Zdravím. Pokouším se s naším koníkem tahat a jde mu to celkem dobře. Jen by mě zajímaly Vaše zkušenosti s očními klaplami. Koník chodí pod sedlem normálně, tj. má rozhled v plné šíři svého spektra. Jenže ve voze má na postroji oční klapky, protože postroj byl takto sedlářem vyroben. Může koni toto omezení rozhledu ve voze vadit? Pokud nějaký kůň jenom tahá, tak asi tu změnu nezaregistruje, prostě to pro něj k té práci patří. Ale co při kombinovaném využití koně? Může z toho být třeba nervoznější, než kdyby je neměl?
no mě osobně se klapky na oči vůbec nelíbí, přijde mi to jako velké omezování koně už i z důvodu jeho přirozenosti kterou mu příroda, co se týče zraku nadělila. Ale je možné že se vám to líbí, pak, pokud mi kůn na to nijak špatně nereaguje, bych je tam nechala. Osobně bych to v takovém případě dřív vyzkoušela při práci na dvou lonžích či opratích bez vozu a šla bych s koněm takto na prochajdu co na to řekne. Pokud by byl ok, pak bych asi neměla obavy zapřihnout a vyrazit
ne, ne, to není třeba. To kůn už dávno umí, jen my máme problém říct mu, co zrovna od něj žádáme