.XXX.133.26

Tak konečně fotečka...G-Ch.Fabricius od Trojské skály ve třídě vítězů na Klubové výstavě Kravaře V3

tady s paní rozhodčí při posuzování

19.9.2010 15:55
lucky

XXX.XXX.133.26

A tady dvě Fabbyho dcerky...první Arisha a druhá Aiko od Jistebnických rybníků..obě se paní rozhodčí moc líbily:-)

20.9.2010 20:54
lerry

XXX.XXX.217.215

Co na něj říkáte? Ta cena je super. Že bych ho vyměnila za toho našeho akčního skoropoloaraba, ať Vám sem můžu chodit oprávněně? :-)

https://www.ifauna.cz/kone/inzerce/r/detail/1312260/arabsky-plnokrevny-hrebec/

20.9.2010 20:59
bonzelka

XXX.XXX.204.138

Holky neznáte se někdo s tou Renátou Kolářů co fotila výstavu?
Psala jsem jí malíka jestli bych si od ní nemohla koupit fotečky Hanýse z výstavy a ona nějak neodpovídá :-(
Nemam jedinou jeho fotečku :-(

Jinak jsme pouštěli Hanýse s valachama do výběhu a byla jen lehká šťouchačka,nic vážnýho a pak už Hanýs toho mladšího valáška láskyplně oblizoval :-D
Tady jsou fotečky zvířátek z naší stáje a pouštění Hanýse s valachama,fotila kamarádka Martina z Benešova n/Černou

http://woldemortik.rajce.idnes.cz/Farma_Bukovsko/

Hanšík stále nemocnej..vet mi dneska řekl,že to je špatně odvětrávanou stájí,
takže se asi bude stěhovat na konec stáje kde je vzduch lepší...jinak by se mohlo stát,že bych měla koně jen jako sekačku na trávu :-(
Ch jo se to nějak vše se*e...

21.9.2010 08:00
lesterka

XXX.XXX.104.119

Bonzel, tak to je mi líto...ale co tak poslouchám, tak je dneska "móda" mít špatně odvětrávanou stáj...je to dost častá "diagnoza" vetů. V tomhle případě snad můžu jenom říct, ať se to zlepší na druhém konci stáje...a že jsem ráda, že mám koně ve venkovním boxe...ikdyž ne na moc dlouho :)

21.9.2010 08:27
falomka

XXX.XXX.61.212

hela a co popremyslet o zmene staje.Falomka na to taky trpela a pomohlo na to naockovat proti EHV a zmena ustajeni

21.9.2010 11:22
sabina

XXX.XXX.169.144

Fakt pomohlo očkování?

Amir nato též doplatil. Ikdyž byl celý den venku, ta doba přes noc, je přece jen půl dne.

Teď je ve venkovním boxe, ale je sám :-( široko daleko není venkovní boxování. Natož 24/7. A pokud je, tak stojí 3 500. Což si momentálně nemůžu dovolit, když chcem stavět. Každá koruna dobrá. Nejspíš to dopadne tak, že Amir bude sám dál. Venku a na trénincích budem s koňma, já jen doufám, že ten koník nebude dušnej, jinak by mě kleplosmajlík

Mám úplně strach nechat jej opět vyšetřit, a slyšet blbej verdikt. Nicméně chci aby ho vet znova pro jistotu viděl. A ty Katuš, nezahrávej si. Není to moc fajn.

Pokud Falomka kašlala a te'd je dobrá...smajlík

21.9.2010 11:35
falomka

XXX.XXX.104.1

jo,pravidelně jaro a podzim,cpali jsme do ní kde co a pořád se to vracelo,pak se naočkovala Resequinem,není zavřená v maštali a je pokoj

21.9.2010 11:49
sabina

XXX.XXX.169.144

tak to je super.

Já si postavím přístřešek i ve výběhu před zimou. Aby měl kde mít kulán sena. A nebudu mít strach že bude moknout, nebo tak. A taky doufám že se nám to nevrátí. Očkovat chci dřív, tak doufám že to nebude problém.

Pokud nepůjde na ustájení, nejspíš se mu sežene kamarád. Jinak novej pozemek je kupovanej i s místem na ohradu, takže je budu mít u baráku, nacož se těším, Ale bude to ještě chvíli trvat, smajlík

Tak snad bude Faluš v pořádku a Hanšík též.

21.9.2010 11:49
kathey

XXX.XXX.52.63

Sabi, já vím, že to je teď těžké....ale ona mimo tu fyzickou stránku existuje i psychická.... a normální kůň nemůže být v pohodě, když je sám.

21.9.2010 11:58
sabina

XXX.XXX.169.144

kathey napsal(a):
Sabi, já vím, že to je teď těžké....ale ona mimo tu fyzickou stránku existuje i psychická.... a normální kůň nemůže být v pohodě, když je sám.

Vždyť se to snažím pořád řešit, jenže je to těžký, Když to neřeší člověk sám. Pokud se nesežene kamarád, bude muset někam jít....ale kam? Do stáje ho nedám. Neb by opět kašlal. Tak co je pak lepší?

Uvidíme na kolik nám vypočítají peníze, atd.. Podle toho se uvidí, jestli utáhnu v pohodě i ustájení. Nebo bude jednodužší koupit druhého koně. Amir prostě musí ještě chvíli počkat.
Navíc mi zatim nepřipadá divnej. Jasně, stádo je stádo, ale myslím že je zatím spokojenej. A bude muset chvíli ještě vydržet. Snažím se jezdit ven s koňma a nechávat ho s nima.

21.9.2010 12:04
kathey

XXX.XXX.52.63

sabina napsal(a):
Vždyť se to snažím pořád řešit, jenže je to těžký, Když to neřeší člověk sám. Pokud se nesežene kamarád, bude muset někam jít....ale kam? Do stáje ho nedám. Neb by opět kašlal. Tak co je pak lepší?

Uvidíme na kolik nám vypočítají peníze, atd.. Podle toho se uvidí, jestli utáhnu v pohodě i ustájení. Nebo bude jednodužší koupit druhého koně. Amir prostě musí ještě chvíli počkat.
Navíc mi zatim nepřipadá divnej. Jasně, stádo je stádo, ale myslím že je zatím spokojenej. A bude muset chvíli ještě vydržet. Snažím se jezdit ven s koňma a nechávat ho s nima.

Kůň je zvíře zvyku a bohužel/bohudík...vyberte si co kdo chcete, si zvykne (většinou) úplně na všechno.

21.9.2010 12:27
sabina

XXX.XXX.169.144

Dívej se,
Je to samozřejmě o zvyku, Ale já ho zvykat nepotřebuju. Nechci aby byl sám. Ale dle mě ho to momentálně nezabije. Když tak chvíli zůstane.
Jsem zastánce stáda, pokud to jde. Když ne, tak aspoň kamaráda. Ale pokud mi to momentální stránka věci neumožní. A odvíjí se tím budoucnost nás všech - včetně jeho. Tak to prostě chvíli vydrží a udělám max zase proto, aby se měl i v těhle podmínkách co nejlíp budu umět.

Není to ideál...ale nezabila sem ho. Ani nezabiju. Doufám. Prostě musí počkat, až zjistíme financování, a všechno okolo. Určit priority a nějak to všecno poskládat. Pak buď půjde, nebo se to bude řešit jinak. Teď zatim nic nevím, takže řešit nic nebudu.

21.9.2010 15:36
bonzelka

XXX.XXX.204.138

Tak samozřejmě,že sem začla přemejšlet nad jiným ustájením,
nenechám si z koně udělat sekačku na trávu na to jsem si ho fakt nekupovala.
Vet mluvil s našima majitelema stáje,ti řekli,že mají v úmyslu to nějak předělat,ale kdy a jak to sem se zatím nedozvěděla.

Je teď šance,že koupím domek se zahradou necelý 4000m2,,vím že to není nic moc,ale pro ty dva moje hemeláčky by to možná mohlo i stačit...Takže bych si je asi vzala i domu pokud by to vyšlo..ale uvidíme...
Zatím má Hanýs za sebou včera a dneska nějaký injekce nevim čeho na názvy sem hrozná,tak to sem pak písnu a pak dostává do krmení nějakej teď nevim jestli Šotapen?Asi, fakt nevim si ty léky prostě nepamatuju...
Zítra ho vet přijede napíchat na posled a pak mi řekne co dál s ním.
Nevadilo by mi ani ho nechávat venku,ale k tomu je třeba přístřešek a to na bukovsku nemáme...
Snad to bude dobrý,ale rozhodně to budu řešit hned,s timhle neni sranda si zahrávat.
No jedna radost za druhou no :-(smajlík

21.9.2010 17:04
sabina

XXX.XXX.169.144

4000m2? Ty jsi milionář??? U nás co sem chtěla 3 000m2 tak bych dala 1 700 000,- jen za pozemek.

To se někdo má. Takže máme pozemek na barák necelých 1000m2 a za ním si dokoupíme pole. Uvidíme kolik dají. To se ještě přímo neví. Pokud nedají, tak se nestaví.

Zjisti co mu pichal, to by mě zajímalo. Nám narvali jen atb do pusy a do žrádla měl bromhexin. Kolik čajů a ACC long vypil nepočítám. Ale bylo to na dlouho. Jinak sopel máte stejnej, co sem si všimla na fotce.:-(

21.9.2010 17:47
bonzelka

XXX.XXX.204.138

Sabi za domek a ten pozemek chtěji 1500000,což neni vůbec špatná cena.
Domek je po částečnej rekonstrukci,7stará střecha...
Pán říkal,že by to viděl tak ještě na investici kolem 200000tis. venkovní fasáda,dát nějak do kultury sklepy+penízky na nějaké moje kravinky venkovní boxy atd :-D
Ale prej jsou tam kotce na psy a přístřešky venkovní na koně a kozy,pán tam koníky 2 už měl :-)
takže by se něco z toho dalo udělat...

Bytová jednotka je rekonstruovaná.
O víkendu se tam frčim podívat a je to 11km od Kaplice kde bydlim teď...takže do práce nějakých 15km nebo si najít něco v ČB,ale to s km vyjde asi nastejno...

No Hanýse sem dneska slyšela kašlat už jen minimálně...zjistim to co mu dal...mám to napsané v sešítku ve stáji...
ACC sem mu cpala taky,ale to řekl,že je teď zbytečné když má plíce čisté,že to je v těch horních dýchacích cestách
šalvěj mi řekl,že mu můžu sávat furt,tim mu neuškodim a alespoň má něco teplého do žrádla...
Tak uvidíme snad to bude ok...chytlo se to celkem v čas...nečekala sem na nic že se z toho třeba vyhrabe sám...veta sem volala hned druhej den...

21.9.2010 18:11
sabina

XXX.XXX.60.81

bonzelka napsal(a):
Sabi za domek a ten pozemek chtěji 1500000,což neni vůbec špatná cena.
Domek je po částečnej rekonstrukci,7stará střecha...
Pán říkal,že by to viděl tak ještě na investici kolem 200000tis. venkovní fasáda,dát nějak do kultury sklepy+penízky na nějaké moje kravinky venkovní boxy atd :-D
Ale prej jsou tam kotce na psy a přístřešky venkovní na koně a kozy,pán tam koníky 2 už měl :-)
takže by se něco z toho dalo udělat...

Bytová jednotka je rekonstruovaná.
O víkendu se tam frčim podívat a je to 11km od Kaplice kde bydlim teď...takže do práce nějakých 15km nebo si najít něco v ČB,ale to s km vyjde asi nastejno...

No Hanýse sem dneska slyšela kašlat už jen minimálně...zjistim to co mu dal...mám to napsané v sešítku ve stáji...
ACC sem mu cpala taky,ale to řekl,že je teď zbytečné když má plíce čisté,že to je v těch horních dýchacích cestách
šalvěj mi řekl,že mu můžu sávat furt,tim mu neuškodim a alespoň má něco teplého do žrádla...
Tak uvidíme snad to bude ok...chytlo se to celkem v čas...nečekala sem na nic že se z toho třeba vyhrabe sám...veta sem volala hned druhej den...

Jéééé tak to je krásný.

Taky bych si něco takovýho přála. Kdyby to šlo. Ale u nás bohužel o přestavbě, nebo rekonstrukci nemůže být řeč:-( ,,Seru předělávat barák ku obrazu svému,, když novej mě bude stát skoro stejně.,,
Tohle slyším vždycky.smajlík

Jojo, to je super nabídka. A budete samy a bude klid. Jen nevím jak to uděláš? Když máš hřebce a kobylu.. (Pevnou ohradu)?
Pak jo :-)

21.9.2010 18:40
bonzelka

XXX.XXX.204.138

Sabi s Hanýsem asi problem nebude...
On se bojí pásky jak čert kříže,ale když by byl problem tak by se dala pevná ohrada...
Pouští a zavíraj se kolem jeho výběhu kobyly,ve výběhu nemá elektriku a zatim ke kobylám nikdy nefrnknul,minule do toho akorát pitomě s kobylou hrábly,že jí přetrhli,ale on se tak moc bojí i když je páska na zemi,že neutekl...spíš se lekl a stál dál od přetržené pásky...
A kdo ví neříkám,že bude hřebčákem stále...
Uvidíme..kéž by to vyšlo a šli by jsme do svýho...pak ještě sehnat nějakýho toho chlapa co by se k nám přistěhoval :-D

22.9.2010 14:34
bonzelka

XXX.XXX.204.138

Sabi tak dostal napícháno Norostrep a Neopen.
Od každého jednu injekci denně po dobu 3dnů.
A pak jsme dostali granulky Ventipulmin toho má dostávat 1 a půl odměrky ráno a večer.
Dneska už byl lepší,neni slyšet,že by kašlal,ještě mu furt teče z nosu,ale i to pomalu přestává...
V pátek můžeme prej jít buď na ruce nebo pod sedlem na krokovku a v sobotu zas vet přijede...
A hlavně co nejdříve řešit tu stáj...
A má být co nejvíc na pastvě,aby byl na čerstvém vzduchu a mám mu ubrat na krmení...což se mi samo nějak nechce :-D

22.9.2010 16:43
lesterka

XXX.XXX.197.50

co se ti nechce? :) Ubrat té tlusté kouli žrádlo? :))))))

22.9.2010 17:49
bonzelka

XXX.XXX.204.138

jj vet řekl,že má bejt akorát na seně...
ale já mu toho necpu moc.Dostává kilo granulí pro koně bez zátěže+čtvrt kila lněného semínka+teď sem mu do zbytku vitaminu Biotinu H nasypala ovesné vločky,ale to je jen poprašek a tohle všechno má za celej den...
A samo,že až začně makat tak váha půjde dolů...nechci z něj pak mít kostřičku a vypadat pak na něm zase jak vosa na bomboně...

22.9.2010 17:51
bonzelka

XXX.XXX.204.138

houby čtvrt kila lněného semína...to sem to popletla...
dostává čtvrt fanky co je na kilo krmení,takže to lehký semínko nevim kolik může být...
Ale prostě mi přijde,že toho až tak moc nedostává,abych ho musela nechat jen na seně...

22.9.2010 21:32
sabina

XXX.XXX.60.81

Neboooj - Hanšík není tlustej :-)

Tyjo, tak nic takovýho sme nedostali. MOžná sme měly a byl by dřív klid.
To toho nežere moc, to je fakt.

Amir má dohromady nevim kolik to může být - ale když to nabobtná přisypu 500g granulí plus moř. řasy, kapnu olej, je toho půl kyble. Žádnej ječmen, žádnej oves. Přemýšlím co energetického dát na zimu. Krom sena, žeo. Když bude pracovat.

23.9.2010 14:21
vs

XXX.XXX.153.100

Pokud nepůjde ven do venkovního boxu nebo úplně na pastvu tak si vyrobíš dušného koně. Je to tak a bohužel nic jiného než čerstvý vzduch nepomáhá. Vidím to u nás u koní, kteří chodí půl na půl - pastvina - box. Většina z nich už permanentně kašle, přechody ze zimy do tepla a zpět + podmínky ve stáji udělají své. Máme s tím bohaté zkušenosti, dostali jsme 12 ti letého dušného koně, po 2-3 letech byl vyhnán na 24/7 management a je s námi dodnes. Dodnes na pastvině na seně.

Ještě k tomu, co arab potřebuje. Habib je normálně na necelých 0,5 L mačkaného ječmene a trochu oleje denně, při přípravě na vytrvalostní závody je to cca 0,8 - 1 l + 0,4 l oleje denně. U koní, kteří chodí se maximálně courat nevidím potřebu koně nějak futrovat. Vy ano?smajlík

Vlaďka

23.9.2010 15:03
bonzelka

XXX.XXX.204.138

já myslim,že nemusí být hned pastva nebo venkovní box,prostě dobře odvětrávaná stáj a je taky po problému...žádnej průvan,ale ani čpavek z hnoje a je klid,prostě zajistit ve stáji cyrkulaci vzduchu ...Do teď než tam navezli tu pitomou slámu hned za boxy a vybourali další vrata,ktetý jsou zatim furt otevřený tak byl klid.Kůň nechrchlal...
Majitelé dostali nějakou dotaci na rekonstrukci stáje tak snad s tim pohnou...

Myslim si.že koně nijak moc nefutruju,váhově se tak nějak drží furt stejně,po Praze bych řekla,že šel i maličko dolů...
A hlavně vet mi řekne,žádný jádro jen seno a pak nevim jak bych do koně šiškovala ty ošklivý granule co mu mam dávat na ten kašel,když to bez krmení nesežere,to je taky vtipnej,že mi neřekl jak to udělat...smajlík

23.9.2010 16:17
sabina

XXX.XXX.169.144

Krmení je dle mě podle jedince.
Někomu stačí ono, jinej by natom umřel.

Amir toho dostáva akorád. Nic energetickýho v tom nebylo. Měl pupek plnej sena, a na kyblík se vyloženě těší.

Co ale začal něco dělat. Pupek je náhle dole a začíná být atletické postavičky.. Takže uvažuju jaké energetičtější granule než hobby dát, nebo jich dát víc než odměrku na psí granule. Nebo přidat ječmen. To uvidím až časem.

Jinak Hanýs mi opravdu tlustej nepřišel.

Bonzel, ty granule do žrádla..sakryš. No zavolám si veta a proberem to společně. Chci vědět jak natom je. Sice nekašle, ale přijde mi, že mu od té doby čas od času pěkně zaskočí, že mám ráno před boxem naflusané seno jak žvejkačku.

Já to momentálně řeším, Koně mám doma na venk. boxe. Celej den venku - večer otevřenej box. Ale je sám. A teď co?

23.9.2010 16:48
kathey

XXX.XXX.52.63

Já mám teď Samiru asi v takové zátěži jako Sabča Amira...takže lehoučká...a kobyla je na pastvě, na noc box a seno a šmytec. Je tlustá a ještě má energie, že by mohla rozdávat.... ono hrozně záleží na koni. Ale čím dál víc zjišťuju, že ono nějak není moc třeba do nich něco cpát.

Ještě perlička na závěr, Zanzira se někde na pastvině flákla do oka - dnešní verdikt - poškozená rohovka (lehce), přesnej název jsem zapoměla, takže asi tak. smajlík

23.9.2010 16:55
bonzelka

XXX.XXX.204.138

Sabi děláš pro to maximum,aby si ho nenechala samotného...tak to holt Amir bude muset chvíli vydržet.
Nebo co třeba někoho k vám na ustájko?
Druhého koně... je sice super mít dva,aby nebyl jeden sám.Ale sou pak na sobě hrozně závislí a vemeš jednoho ven a druhej se může zbláznit..to už aby si měla rovnou tři...:-D
On se chvíli nezblázní...
My měli poníka 3roky jen s kozou,na druhého koně nebyly penízky a ani místo a já byla prcek a poncl to taky přežil...
a neřekla bych že nějak strádal...
Někdy se pustil do stáda na chalupě u známých na Hubertovce se potkával s koněma,vyjížďky občas taky s koněma...
Prostě dří jiný možnost nebyla...
A kolik lidí dřív měli jen jednoho koně a s kozou nebo tak...
Nechci zas tu prudit,aby se někdo tady do toho nechtěl opřít,že koníka chci mučit..Jsem taky pro stádo,ale když ta možnost momentálně není tak se to holt jinak řešit nedá...

24.9.2010 02:27
ms

XXX.XXX.120.3

Jdu se ještě vrátit k výstavě a komentářům, které tady padly. Vím, že pozdě, ale dřív se nepovedlo… Docela mě překvapuje a do jisté míry i baví, kolik lidí to tu čte a kam až se to donese a kdo všechno mi pak volá že „se doslechl“ , ale hlavně když se tu probírá něco kontroverzního, tak sem lidi přijdou udělat pliv, pliv a pak si zas jen čtou, protože tím sami nic nezkazí…

Nino: říkáte: „treningova centra v Evrope s nejznamejsimi predvadeci si u koni nedovoli zadne metody, ktere by se majitelum nelibili“ a taky, že Evropa je lepší a každý se zná s každým – tak proč, když se třeba Frank Spoenle, nebo bratři Schoukensové zachovají ke koni na show jako dobytci a roznese se to hned úplně všude, proč si tam majitelé koně stále dávají? Jasně, protože vyhrávají, ono je tak snadné kvůli slávě (případně prachům – show na středním východě, a nebo i nepřímo – např. připouštěcí poplatky) zavřít oči a nevidět, co se děje. Co třeba Mutair HP (pravý a lepší brácha Mishaala HP, který je teď na Arabians LTD), který na show stresoval a opakovaně kolikoval, musel nakonec na show na stresovou koliku uhynout, proč nemohl být stažen dříve? (vlastněn majitelem ze středního východu, v tréninku v Evropě) – to je jeden z křiklavějších případů toho, co se děje. Je samozřejmě záslužné si koně dát tam, kde se k němu chovají slušně, ale není možné tvrdit, že je to u nejlepších trenérů pravidlo.
Taky nevím, jestli Umbertina je úplně vhodná pro srovnávání jezdeckých kvalit, pokud vím tak nesportuje a jako z „rekreačního“ koně z ní občas děti lítají vzduchem.
Lenka a Katka, které se zajímaly o to, jak se koně u Johanny dostávají do kondice: http://www.johanna-ullstrom.com/Showtraining.htm

Co se týče show a slušného chování ke koním, nevím, jestli tu někdo čte i zahraniční arabská diskuzní fóra, pokud ne, tak tady je něco o pražské výstavě (kromě prvního odstavce) od princezny Alie:
„What REALLY is the most relevant part of this whole discussion, with due respect to the individual happiness and successes which are clearly very touching and significant-is the normality with which we accept the TITLE ---- The fact that "Shown with kindness", is even a matter to be DISCUSSED and the attraction it is clearly gaining from viewers!!!!!!! YES its WONDERFUL that this success happened, yes its GREAT that Kuda - with Erik (AND IN SPITE OF THE sadly common POLITICS AGAINST him) managed to achieve this state-ergo this result. Yet WHY IS IT OK that there is a question about kindness ANYWAY????
I am just back after a trip including a wonderful stay in Prague, lovely place, lovely people, lovely shows-but being fairly unused to seeing show training recently I was honestly quite SICK at the sight of horses-yearlings even-whipped across the forelegs , others rearing in OBVIOUS fear at handlers, one with clearly visible jutting jaw and threatening FACE-others ore discrteet and smiling or innocuous expressions but still the clear signals which brought on alarm, backing, rearing, squatting- and yes DC in the ring but unable to see all at once-even I could only focus from afar on one for any length of time and they are masters at seeing a chance when apparently unobserved by anyone who can do much about it-
I DID say "Lovely show", because it was beautifully organised, run, and compared to most international and even smaller shows I know that the things I mention are VERY minor and low key. However they DID turn my stomach and I am sure that much of it was due to my not having seen it for a while,the numbing effect had worn off to a large degree. The owners I DID speak to were I believe GENUINELY surprised and distressed to think their horses were mistreated ,and again I dont know whether the fear was ALL due to the handlers THERE or to previous treatment, but much can be achieved by talking to OWNERS and making them more aware of what INDICATES fear /distress. Some simply may not care-in which case they dont deserve to "own", horses. Yes I know I am becoming grumpy but enough is enough.“
„I hasten to add that these events and handlers were in the INTERNATIONAL show, and not the Czech national part nor as far as I know Czech-owned horses“
Pro vysvětlení prvního odstavce, diskuze je o koni, který byl citlivě prezentován na Ukiahs (anglická show) a název diskuze zní „Ah Kuda Shown With Kindness At Ukiahs Towerlands“ straightegyptians.com, pokud si to chcete přečíst celé

Jo, je to o tom, co komu přijde jako slušné chování ke koni a názor na to se může v průběhu doby u jedince měnit – jsem toho jasným příkladem, i když pořád občas taky koni jednu (a nebo i víc) vrazím, když se nechová on slušně ke mně (i když víc přemýšlím o tom, jestli nemá důvod chovat se neslušně), na některé způsoby zacházení s koňmi začínám být asi už přecitlivělá.

Katka Králová: doufám, že tohle nebudete brát jako kritiku (od pipinky, co má na dvoře pár koníčků). Doufám, že zrovna pro Vás byla pražská výstava takovým „nakopnutím“ k tomu si v hlavě srovnat, kam se ubírat. Jestli koně, které máte, importujete za účelem je o něco dráž prodat (což neodsuzuju), pak chápu, ale pokud na nich chcete chovat, pak to nedává moc smysl. Koně jsou typově (exteriérově) i původově „každý pes jiná ves“ a na tom se nedá chovat s nějakým konzistentním výsledkem – a pokud ano, pak je to záležitost několika generací, než dostanete hříbata do jednoho požadovaného typu a budete trochu moct odhadnout, co z které kobyly po jakém hřebci vypadne. Podle mého názoru by bylo jednodušší a efektivnější zaměřit se na určité znaky exteriéru, které požadujete a podobný typ a/nebo na určité linie, které Vám vyhovují.

Jana: viděla jsem S Marana prezentovaného majitelkou klisny, kterou připouštěl/bude připouštět jako čistě egyptského. Samozřejmě nevím, jestli to má od Vás, třeba ne (ale takové informace většinou majitelé klisen dostávají od majitelů hřebců), pokud ano, tak pro Vaši informaci, S Maran má 62,5% egyptské krve (což z něj v žádném případě nedělá „horšího“ koně – jen je nesmysl ho prezentovat jako něco, co není, nehledě na to, že se to může obrátit proti Vám).

Holky co sháníte domky s pozemky, napadl vás pronájem? Pokud je u domu pole/louka, na kterém se neplánuje stavět, dojděte na katastr zjistit, kdo je majitel (ne nájemce – lidi vám často uvedou nájemce jako majitele) a zkuste mu nabídnout za pronájem hodně vysokou částku – třeba 5000,-/ha/rok. Je to určitě o mnoho víc, než platí zemědělci, takže pokud nebude mít majitel nějaký „spešl“ důvod, myslím, že by vám měl vyjít vstříc (i když bude muset respektovat současnou smlouvu ohledně výpovědní lhůty) – a pro vás to bude o hodně levnější, než kupovat. Pár tisíc metrů je na koně strašně málo (i když lepší než nic) – koně se vám budou brodit v bahně (v létě v prachu), tráva nikde.

Ohledně krmení – jako u všech plemen jsou koně, kteří jsou tlustí ze vzduchu, koně kteří si drží akorátní postavu téměř bez ohledu na to, co žerou, „normální“ koně a koně, co jsou z různých důvodů hůř záživní a potřebují krmit víc, jinak jdou váhově dolů. Paušalizovat nejde a soudit podle jednoho vlastního koníčka už vůbec ne.

Katko, zajímá mě, dostal Hanýs podle toho, jak to popisuješ, tři dny obě injekce zároveň? Na respirační infekce jsou ATB pouze po 3 dny strašně málo. Dávají se min. na týden, spíš víc (nebo řešit bez antibiotik, než polovičatě).

Kláro, pokecáme na mailu?

24.9.2010 15:21
bonzelka

XXX.XXX.204.138

ms napsal(a):
Jdu se ještě vrátit k výstavě a komentářům, které tady padly. Vím, že pozdě, ale dřív se nepovedlo… Docela mě překvapuje a do jisté míry i baví, kolik lidí to tu čte a kam až se to donese a kdo všechno mi pak volá že „se doslechl“ , ale hlavně když se tu probírá něco kontroverzního, tak sem lidi přijdou udělat pliv, pliv a pak si zas jen čtou, protože tím sami nic nezkazí…

Nino: říkáte: „treningova centra v Evrope s nejznamejsimi predvadeci si u koni nedovoli zadne metody, ktere by se majitelum nelibili“ a taky, že Evropa je lepší a každý se zná s každým – tak proč, když se třeba Frank Spoenle, nebo bratři Schoukensové zachovají ke koni na show jako dobytci a roznese se to hned úplně všude, proč si tam majitelé koně stále dávají? Jasně, protože vyhrávají, ono je tak snadné kvůli slávě (případně prachům – show na středním východě, a nebo i nepřímo – např. připouštěcí poplatky) zavřít oči a nevidět, co se děje. Co třeba Mutair HP (pravý a lepší brácha Mishaala HP, který je teď na Arabians LTD), který na show stresoval a opakovaně kolikoval, musel nakonec na show na stresovou koliku uhynout, proč nemohl být stažen dříve? (vlastněn majitelem ze středního východu, v tréninku v Evropě) – to je jeden z křiklavějších případů toho, co se děje. Je samozřejmě záslužné si koně dát tam, kde se k němu chovají slušně, ale není možné tvrdit, že je to u nejlepších trenérů pravidlo.
Taky nevím, jestli Umbertina je úplně vhodná pro srovnávání jezdeckých kvalit, pokud vím tak nesportuje a jako z „rekreačního“ koně z ní občas děti lítají vzduchem.
Lenka a Katka, které se zajímaly o to, jak se koně u Johanny dostávají do kondice: http://www.johanna-ullstrom.com/Showtraining.htm

Co se týče show a slušného chování ke koním, nevím, jestli tu někdo čte i zahraniční arabská diskuzní fóra, pokud ne, tak tady je něco o pražské výstavě (kromě prvního odstavce) od princezny Alie:
„What REALLY is the most relevant part of this whole discussion, with due respect to the individual happiness and successes which are clearly very touching and significant-is the normality with which we accept the TITLE ---- The fact that "Shown with kindness", is even a matter to be DISCUSSED and the attraction it is clearly gaining from viewers!!!!!!! YES its WONDERFUL that this success happened, yes its GREAT that Kuda - with Erik (AND IN SPITE OF THE sadly common POLITICS AGAINST him) managed to achieve this state-ergo this result. Yet WHY IS IT OK that there is a question about kindness ANYWAY????
I am just back after a trip including a wonderful stay in Prague, lovely place, lovely people, lovely shows-but being fairly unused to seeing show training recently I was honestly quite SICK at the sight of horses-yearlings even-whipped across the forelegs , others rearing in OBVIOUS fear at handlers, one with clearly visible jutting jaw and threatening FACE-others ore discrteet and smiling or innocuous expressions but still the clear signals which brought on alarm, backing, rearing, squatting- and yes DC in the ring but unable to see all at once-even I could only focus from afar on one for any length of time and they are masters at seeing a chance when apparently unobserved by anyone who can do much about it-
I DID say "Lovely show", because it was beautifully organised, run, and compared to most international and even smaller shows I know that the things I mention are VERY minor and low key. However they DID turn my stomach and I am sure that much of it was due to my not having seen it for a while,the numbing effect had worn off to a large degree. The owners I DID speak to were I believe GENUINELY surprised and distressed to think their horses were mistreated ,and again I dont know whether the fear was ALL due to the handlers THERE or to previous treatment, but much can be achieved by talking to OWNERS and making them more aware of what INDICATES fear /distress. Some simply may not care-in which case they dont deserve to "own", horses. Yes I know I am becoming grumpy but enough is enough.“
„I hasten to add that these events and handlers were in the INTERNATIONAL show, and not the Czech national part nor as far as I know Czech-owned horses“
Pro vysvětlení prvního odstavce, diskuze je o koni, který byl citlivě prezentován na Ukiahs (anglická show) a název diskuze zní „Ah Kuda Shown With Kindness At Ukiahs Towerlands“ straightegyptians.com, pokud si to chcete přečíst celé

Jo, je to o tom, co komu přijde jako slušné chování ke koni a názor na to se může v průběhu doby u jedince měnit – jsem toho jasným příkladem, i když pořád občas taky koni jednu (a nebo i víc) vrazím, když se nechová on slušně ke mně (i když víc přemýšlím o tom, jestli nemá důvod chovat se neslušně), na některé způsoby zacházení s koňmi začínám být asi už přecitlivělá.

Katka Králová: doufám, že tohle nebudete brát jako kritiku (od pipinky, co má na dvoře pár koníčků). Doufám, že zrovna pro Vás byla pražská výstava takovým „nakopnutím“ k tomu si v hlavě srovnat, kam se ubírat. Jestli koně, které máte, importujete za účelem je o něco dráž prodat (což neodsuzuju), pak chápu, ale pokud na nich chcete chovat, pak to nedává moc smysl. Koně jsou typově (exteriérově) i původově „každý pes jiná ves“ a na tom se nedá chovat s nějakým konzistentním výsledkem – a pokud ano, pak je to záležitost několika generací, než dostanete hříbata do jednoho požadovaného typu a budete trochu moct odhadnout, co z které kobyly po jakém hřebci vypadne. Podle mého názoru by bylo jednodušší a efektivnější zaměřit se na určité znaky exteriéru, které požadujete a podobný typ a/nebo na určité linie, které Vám vyhovují.

Jana: viděla jsem S Marana prezentovaného majitelkou klisny, kterou připouštěl/bude připouštět jako čistě egyptského. Samozřejmě nevím, jestli to má od Vás, třeba ne (ale takové informace většinou majitelé klisen dostávají od majitelů hřebců), pokud ano, tak pro Vaši informaci, S Maran má 62,5% egyptské krve (což z něj v žádném případě nedělá „horšího“ koně – jen je nesmysl ho prezentovat jako něco, co není, nehledě na to, že se to může obrátit proti Vám).

Holky co sháníte domky s pozemky, napadl vás pronájem? Pokud je u domu pole/louka, na kterém se neplánuje stavět, dojděte na katastr zjistit, kdo je majitel (ne nájemce – lidi vám často uvedou nájemce jako majitele) a zkuste mu nabídnout za pronájem hodně vysokou částku – třeba 5000,-/ha/rok. Je to určitě o mnoho víc, než platí zemědělci, takže pokud nebude mít majitel nějaký „spešl“ důvod, myslím, že by vám měl vyjít vstříc (i když bude muset respektovat současnou smlouvu ohledně výpovědní lhůty) – a pro vás to bude o hodně levnější, než kupovat. Pár tisíc metrů je na koně strašně málo (i když lepší než nic) – koně se vám budou brodit v bahně (v létě v prachu), tráva nikde.

Ohledně krmení – jako u všech plemen jsou koně, kteří jsou tlustí ze vzduchu, koně kteří si drží akorátní postavu téměř bez ohledu na to, co žerou, „normální“ koně a koně, co jsou z různých důvodů hůř záživní a potřebují krmit víc, jinak jdou váhově dolů. Paušalizovat nejde a soudit podle jednoho vlastního koníčka už vůbec ne.

Katko, zajímá mě, dostal Hanýs podle toho, jak to popisuješ, tři dny obě injekce zároveň? Na respirační infekce jsou ATB pouze po 3 dny strašně málo. Dávají se min. na týden, spíš víc (nebo řešit bez antibiotik, než polovičatě).

Kláro, pokecáme na mailu?

Marino ano Hanýs dostával po ty tři dny obě injekce současně,každou do jedné strany krku.
Je na tom lépe,kašle už jen občas,soply z nosu tečou,ale míň.
Dneska jsem ho měla pod sedlem na krokovce čtvrt hodiny a funěl u toho hrozně,tak jsem ho nechala být.
Uvidíme,zítra vet zase přijede tak budeme řešit dál...
Každopádně to budu hlídat.
Nemám s tímhle zatím zkušenosti tak nevím co a jak se dává,ale celkem mu to zabralo jak se to zatím jeví.

Ve středu jedu kouknout na ten domek tak uvidíme...
Samozřejmě je lepší mít co největší pozemek,taky bahno a výběh bez trávy nesnáším.
Uvidíme jak to tam bude řešené a pokud by se dala pronajmout další část pozemku za domkem nebo i odkoupit tak bych asi neváhala...
Ale chci už něco svého a mít koně po svém ne řešit zda mají málo sena,slámy,krmení a jestli kašle ze stáje atd...
Je to sice sakra velkej úvazek si vzít koně domů,ale v té vesnici je koňáků spousta tak by to nemuselo být až tak hrozné...

26.9.2010 09:15
suweco

XXX.XXX.7.84

Dobry den Marino,

dovolte abych reagovala na Vase komentare. Stale jsem presvedcena, ze treningova centra delaji jen to co jim majitele dovoli. Je na kazdem jaky pristup uprednostni ( aby nedoslo k mylce s tyranim koni zasadne nesouhlasim ). Kdo se jak ke konim chova se obecne vi. Frank Spoenle je vybornym handlerem, ale casto prilis tvrdym trenerem a je pomerne neoblibeny i mezi porotci. I pro me Frank v Praze predvadel Walesku a Athenu. Duvodem bylo, ze Johanna byla na belgickem narodnim sampionatu a Paolo Capecci mel ve stejnych kategoriich kone a nemohl by s nasimi delat first round. Krome Johanny , ktera je svym pristupem ke konim vyhlasena , jsou dobrymi treningovymi centry i Woodyho a Paola Capecciho treningove centrum v Italii a dobry trener je i Philip Hossay ( drive delali s Johannou dohromady). U bratru Shoukensovych Grega Galluna a Michaela Bayta plati co jsem psala drive o mem nesouhlasu s metodami treningu pouzivanymi v USA. K vyse zminenym panum bych kone do treninku nedala. I ja mam rocni vystavni kobylku a presto jsem ji letos nevystavovala abych ji zbytecne nestresovala ( a verte, ze i ja rada vyhravam:-).

Co se tyka Umbertiny, tak jsem nikde jeji jezdecke kvality nevyzdvihovala.Je to ma prvni kobylka a mazlik a jezdila na ni posledni leta hlavne ma neter a ted ji opecovava dcera stajnice, ve stajich kde je nyni ustajena. Z Bettinky uz opravdu dlouho nikdo nespadl, ale rozhodne to neni zadny skolni kun a ani to po ni nikdo nechce:-)

Preji hezky den

Nina

P.S. Zahranicni fora ctu a vsem bych doporucila take tuto nedeli live stream z All Nation Cup v Aachen http://www.all-nations-cup.org/28anc-aachen-live/index.php , jednim z rozhodcu je i Jaroslav Lacina.

26.9.2010 10:21
kathey

XXX.XXX.107.1

Nevím no...já bych svého koně nikomu cizímu nedala :D Ale to je spíš tím, že mám jednoho, a spíš je to jako moje dítě než cokoliv jiného. Je fakt, že po show jezdit nehodlám, zase takovej zázrak to není a ha ha nemám na to ani peníze :D Já bych ráda chovala...časem, už se to nejeví tak nemožné.

Přímý přenos z Aachenu tu mám jako kulisu už od rána, číhám tady na hřebce :D

26.9.2010 11:13
sabina

XXX.XXX.60.83

Taky koukám :-) ale hudbu sme měly lepší :-D I výzdobu na place

26.9.2010 11:40
kathey

XXX.XXX.107.1

Přesně tohle jsem taky říkala :D Mám tady jednoho "možnábudoucíhoženicha", tak čekám, jak dopadne. :D

26.9.2010 13:23
sabina

XXX.XXX.60.83

Dopadl dobře, ne?smajlík

26.9.2010 18:03
kathey

XXX.XXX.107.1

jojo, zatím stále drží pozici mého favorita :D Je to ještě hooodně daleko, ale je to hezké si takhle snít... :)

29.9.2010 13:29
falomka

XXX.XXX.104.1

Marino,hlásím,že Nazír je fakt poník a ohlávka je mu velká,bylo by možné vzít do Mostu menší?děkuji

29.9.2010 14:03
lucky

XXX.XXX.133.26

Ale jinak je ohlávka krásná a moc mu sluší smajlík

2.10.2010 14:39
sabina

XXX.XXX.60.83

Tak včera tak sedíme v práci a koukáme na tu naši těhotnou spolupracovnici a říkáme jí...

Pavlínko, je ti dobře? A ona proč, je... a my no vypadáš že se rozsypeš. A ona, no, ale žebych měla rodit to nevypadám, doktor říkal, že nejsme ani otevřená nic (6 dní do termínu)

A děs se vůle boží...v noci se jí narodil kluk jak buk smajlík

Tak teď tak přemýšlím copak naše Lucka smajlík

2.10.2010 16:41
luckai

XXX.XXX.160.251

Zdravím děvčata, tak už jsem ve stavu mateřském :-). Minulý pátek jsem byla taky navštívit ještě kolegyně, v sobotu dopoledne výlet se psama, odpoledne jsme měli nachystané grilování na pátou, grilovat jsme teda začali, ale než naši dojeli, tak jsem říkala, že si asi nic nepojí, pač zrovna pojedem do porodnice. Dorazili jsme kolem půl sedmé a 22.35 bylo hotovo :-). Celkem rychlovka.
No a místo holky máme teda kluka Viléma, je krásný a zatím úplně zlatý, tak doufáme, že mu to vydrží.

2.10.2010 21:21
sabina

XXX.XXX.60.83

Ááááááááááá já to věděla... :-D
Tak gratulujeme maminko. A doufám že malej bude zdravej a bude co nejmíň zlobit.:-)

2.10.2010 21:56
kathey

XXX.XXX.107.1

Taky jsem si to myslela :D

Tak moc moc moc moc gratuluji.

Jinak, já už jsem zase pilná studentka (ha ha :D). A tak vesele pendluju mezi školou, domovem a kobylou :) Btw. Marino, zrovna před chvílí, jsem dočetla ten článek o výstavě v Jezdectví. Mně osobně se to moc líbí :) Fakt super, doufám, že si to přečte (a hlavně se nad tím alespoň trochu zamyslí) dostatečné množství lidí, co chová arabáše. Já třeba už jsem zamyšlená docela dlouho :D a to ještě nic nechovám :D.

2.10.2010 23:07
lucky

XXX.XXX.133.26

Luci mocinky gratuluji k mrňousovi a přeji mu do života všechno nej nej nej smajlíksmajlíksmajlíksmajlík.
Jezdectví jsem neviděla,a le koukala jsem, že na Equichannelu je reportáž.smajlík

7.10.2010 13:02
lucky

XXX.XXX.133.26

Wau!!!! Teda to je slušivá uzdečka a to udidlo k tomu..to nemá chybu!!!

Já tady jsem pořád :-)

8.10.2010 06:46
falomka

XXX.XXX.104.1

To je dobře,že už je Use líp:-) Tady jedna Falomka včera na vyjížďce

8.10.2010 09:54
lucky

XXX.XXX.133.26

Ta udečka jim moc sluší oběma...jako Esmeraldy smajlík. Né, vážně..moc hezké smajlík.
Díky, Usa už je o mnoho lepší...zrovna na mě vyřvávala, že už chce na pastvinu, tak jdeme smajlík

9.10.2010 18:08
sajma

XXX.XXX.200.139

jedna fotéčka z letošního mistrovství CR- Sajmík-2.místo....

9.10.2010 19:36
sabina

XXX.XXX.60.83

Tak dneska sme zdárně udolali svých prvním 20km smajlík

10.10.2010 10:49
sabina

XXX.XXX.60.83

sabina napsal(a):
Tak dneska sme zdárně udolali svých prvním 20km smajlík

Aniž bychom teda chtěly...smajlík

10.10.2010 11:34
kathey

XXX.XXX.107.1

Dobrý :D Někde se začít musí :)

Jinak...musím to zaklepat...UŽ TÝDEN!!! je kobyla bez zranění (ťuk, ťuk, ťuk).

Ještě se musím pochlubit, jezdí mi ji pravidelně strouhat kamarádka a nohy jí úspěšně pomalu ale jistě rovná :D Tak jen tak poznamenala, že "aby ti ji příští rok z výstavy nevyloučili, když je bude mít rovný" :D Ne, fakt mám radost, měla to opravdu docela nic moc.
Já jsem si aktivně pořídila rašpli, že budu jako sama....ale na křivé hnáty si ještě netroufám, tak snad časem, až to bude mít hezčí a pořádně se naučím co a jak.

A ještě něco. Zanzira mi normálně chodí (případně běhá) naproti, když jdu ke kobylám na pastvinu, ale včera k tomu dokonce přidala ještě takové to nadšené brumlání... mi málem i slza ukápla. Já ji fakt žeru :D

10.10.2010 12:48
lesterka

XXX.XXX.104.119

Dobré holky, dobré...to já zase dneska udělala dietní den...a uvidíme, jak mi to dlouho vydrží..po dlouhé době jsem se viděla na fotkách na koni a padla jsem do kolen...takže uvidíme, jak dlouho mi to vydrží .)

Jinak já samozřejmě katastrofa, děs běs, hrůza...příšernost...všechno dělám blbě, ale i tak podemnou kůň předvedl svou první piaffe...ikdyž nevím jak :)) A když si na něj pak sedl trenér, tak jsem nestíhala valit bulvy, jak ten kůň umí šlapat, aniž by ho k tomu někdo vedl :) Njn, když někdo umí, tak umí i kůň :) Chudáčka je ho pro mně škoda...smajlík

10.10.2010 21:22
sabina

XXX.XXX.60.83

Amir mi takhle prakticky přiletí naproti, s mohutným řehtáním... takže si taky užívám... Tak Kathey užívej..:-)

Leni, nojo, ber to takhle, že mi asi nikdy nebudem tak dobrý - ač mě to sere.

Jinak kdo by se nudil..

http://www.stream.cz/video/522868-treninkujem

10.10.2010 22:15
falomka

XXX.XXX.104.1

lesterka napsal(a):
Dobré holky, dobré...to já zase dneska udělala dietní den...a uvidíme, jak mi to dlouho vydrží..po dlouhé době jsem se viděla na fotkách na koni a padla jsem do kolen...takže uvidíme, jak dlouho mi to vydrží .)

Jinak já samozřejmě katastrofa, děs běs, hrůza...příšernost...všechno dělám blbě, ale i tak podemnou kůň předvedl svou první piaffe...ikdyž nevím jak :)) A když si na něj pak sedl trenér, tak jsem nestíhala valit bulvy, jak ten kůň umí šlapat, aniž by ho k tomu někdo vedl :) Njn, když někdo umí, tak umí i kůň :) Chudáčka je ho pro mně škoda...smajlík

Léňo,je to asi blbý,abych to řekla já endurance rider,ale nechce on fak být drezůrák?:-))

10.10.2010 22:28
lesterka

XXX.XXX.104.119

Mnooo...on by možná drezurák být chtěl, ale se mnou bohužel nebude...já jsem totální antitalent.smajlík
Nejvíc mě dostal trenér, když mi řekl, že toho koně je pro mně škoda, že takového nějakého by jednou chtěl pro sebe...smajlík Ale holt smůla...já jsem celkově pohybový antitalent :)

10.10.2010 23:21
kathey

XXX.XXX.226.63

Sabi, já když ji měla samotnou ve výběhu (a to měla koně hned vedle, nebyla úplně sama), tak jsem od ní nemohla ani odejít! To už bylo hodně špatný. Proto jsem tak strašně proti samotným koním, já moc dobře vím, co to s nimi dělá a pár jsem jich už takhle zažila, a fakt never more.

Leni, ale prd, však ono to půjde :) Trenéři jsou tak nějak od toho aby jim to šlo líp než nám...ono by totiž bylo dost smutné, kdyby to bylo naopak :DD

10.10.2010 23:46
ms

XXX.XXX.120.3

Leni, neměj depku, není ho pro tebe škoda, taky by mohl být někde, kde by s ním nedělal nikdo nic a byl by rád, že vůbec dostane nažrat...
Jestlipak jste četly, že španělka, co před dvěma týdny vyhrála světové jezdecké hry ve vytrvalosti byla 7 týdnů po porodu holčičky? Tak Luci, pěkně hop na Sněži a jedém smajlík Mimochodem ten její valach je fakt obdivuhodný, vyhrát 3 roky po sobě mistrovství světa, evropy a teď zas světa a v 15ti letech.
Watan s Terkou došli minulý týden svých prvních 164 km v Mostě - premiéra na stošedesátce pro oba. Poslední kolo jich jelo 5 pohromadě a rozdali si to na dráze o vítězství, ovál má 2,8 km a skoro celý ho dali v dostihovém tempu, super finiš :) Watan teda nezklamal a doběhl pátý smajlík ale i tak moc dobrý konec dobré sezóny (jen škoda toho ME). Pak asi ještě hoďku po nich došly Terka Terberová s nějakou zahraniční jezdkyní. Vyloučeny byly jen dvě dvojice a žádná z čr.
Vlaďka vyhrála s Habibem 125 km.
U nás nestíhačka jako obvykle, krom rekonstrukce jedné stáje jsme začali stavět druhou vedle baráku pro moje můry. Tak jsem teď tak trochu jako četa ukrajinců, ha, ha. A do toho se snažím stihnout obsednout a trochu zprovoznit Baahiru se Shakirou, začátkem listopadu se k nám s koňma stěhují zpátky Hrubí, na Praku už jim to leze krkem, tak doufám, že mi Terezky kobyly přes zimu odjezdí, když je do té doby zprovozním. Jinak ještě info pro Luci: Sahránek už přerostl Faridu :) a vypadá teď parádně. Po kastraci je konečně s hříbatama a užívá si.

Watan s Terezou na mosteckém závodišti, dojezd nějakého průběžného kola, ještě za světla

10.10.2010 23:47
ms

XXX.XXX.120.3

Veterinární kontrola po dojezdu - čekání na verdikt

10.10.2010 23:49
ms

XXX.XXX.120.3

Prošli - a Terka se mi málem rozplakala smajlík

10.10.2010 23:50
ms

XXX.XXX.120.3

A dekorování. Soráč za zahlcení, ale málokdy bývají pořádné dokumentační fotky :)

11.10.2010 09:25
kathey

XXX.XXX.226.63

Marino, ode mne ooooooobrovská gratulace. Tolik km je pro mne naprosto nepředstavitelné. A koukám, že i to stavění jsi rozjela ve velkém :D Fotek klidně hoď i víc, poslední dobou je tu mrtvo (není se kvůli čemu hádat :D) a tak je aspoň na co koukat.

Jinak pro všechny...budu si kupovat z USA ohlávku (konečně...hurá, sláva, tři dny se radujte), tak kdyby někdo měl zájem to sfouknout společně. Před výstavou už jsem to nestihla...díky bohu, penízky se hodily na něco jiného. Tentokrát už to myslím opravdu, opravdu vážně :D

11.10.2010 15:48
sabina

XXX.XXX.60.83

Tééééž obrovské gratulace i odemne.. Nějak si tolik km nedokáž představit, když umírám při 20 smajlík

Perfektní...a jasně, fotec hoď víc...honem honem

11.10.2010 17:22
miladka

XXX.XXX.53.188

Ještě jednou velká gratulace k Mostu, byl to úžasný finiš, a letos se v Mostě dařilo. Morganka taky nezklamala, tak už se těším na příští sezónu :-)

11.10.2010 18:29
lesterka

XXX.XXX.104.119

Marině moc gratuluji a s tebou Milado se nebavím...takhle mě ignorovat...kdo to kdy vidělsmajlík

11.10.2010 20:01
miladka

XXX.XXX.53.188

No dovol, kdy jsem tě ignorovala smajlík? To neni žádná pravda.. :-), tak se koukej se mnou zase bavit :-)

12.10.2010 09:14
falomka

XXX.XXX.121.38

Morganka je taky superstaaaar,doufam,ze az Nazirce vyroste,bude taky takove :-)

12.10.2010 09:17
falomka

XXX.XXX.121.38

cccc,co to je?proc se mi ten obrazek takhle otocil?no skandaaaal...

13.10.2010 10:13
luckai

XXX.XXX.160.251

Ahoj holky dík za gratulace.

Jani gratuluju ke dalšímu skvělému umístění, ta žlutá vám moc sluší.

Leni, vím přesně jak ses cítila s tím trenérem :-), nejsi v tom sama, já už to radši neřeším :-)

Marino, gratuluju vám, teda vypadá to na skvělou sezónu, tak hrubé pozdravuj. Jsem moc ráda, že se má Sam tak dobře a když teď vypadá tak parádně co nějaká fotka :-)?

A přidám pár fotek, tentokrát i s koněm, ať nejsem úplně mimo. Takže Vilém už te´d zná všechny členy rodiny, akorát teda za celou dobu ani neotevřel oči, takže kobylu ještě neviděl :-))

13.10.2010 19:52
klarusa

XXX.XXX.113.228

tak tohle je Lucko bozska fotka, jak pekne vsichni stojite v rade :-)

tyjo Marino fakt gratuluju, a ta fotka jak na tebe Terka skocila je uzasna, strasne zni vyzarujou ty pocity stesti smajlík a Watan je stejne borec !

14.10.2010 20:27
vs

XXX.XXX.96.2

Lucko jeste jsem k Vilemovi nepogratulovala - cinim az ted - preji mu do zivota vse nej a vam s nim mnoho stesti. Jinak arabi viditelne male deti miluji - mame overeno:-).
Vladka

23.10.2010 22:20
kathey

XXX.XXX.107.1

Tak nás tahám z propadliště dějin :D Luci, super fotky :)

Mám pár dotazů...

Marino, kolik měřil Ghazal? Naše "malá" Ghazalová je hrozně velká :D A co jsem tak viděla vaše ghazalice na výstavě, tak taky žádní záprdci.
Pořád zkoumám kobylu, a v 17měs. jsem jí naměřila kvh 143cm, takže by taky nemusela být poník. Zkoumala jsem i holeň a tam mi (samozřejmě po velmi odborném měření :D) vylezlo 17cm...ale nevim co s tim, takže si v tichosti doufám, že ještě zesílí. I když je mi to ve výsledku úplně jedno :D To jen takový výkřik do tmy :D mám změřený i obvod hrudníku, délku zad... :D nojo, dvakrát měř, jednou řež :D

A další věc, pro všechny...jsme už 2,5 měsíce po úraze, na noze máme v této chvíli asi 1cm jizvičku, která vypadá, že se snad ještě zmenší, takže paráda, kobyla šmatle bez problémů...ale, zůstala jí po tom na karpu, spíš směrem dovnitř taková boule, není to žádná hrůza, ale sere mě tam :D Nemá to ještě 100% dohojené, takže to asi není finální podoba... Nesetkal se s tím někdo? Jestli se to třeba časem, jak ještě poroste zmenší, trochu vstřebá...nebo to nějak zkusit rozmasírovat, nebo co já vím... jo, takhle po netu se radí blbě. Jde mi fakt jenom o to, jestli někdo něco takového někde potkal a co se s tím dělalo, nehodlám sama vytvářet žádné pokusy. Jeden vet mi řekl, že to tam zůstane, příští týden přijede jiný (ne kvůli naší bouličce :D), tak se chci poptat ještě jeho. Nebolí to, nezavazí to...jen prostě estetická vada no :( Jo, mám být ráda, že si ty hnáty tehdy nezlámala, ale člověk je tvor věčně nespokojený :D.

Btw. byla u nás fotit Zuzka. Mám tušení, že fotky budou luxusní, takže pokud se jich dočkám ještě letos, tak nějakou přihodím. :D

24.10.2010 10:59
kathey

XXX.XXX.52.63

Tak fotky dorazily, dávám jednu, zbytek je na fb :D

24.10.2010 15:29
lucky

XXX.XXX.133.26

Fotky na FB jsem viděla..malá je mocinky rozkošná! Hele, jestli se to vstřebá, to nevím..uvidíš časem. Nám třeba po tom úrazu šlachy památka zůstala, má tu přední trochu jinou než druhou, ale hlavně že noha funguje bez problémů a neměla s tím nikdy pak už problémy.

Luci, fotky se Sněží a prckem jsou úžasné. Vyšlo vám zajímavé počasí a mají krásnou atmosféru a psiska taky hezky pózujísmajlík

Dneska jsem se pustila do rozšiřování ohrady s ohradníkem, tak mám teď mírně namoženou ruku od zatloukání tyček velkým kladivem. Než jsem vytrhala ten starý ohradník a po celém obvodu zatloukla všechny tyčky, tak jsem docela necítila ruku. Část pásky jsem nově napnula, části musela nastavit z nové špulky, ale je to veliké celé a koně už přešlapovali v malé ohradě netrpělivě..hlavně huculka Betty nechápala co tam sakra pořád dělám, že ona chce na pastvinu....ono toho k pasení už moc není, ale Benda je nějak pořád jako koule a ještě jak začíná mít řádný kožich, tak to ještě více jde vidět, že je faakt při těle...chjo... smajlík

Já si vzala sebou foťák, že něco cvaknu, dopoledne bylo krásně sluníčko. Bohužel jsem fotla pár snímků v malé ohradě a než jsem v tom šíleném povichru zvětšila celou velkou ohradu, tak sluníčko bylo fuč a na Lysé Hoře jsem viděla, že asi pořádně chumelilo..tady už jsou vrčky Beskyd pocukrovanésmajlík

Tady celá naše trojkasmajlík

24.10.2010 16:08
kathey

XXX.XXX.107.1

Jasné, já jsem ráda, že mimo bouli následky nejsou :) Uvidíme, co na to poví vet.

Ponclík je pěknej váleček, ale my máme hucule tlusté tak, že jsme je ani fotit nenechaly, vypadají fakt hrozně. S takhle až moc dobře krmitelnýma íhahákama je to těžké, tloustne to už jenom při pohledu na jídlo :D

My jsme teď v super kondici, konečně :)

24.10.2010 16:22
lucky

XXX.XXX.133.26

no, my taky ještě marodíme, ale už je lepší a dneska teda měla pocit, že se musí hodně proběhnout, když je ohrada zvětšená ....
Vyholená místa už ji zarůstají, tak už to tak nebije do očí smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík